Zodpovednosť lekárov a zdravotníckeho personálu za spôsobenú škodu na zdraví

Pojem zodpovednosť je veľmi rozsiahly pojem. Vo všeobecnosti a zjednodušene sa dá povedať, že zodpovednosť je akási povinnosť osoby, ktorá vyplýva z porušenia práv a povinností. Ide teda o následok protiprávneho konania.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/3620-zodpovednost-lekarov-a-zdravotnickeho-personalu-za-sposobenu-skodu-na-zdravi

myslite,ze je mozne nejaky podobny spor s lekarmi aj vyhrat? ved je tolko argumentov, preco sa stalo to, co sa stalo. som nahnevana, pretoze prave hrubou ignoraciou lekara moj bratranec lezi uz druhy mesiac v kome.jeho rodicia zvazuju dat podnet na UDZS, ale stalo sa to v cechach, tak zistujeme co k tomu potrebujeme.

je možné, ale k tomu zrejme v tomto bez právnom štáte potrebujete veľa peňazí, na vraj dobrého právnika a potom máte nádej na polovičný úspech.

musime len verit,ze sa nam to podari, lebo ten chlap si nezasluzi ostat nepotrestany. viem,ze matovi to zdravie nevrati, ale aspon pre pocit,ze sme sa snazili o spravodlivost to stoji.

samozrejme, že je možné vyhrať súdny spor s lekárom. žijeme v právnom štáte (aj keď to mnohým tak nepripadá) a zákony platia pre každého bez výnimky. Lekár (ako aj každý iný občan) je zodpovedný za svoje konanie. a pacient má právo dožadovať sa spravodlivosti. UDZS ( úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ) má na základe zákona určité kompetencie, ale v praxi sa aj tak väčšina sporov skončí na súde.

Pán Mgr.Peško, predpokladám , že ste mladý advokát a nereálny idealismus je u Vás ešte
pochopiteľný. Ak považujete za právny štát, kde
znalecký posudok je “posvätný” , aj keď obsahuje do neba volajúce nehoráznosti a zhotovil ho kolega žalovaného,zaváňa to až detinskou naivitou.
Nedávajte ľuďom falošné nádeje a ilúzie.Dosiahnete len to , že právnici dobre zarobia a poškodený možno do konca života bude splácať výdavky na súdny spor.Viem, o čom píšem.

Ak máte takéto skúsenosti a podozrenia, tak toto miesto nie je moc vhodné na vyplakávanie sa. Keď tak kontaktujte nejakého právnika (možno aj Mgr. Peška) a skúste zistiť, čo sa s tým dá robiť - tak napríklad ak nesúhlasíte s lekárskym posudkom, môžete ho napadnúť, spochybniť a odbolať sa na tisíce rôznych vecí, len treba mať dobrého právnika - tiež viem o čom hovorím. Čo sa týka ilúzií, nebudme pesimisti - musí sa to tu na Slovensku zlepšiť, vy mi skôr pripadáte, že Vás niekto obabral a teraz to potrebujete na niekoho zvaliť.

Nedá mi nereagovať na Váš príspevok. Neviem, z čoho usudzujete, že na niekoho niečo zvaľujem.
Len som sa snažila varovať pred prílišným optimizmom.čo môže človeka prísť veľmi draho.
So záhadne zmiznutou dokumentáciou,so “stratou
pamäte” kolegov , s časovými prieťahmi na súdoch- keď čas pracuje proti Vám - podľa mojich skúseností , nepohne ani dobrý právnik.A nezabudajte,že advokáti sú veľmi drahí a hlavne,že ten,kto prehrá musí zaplatiť aj náklady na advokáta druhej strane.
Moja viera v spravodlivosť a dostatok dôkazov
ma stála obrovské finančné náklady. “Dobrý” znalec Vám dokáže, že nevidíte, to čo si myslíte,že vidíte.lebo je odborník v danej oblasti a sudca jeho záver musí vziať v potaz. Nesnažím sa niekoho odradiť od boja za spravodlivosť, len mu ukázať aj druhú stranu mince.

Pri staznosti na uplne vteko co robia lekari sa nam moze stat ze ostane lenm par lekarov uradnickeho zamerania ktori kym sa zacnu rozprávat s pacientom pustia si nahravacie zariadenie a daju si od pacienta pisomne odsuhlasit uplne vsetko, aj ze nemozu nic urobit lebo nemaju cim.

To ze lekar moze byt niekedy zodpovedny za konanie ci nekonanie rozoberat nechcem. Moja otazka je inde. Chcem rozobrat situaciu, kedy lekar v liecbe niekde (mozno) pochybil a pacient vzesie namietky.
OTAZKA: Koho moze a musi pacient zalovat? Lekara ako fyzicku osobu, alebo jeho zamestnavatela (teda ked je lekar zamestnancom)?

dobry den,
vie mi prosim niekto podat informaciu ohladom stanovenia vysky ujmy, ktora vznikla v dosledku zanedbania povinnosti zdravotnickeho zariadenia, na zaklade ktorej pacient umrel. Maju pozostali narok na nahradu ujmy majetkovej alebo nemajetkovej?ak ano v akej vyske a co zahrna? Vo veci sa zacalo trestne stihanie a vysetrovatel vyzval pozostalych, aby si uplatnili vysku ujmy, ktora im bola sposobena smrtou pacienta.
Dakujem