Pokračovať v diskusii 317 odpovedí
Jul '06

mundokova-alena

Dobrý deň,
prečítala som si Váš článok o problémoch s chrbticou.
V januári tohto roku som sa pošmykla na schodoch električky a vystúpila som z nej po zadnej časti tela. Riadne som si narazila kostrč a myslela som si že to časom prejde. Omyl boleť kostrče sice zmizela, ale bolesti v križoch ostali. Nemožem poriadne spať hlavne v noci to pociťujem najviac. Keď si lahnem na chrbát mám problém sa otočiť na bok a keď si chcem z tejto polohy opatrne sadnúť tak bolesti sú velmi silné. Nikdy som nepojedla tolko liekov od bolesti ako v poslednom čase.
Viem že Vaša rada bude navštíviť lekára (čo som aj urobila), ale mám velmi zlú skúsennosť a myslím si že zo strany lekárov nieje záujem hladať príčinu a pomôcť.Pretože potrebujem pomôcť odhodlala som sa napísať Vám túto moju skúsennosť. Hladám stebielko ktorého sa môžem chytnúť.Mám obavu že som odsúdena doživotne žiť s touto bolesťou.

S pozdravom Alena Mundoková

Jul '06

milan-svatenik

Dobrý deň,

Chcel by som sa na Vás obrátiť s nasledovným problémom: Moja dcéra má dosť veľké zakrivenie chrbtice smerom dopredu. Má 16 rokov. Toto zakrivenie je v našej rodine dedičné. Je možné v takomto prípade pomôcť? Mala by cvičiť - cvičí len veľmi málo. Rada pláva. Ktoré zdravotnícke zariadenie má s týmto problémom najlepšie skúsenosti?

Aug '06

lenka-kohutova

Dobry den.Pracujem pol roka v anglicku ako casnicka v hoteli.Pri tejto praci nosim dost tazke velke tacky a taniere a vselico ine.Asi pred tromi mesiacmi som pocitila velku bolest v ramene a nasledne v celej ruke{lavej}.Ked pracujem alebo si ju nejako vytazujem velmi to boli niekedy sa to neda vydrzat.Teraz som na marodke ale stale citim bolest.Lekar povedal ze je to zapal svalu.Zacnem chodit na fyzioterapiu.Mozte mi prosim nieco poradit.Mam pocit ze zo strany lekara{v anglicku} nie je o to az taky zaujem.Ani ma nevysetril. Uraz som nemala. Pomohla som si uz asi vsetkymi liekmi proti bolesti.Som zufala pretoze sa bojim o svoju celu ruku.Vopred velmi pekne dakujem.

Oct '06

sivekova_sivekova.sk

Mohli by ste dostat aj akupunkturu, pri ktorej urcite znizite mnozstvo liekov a urychlite proces liecby

Oct '06

podobova-beata

Mám 34 rokov a problém s chrbticou už aspoň 10 rokov. Nikdy som nebola s tým u lekára, lebo si myslím,že to nie je akútne. Chrbtica ma bolieva v spodnej časti hlavne na pravej strane. Chrbica ma bolí pri výkone nejakej práce, hlavne ked som trochu nahnutá, napr. pri okopávaní záhrady, tá poloha je pre mňa veľmi bolestivá, ďalej keď idem dlhšie na bicykli, radšej robím po kvočiačky ako v stoji. Tento rok som začala chodiť na spining a začalo ma boleť pravé koleno, veľmi mi v ňom vŕzga a bolieva ma v ňom. Hovoria, že spíning nie je škodlivý ale keď som tam chodila to koleno bolelo viac a viac. Teraz som prestala a je to lepšie. Neviete mi poradiť, či bicykel a spíning vadia chrbtici a kolenu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

1 odpoveď
Nov '06

elenka-vovnanikova

Precitala som si vaš článok o bolesti hrbtice, chodím na pravidelne neurologicke kontroly,k pani doktorke vsetko som jej vysvetlila kde ma to boli ona mi dala obstrek, trochu to ustupilo ale potom znova to bolelo. Poradte mi čo s tým. S pozdravom. Elenka.

Nov '06

inga_8

Dobrý deň chcela by som, Vás poprosiť o radu už dlhšie mám problémy s krčnou chrbticou. Pred nedávnom sa mi stalo niečo čo som ani netušila, že by to mohlo byť ako príznak ochorenia chrbtice. Prišlo mi z ničoho nič zle, začalo ma hrozne pychať na hrudi a bolesť mi prešla na pravú ruku tak som zavolala záchranku a poslali ma na vyšetrenie. Zistili mi, že mám chronicky VAS syndrom chrbtice a tak by som chcela poprosit čo by mi pomohlo okrem liekov

Nov '06

martina_anonym

Dobrý deň. Milí autori niektorých článkov. Chcem vás usmerniť pri riešení vašich chronických bolestí,preto vám odporúčam prečítať si článok na hlavnej stránke s názvom: Jedinečná príležitosť pre vaše choré klby…

Dec '06

alzbeta-stevkova

Dobrý deň.Chcela by som Vás poprosiť o radu.Dcére pred dvoma rokmi diagnostikovali zakrivenie chrbtice v rozsahu 2cm - skoliozu.Doporučili jej rehabilitáciu a domáce cvičenie,plávanie.Dnes má 17 rokov a cvičiť sa jej nechce.Môžete mi podať viac informácií o tomto ochorení a jej možných následkoch?Ďakujem.

Jan '07

bosik-milan

Dobrý deň.Som 42 ročný muž,a už vyše dvadsať rokov trpím bolesťami v oblasti krčnej chrbtice.Bolesť sa chviľami podoba migréne.Bolesť v pravej polovici hlavy,nad okom až na krčnej chrbtici smerom medzi lopatky.Vystreľuje mi to do pravého pleca a smerom do záhlavia.Je to prudká intenzívna bolesť,ktorá dokáže zneprijemniť dokonale život.Je veľmi častá a silná,keď príde trápi ma niekolko dní a stáva sa že aj niekoľko týždňou v kuse.Takmer dvadsať rokov som chodil po odborných vyšetreniach ale bezvýsledne.Poradte mi prosím,nejaký liek ktorým by som dokázal akutnú bolesť potlačiť.Teraz musím brať veľku davku liekou tlmiacich bolesť ale vysledky su mierne,až žiadne a bolesť neustúpi.Nechcem zbytočne brať veľké množstvo liekov,ktoré mi bolesť len zmiernia a niekedy ani to.S lekarmi nemám dobré skúsenosti,vo väčšine prípadoch mi povedali že s tým sa musím zmieriť,ale nechce sa mi zmieriť sa s tým že budem trpieť bolesťami,ktoré sa dajú aspoň utlmiť keď už nie vyliečiť.Za každu radu vám budem vďačný.S pozdravom Milan.

1 odpoveď
Feb '07

hviezdicka

Ani neviem, ako reagovat,kedze problem je ten isty - bolesti chrbtice.Ci sa uz jedna o MIlana alebo Ingu…Ja mam tie same problemy,trapim sa s hadam dobrych 15 rokov.Navstevy ortopedov,neurologia,dokonca hospitalizacia,ked som mala kolabsovy stav a to z chrbtice,ortoped mi napravil chrbticu a tvrdil,ze mam zrastene stavce v krcnej chrbtici,vraj asi od narodenia.Mne chrbtica sposobuje take problemy, ako su poruchy nerovnovahy,pocit na zvracanie,trasu sa mi az nohy,zavraty a vsetko to, co opisuje pan Milan,tuhnutie zahlavia a proste uz ani neviem co vsetko,uz som zacala mat z toho aj psychicke problemy a to uzkost a panicky strach,ze kdekolvek sa pohnem, tak mi prislo zle,v praci som uz nemohla existovat.Ani po rehabilitaciach a PN mi nebolo dobre.Ale nikto vas neposle na nijake hlbsie vysetrenie,ani jeden lekar.Snad keby som bola manzelkou ministra,mozno by ma niekam poslali,ale na beznej snimke RTG lekar nevidi,co vsetko sa za bolestami skryva.Preto vam vsetkym radim,ak mate moznost,vybavte si CT alebo magneticku rezonanciu chrbtice a potom budu lekari zasnut,preco mate stale tito problemy.Ja som tak urobila,pretoze ako sa hovori, ze topiaci sa aj slamky chyta,bola som na MR a este pojdem raz.Vysledok - krcna chrbtica-zuzene cievy miedzi stavcami,medzi dalsimi stavcami platnicka tlaci na nerv a dalsie vysetrenie,ktore ma caka za 2-3 tyzdne ukaze,co vsetko sa tolke roky skryva za problemami mojej chrbtice.Takze zrejme ma caka operacia,ale nie som preto nestastna,naopak,som stastna,ze konecne som sa “prebojovala” k pricine svojho trapenia.Drzim vam vsetkym palce.

1 odpoveď
Feb '07

milos_21

Uz niekolko rokov mam mierne problemy s chrbticou najma v hornej casti. Zaroven pocitujem mierny ale zato neprijemny tlak v oblasti hrdla (ako keby v nom uviazol kusok jedla). Dost casto v tejto oblasti pocitujem aj palenie v hrdle (ako pri normalnom zapale). Bol som aj na vysetreni u krcneho, ktory okrem vacsieho prekrvenia hrdla, nic nezistil. Tiez som bol aj na vysetreni stitnej zlazy - negativne. Chcem sa spytat, ci bolesti v krcnej a hrudnej casti chrbtice mozu sposobovat popisovane problemy aj v oblasti hrdla? Velmi pekne dakujem za odpoved.

Jun '07 ▶ bosik-milan

jan_4

Ak máte záujem o seriózne a overené rady a skúsenosti-odborníkov v oblasti rehabilitačnej,športovej atď- ako si pomôcť s problémami chrbáta, nôh a celého tela,v domácom prostredí bez nutnosti niekam chodiť a používať rôzne tabletky,napíšte nám a pošleme Vám informácie, na email:estime@wircom.sk, tel.0908 717 959

1 odpoveď
Jun '07

almanova

Dobrý den,prosím o radu ,už dlhšiu dobu mám problém schrbticou,mám taký pocit ako by som nosila nejakú skalu na chrbte ,ráno mám problém otočit sa kým sa rozhýbem trvá to dost dlho ,posldnom čase cítim velku bolest v sedacej časti niekady sa nemôžem ani zohnút a ked sa zohnem potom je problém vystret sa .Mám 45 rokov,mám dost ťažkú prácu,kde dvíham vela tažkých vecí.Dakujem.

Jul '07 ▶ hviezdicka

monika_154

Ani nevieiem ako reagovať tak isto ako vy mám tie isté problémy síce určili mi diagnózu osteoartróza aj ked mám len 39 rokov ja najväčšie problémy mám ráno ked vstanem tiež som začala chodiť na CT a mag. rezonanciu už mi hlavu vylúčili takže čakajú ma asi dalšie vyšetrenia. Chcela by som vediť hviezdička ako ste dopadli na tých dalšich vyšetreniach a či Vám pomohli a aké lieky alebo liečbu Vám predpísali, či je Vám už lepšie. Ja už tých hrozných bolestí mám dosť. Za odpoved dakujem.

Aug '07

imrich_1

Veľmi pozorne som si prečítal všetky informáície, ktoré sú na tejto webovej stránke týkajúce sa bolesti chrbtice. Ja mám 54 rokov a už viac ako 15 rokov trpím bolesťami chrbtice. Po liečbe na súkromnej klinike (v zahranicí) som mal “pokoj” takmer 12 rokov. Pred štyrmi rokmi sa chrbtica ozvala zase, ale tak, že mám veľké bolesti medzi lopatkami (hrudná časť chrtice), taktiež ozvali sa bolesti v dolnej časti chrbitice (v bedernej časti), ktoré spôsobili bolesti nôh (tŕpnutie, chlad, sťahovanie svalstva, zvýšenie citlivosti na povrchu končatín). Ja som absolvoval niekoľko vyšetrení CT a magnetickej rezonancie, nastavili mi rôzne lieky, ale nič nezaberá. Mám taký pocit, čo je fakt, že bolesti sa prehlbujú, sú zo dňa na deň výraznejšie.Aj napriek tomu, že každý deň cvičím cviky, ktoré mám predpísané, chodím na rehalitáciu a pod. Skutočne neviem čo ďalej, ale radikálne riešenie (chirurgický zákrok) si zatiaľ nepripúšťam. Na záver chcem povedať, že všetkých, ktorí ste sa na tejto stránke zdôverili, Vám vešmi dobre rozumiem, pretože len ten, ktorý tak trpí vie pochopiť toho druhého. Ja dúfam, nestrácam nádej, že to raz prestane. Ak niekto z Vám mi vie poradiť, budem mu veľmi povďačný.
S úctou Vám všetkým a ostávam s pozdravom Imrich.

1 odpoveď
Sep '07 ▶ jan_4

veronika_81

Dobrý deň,
mám bolesti chrbtice, najmä v dolnej časti, taktiež ma bolia klby- bedrové, kolená, členky.Nebola som s týmito problémami zatiaľ u žiadneho lekára, kedže mám 21 rokov, nechce sa mi veriť, že by to bolo niečo vážne.Jedným z dôvodov môžu byť vysoké opätky. Už asi 2 týždne si však dávam veľký pozor na to, čo si obujem a problémy neustúpili. Chrbát ma bolí stále, najmä ked dlhšie stojím, chodím, aj ked sedím za počítačom. Asi najlepšia poloha je sedieť zhrbená na gauči, vtedy bolesť skoro necítim. Prosím, poradte mi, či stačia nejaké cviky, alebo mám navštíviť odborníka. Ďakujem. Veronika

Sep '07

sisa_37

Dobrý deň,poprosila by som o radu.Mam 25 rokov a strasne bolesti chrbta.Stale sa my trasu nohy ,a toci hlava.Chodila som na obstreky,ktore
pomožu iba na na chvylu.Bola som na neurologii
kde mi predpisala iba lieky na utlmenie.

1 odpoveď
Sep '07

marcel_anonym

Dobrý deň, Mam 19 rokov a uz asi 3 roky mam strašný problém s chrbátom.Každé ráno som dolámaný, ztuhnutý až na toľko, že keď sa postavím z posteľe mam neuveriteľné tlaky v hlave a to počas celého dňa.Taktiež pri zmene polohy, alebo čo i len výjdení po schodoch.Problém s chrbticou sa mi prejavuje aj zhoršeným videním a nechuťou do života(bolesti a príznaky majú u mňa aj psychické problémy).Absolvoval som vyšetrenia u ortopédov, neurológa, bol som na rehabilitácii, ale všetko je dočasné.Po napravení stavcov som mal pokoj 2 dni a potom som sa dostal do počiatočného stavu.Začal som plávat a cvičiť.Kedysi som chodil do posilňovne možno aj tam som sa dokaličil , aj keď by som sa na to nevyhováral.Poraďte mi prosím Vás nejaké lieky, alebo niečo na moj stav. Ďakujem pekne

Oct '07

nikika

Dobry den mam 30 rokov a dve deti. V 18 rokoch som mala nehodu a prasknuty krcny stavec C3. No v tom case po vylieceni nic nepocitovala teraz vsak akoby cim dalej tym horsie pri zmene pocasia ma ukrutne boli hlava aj 2-3 dni a cela chrbtica. Kazde rano po zobudeni mam tiez hrozne bolesti a citim sa ako dolamana a tlak v hlave no po par hodim vsetko prejde a az ked sa zase uvolnim ma vsetko zacne boliet. Prosim poradte ako by sa dalo predist tymto krutym bolestiam skusala som masaze ale pomohli len na 2 dni a potom zase. Co by sa este dalo robit??? Dakujem Vam. S pozdravom Nikika

Nov '07

perla

Aj ja mam problemy s chrbticou, ale lieky odmietam. Myslim, ze ta prevencia je fakt najlepsia. Len sa prinutit. Zacala som s Pilates pod skolenim odbornika, a je to naozaj velmi ucinne a vobec si nezatazujete chrbat. A kedze skoro cely den v praci sedim, tiez som si kupila dynamicku podlozku na sedenie (tato da sa pouzit v dvoch polohach - takze aj na kratsie sedenie, alebo v druhej polohe na nej sedim cely den. Mne sa to osvedcilo. Odporucam. (Od firmy Sissel - dynamicka podlozka PLUS)

1 odpoveď
Jan '08

baricova-m

Dobrý deň,myslím že patrím aj ja medzi tých ktorí nevedia co robiť. Mám 40 rokov a v poslednej dobe ma sustavne bolí chrbát. Poraďte mi prosím čo mám robiť ak nechcem brať lieky.Aku skusenosť máte prosím s plynovými injekciami? Môže mi niekto poradiť

2 odpovede
Jan '08 ▶ sisa_37

jana_anonym

ja som 39 rocna mam strasne bolesti chrbtice.nemozem spat na chrbate,lebo ma velmi boli.rano vstavam ako dolamana.

Feb '08

zuzana_237

Prave som sa konecne dopracovala k diagnoze mojej bolestivej chrbtice.Po tolkych vysetreniach mam,deformujucu spondylartrozu,osteochondroza,esovita skolioza kyfoza,a kadeco mozne co znie hrozne chcela by som len vediet co ma caka dalej.Mam 33 rokov a bolesti ktore vedu k zblazneniu za akekolvek informacie dakujem Zuzana

3 odpovede
Feb '08 ▶ zuzana_237

idka_anonym

so skoloiozou zijem viac ako polku svojho zivota. Mam 30 rokov,dve deti, ked mi to zistili mala som 11 rokov. Dnes som rada ze som mohla normalne donosit a porodit. Aj ked mi to ako dietatu nedoporucovali. Nosila som zelezny korzet pocas puberty tomoc zabava nebola. Ked ma chytili bolesti, uzivala som lieky uz ako 12 rocna. Mne najlepsie pomaha cvicit, cvicit, cvicit. Nic ine nema taky velky a hlavne pozitivny vplyv na bolesti chrbtice. Vobec to teraz na mne nieje vidno ze som deformovana, korzet velmi pomaha v tomto smere. Doporucujem vsetkym rodicom aby pozorovalisvoje ratolesti ci nemaju ploche nohy. To je prva znamkaze sa nieco deje s kostrou. TReba deti odmalicka viest k pohybu. A my dospelaci, menej vozenia, menej sedenia za pocitacom, viac cvicenia, a hlavne cez leto velmi vela plavat!
Aj pri pisani tohto prispevku som presedela dost dlhu dobu pri pocitaci, takze sa idem rozhybat. Proste na bolesti chrbtice nieje dobre dlhe sedenie, dlhe lezanie a dlhe stanie. Proste v pohybe. Inak si vobec neviem predstavitked budem stara. Lezat viac ako den v posteli je pre mna velke utrpenie.

Feb '08

janinka20_gmail.com

Dobrý večer.Moja 2ročná dcérka sa sťažuje na bolesť v oblasti krčnej chrbtice(na krku zo strany chrbtice), neviem či nezachladla.Ale niesom si istá.Prosím vás poraďte mi.Ďakujem.

Mar '08 ▶ baricova-m

1lower

ahoj,od r,2004,som začal mat tiež problém s chrbticou,statie a chôdza bola takmer nemožna,bolest vystrelovala do pravej nohy,trpla,absolvoval som rôzne vyšetrenia,u mna lekár zistil poškodené platničky,L.4-L.5.čo znamená že stavce sa po platničkách posúvaju,a to spôsobuje bolesti nôh,v súčastnosti som ZTP. Operovat som sa nedal,

1 odpoveď
Mar '08 ▶ zuzana_237

michaela-kotrbancova_1

Milá Zuzana,
pracujem s ľuďmi v stave, ako Vy opisujete. Vzhľadom na vek je nutné Vám pomôcť. Moje skúsenosti sú najlepšie s McKenzie metódou, určite sa viac dozviete na web-e, ak budete mať záujem o ďalšie informácie, kontaktujte ma. Je to môj každodenný chlieb, záujem zo strany pacientov je obrovský. Radi aj Vám skúsime pomôcť. M.Kotrbancová

4 odpovede
Mar '08

milan_37

pozdravujem spolutrpiacich. neda mi nenapisat moju skusenost. bolest chrbta zacala nenapadne - ako pichnutie ihlou a nasledne pichanie trvajuce asi mesiac. po navsteve lekara (ortopeda)bola odpoved : chod domov na problemy s chrtom si mlady. mal som 30 rokov. bolesti sa postupne v roznych intervaloch stupnovali a zase ukludnovali, az jedneho dna som nevstal z postele a previezli ma do nemocnice kde som na infuzkach stravil 10 dni. ale vysetrenia ziadne - vraj to byva bezne. ked sa to zopakovalo druhy krat, navstivil som “pani doktorku” ktora mi povedala aby som sa predklonil. ked som to zvladol tak ma poslala k psychiatrovi aby som sa dal liecit, ze je to psychickeho povodu! a odmietla ma poslat na vysetrenia. no nakoniec som po znamosti vybavi MR v ke, a vysledok? 2 platnicky vysunute do miechy tak, ze ma okamzite hospitalizovali. teraz to chvilu boli, chvilu menej, ale krajat sa nedam. doktori su svine ktori na nas kaslu a nezaujima ich nas problem - len natrcaju vacky. a este maju drzost strajkovat za vyssie mzdy. takze vela nadeji asi nemame - len trpiet alebo ist do ameriky.

Apr '08 ▶ michaela-kotrbancova_1

lena-dodekova

Milá pani Michaela! Mám veľké bolesti chrbtice s nálezom na MR napr.protrúsia disku,osteochondroya a pod.O McKenzie metóde som počula v tv,ale zatiaľ som sa k cvičeniu bližšie nedostala.Bola by som veĺmi vďačná za vašu radu a kontakt na Vás. Kto nevie čo sú bolesti chrbtice je šťastný človek.Je smutné, že pracujem skoro 30 rokov ako zdravotná sestra,pomáham druhým a sebe neviem pomôcť. Niektorí odborní lekari veľa snahy nemajú,bohužiaľ.Ešte raz pekne ďakujem a teším sa na odpoveď.lena

1 odpoveď
Apr '08

maros-marcincak

Dobrý deň.
Niekoľko mesiacov pociťujem tupú bolesť v ľavej dolnej časti chrbta. Ak si ľahnem na ľavý bok, tak cítim akoby kameň v chrbte. Bolesť prechádza z oblasti chrbta do ľavého boku a niekedy aj do ľavej časti brucha. Je to spojené s chrbticou? Ďakujem.

Apr '08 ▶ imrich_1

precoja

Pán Imrich podeľte sa o skúsenosť ktorú máte po návšteve chiropraktika ktorý chodí robiť aj do Tisovca na chatu u Macka.Ako sa Vám po zákroku darí?

Apr '08 ▶ michaela-kotrbancova_1

ivett_5

Pani Michaela, budem dufat, ze si precitate aj moj pribeh. ja som totiz jeden cvik z McKenzieho cvicila a robil mi dobre, ale z ostatnych nemam ten pocit, nieco robim zle. Uz vopred sa omluvam za dlzku prispevku, ale nechcem vynechat nieco, co by mohlo napovedat o mojej dg, lekarov totiz po tom vsetkom velmi nemusim. Mam 27rokov, pred troma rokmi mi vdaka CT diagnostikovali herniu disku L4-L5 a protruziu disku L5-S1. Liecba trvala dlho, ale zlepsenie bolo paradne, uz som aj zabudla, ake je to mat den bez bolesti. Vtedy ma lekari este akotak vnimali (asi preto, ze som plakala od bolesti a nic ine nevnimala). V decembri 2007 ma znova “seklo”, v nemocnici mi dali par infuziek s kortikoidmi, zakl.rehabilitacnu liecbu(cvicit ma naucili este predtym, takze som co-to vedela), dostala som myslim na par dni ultrazvuk a rebox. Prisli vianoce, nikto sa o mna viac nezaujimal. Pri kontrole na neurologii mi lekarka povedala, ze ked ma boli, mam si dat ibuprofen ?! a vraj CTcko mi znova neurobi, iba keby som chcela ist na operaciu, ktorej sa chcem samozrejme a uplne logicky vyhnut. Je pritom uplne jasne, ze sa mi stav zhorsil, mam ovela viac bolesti, ako predtym, zacalo to krizami, pokracovalo vystrelovanim do kostrce, potom som nemohla obsediet ani 5min, rozpichala ma cela panva, nasledovaly tahy do pravej DK, az po clenok po vonkajsej strane. Teraz mam asi tyzden taky ukrutny krc v nohe, ze ju za sebou len taham a zial som na tabletkach. Dnes mi maser povedal, ze ide o nerv, kedze mam strnute cele chodidlo na pravej nohe uz asi 5dni. Je to hruza, nikto mi nevie pomoct, som z toho zufala. O tyzden som objednana na rehabilitacne vysetrenie znova,tak dufam, ze tentokrat mi doktor nepovie nieco v zmysle:“dajte si ibuprofen”. Podotykam, ze cvicim pravidelne, pokial je to teda unosne, co sa tyka bolesti. Beriem Artrostop, rozmyslam nad Kosmodiskom, alebo Ozonoterapiou. Som z Trencina, ale poriadneho doktora so zaujmom liecit som zatial nestretla, bud nemam stastie, alebo som sa narodila v zlej oblasti, ci celej krajine? Vdaka za pomoc, pp. reakciu, zaujima ma hlavne ten McKenzie, ja poznam len extenziu.

5 odpovedí
Apr '08

rex72_anonym

Ahojte všetci čo máte problémy s chrbticou pozorne som čítal vaše príbehy nakoľko sa u mňa vyskytol problém s chrbticou. Všetko sa začalo minulý rok 11 2007 v ľavej časti v krížoch som mal veľké bolesti ktoré išli do nôh , chytilo ma to v robote proste hrozný stav. Po šichte som išiel na pohotovosť a vtedy všetko začalo zobrali mi krv , poslali na artg. , sono kde lekárka zistila kameň v obličke a odporučili ma na urologiu. Išiel som na Pn a obvodná dala ešte raz zopakovať sono obličiek. Unávšteve urologa na sone nevidel žiadny kameň a po vyšetrení sú obličky v poriadku.Nasledovala neurologia kde ma poslala na RTg a aj napriek tomu , že som jej tvrdil že mám bolesti neur. povedala s tým sa musíte naučiť žiť a poslala ma na rehabilitácie. Výsledok rehabilitácii žiadny tvrdil som že mám stále bolesti zasa ma poslali na urologiu a urolog nič nezistil. Zmenil som neurologa ktorý ma poslal na MR kde sa zistilo hernia disku L4/5. Nasadili mi lieky , infúzie , rehabilitácie stav sa mi trocha zlepšil a myslel som si že to bude dobré ale po príchode do práce som sa z toho prebral v robote ma chytili zasa tie bolesti. Išiel som znovu k lekárovi po PN a vypýtal som si lístok na neurochirurgiu vo vlastnom záujme , tam mi oznámili že kde som bol doteraz ja som sa riadil tým čo mi povedali keď som sa pýtal či to nie je na operáciu nie a videli to asi 5 lekári aj s primárom v nemocnici tam som bol na infuzie. Tak mám ísť znova na MR a s tým zasa na neurochirurgiu. Poviem vám trápiť sa s bolesťami 5 mesiacov to už je priveľa aj keď nie každá operácia dopadne dobre. Mne to je už jedno som doma nerobím skoro nič a cesta za doktormi je pre mňa utrpenie . Môj názor ak máte nález zajsť rovno na neurochirurgiu a tam nech rozhodnú či liečbu alebo operácia. popísal som toho veľa ale počas toho chodenia po doktoroch zistíte ako to chodí šak to poznáte bez známosti je človek stratený a je mi to ľúto keď niektorý využívajú bezmocnosť nás pacientov viete čo myslím . Ešte jednú vec keď som prišiel s tým že mám bolesti tak sa na mňa pozerajú ako na simulanta veď aj mladí ľudia majú problémy.

4 odpovede
May '08 ▶ michaela-kotrbancova_1

anna-slobodova

Mozte mi dat tel. c. - rehabilitacia mi nepomohla, mam bolesti v oblasti krku. Dakujem, moje tel. c. je 0907192689.

1 odpoveď
May '08

samekova_atlas.cz

Mckenzie metoda pouziva na liecenie bolesti chrbta akutnych i chronickych i v spojeni s neurologickymi priznakmi vo svete uz desiatky rokov. Spociva vo vysetreni reakcie chrbtice na urcite zatazenie pohybom roznymi smermi a podla reakcie pacienta sa urci diagnoza. Liecenie je jednoduchym zvacsa 1 cvikom, polohovanim a rezimovymi opatreniami pocas dna. Nastava rychle zlepsenie behom dni, tyzdnov. U nas Mgr. Kotrbancova, Zilina 0903 944 371 a Dr. Samekova, Trencin 032/6526456

May '08 ▶ ivett_5

zina_anonym

Som v podobnej situácii, ibaže ja už mám za sebou operáciu balgingu disku L4/5 a vyklenutie platničky L5/S1. Chvíľu som mala pokoj, ale teraz som zasa marodovala,užívala som ARTRYN, vyžaruje mi bolesť do DK, ale nejaké úžasné zlepšenie nenastalo. Ale vám môžem aspoň takto poradiť, ja už to nemôžem absolvovať, keďže mám v chrbtici titan, mám kontakt na ozonterapiu a známa ju absolvovala a je zatiaľ spokojná a funguje. MUDr. Koník - 0918/379 609. tiež pravidelne cvičím, plávam, nepreťažujem chrbticu, staviam svoje zdravie na 1. miesto, ale nestačí to, som nútená brať lieky na bolesť, aby som mohla fungovať. Držte sa

May '08 ▶ baricova-m

zina_anonym

Z plynovými injekciami mám veľmi dobré skúsenosti, aj keď trochu bolia, ale pomáhajú, už si ich na liečení pýtam, aj som si kúpila balík 5 sedení u lekára, keď ma znovu prepadli nepríjemné bolesti, oni spôsobia prekrvenie poškodenej oblasti a stav sa zlepší na 6 a viac mesiacov, je to individuálne. chrbát treba držať v teple, neprechladnúť a posilovať aj brucho a chrbát, robiť si masáže…

May '08 ▶ rex72_anonym

kolonell_azet.sk

Prosim napis, ako si dopadol, velmi ma to zaujima, lebo ja som bol aj na ozonoterapii a nic mi nepomohlo, hoci nemam bolesti, ale stale mam strpnutu pravu nohu a navyse ma zacina pichat v mechuri, takze ma este caka nejaka ta bolest.

May '08

peter-harcarik

Dobry den, citam tu tie vase prispevky a rozhodol som poziadat vas o radu. Mam 29 rokov a uz dva roky trpim nenormalnymi bolestami chrbtice medzi lopatkami. Bol som na RTG bol som na CT na MR a vsetko bolo samozrejme vybavovane po znamosti, nakolko nase zdravotnictvo stoji za prd. Ale nikto mi nedal vyjadrenie co to je a bolesti su kazdym dnom horsie. Bolest mi vyraza z lavej strany do prs a hrudnika, trpnu mi ruky, toci sa mi hlava a vela krat mi skacu nervove zakoncenia npriklad mi trha okom, licom, prstom na ruke a ked sa nadychnem, mam nesmierne bolesti v hrudniku. Niekedy mam pocit, akoby mi odbila posledna hodina. Pojedol som Ibalgin, Guajacuran, Dorsiflex, a vseliake sracky, ale nic nezabera. Viete mi nejako poradit, co mam robit alebo ake lieky zaberaju a ci vobec nejake lieky zaberaju? Je to pravda, koho chrbtica neboli, nevie co je to bolest. Dakujem.

5 odpovedí
Jun '08

terina

Dobrý deň! Otvorila som si stránku a prečítala Vaše články ktoré súvisia s ochorením chrbtice. Ja sa liečim na ochorenie chrbtice už cca 25 rokov, dá sa povedať, že celý proces nastal po 2 pôrodoch a svoje urobilo aj sedavé zamestnanie. Dnešný deň mi určitie utkvie zasa dlhšie v pamäti. Ráno som vstala ako inokedy a po -tich minútach som zacítila bodavú bolesť pri srdci a nemohla som sa nadýchnuť, povedala som si, to prejde, pocvičím si, ponaťahujem a za 10 min. to je preč. Omyl. Bolesti sa stupňovali, až som sa o 9.00 hod. rozhodla ísť na pohotovosť. Pani doktorka bola celkom “zlatá”, pichla mi 2 injekcie s tým, že keď to neprejde, mám znovu prísť a pošle ma na EKG. Tak poobede sme znovu naštartovali auto a išla som na EKG + interné vyšetrenie. Že vraj EKG je v celku OK, a zrejme, že to bude asi z chrbtice - tak znel verdikt mlad. lekára. Je 20.00 hod. a ja nemôžem ani sedieť, ani zakašľať, ani ležať, stále cítim bodavu bolesť do srdca, čo je veľmi nepríjemné a deprimujuce, ako keby som už mala dodýchať. Takže som zvedavá, čo bude zajtra ak sa toho “zajtrajšu vôbec dožijem”, pretože lieky mi nedali už žiadne a zrejme by ma malo potešiť konštatovanie sestričky - “že už tu s takýmto niečim dneska jedna pani bola”. Ja viem, nie som práve najmladšia (52 r.), ale to neznamená, že by nás s ochoreniami chrbtice mali odpisovať. Je mi dosť ťažko, keď počúvam, ako zdrav. pracovníci štrajkujú za väčšie platy, ale správanie väčšiny nasvedčuje tomu, že by mali ešte polovicu z terajšieho platu vrátiť. Všetkým Vám želám veľa zdravia a držte mi palce do zajtrajšie dňa.

Jun '08 ▶ rex72_anonym

alik_anonym

Ahojte, reagujem na vase clanky. Som sest tyzdnov po operacii chrbtice, diagnoza hernia L4/5. Operovali ma v Ziline, skvely odbornici na neurochirurgii. Citim sa super, bolesti v nohe presli hned po operacii. Mna to trapilo mesiac, ale boli tam aj taki ktori trpeli dlho. Nema vyznam odolavat zakroku, pokial Vam neurochirug doporuci operaciu. Lieky nic neriesia, ozonoterapia len v niektorych pripadoch (je to velmi bolestive).

2 odpovede
Jun '08 ▶ alik_anonym

krto

Dobrý deň. Mám roztrhnutú platničku 6,5 mm. Neviem či sa mám rozhodnúť pre ozónoterapiu alebo operáciu. Mám bolesti a tŕpne mi noha. Poradí mi niekto? Ďakujem.

1 odpoveď
Jun '08 ▶ alik_anonym

marta_9

Mam podobny problem a operaciu pred sebou. Nie som vsak rozhodnuta, ci ju podstupit. Platnicku mam vysunutu uz 8 mm do lavej strany, takze tiez trpi lava noha. Cez den je to celkom fajn, ale noc je otrasna. Nemozem sediet, len lezat a chodit. Ako dlho si mal bolesti a problemy s chrbticou, kym si sa dal operovat? Skusal si ozonterapiu? Ako dlho po operacii sa budes liecit? Mozes uz sediet? Dik za odpoved. V pondelok ma maju operovat. Ahoj Marta. Prajem Ti zivot bez bolesti, aby sa to uz nikdy nevratilo. Vies mi povedat ake su rizika operacie?

Jun '08

eva_183

Dobrý deň, otca ale mesiac bolí chrbát a s ním aj žalúdok. Môže to mať nejaký súvis? Berie injekcie Veral, a predtým bral na utíšenie bolesti Ibalgin. Bolesti sa prejavujú najmä v noci. Po podaní injekcie ustúpia.

Jun '08

erika_61

Seklo ma v krčnej chrbtici. Je na to dobrý teplý obklad?

Jul '08 ▶ lena-dodekova

michaela-kotrbancova_anonym

Nehnevajte sa, ale vzhľadom na moje pracovné vyťaženie časté cestovanie som dlhšie nenavštívila túto stránku. Samozrejme, že ma Váš prípad veľmi zaujíma a rada sa pozriem na každého pacienta. Poprosím Vás v prípade, že je ešte Váš problém aktuálny o telefonický kontakt. 0903 944 371.(Rátajte s čakacou dobou, počet pacientov je veľmi veľký) Ďakujem za pochopenie. M.Kotrbancová

1 odpoveď
Jul '08 ▶ ivett_5

R.McKenzie má celý prepracovaný systém diagnostiky a terapie. Je to úžasná metóda, pomocou ktorej sa dá určiť prognóza ale hlavne špecifická liečba - to znamená liečba na konkrétny stav. Naozaj to nie je len o extenziách. V Trenčíne má vedomosti o McKenzie metóde dr. Sameková, skúste ju nakontaktovať.
M.Kotrbancová

Jul '08 ▶ peter-harcarik

tomas257_anonym

mal by si navstivit ortopeda nech ti napravi hrudnu chrbticu poynam to ja chodim tak 1-2ya 3mes potm je pokoj

Jul '08

miro_32

Dobry den vsetkym trpiacim hned uvodom vam mozem povedat ze ak vam uz bolest vystreluje do koncatin odporucam priamo navstivit Neurochirurga. Mam po operacii bol som dva krat nieje to nic moc ale je to jedine co pomoze a ak clovekpo operacii dodrziava urcite zasady a chova sa k svojej chrbtici zodpovedne tak je to dobre riesenie ale hovorim urcite sa poradte s neurochyrurgom ja mam taku story ze v danych bolestiach 24/7 som robil statnice ucil sa na statnice a chodil po odbornikoch ako neurologovia a rehabilitacie elektroliecba zabudnite na to nepomaha mal som bolesti viac ako 10 mesiacov bolesti take ze som nemohol chodit nemohol spat nemohol nic a napriek tomu ibalgin, ibuprofen boli pre mna lentilky co nezaberali pomohla mi az operacia a to verte mi stretol som inych odbornikov co mi radili v tych najhorsich stavoch aby som to rozcvicil to by sa clovek cudoval co za masiarov robi v nasom zdravotnictve. Az po operacii sa mi ulavilo a doteraz dakujem teamu chirurgov za kvalitu zivota. Ak sa chce niekto nieco spitat konkretne mozete to spravit na work23a@gmail.com caf nebojte sa operacie ale vyberajte spravne ruky na zakrok.

Jul '08 ▶ michaela-kotrbancova_anonym

miro_32

ahoj chcel by som sa spytat na operaciu ja mam za sebou dve operacie L4L5 a chcel by som nieco vediet o titane ako je to s tou platnickou so silikonovym jadrom je to potom v pohode niesu nejake komplikacie kolko to stoji a kde to presne robia? Prosim pekne ak by ste mi zodpovedali tychto par otazok ako myslim si ze zatial klop klop klop ten zakrok nepotrebujem ale v buducnosti by sa mi to zislo absolvovat s pozdravom Miro

1 odpoveď
Jul '08 ▶ miro_32

Operácia chrbtice si vždy vyžaduje zodpovedný prístup zo strany pacienta po prevedenom zákroku. Riziká to však prináša vždy. Už len jazva je menejcenné tkanivo ako zdravá koža či podkožie, hrozí riziko zrastov… Preto je to vždy možnosť posledná, to znamená, ak zlyhá konzervatívny prístup, naozaj je nutný neurochirurgický zákrok. Ak však momentálne operácia nehrozí, prečo sa ňou zaoberáte??? Radila by som Vám aktívnym prístupom dosiahnuť plnú funkčnosť a mať radosť z pohybu. Veď chrbtica je súčasť pohybového aparátu, musí sa hýbať. Zdravý chrbát je pružný chrbát. Preto sa poraďte s fyzioterapeutom, ktorý sa naozaj venuje vertebrológii a nechajte ešte chvíľku titanovú náhradu oddychovať.
Prajem Vám veľa úspechov a málo bolesti.
M.Kotrbancová

1 odpoveď
Aug '08 ▶ peter-harcarik

vcielka_anonym

Peťo, jednoznačne pomôže svetelná terapia bioptron.Prečítaj si môj príspevok z 1.8.

Aug '08

ali_5

Dobry den mam 34 rokov až 16 rokov trpím bolesťami chrbtice.Pred dvomi rokmi mi zistili,že mám Protruziu diskuL3/4 lahšieho stupna,Bulging diskuL4/5,Protruziu diskuL5/S1 s miernou deformaciou korena L5.Nemohli by ste mi prosim poradiť čo mam robiť?Chodievam na infuzie ktore mi na chvíľu pomôžu.

1 odpoveď
Aug '08 ▶ peter-harcarik

janka_125

Skus ist na masaz chrbtice - hlavne si daj pomasirovat medzilopatkove svalstvo, po masazi mozes mat aj bolest ale nazlakni sa minamalne 6-8-krat .Aj pojde s dobremu maserovi urcite sa to da do poriadku.Prajem vela stastia.

Aug '08 ▶ ali_5

ester_6

Zdravim všetkych s bolestami aj bez,
som sice na zaciatku cesty s bolestami chrbtice,bolest vsak bola za 2 mesiace ukrutna.
Nasla som na internete system cvicenia
MUDr. Smišek - www.smsystem.cz, hovorila s panom doktorom, ma so svojim systemom uspechy, hlavne v Nemecku. Je toho nazoru, ze kazda porucha chrbtice sa da tymto systemom korigovat a udrzat bolesti v medziach znesitelnosti. Som na zaciatku svojej cesty a tiez cakam aky bude vysledok do 1/2 roka, 1 roka.
Zdravim vsetkych suputnikov, pa-pa

Aug '08 ▶ krto

ester_6

Mozno este nie je neskora moja rada.Jednoznacne
odporucam operaciu. Mam roztrhnutu platnicku,
stlpec vytecenej hmoty bol 25 mm!!!
Operovali ma 17.07.2008, uplne v pohode. Samozrejme ziadna operacia nie je bez rizika.
Kym som sa na nu odhodlala trvalo mi to 3 mesiace. Myslim, ze netreba otalat a mozem odporucat kolektiv neurochyrurgie v Novych Zamkoch. Odvadzaju perfektnu pracu, ostatne - rehabilitacia a styl zivota je na nas.
Pohyb, cvicenie - opat odporucam SMSystem MUDr.Smíšek- stravovanie a dusevna hygiena.
Prajem vela zdaru kazdemu.

Aug '08 ▶ zuzana_237

ester_anonym

Odporucam MUDr. Smíšek, Praha - www.smsystem.cz.

Aug '08 ▶ podobova-beata

bibimonika_gmail.com

Beatka , prosim ta ako si dopadla? aj mne vrzga koleno, chodila som pred polrokom na spining presstala som ale horsie je ze koleno ma velmi boli pri ohynani…asi budem musiet vyhladat lekara…monika banska bystrica.pekny vikend

Aug '08

peter-harcarik

Dobry den. Tak od maja som opat tu. Poviem Vam ze pocit bolesti ustupil bolo to aj celkom fajn v lete.Nemal som pocit ze by bolest ustupila uplne ale bola znesitelna. Bol som na masazi bol som na obstrekoch davali mi infuzie a potom sa to vylepsilo. No neviem ci sa telo brani alebo po kazdom zlepseni pride raz take zhorsenie. Pisal som ze mam velke bolesti v medzilopatkovom priestore. Vraj mam vyskocenu platnicku ale ani po dvoch rokoch skumania mi nasa super medicina nevie povedat co mi presne je a co mam robit alebo co sa da robit. Posledne dva mesiace zase absolvujem tu istu torturu co v maji. RTG,CT,MRI,neurolog ortoped a vysledok…? Nulovy. Bolesti presli z medzilopatkoveho priestoru do laveho podpazusia az do laveho prsa. Cele to opuchlo a bolest je taka intenzivna ze ma az trasie zimnica. Mal som pred dvoma rokmi uraz na lave rameno a lava strana je postihnuta ale mam dost velke obavy ci ta silna bolest podpazusia moze byt vyvolavana chrbticou. Nemate niekto taketo “prijemne” skusenosti??? Dalej sa bolest presunula na krize a strasne ma bolia nohy. Ale nie nohy cele ale len miesto pod kolenami zozadu. Je to vobec normalne??? Moze to mat nieco spolocne s chrbticou??? Vsetci nasi specialisti mi hovoria treba vydrzat ale ako skapinat od bolesti v 29 tich rokoch…tak to fakt nemusim…Nezabera mi uz nic nakolko po dvoch rokoch som pojedol tych Ibalginov,dorsiflexov na tony. Teraz som si zohnal Flector sacky do vody ale tu bolest to len trosku utlmi. V praci mam sedave zamestanie a poviem Vam mam co robit aby som sa neopustil od tej bolesti. Viete mi tu niekto please poradit ci je vobec realne mat taku silnu bolest zapricinenu chrbticou a ci to je aj mozne mat taku silnu bolest v ramene a v podpazusi…???
Nemoze to byt nejake ine ochorenie aj ked mi pred dvoma tyzdnami az tak katastrofalne nebolo…??? Zacinam byt fakt zufaly. Este stale cakam na MRI nakolko p.doktor ma dva tyzdne dovolenku a pacient musi cakat…
Toto je nase zdravotnictvo. Hlavne ze na vyplatnej paske sa nam otacaju oci co vsetko Vam stahuju… Budem Vam nesmierne ale fakt nesmierne vdacny ak mi niekto poradi ci taketo nieco zazil…lebo strach je svina… Dakujem pekny den zelam vsetkym a budte zdravy.

5 odpovedí
Sep '08 ▶ peter-harcarik

turcanova-maria

dobry den ja mam podobnz problem ako vy.boli ma tak chrbtica bolest sa posuva na prsia a na hrud bud boli jedno alebo druhe alebo tretie.už ozaj neviem co pomaha lieky nepomahaju a to mam len 27rokov a citim sa jak stary clovek.mam podobne pocity ako vy co to vlastne je z coho je ta bolest ved mam len14mesacne dieťa o ktore sa treba neustalne starat.ak zistite učinný liek proti bolesti prosim vas dajte vediet

Sep '08 ▶ rex72_anonym

kaja_anonym

To čo opisuješ som zažila i ja a po 11 mesiacoch ma zoperovali a to som navyše bola i u psychiatra,vraj si to namýšľam,po operácií som bola v pohode 5 rokov no a teraz to prišlo zas.Je mi z toho nanič,ale zrejme sa tomu nevyhnem,vraj je to horšie ako prvý krát a dodržiavala som všetky príkazy okrem jedného - stresu-ten je najhorší,ale tomu sa nevyhneme.

Sep '08

petra_60

ahoj,už asi 2 roky trpím bolesťami chrbtice v driekovej casti,niekdy krčnej. Neviem si s tým rady chodím k ortopédovi,no ten mi akosi nevie pomôct mam ju mierne vykrivenu do pravej strany,pravidelne cvicim,ale bolest mam stale. Mavam často žalúdočné problémy môže to súvisieť? Dakujem za odpoveď.

Oct '08 ▶ peter-harcarik

gabriela-stoffanova

Pekny den,
podobny problesm s chrbticou mam aj ja, ibaze som o “trochu” starsia od vas. Momentalne trpim, od bolesti na mne vyraza pot. Vyskusala som infuznu liecbu ambulantne aj v nemocnici, bola som v lete v Trencianskych Tepliciach 3 tyzdne a efekt takmer nulovy. Co mi robi dobre - chodit po lese, po kopcoch, bolest nohy takmer zmizne. Topanky s makkou podrazkou su dobre. Z liekov mi najviac pomahal Voltaren rapid - rano a vecer 1 tbl. K vasej neznesitelnej bolesti - pisali ste, ze ste pojedli mnozstvo liekov. Takymi bolestami sa prejavuje i zaludok, vred. Odporucam vam vyhladat gastroenterologa, moznoze je vas zaludok trochu chory a tomu sa da lahko pomoct a ulavi sa vam. Prajem vam zlepsenie a hore hlavu, raz to predsa musi prestat.

1 odpoveď
Oct '08 ▶ michaela-kotrbancova_anonym

desszi_centrum.sk

Dobry den,
konecne pocujem odbornika, ktory nechce hned rezat, ale sa snazi predist invazivnym liecebnym metodam a hlada riesenie v cviceni a aktivnom pristupe k pacientom. Pracovala som v zdravotnictve, odkial som pred dvomi rokmi odisla do uplne inej sfery. Praca s ludmi ma nesmierne bavi,vo volnom case sa zaujimam o alternativne liecebne metody a cim dalej tym viac zasnem nad pristupom lekarov a zdravotnikov k pacientom. Sama mam v rodine a v okruhu znamych niekolko osob trpiacich uz dlhsiu dobu (niektori az roky) bolestami chrbtice, ktorym takisto po torturach, ktore sa zhoduju s tymi uvedenymi v prispevkoch (lieky, infuzie, posielanie od dveri k dveram, nazvani simulantami atd.)odporucili operaciu. Preco? Neverim tomu, ze nevedia o tom, ze operacia ulavi len na urcity cas a kazdeho koho poznam tvrdi, ze po operacii sa bolesti skor ci neskor opat vratia. Budeme rezat kym mame do coho? Myslim, ze je to urcitym sposobom alibizmus, pretoze operacie byvaju poslednym riesenim a pacient, ktory sa vrati o dva-tri roky s tym, ze “zas ma to boli”, mozeme s kludnym svedomim povedat, ze sme pre neho urobili uz vsetko. Prepacte za moj skromny nazor, nechcela som sa nim doktnut lekarov ani specialistov, z ktorych mnohi odvadzaju skvelu pracu a ti co to robia so srdcom, su k pacientom skutocne ustretovi a mili. Zelam Vam vela zdravia a sil, aby ste pomohli co najvacsiemu poctu ludi, ktori to potrebuju a vratili im tak radost zo zivota. S pozdravom PhDr. Denisa Droppanova.

Oct '08 ▶ peter-harcarik

steva

ahoj,citala som tvoj clanok a aj ked nemam presne take bolesti a problem ako ty,viem co je to bolest.Zistili mi herniu a protruziu disku,bolia ma krize a prava noha az po kotnik.Ja som bola na infuziach,potom na rehabke a na koniec na ozonoterapii.jedine ta mi pomohla,ale bohuzial neviem do kedy,lebo bolesti zacali znova.No je celkom mozne,ze prave tebe to pomoze na dlhsie obdobie.No malo kto a aj dokonca moja "super"neurologicka tomu veri,ze prave ten ozon tak pomaha.Ale mozem ta uistit,ze ja som bola v stave,ze som nemohla chodit,lezat,stat,spat,lieky nezaberali a asi po 30min.cakani u lekara mi od bolesti tiekli slzy.Skus tu ozonoterapiu,ani to nieje velmi drahe,ja som platila za jeden opich 50,-sk a za podanie infuzie s ozonom 400,-sk.infuzky som mala 3 a opichov 13,ale mohla som este pokracovat az do 20,len ja som bola uz netrpezliva tak som to na skusku ukoncila,ze mozno pojdem do prace.Tak vela stastia v nasom zdravotnictve a skore uzdravenie

Oct '08 ▶ ivett_5

steva

Ahoj Ivett,viem,ze uz preslo par mesiacou od tvojho prispevku,ale zaujima ma ako sa dopadla.Mam presne taky isty problem co sa tyka diagnozi a podobny co sa tyka lekatov.Ja som chodila na ozonoterapiu a nemozem sa stazovat,ale je pravda ze nie kazdemu pomaha.Za skusku nic nedas a chod na tu ozonoterapiu ak ti to nepomoze,pytaj sa na konzultaciu za neurochirurgom.ale pevne verim ze uz ti je lepsie.Budem rada ak mi napises ako si dopadla na pepina1@centrum.sk,ahoj Steva

Oct '08

marian_anonym

Dobrý deň, mohol by sa niekto ozvať, komu pomohol Ján Pravda s herniou disku L4-L5?
Počul som o ňom, ako o liečiteľovi, mám ísť k nemu, no neviem či s tým problémom už niekomu pomohol.
Ďakujem

Nov '08 ▶ 1lower

bedo

ahoj 1 lower mam 33 rokov a za sebou 2 operacie medzistavcovich platniciek l4 l5 prvy krat ma operovali v b.b doktor kalina v roku 2005 tiez som neveril operacii ale tie mnozstva liekov co do mna pchali neratam infuzie injekcie uz mi nic nezaberalo tak ma bolest dohnala na operacny stol nie je to nic hrozne najhorsie su prve 3 dni ale da sa to zniest teraz som mesiac po reoperaci mam tam vlozenu umelu platnicku a 8 titanovy klinov musim si pobuchat na drevo ale bolest je prec aj s timi strasnymi krcmi do praveho litka. tak ak ti mozem poradit chod na tu poeraciu nenas co stratit iba bolest. takze ak mas zaujem ponukam ti moznost ako s ti vydrbat. adresa ustredna vojenska nemocnica ul. gen. vesela 034 26 ruzomberok neurochirurgia prednosta mudr.knazovicky tel. 044/4382778 vela stastia bedo

Dec '08

jana_283

Dobrý deň,pichá ma na pravej strane hrudníka a prechádza mi to do celej chrbtice. Ale už dávnejšie ma bolela celá chrbtica a hlavne kostrč. Može to s tým suvisieť? Co by ste mi odporucili?

Dec '08

aa_1

pekne všekých pozdravujem. Bolesti chrbta potrebuje komplexnú a dlhodobejšiu liečbu. V prvom rade sa zbaviť stresu, správne držanie tela a správne cvičenie(chrbtové svalstva a brušné svalstva), lieky ktoré Vám nepoškodzuje žalúdok, pečeň, obličky. Máme štátnu ambulanciu chronickej bolesti v Dolnom Kubíne, kde môžeme Vám poradiť, vyšetriť komplexne. Prosím Vás, neodborne cvičenie, masáže, niekedy Vám môže robiť väčšie škody. Ak mate vyskočenú platničku, treba využiť všetke konzervatívne liečebne postupy. Môžeme Vám poradiť. AA

7 odpovedí
Dec '08

rs_anonym

odporucam unikatny system na rozvoj spravnej svalovej funkcie a svalovej rovnovahy www.mbf.sk

Dec '08 ▶ aa_1

brano

Dobry den.Asi tri roky sa trapim s bolestami chrbtice.Robili mi niekolkokrat tzv.blokadu v okoli platnicky,bral som infuzie,skusam liecitelov,pravidelne cvicim,ale nic nepomaha.Prosim Vas o radu.Dakujem

1 odpoveď
Dec '08

beata_29

Ja mám skúsenosti z mojej práce, že zdravotný stav sa podstatne zlepší po pravidelnom cvičení
Brunkowovou metódou. Toto cvičenie je vhodné aj pri pooperačných stavoch. Pacienti si túto metódu veľmi pochvaľujú, najmä pre jej nenáročnosť a účinnosť.
http://www.beauty.bhlc.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=102

1 odpoveď
Jan '09

kuriatko16

dobry den. mam 14 rokov a moj problem spociva pravdepodobne v chrbtici.v poslednom case ma niekedy zacne boliet hrudnik na lavej strane,ked sa nadychnet/je totaka bodavo-pichava bolest/. bolest ihned ustupi,ked spravim nejake to cvicenie,pri ktorom sa ,napravia stavce,. JE mozne ze tato bolest je pricinou ,vyskocenia,stavca???..a este asi pred 2 rokmi mi zistili osteoporozu moze byt aj to pricinou? za odpoved velmi ekne voprd dakujem

Jan '09 ▶ aa_1

juraj_32

Dobry den,mam 26 rokov a vyskocene 2 platnicky.Lieky mi velmi zatazuju zaludok a preto by som chcel vyskusat inu metodu.Date mi na Vas kontakt?Dakujem

1 odpoveď
Jan '09 ▶ juraj_32

roman_8

ak bi si mal ist na operaciu tak nechot vobec davam ti to vediet cav

Jan '09 ▶ michaela-kotrbancova_1

frkosturak

Dobrý deň, čo je McKenziho metóda? Čo mi poradíte ďalej? Mám popis rtg.snímkov chrbtice a tam sa píše - doslova:
“RTG LS chrbt.: os chrbt.je rovná,struktura stavcov normalna. Platnicka L-4 pomerne vyrazne, L-5 menej zuzene, bez vyraznejsich produktivnych zmien na stavcoch L-4/5 v blokovom postaveni. Jemne lateralne osteofyty v segmente L-3/4. Z.znamky lezie L-4 / L-5 mierne/ s naznacenym blokovym postavenim L-4/5.Iritacia - mozna pocinacia lezia.” CO mam teda robit dalej, 19.1.mam s tym ist k ortopedovi, nechal som si urobit aj kompl.rozbory moču a krvi. Beriem Dorsiflex a Flector EP Rapid 50 mg,bolesti pretrvávajú. Kto mi napraví "blokove postavenieL-4/5 a ako tomu mam rozumiet? Dakujem za odpoved!

Jan '09 ▶ ivett_5

lucia_145

Ahoj, tak aj ja mam 27, minuly rok som zacala mat bolesti v krizovej oblasti, a az po X vysetreniach a navstevach Y lekarov, mam nazov na bolest a to syndrom kostrce a panvy…cvicim, sedim na lopte pri PC, plavam, bolesti sa mi na vianoce vratili a nie krize, ale priamo kostrc. Povedala som si, ze s tym musim zacat nanovo bojovat, pretoze minuly rok som si vycerpala narok na lekara a v Trencine sa snazim najst niekoho, kto by mi vedel pomoct.

Jan '09 ▶ aa_1

lucia_146

Dobry den p.doktorka, zaujala ma Vasa ambulancia chronickej bolesti, trpim bolestami kostrce pri sedeni, najskor to boli striedave bolesti v krizovej oblasti, kde nevedeli pricinu a vseobecny lekar spominal Vasu ambulanciu, ci naozaj patrim medzi Vasich pacientov, aky je rozdiel ak by som navstevovala pravidelne ortopeda, alebo neurologa a pripadne ambulanciu chronickej bolesti, ktoru mi vysvetlili ako poslednu moznost. Co sa zmeni, alebo presnejsie co to prinesie. Dakujem velmi pekne

2 odpovede
Jan '09 ▶ brano

skodova_anonym

pri bolestiach chrbtice mám vynikajúcu skúsenosť s pulznou magnetoterapiou, prístroj ktorý mám doma v týchto ťažkostiach pomáha celej rodine. s pozdravom

Jan '09 ▶ aa_1

valkova-monika

zdravim, vas. moja dcera ma 15 rokov a bolesti v oblasti trtola. dnes jej robili ct vysetrenie a ma zevraj vyskocenu platnicku, prosim poslite mi kontakt na ten Dolny Kubin. dakujem trapi sa uz 3 mesiace

1 odpoveď
Jan '09 ▶ lucia_146

jana_anonym

JA MAM DLHODOBE PROBLEMY S CHRPTICOU. A TENTO TVOJ POZNAM .UZ SOM HO PRELIECILA. NAVSTEVUJEM FYZIOTERAPEUTA. RADY, KTORE MI POMOHLI:CVICENIE-LAHNUT NA BRUCHO A PRSTOM SI NAHMATAT KONIEC CHRBTICE DOLE. TLAKOVYMI BODMI POSTUPNE AKO VYDRZIS TLACIT T.J.ZATLACIT NADYCHNUT, POVOLOVAT VYDYCHNUT. NIC NESMIES ROBIT NA SILU. ASPON PRE ZACIATOK KAZDU HODINU. PRE MNA TO BOLO LEPSIE V STOJI.
TOTIZ TO NA KONCI SA TI UKONCUJE SVAL A TEN MAS PRI SEDENI STIAHNUTY. MNE TO POMOHLO ZA DVA AZ TRI TYZDNE. TERAZ TO ROBIM LEN KED TREBA.SKUS TO

1 odpoveď
Jan '09 ▶ peter-harcarik

jana_287

PO DLHEJ DOBE CITAM TIETO CLANKY. V SKRATKE . MAM TO ISTE CO TY. K TOMU ZAVRAT, ODPADAVANIE A NEPRITOMNOST VO SVOJOM TELE. OBEHALA SOM VSETKYCH. LIEKY TIE ISTE. MASAZE, BIOPTRON MAM DOMA. NIC NEZABERA. POMAHA MI NIEKEDY MAGNEZIUM A KLUD. ALE NA CHVILU. VSTCI TVRDIA , ZE JE TO STRES, KTORY NEMAM.
AK BY SI NIECO NASIEL ODPIS.
DAKUJEM

1 odpoveď
Jan '09 ▶ aa_1

mgrjulia-holla

Dobry den,
Mam problem s chrbticou uz dlhe roky:skolioza, lordoza atd. K tomu sa mi pridruzil Tinitus, nemozem kvoli tomu ani v noci zaspat / dostala som liek na spanie, ale som rada aj tomu/. Takisto mi v sucastnosti zistili znizenu funkciu stitnej zlazy: hodnota TSH 0.027 / lekarka v Lubochni sa mi pozrela na vysledky krvneho testu, vraj je znizena hodnota TSH, ostatne v norme a dovidenia./ Taku rychlost vybavovania pacienta som este nevidela. Ani si neprecitala zdravotny zaznam. Ale mozno v specializovanych ustavoch to nie je potrebne./
Prosim vas mohli by ste mi doporucit, co robit, ako odstranit to sumenie v uchu a odstranit unavu.
Velmi dakujem za kazdu radu a aj za vas cas.
s.p. J.Holla

1 odpoveď
Jan '09

miriam-janikova

Ahoj.Tak otrasné bolesti som ešte nemala. Trpím bolesťami chrbtice od 12 rokov a dnes mam 29 takže pekne dlho.Ale dnes v noci som myslela že to nezvládnem.Tlak v hrudnej časti ako ked vas zovru do zveráka, tlak postupuje až do hrdla a potom sa uvolni ale stále sa to hned opakuje.Nemohla som sa nadychnut ani sliny preglgat prosto som lapala po dychu.Som už 4 mesiace doma-uraz kolena aj ma operovali a teraz už rehabilitujem.Môže to mať súvis s úrazom? Vie mi niekto poradiť?Mám to len posledný mesiac a našťastie nepravidelne.Sú na to cviky?Prosím napíšte ak niečo viete alebo sa niekto na podobné problémy liečil.Navyše som v zahraničí tak to nie je tak jednoduché ísť k lekárovi ako doma. Cakám na radu. Dakujem

1 odpoveď
Jan '09

monika_anonym

Pekný deň. Chcem sa podeliť aj ja sosvojim problémom a zároveň poprosiť o pomoc. Mam tiež veľké bolesti v krížoch s vystreľovaním bolesti do podbruška a po zadnej strane nôh. Moja diagnóza je istá. Musia mi vymeniť 2 platničky a spojiť tri stavce dokopy. Bojím sa, ale nič mi nepomáha, lieky nie veľa a neviem čo robiť. Mám doporučenú operáciu. Má niekto s takouto diagnózou skúsenosti? Odpíšte mi.

2 odpovede
Jan '09 ▶ peter-harcarik

kamila_7

Ahoj Peter, mam asi tie iste problemy ako ty. Ak budes chciet mozeme o tom vsetkom pokecat.Kamila

Jan '09 ▶ monika_anonym

druss

Mila Monika. Ja som absolvovala takuto operaciu v okt.2008- vymenili mi 2 platnicky v krizovej casti (L4/L5,L5/S1), jedna je dynamicka, druha nie. Tiez som sa bala operacie, ale kedze som posledne mesiace pred op. uz takmer nechodila, nemala som na vyber. Teraz sa mam lepsie ak opred op., este by sami mal stav zlepsovat; kedze menili 2 platnicky, trva to dlho kym si organizmus zvykne + kedze bol organizmus pred op. v zlom stave, o to dlhsie sa dava po nej “dokopy”. Uz mas termin a miesto operacie?

5 odpovedí
Jan '09 ▶ lucia_146

chiropraktika_gmail.com

Ahoj Lucia ak máš naozaj bolestivú kostrč a nie niečo iné tak Ti poradím jednoduché cvičenie po ktorom Ti blokácia kostrče povolí
Lahni si na chrbát na tvrdú podložku poprípade na dlážku šlapy zatlač do vnútorného sklopu/palce na nohách nech sa maximálne približia podlahe/a obydve polovice zadku maximálne stiahni takto vydrž cca10min potom si daj prestávku asi 5 min a opakuj zasa 10 min vnútorný sklop a stiahnutie zadku.Toto precvič ráno a večer.Po 10 dňoch Ti bolesť kostrče prejde ak to bolesť kostrče je.Ozvy sa ako sa Ti darí na chiropraktika@gmail.com s pozdravom priateľ

2 odpovede
Jan '09 ▶ gabriela-stoffanova

jana_49

Dobrý a krásny deň a noc bez bolestí. Viem, o čom hovorím, mám hernie dvoch platničiek… Ale nie o tom som chcela… Mne tiež bolesti v lese ustupujú. Fakt nie som sama? Je nás viac? Ozvite sa, ak hej. Možno to súvisí s energiou stromov a potom by sme mali šancu, tak to cítim!!!

Jan '09

klzo

Dobrý deň, už 5 rokov sa trápim s herniou krčnej chrbtice C 6-7, bolesť mi ide do pravej ruky. Bral som infúzie, chodím na rehabilitácie, ked je najhorsie, beriem lieky - niekedy mi je lepšie, inokedy horšie. Počul som o jednom doktorovi z Rajeckých Teplíc - volá sa MUDr. Tibor Mekyňa, vraj vie pomôcť v takýchto prípadoch. Chcem sa spýtať, či s ním má niekto z vás nejakú skúsenosť? Taktiež sa chcem spýtať, ak mal niekto z vás podobné problémy, ako ich riešil? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

5 odpovedí
Jan '09 ▶ beata_29

dasa-dzuriakova

Prosim Vas o zaslanie cvikov, mam bolesti chrbtice.Za pochopenie dakujem

Jan '09 ▶ mgrjulia-holla

viera_anonym

TSH-0,027 nie je znížená činnosť štítnej žľazy.
Pri tom Vám určite robili aj FT4 a FT3, ktoré v NEDU robia a podľa neho nich posúdili , či je potrebná liečba alebo nie

Jan '09 ▶ druss

monika_anonym

Som rada,že si sa mi ozvala.Operovať ma budú vo vojenskej nemocniciv Ružomberku,môj termín nastane,keď nebudem môcť chodiť a znášať bolesti. Je pravda, že je pri tejto diagnóze veľmi obmedzený pohyb a predklony? Koľko máš rokov a si na invalidnom dôchodku? ja mám 43 a som 6 rokov na čiastočnom.Bola si už v kúpeľoch? Som rada, že sa ti po operácií polepšilo. Držím palce. Odkiaľ si?

2 odpovede
Jan '09

peggy_anonym

Vážení priatelia.
Pred15 rokmi som malataké problémy ako Vy. Som 177 cm vysoká a tak bola moja chrbtica vo velmi zlom stave.Lebo môj brušný lis /účinkuje ako korzet/ bol velmi slabý. Bolo to so mnou tak, že oprerácia, lebo som si už necítila chodidlo pravej nohy. Vtedy este neboli také rozličné metódy operačnej nápravy ako dnes.Nedavali mi záruku, či nezostanem na vozíku. Mala somsedavé zamestnanie. Každé ráno somchodila s plačom do práce , lebo bolesti boli hrozné. Jedna pani doktorka od iného fachu mi poradila_zmente zamestnanie.Nebolo mi to jedno, lebo som pracovala v zahraničnom obchode.Toto lukratívne a atraktívne zamestnanie som nakoniec opustila. Ako som na tom dnes?
Moje chybné krčné, hrudné a krížové stavce/ vidíte skoro celá chrbtica bola v keli/ dnes dajú pokoj. Kúpila som si nový matrac-drahý.Zobúdzam sa OK. Zmenila som zamestnanie. Stálo to zato.mám menej penazí ale prakticky žiadne bolesti. A teraz to najdôležitejšie:
Bacha na nasledovné!!!: stres,nedostatok pohybu a prechaldnutie. Verte, vie o čom hovorím. 3x do týždňa nording Walking, občasnejaké natahovačky.Ale opatrne.Všetko postupne.Podľa mna najlpší druh pohybu je tanec!!!Nie akoby z retaze odtrhnnutý.A to teplé oblečenie. Ja mám teraz 52 rokov. Na chrbticu som trpela od 24 rokov. Do 40-dsiatky to boli muky. A este niečo. Nech Vám partner, al. niekto iný rukou hladka bolestivé miesta.Volá sa to facilitácia.Bolo to tu už spomenuté, Zatlačit-nádych, uvolnit-výdych. Skúste.O zdravie sa treba starat ako o auto.papa.

2 odpovede
Jan '09 ▶ miriam-janikova

peggy_anonym

Ahoj.Tak ja som mala takéto problémy asi pred 15 rokmi.Výsledok vyšetrení: Platnička krč. chrbtice, 2 plat. hrudnej a 3 stavce osteoporované v driekovej chrbtici. A to som mala vtedy 37 rokov.Dokonca to bolo už také, že operácia bola nevyhnutná.Necítila som si chodidlo pravej nohy.V nemocnici som lažala 2 mesiace. Bála som sa. Tak som konzultovala s viacerými odborníkmi a vyslo z toho nasledovné: POhyb, pohyb, pohyb./Mala som vtedy lukratívnu , atraktívnu prácu v zahraničnom obchode.Vela sedenia v robode aj počas častých služobiek v aute./ Tak som zmenila zamestnanie, kde sa trocha sedí, trocha chodí.Vzhladom na moje vzdelanie nič moc. Ale chodit do práce každe ráno bez plaču od bolesti je na nezaplatenie./
Stres, stres,stres!!
Pri strese je stiahnuté svalstvo., ťeplé oblečenie!!! neprechladnúť na chrbticu.!!!
A správne stereotypy-to znamená, naučit sa dvihať ťažké predmety,správny postoj-chodiť akoby zavesená za vrch hlavy na spagáte, ako odlahčovať chrbát pri dlhšom sedení, pauzy medzi sedením.prosto pohyb. Ja som to riešila Nording walkingom.3x týždenne.Kúpila som drahý dobrý matrac do postele.
Najlepší pohyb je tanec. Taký akurátny.Ziadne disco.Nemci majú takú pov edačku: Kto sa nehýbe, hrdzavie. A potom máme bolesti.Viem viacero trikov, nedá sa to vsetko popísat.Ale rada poradímviac. dovi.

1 odpoveď
Feb '09 ▶ monika_anonym

druss_anonym

S obmedzenim pohybu je to vraj velmi individualne a zalezi v akom stave je clovek pred operaciou. ja sa zohnem teraz cca 30-40 cm prstami od zeme a pri kontrole pred par dnami mi rehab.doktor povedal ze sa mi malo rozvijaju svaly v krizovej casti, ze kvoli dynamickej platnicke by to malo ist viac. tak snad to este povoli. ale ten moj predklon je myslim dost dobry vzhladom na to ako som sa vzdy zohla a mam teraz vsetky svaly velmi poskracovane (dlhym lezanim pred op.) Mam 32 rokov, som z TT. Na invalidnom este nie som, zatial PN, ale ked mi skonci pojdem na invalidny (povedali lekari a aj sa na to citim teraz). ja som pracovala naposledy na skrateny uvazok. do kupelov sa chystam az po pol roku od op. V Ruzomberku vo vojenskej som bola na konzultacii, ale vybrala som si NZ. Zelam Vam zlepsenie.

Feb '09 ▶ monika_anonym

druss_anonym

este clanok na povzbudenie http://www.slovenka.sk/index.php?id=blog&no=2808

Feb '09 ▶ valkova-monika

aa_anonym

043 5801 228 pondelok, streda, piatok