Zdravie sa nedá kúpiť, ale

Bratislava, 31. august 2017 - Potrebujete zdravotnú starostlivosť, ale od návštevy lekára vás odrádzajú vysoké poplatky a doplatky za lieky? Zanedbávať zdravie sa však určite neoplatí. Viete, čo všetko vám hradí zdravotná poisťovňa a čo už si musíte zaplatiť sami? A kde na to všetko vziať?

Kedy pomôže zdravotné poistenie

Na Slovensku funguje systém verejného zdravotného poistenia, ktoré sa rozdeľuje na povinné a dobrovoľné. Vďaka tomu má každý občan právo na zdravotnú starostlivosť a služby s ňou súvisiace. Znamená to, že sú služby, za ktoré neplatíte. V takomto základnom balíku sú zahrnuté preventívne prehliadky, neodkladná zdravotná starostlivosť, t.j. náhla zmena zdravotného stavu bezprostredne ohrozujúca život a vyšetrenia nevyhnutné k zisteniu ochorenia a určeniu diagnózy. Medzi preventívne prehliadky hradené verejným zdravotným poistením patria tie u všeobecného lekára, u zubného lekára, u gynekológa a u urológa. Sú odstupňované v rôznom rozsahu podľa veku pacienta. Prečo však potom návšteva zubára bolí viac vašu peňaženku ako vás zuby? Je to preto, lebo ceny jednotlivých výkonov sú dané viacerými faktormi. Predovšetkým tým, či sú zdravotnou poisťovňou hradené v plnej miere alebo len čiastočne. Výška spoluúčasti zo strany pacienta potom závisí od ceny použitého materiálu, vybavenia ambulancie a prevádzkových nákladov, ktoré ordinácia má. Tie si teda každý lekár určuje sám.

Kde na to vziať

Nie každý pacient však má dostatok finančných prostriedkov, aby si mohol dovoliť to, čo už neuhradí zdravotné poistenie. Možno potrebujete len nové dioptrické okuliare, chcete si zaplatiť lekára k pôrodu alebo ste sa rozhodli pre umelé oplodnenie (zdravotná poisťovňa hradí len prvé tri cykly asistovanej reprodukcie). Všetko sú to nemalé výdavky často rádovo v stovkách eur. Ak sa so žiadosťou o pomoc nemôžete obrátiť na blízkych, riešením môže byť rýchla pôžička . Dostať sa do finančnej tiesne je niekedy veľmi jednoduché. Stačí, keď lekár pacientovi predpíše niekoľko receptov na drahšie lieky. V prípade, že ide napríklad o staršieho človeka s priemerným slovenským dôchodkom alebo čerstvo nezamestnaného, teda vôbec neprekvapí, že si musí požičať.

Potvrdenie sem, potvrdenie tam

Ani známe „papierovačky“ nie sú zadarmo. Za vyšetrenia pre administratívne účely si tiež priplatíte zo svojho. Niekedy to však nie sú len zanedbateľné drobné. Výšky poplatkov u všeobecného lekára sa líšia podobne ako tie u zubára. A pretože si ich lekári určujú sami, môžete sa stretnúť s rôznymi hodnotami. Vidieť to napríklad pri posudzovaní zdravotnej spôsobilosti, resp. zdravotného stavu pre účely vedenia motorového vozidla. Pri vybavovaní vodičského preukazu tak nezaplatíte len za kurz, ale aj za lekárske potvrdenie, ktoré sa pohybuje od 15 - 40 €. Iné to nie je ani pri preventívnej prehliadke na vlastnú žiadosť (nad rámec zdravotného poistenia). Pripravte si 20 - 30 €. Potrebujete vyšetrenie pre komerčnú poisťovňu? Budete potrebovať 25 - 50 €. Za vypísanie lekárskej správy v cudzom jazyku vám môžu naúčtovať od 20 do 50 €. A mohli by sme pokračovať... Požičať si kvôli zdraviu pri týchto číslach nie je nič výnimočné. Pôžička online je rýchlym a jednoduchým riešením, ako zvládnuť financovanie zdravotnej starostlivosti pre seba či blízkych. Tak, ako v otázkach zdravia, aj v tomto musíte byť opatrný a vybrať si spoločnosť, ktorá je vo svete pôžičiek serióznym partnerom. Podľa možnosti venujte dostatok času hľadaniu najlepšej online pôžičky s najvýhodnejšími podmienkami. Preverte si, či je spoločnosť v zozname veriteľov Národnej banky Slovenska a či má platnú licenciu. Ľahko sa totiž môžete stretnúť s neetickým správaním zo strany finančnej inštitúcie, s úžerníckymi praktikami či stále šikovnejšími podvodníkmi. Žiaľ, prísť o peniaze nikdy nebolo jednoduchšie ako dnes. Preto ak uvažujete nad rýchlou pôžičkou , riaďte sa heslom „Dôveruj, ale preveruj“. Správnu a férovú spoločnosť spoznáte tak, že na webovej stránke má všetky dostupné informácie a kontaktné údaje. Pri vybavovaní online pôžičky ste tak vopred informovaný o všetkých zmluvných podmienkach vrátane úroku a RPMN. Zdroj: pozickomat.sk

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14158-zdravie-sa-neda-kupit-ale