Tráviaci trakt, probiotiká a prebiotiká

Počas života tráviaci trakt spracuje 200 – 300 ton potravy. V tom mu pomáhajú mechanické vplyvy (potraviny, pohyb tráviaceho traktu), vylúčenie tráviacich štiav a enzýmov. Nezastupiteľné miesto má aj prítomnosť mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú v celom tráviacom trakte



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/11736-traviaci-trakt-probiotika-a-prebiotika

Jogurty a mliečko :slight_smile: Super kombinácia pre zdravú mikroflóru a azda aj dobré trávenie :slight_smile: už sa neviem dočkať, kedy príde do veku kedy jej budú chutiť aj bryndzové haluštičky :slight_smile: Nedávno sme prekonali obdobie problémov s trávením. Nebolo na škodu vyskúšať aj susedkinu radu a kúpiť jednorázovo Biopron Macíka. Bolo to zaujímavé a na môj vkus aj chutné :slight_smile:

Ja som sa minule pokúsila spraviť domáci jogurt :smiley: Dopadlo to úplne katastrofálne :smiley: Bolo mi ešte dosť dlho zle :smiley: Takže som malej radšej kúpila na trávenie biopron laktobacilky. V lekárni výnimočne nemali fenyklový čaj, čo som sa teda veľmi divila, lebo obyčajne ho kupujem tam. Pani lekárnička hovorila, že teraz je nejaké divné obdobie, lebo veľa ľudí si ho kupuje. O mňa bryndzové halušky, to už som veľmi dlho nemala, si tiež spravím. To máš také malé kinderko ešte? :slight_smile: Mojemu chrustíkovi sa začínajú pretláčať zubky, takže veľmi ani nespíme :slight_smile: Už nech sú von, lebo sa asi manžel nevyspí a bude nevrlý :smiley:

No, minule som si tiež zakúpila tie laktobacily, lebo mu nasadila pani doktorka antibiotiká a oni boli jediné, ktoré sa môžu používať s antibiotikami. Čítala som v mnohých článkoch, že je dobré, keď sa s antibiotikami používajú aj probiotiká, lebo to obnovuje črevnú mikroflóru a celkovo to má dobrý vplyv na trávenie. teraz je také divné obdobie. Každý je chorý : / Už aj mňa chytajú horúčky, ale snažím sa vo veľkom piť céčko, aj keď sa snažím to nepreháňať. No, sme trošku drobní, ale rastieme ako z vody :wink:

Ja keď laktobacily tak kupujem ich v lekárni a nespolieham sa na jogurtíky :slight_smile: kupujem swiss imunit laktobacily tie mi rýchlo účinkuju

Niekedy sú dobré aj jogurty, ale keď si vezmem, že niektoré obsahujú zložky, ktoré tam vôbec nemajú čo robiť, len aby oklamali ľudské zmysly a nútili ich stále kupovať, tak zdieľam názor s Maťkou a kupujem si probiotiká, ale trošku iné Biopron forte. Niekedy keĎ mám čas, tak robím aj domáci jogurt, ale nie vždy a zvlášť nie v tomto teple, lebo po pravde mi ani chutiť nechutí a radšej pijem veľmi veľa vody.

Myslím, že obe zložky sú veľmi dôležité aj probiotiká aj prebiotiká. My sme si kúpili biopron forte asi tak pred rokom a stále ho používa hlavne dcéra, lebo namiesto normálneho jedla sa napcháva fastfoodmi a rýchlymi jedlami a potom bedáka, že ju bolí brucho, či niečo nemám od nafúknutia. Jasné, že človek má, ale tiež nemôže fičať celý čas takto. Neviem čo z tej mojej dcéry vyrastie a teda veľmi sa bojím celej tej generácie, keď si to tak vezmem, tak ľudia už ani nemajú čas sa poriadne stravovať, čo je smutné : (

S biopron forte som aj ja veľmi spokojná a to som nevedela do čoho idem :slight_smile: Kúpila som si to na dovolenku v lete. Jednoducho aby som mala nejaké probiotiká ak mi príde ťažko alebo niečo - proste nikto nechce zostať na izbe, keď je vonku pekne, no nie? A od dovolenky vlastne užívam biopron forte takmer stále - čo sa potravín týka. Keď mi je ťažko zvyknem ho brávať. Aspoň ma nebolí toľko bruško a hlavne nie som podráždená a nemá tendenciu sa na každého vyzúriť a povedať mu, nech mi zmizne z očí :smiley:

čo sú to tie laktobacilky? je to na trávenie či probiotiká? Mne začala malá chodiť do školky, už bola aj raz chorá a to tam chodí len mesiac… čítala som, že probiotiká sú veľmi dobré aj na budovanie imunity, ovocia a zeleniny papá malá dosť, máme v mrazničke domáce jahody a maliny a tie už pomaly začíname vyjedať :slight_smile: nechcem do nej pchať umelé vitamíny, ale tabletky probiotiká mi nechce jesť : / snažím sa jej ich zamiešať do jedla ale občas zabúdam a nie všade sa to dá schovať… poraďte mi čo jej mám dávať… tie laktobacily ma zaujali, teda ak je to to čo, si myslím :smiley: zdravé cukríky wow to by bola radosť niečo také zohnať!