Vernost alebo Nevera?

Vernost/nevera, jav ktory casto nici vztahy, lasku, to pekne co vzniklo medzi dvoma ludmi. Vascinou sa nim zaoberame ako popisom toho, co sa stalo. Ma to vsak podla mna aj pricinu. Pri nevere su dvaja, jeden alebo jedna slobony / alebo jeden zadany, druhy slobodny, alebo obaja zadani. Co vlastne hladaju, co si dokazuju, preco to nemozu hladat v tych vztahoch, v ktorych su. A este vela otazok o co vlastne pri nevere ide. Keby sa ludia zamyslali a skumali o co kazdemu z nich ide, co vlastne potrebuju a co z toho mozu najst aj v sebe samom, mozno by bolo menej opustenych a podvedenych ludi, menej rozvodov a mozno je to len chymera a treba zvazovat, ci je manzelstvo uz staromodna institucia? V kazdom pripade keby jeden z tych dvoch neveru nepodporil, ak je jeden uz zadany a overil si, ci je partner skutocne volny, nemal by kto s kym byt neverny. Na nevere sa podielaju rovnako muzi aj zeny. S kym by bol muz neverny, ak by mu to zena slobodna, ci zadana neumoznila? A opacne, plati to aj opacne. Su to len podnety na uvahy, lebo vacsinou sa v praxi stretavam so smutnymi dosledkami a nestastiami a rozpadmi rodin a vztahov. Kazdy z nas ma moznost ovplyvnovat a prebrat zodpovednost za to,ci niekomu bude vstupovat do vztahu, preberat partnera, flirtovat, zvadzat alebo svoje stastie budovat na inych zakladoch. Nemam chut moralizovat, len uvazovat, co je vlastne stastie, ako si ho mozem budovat sam so sebou, v pare,kolko vo vztahoch ovplyvnuje sexualita,ako sa da otvorenejsie komunikovat a skor ako to uz privelmi skripe. A hlavne ako velmi ovplyvnuje z akych rodin pochadzame, ako fungovali vo vztahoch rodicia, co sme prevzali, co menime. Co a ako ovplyvnujeme, co si uvedomujeme a kde sa tvarime, ze nepocujeme a nevidime, alebo nechceme este vidiet? Ponukam otvorenie skupiny o komunikacii a vztahoch, v mojej praxi, chcem podporit vacsiu, hlbsiu komunikaciu. Myslim ze aj v nej je kamen urazu a rozpadu mnohych vztahov. Psychologicka, psychoterapeutka, Rita Sviranova.

Zdravím! Celkom ma zaujal Váš článok a nedá mi, nereagovať naň. Sú to dosť filozofické otázky, ktoré trápia ľudstvo už od počiatku, no zaoberať sa nimi začíname, obyčajne až keď sa nás začnú osobne týkať. To či žiť vo vernosti v akomkoľvek partnerskom vzťahu, je samozrejmosťou hlavne na začiatku, keď je všetko krásne a ešte sa len začíname navzájom spoznávať. Iné je to po 20-30-tich rokoch, keď zistíme, že takto ľudia spolu žijú skôr zo zvyku viac ako brat a sestra. Ak v takomto vzťahu pretrvávame dlhšie a nehľadáme stále nové impulzy … ľahko sa môže stať, že stretneme človeka od ktorého dostaneme viac (vzrušenia, nehy, porozumenia …) a možno, je to len naša neprekonateľná túžba hľadať a zažiť niečo nové, čo obohatí náš život. V živote každého človeka nastávajú situácie, keď sa musí rozhodovať medzi tým to chce a skutočne potrebuje. A do úvahy treba brať aj možné následky. Osobne si myslím, že je ťažké posudzovať spôsob života ľudí ktorí sa uchyľujú k nevere(ám)každý z nás je individuálna bytosť a preto neplatí žiadna šablóna, podľa ktorej by sme sa mali riadiť. Tú nám neurčuje cirkev, ale vlastné svedomie a naše morálne zásady.