Keď som odštartoval cezpolný beh, tak som netušil, že nepoletíte do cieľa, ale domov. Na koniec rady ťa nepostavím. Tam už niekto stojí. Ak nebudete pri povele stáť ako strunky, uvidíte, ako vám zahrajú. Miesto rozcvičky pobežíte až k tamtomu stromu na obzore. Šlapeš na pedál ako na šijací stroj, Andulka! Stoj v pozore a neuhýbaj stále. Ty si myslíš, že tu niečo pôjde? Ak si chceš zahrať divadielko, tak to neskúšaj v triede, ale na ihrisku ako futbalista. Hrajete ten istý peší futbal, aký vidíte v televízii. To si Slovák, keď nevieš, čo je v hokeji ofsajd ? Cvič, lebo budeš taký tlstý, že si pri predklone neuvidíš ani na palec nohy. Si taký záchranca, že keby sa niekto topil a ty si pre neho išiel s člnom, tak ho eště prizabiješ veslom. Chlapci, keby ma na ihrisku hľadala manželka, tak jej povedzte, že som odišiel. Keby neprišla, tak jej nehovorte nič. Stoj, lebo ťa nedohoním! Všetky lyže zo školy už máme zapožičané. Príď na jar, to už budú. Nemôžeš cvičiť, pretože ti leží v žalúdku obed ? Predsa nechceš, aby ti stál v pozore. Pýtajte sa, deti, otca na rôzne aktuality, nech nečíta stále len ten šport. Dievčatá, buďte v telocvični ticho, ste ako malí chlapci ! Počúvaj, Móric, ty si taký nemotorný, že skoro pochybujem o tom, že si tiež z opice. Diskotéku považujem za spartakiádu prvotno pospolnej spoločnosti. Keď sme voľakedy behali lesom, krásne šumel. Teraz čumí. Druhý neúspešný pokus máš úspešně za sebou. Rozbehni sa pre tretí ! Chlapci tu nie sú. Išli si pred hodinou zahrať na päť minút hokej. Prečo v telocvični kričíte a nemáte pri dverách špióna, či už nejdem ? Tvoje lyžovanie je vidieť po celej stráni. Pády máš ako koryto na chleba. Skús sa niekdy postaviť i sám a nielen sa vždy opierať o bránku. Študentky, upozorňujem vás, že známky dávam za hodnotný výkon a nie za umelecký dojem. Cestovanie napomáha vzdelaniu. Kúp si bycikel a vydaj sa na cestu okolo sveta ! Si dobrý, že si prišiel na ihrisko. Prídeš nás navštíviť eště niekedy ? No prosím. Okolo ihriska prejde jedno dievča v plavkách a celá moja výchova je v háji. Kto sa pri plávaní utopí, tak v telocviku prepadne.
Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14388-telocvik