Lekárne v súčasnosti ponúkajú množstvo rôznych produktov a nepredávajú len lieky, ale aj výživové či potravinové doplnky. Medzi skutočnými liekmi a doplnkami výživy sú však rozdiely, ktoré určuje aj zákon, každý slúži na niečo iné a má iné miesto v starostlivosti o zdravie. Pokiaľ pacient trpí závažným ochorením, mal by sa liečiť liekom. Naopak, výživové doplnky sú vhodné pre ľudí, ktorí neprijímajú dostatok živín v strave alebo majú zvýšené nároky na živiny, napríklad pri výkonnostnom športe, tehotenstve, ťažkej práci, nadmernom strese v skúškovom období, či pri rôznych diétach s nevyváženým pomerom živín.
Dobrý deň. Reagujem na článok, v ktorým sa opisuje, že na závažnejšie ochorenia treba používať lieky. Nechcem tu zoširoka písať, koľko máme liekov a koľko pri tom chronických ochorení typu “liečia sa ale nikdy nevyliečia”. Sám som mal niekoľko rokov nepríjemné problémy s hemoroidmi, bolestivé, zapálené, “zrelé” na chirurgickú liečbu, lebo klasická nepomáhala. Výraznou úpravou stravy a životného štýlu som sa za 2 roky prakticky ich zbavil. To je už 7 rokov a odvtedy netrpím na žiadne príznaky. Áno, prešiel som aj detoxikáciou, ale to všetko bez jediného výživového doplnku, lebo vtedy ich prakticky nebolo ale hlavne bez jediného lieku. Toto vám ale žiaden lekárnik ani lekár neporadí ísť na vec tak, ako som to spravil ja (a poznám aj iných). Mám viacero skúseností so svojho ale aj života mojich známych kedy došlo k výrazným úpravám zdravotného stavu, aj keď ich prognóza bola do budúcna šedá až čierna, s doživotnou prognózou užívania liekov. Výživové doplnky, aj keď nemôže všetko vyriešiť, majú rozhodne väčšiu zdravotnú “váhu” pre človeka, ako sa píše v článku, lebo dobre navrhnutý a vyrobená doplnok je vlastne koncentrácia nutričných a iných vlastností potravín. malom objeme. Treba im však dobre rozumieť. Bohužiaľ, musí napísať bez toho, že by som chcel dehonestovať lekárov, lekári v drvivej väčšine výživovým doplnkom v potrebnej hĺbke vôbec nerozumejú, tak ako nerozumejú v potrebnej hĺbke a šírke výžive. (Mám s tým osobné skúsenosti). Lekárov považujem za vysoko inteligentných ľudí, len systém vzdelávania im nedáva priestor na také dôležité veci, ako je výživa. Všeobecne tvrdenia typu “jedzte viacej zeleniny a ovocia” vôbec nepostačujú, lebo vo viacerých prípadoch rôzne druhy ovocia a zeleniny môžu človeku s určitými zdravotnými problémami škodiť alebo naopak prehlbovať deficit potrebných látok. Na záver chcem napísať, že je venované voči pacientom veľmi málo času a ďalších prostriedkov, aby svoj zdravotný stav vedeli, boli schopní upraviť bez liekov. Sú v tom obrovské rezervy nielen nášho zdravotného systému, ale aj zdravotníctva vo svete.
Tiez chcem povedat, ze som trpel hemoroidmy a zbavil som sa ich bez liekov. Bol som vsak v lekarni, odporucili mi Diosminol, je to vyzivovy doplnok, este mi aj poradili davkovanie. Jeho ucinok som pocitil uz po par dnoch a do tyzdna som ani nevedel, ze som nejake hemoroidy mal. Nedavno som tento svoj problem konzultoval s vyzivovym poradcom, aby som sa v buducnosti vyhol ich pripadnemu navratu. Spolupracu si pochvalujem.
Ja sa zase k článku prikláňam. Príkladom k téme je voľnopredajný liek wobenzym a jeho napodobenina výživový doplnok profizym, ktorý dokonca podľa zistení odborníkov aj zavádza ľudí, uvádza nepravdivé tvrdenia a v ČR ho dokonca zakázali. Viem o tom, pretože pracujem v lekárni a enzýmami sa zaoberám už dlhšiu dobu a minule sme presne tento výživý doplnok museli stiahnuť. Radím aj zákazníkom dávať si pozor a preveriť si čo kupujú. Ide o ich zdravie.
Ahoj Barca a vieš mi povedať ako je to s produktmi od Valosun? Mám trošku stresy pred štátnicami a nejem ani veľmi pravidelne a mnoho krát mi chýbajú niektoré živiny, jednoducho nemám veľmi chuť do jedla, možno to aj sama poznáš. Kúpila som si nedávno od Valosunu Biopron Forte (Walmark) a keďže si lekárnik, mohla by si predsa o tom vedieť viac ako my bežní “smrteľníci” Ďakujem za odpoveď
Všade sú rôzne výživové doplnky a podobné ale vedia vôbec ľudia aký je medzi nimi rozdiel oproti voľne predajnými liekmi? Voľnopredajné lieky a výživové doplnky - v čom sa líšia? | Zdravovek.eu Nie je to totiž to isté a sú medzi tým isté rozdiely, je preto rozdiel čo si kupujete. To čo človek kúpi len tak hocikde aj v supermarkete vám málokedy pomôže, len to vyyzerá ako tabletka…Pravý vyživový doplnok by som asi radšej hľadala priamo v lekárni, tam viem, že ma obabrať nemôžu. A len tak pre srandu, skúste tam nájsť daný liek, ktorý ste videli len tak voľne predajný, nenašli ste ho tam? Niečo potom na tom asi bude čo?