Zubná pohotovosť v Trnave od 1. mája končí

Trnavskí pacienti pravdepodobne čoskoro zostanú bez zubnej pohotovosti. Jedinú ambulanciu v šiestich okresoch Trnavského kraja plánuje od 1. mája zatvoriť jej prevádzkovateľ Fakultná nemocnica v Trnave. Umožňuje jej to legislatíva, ktorá zubnú pohotovosť nedefinuje ako lekársku službu prvej pomoci.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/2350-zubna-pohotovost-v-trnave-od-1-maja-konci

Práve teraz môjho manžela bolí tak zub že je ochotný zasplatiť mailand aby to prestalo. Už 3 hodiny je v kúpelni a nič iné ako ústa pod studenov(ľadovou)vodou mu nepomáha. Nakoľko pohotovosť v Trnave je len od 800 do 1200. Musí vydržať do rána ale hovorí že pôjde do Blavy. A ja mu nato že ako chceš ísť keď nevydržíš ani minutu bez studenej vody a on nato zoberiem si bandasku s vodou. Ja hľadám kde to je v Blave a on hovorí že keď to trošku ustúpi (nakoľko už pred ´vyše 2 hodinami vypil Valetol a pred hodinou posebe dva Ibalginy400)tak pôjde do Blavy. Teraz by som priala tým chudákom čo schválili respektíve navrhli zrušenie pohotovosti, aby ich boleli zuby ako môjho manžela a nemali naporúdzi známeho doktora alebo taxika do blavy a penieze na nejakého súkromníka. A to že ten kto chodí zubárovi nemá čo robiť na pohotovosti. to môže povedať iba blbec aj tomu prajem túto bolesť. Predstavte si ako by trpel môj manžel keby nemal možnosť ísť do Blavy. Celú Veľkú noc v bolestiach. Vy ekonomické svine, pozeráte len na prachy a začo si tu na slovensku platíme aby sme v prípade akejkoľvek bolesti museli trpieť. Ježiš a to keby boleli zuby moje dieťa tak potom čo. je toto vôbec normálne. Doslova mi manžel hovorí že už má od tej chlorovej vody vyžranú hubu a že takto ho ešte v živote zub nebolel. On má vždy veľké bolesti zubov. ja mám to štastie že som nezažila toto utrpenie. Sú ľudia ktorích to tak nebolí a pravdepodobne tí čo to schválili. keby vedeli čo je bolesť zubov určite by to nerobili. A ponaučenie: žiadne, tu na slovensku aj keby nám na hlavu srali mi si to necháme lubit.

Mna nezaujíma že to ludia zneužívajú takému to dajte celé zaplatit s 100% prirážkou a hotovo. Moj manžel bol v pondelok 2.4.07 zubára a ten mu povedal citujem: to čo som Vám robil môže začař bolieť a ak nevydržíte prídite alebo chodte na pohotovost a ak vydržite pridte na další termín. To je normálne však ale keby to zrovna nezačalo bolieť na Veľký piatok o 1900večer a nikde nie je pohotovosť. Som zvedavá ktorý lekár by išiel momentálne z teplučkého kresla spred televízora do ambulancie aby poskytol svojmu pacientovi odbornú pomoc tak ako to dementujú v tom článku že sa dohodli s lekármi že to budú poskytovať. Naivný to ludia čo tomu veria. Volali sme hocijakým súkromným lekárom čo majú na v ambulancii (čakárni) napísané že: mimo ordinačných hodín zasah po telefonickom dohovore. Ani jeden, ani jeden nemal telefón zapnutý ani jeden zo štyroch o ktorých vieme.

Na zubnej pohotovosti, aspon v Trnave, sa plati pausalny poplatok 60,- SK. Ked som potreboval pomoc ja, samozrejme mi to vyhovovalo - vyska poplatku. Ale myslim si, ze by nemal byt problem, zaviest na pohotovosti plne ceny podla vykonov - odstranenie neakutnych pacientov !?
Druha vec, zaujala ma skutocnost, ze bolest zuba/zubov nie je zdravotny problem, podliehajuci mimo pracovnych hodin zubnych ambulancii prvej pomoci - v pripade potreby pacienta. Toto je systemova zalezitost, ktoru treba riesit systemovo - to, ze Trnavska fakultna nemocnica organizuje zubnu pohotovost s lekarmi, ktori zrejme nie su jej zamestnancami (TFN nema stomatologicke oddelenie) sa ukazuje ako slabina. Milion korun na dobudovanie ??? - asi to musi zodpovedat nejakym poziadavkam.
Na zaver - k informácii “stomatológovia na sobotňajšom zhromaždení RKLZ prijali stanovisko, že budú v nevyhnutných a akútnych prípadoch po dohovore s pacientom poskytovať služby mimo pracovný čas vo svojich vlastných ambulanciách” čo to znamená dohovor s pacientom ? sú aj takí, ktorí nemajú akutné zubné problémy a raz, práve cez víkend pohotovosť potrebujú. Napr. mne sa stalo, ze som si v jeden piatok tvrdsim chlebom rozstiepil posledny zub vpravo dole, co mi pri dalsom jedle sposobovalo bolest.
Stomatologovia by asi namiesto dohody spominanej vyssie mali namiesto telef. dohovoru s pacientom zorganizovat efektivnu pohotovost podobnym sposobom ako je organizovana mimopracovna pohotovost lekarni (aj sukromnych ak sa nemylim).
Vzdy je zname, ktora lekaren ma pohotovost a pracovnik tam je v case pohotovosti pritomny.
Vyriesilo by to asi aj problem vypinania telefonov mimo pracovnej doby zo strany zainteresovanych stomatologov - keby vedeli, ze zubna pohotovost funguje - su to tiez len ludia !? z domova sa cez vikend tazko odchadza do prace.

Momentalne ma problem so zubom moja manzelka. Je zamestnana - pracuje na 12hod. smeny - dnes je po nocnej. O polnoci chcela od sefa kvoli zubu uvolnit z prace, nepustil ju (je to tiez len clovek). Nebol by to mozno problem, keby nemala dnes pred sebou este jednu nocnu. Byvame v Trnave a momentalne som rad, ze este nie je prvy maj - avizovany koniec zubnej pohotovosti.
Prihovaram sa preto za zachovanie zubnej pohotovosti a LEGISLATIVNE vyriesenie TOHOTO problemu.

ORDINAČNÉ HODINY :

sobota,nedeľa,voľné dni 08.00-12.00

zmluvy s poisťovňami

Ahoj Ďuro!Ak sa niekedy dostaneš na túto stránku a budeš mať čas a hlavne chuť napísať, urob to.Vieš že je celkom zaujímavé ak sa mi podarí nájsť kontakt na bývalých spolužiakov? Ak Ťa to poteší tak Ty si druhý…:o)UŽ mám kontakt na Venda Kramca.
Prajem pekný deň, veľa pacientov a krásnu dovolenku.
P.S.Zo zubami som si už užila svoje…:o)
Erika (spolužiačka z gympla)

Velmi ma tato situacia rozculila, tento vikend som potrebovala navstivit pohotovost a to prvy krat v zivote! V cakarni bolo tolko ludi ze som sa ani nedostala. Sadla som vecer za pocitac a s nadejou ze najdem aspon sposob ako si ten zub vyrvat sama som sa pustila do hladania. Nasla som “AZ” jednu 1.Bratislavsku zubnu pohotovost, su to sukromnici ale pomohli mi a tie ceny mali normalne. Nakoniec mi ten zub netrhali. Nikdy viac taketo nieco nechcem zazit. Clovek plati do zdravotky tazke tisice kazdy mesiac a nakoniec niet nikoho kto by mu co i len zub osetril… Hanba!

Vážený pán dr.Bednárik,viete však rozlíšiť akútný stav pacienta ,ked potrebuje ošetriť boľavý zub,pri ktorom má neznesiteľné bolesti od obyčajného ošetrenia,ako Vy naývate bežné ošerenie kazov.tak prosím troška zabojujte za znova vytvorenia zubnej pohotovosti,lobujte-trnavskí pacienti Vám budú za pozitívne výsledky vdační,ved je to smiešne ,aby z Trnavy utekali napr.do Bratislavy nerobí to veľké renomé Trnavy zamyslite sa nad tým aj Vy páni(konšelé)! pacientka Z TA