Slováci konzumujú málo mliečnych výrobkov a pijú málo mlieka. Spoločný projekt Slovenského mliekarenského zväzu a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Objav mlieko má ambíciu zvrátiť tento nepriaznivý trend
Rada by som sa zapojila do tohto programu, ale zial moje telo nema enzym ktory by mliec. bielkoviny rozstiepil a tak zial vsetkemu co je z mlieka a mliecne vyrobky obsahuje sa musim vyhybat. Zial takychto jedincov je v nasej krajine az az a tak by sme privitali ak by sa nasiel nejaky producent pripadne spracovatel mlieka, ktory by nam vedel vyrobit mlieko a z neho mliec. vyrobky kde by uz laktoza bola rozstiepena na galaktozu. V okolitych krajinach ako je Rakusko a Madarsko taketo produkty bezne ponukaju a su cenovo dostupne nie ako u nas kde ide o tovar z dovozu vacsinou Nemecko a predajcovia si na to este daju taku prirazku ze kupit si liter bezlaktozoveho mlieka za vyse 80 Sk je skor prepych. Asi si myslia ze si to mlieko kupuju ludia z vyssimi platmi, ktori uz od dobroty nevedia za co peniaze vyhodit. Ale zial je to velky omyl na toto mlieko a mliec. vyrobky su odkazani prave taki ludia ako ja ktori si bezne mlieko a ani nic z neho kupit nemozu a napriek tomu by ho radi konzumovali v bezne dostupnych formach. Rozne sojove nahrady nie su mlieko . Ved skuste z toho uvarit polievku ci ine jedlo brekeke. A rovnako pouzitie Laktazanu nie vsetko vyriesi ved to ide tiez do penazi. Ozaj by sa zisla injekcia do tejto sfery.