Štína žľaza - znížená funkčnosť

Môže mi niekto povedať, ako sa prejavuje znížená činnosť štítnej žľazy, ako sa to zisťuje a ako sa lieči? Ďakujem.

Zisťuje sa to krvnými testami u endokrinológa, sonom a lieči sa to substitučne, to znamená, že užívaním syntetických hormónov v podobe tabliet, ráno nalačno. Prejavy: zhoršená kvalita nechtov, vlasov, únava, spomalený metabolizmus.

U mna sa prejavuje znizena funkcia stitnej zlazy intoleranciou tepla a priberanim. Liecim sa uz 6 rokov. Uzivam Euthyrox 100 mg rano.

Dobrý deň! Vedeli by ste mi poradiť? Mám viac zdravotných problémov a kvôli ním som bola asi pred pol rokom na endo. a tam zistili, že mám zníž. fun. š.ž. Vtedy som nemala nijaké problémy, (len som ju mala “opuchnutu”) ale teraz prudko priberám, bolí ma hrdlo (krk) a som unavená. Na kontrolu o rok, myslíte, že tento problém môže byť od nej? Čo všetko vlastne má na starosť š.ž.?Neviem, či mám ísť na endor. teraz, alebo ako mi povedala (o rok). Ďakujem za akúkoľvek radu.

Vzhľadom na problémy, ktoré opisuješ a zdajú sa byť závažné, mi kontrola o rok pripadá neskoro. Pýtaj sa do Ľubochne, kde je Národný ústav, tam sú najlepší odborníci.

Ahoj Aďka. Ty máš nejaku skúsenosť so š.ž.? Ak áno, tak aký.Mala si problém s krkom, ako keby ťa boleli uzliny, mandle a tie svaly pri krku? Ďakujem za radu.

Niekde som čítala, že štítna žľaza je druhé srdce. Ja som sa jedného dňa rozhodla, že pôjdem na preventívu štítnej s mojou mamičkou. No a doktor mi povedal, kto chce veľa vedieť, veľa sa dozvie. Našli mi cca. 3 cm uzol, ktorý musel ísť okamžite von. No a s ním samozrejme polovica štítnej. Operácia bola pred tromi rokmi. Dva roky beriem tabletky na vyrovnanie hladiny hormónov. Ja som nemala žiadne prejavy toho, že by čoši nebolo v poriadku, len občasné búšenie srdca, keď som bola v kľude.