Zelený čaj a jeho účinky

Pozdravujem všetkých, momentálne sa snažím zdravo žiť a často popíjam aj zelený čaj. Z praktických dôvodov by ma zaujímalo, či má rovnaké účinky zelený čaj po zaliatí ako zelený čaj ochladený v džbáne na druhý deň, alebo ochladený a preliatý do plastovej fľaše napríklad keď idem niekam na výlet alebo do práce. Myslím čo sa týka počtu antioxidantov a všetky tie zdravé účinné látky, ktoré neviem vymenovať.

Na sáčkoch býva napísané v priemere lúhovať 2 - 5 minúť, prečo to je napísané takto? Prečo nie napríklad 3 minúty? Má to nejaký dôvod? Bude ten 5 minútový o niečo silnejší alebo iný zložením? Ako je to s kofeinom a lúhovaním?

Posledná otázka, sáčkový vs. sypaný zelený čaj, aký je tam rozdiel v kvalite? Podľa čoho zistím po uvarení čaju, či je kvalitný.

Čítal som veľa článkov a kapitoly v knihách na tému zeleného čaju, toto sú otázky, ktoré mi ostali nezodpovedané.

  1. Účinky všetkých potravín sa časom ( uskladnením ) zásadne znižujú
    2. Doba vyluhovania aj zeleného čaju mení veľmi zloženie látok, ktoré sa pri vyluhovaní do čaju dostávaju a napr. pri zelených čajoch sa pri dlhom luhovaní dostávajú do neho látky spôsobujúce horkosť čaju (taníny a silice patria tiež k polyfenolom, pridávajú čaju trpkastú príchuť a arómu).
    3. V prvej pol minúte sa zo zeleného čaju vylúhuje asi 80% kofeínu. Polyfenoly sa začínajú lúhovať neskôr - od 3. do 5. minúty a zmierňujú účinky kofeínu.
    4. Sáčkový čaj ( podľa vlastného tvrdenia výrobcu sypaných čajov, ktorého osobne poznám ) je zmesou, odpadu" vo výrobe ( pozametané výrobné priestory )
    5. Posledná informácia, ktorá sa až tak často v informáciach o zelenom čaji neuvádza :
    Zelený čaj má okrem iných účinkov aj schopnosť velmi znížiť teplotu ľudského tela - ja osobne ho nedoporučujem piť počas zimného obdobia denne hlavne ľuďom, zimomrivym".

    Pekný deň