Feb '20
ahojte, chcela by som obnovit tuto temu, potrebovala by som keby ste mi napisali vas nazor na uzivanie vitaminu D pri detoch, myslite, ze bez nejakeho speci doplnania nejakymi doplnkami by mohli mat deti problem? Lebo sama sa v tom nejako neviem zorientovat.
Preto by som rada prijala nazor od inych maminiek a tiez nejake tie skusenosti 
3 odpovede
Feb '20
▶ emusarosi
Môj názor je taký, že žiadny vitamín pre telo nie je zbytočný.
Vitamíny telu prospievajú a vitamín D má veľký zmysel v každom veku a pri malých deťoch duplom 
Feb '20
Zalezi o akom veku sa pri detoch bavime. Ak o par mesacnych tak tam nedostatok decka moze narobit velke problemy. Male deti do druheho roka zivota ohrozuje krivica. Ktora ma vplyv na rast, na kosti deti, ktore ostanu makke a pod vahou tela sa mozu krivit, ohybat a to je problem 
Feb '20
ewuschik len by si mohla byt prosim ta konkretnejsia? Aby som si vedela urobit obraz o tom? Co to moze sposobit a tak? Na co ma vsetko vplyv?
Sabkasabca, to uz tak skoro myslis, ze je vhodne? Toto som nevedela myslela som, ze az nejako od troch rokov alebo tak. Lebo v takom veku co som pocula sa zvyknu davat po vacsine vitaminy, nie??
Ked taketo nieco vznikne to sa da potom z toho aj dostat?
3 odpovede
Feb '20
▶ emusarosi
myslim, ze uz tu dost konkretne bolo pisane napriklad o krivici, tiez vitamin d ma vplyv na to ako sa bude zrastat fontanela u babatka 
1 odpoveď
Mar '20
▶ emusarosi
Ano, ja mam skusenost, ze detsky doktor predpisuje vitamin D, konkretne Vigantol detom uz ked maju par tyzdnov a je to prave z toho dovodu, co som uz vyssie pisala.
Aby nedoslo ku krivici, aby nemala sancu takato choroba, takze aby deti rastli bez problemov a tak ako maju 
Mar '20
▶ emusarosi
nemusis mat nejako obavu, ze sa v tom nezorientujes, velmi rychlo sa dostanes do obrazu, ked budes musiet zacat tomu celit, ked babatko budes mat v rukach, to detski doktori si davaju zalezat na tom aby mamicky, najma prvorodicky oboznamili o vsetkom, co vlastne ta bude cakat, co treba detom dat aby rastli a vyvijali sa ako treba 
Mar '20
▶ slavka.krajcikova
ale ja som nevedela, ze krivica je taky problem a ze moze mat na deti taky vplyv 
Sabkasabca ten je dobry, co si pisala? Ty mas skusenost s nim teda??
Kubiara to dufam, ze sa v tom zorientujem, ze budem vsetko vediet. Lebo nemam rada nevedomost, najma v takomto smere ee 
1 odpoveď
Mar '20
mame ho dom aj my. tieto kvapky su super, davame ich denne, po dve kvapky, tak nam to detska doktorka predpisala a ja mam istotu, ze je vsetko ako ma byt
doplnkov, ktore decko obsahuju je kvantum, ale toto su jedine kvapky, ktore predpisuju lekari a ktore preplaca poistovna
1 odpoveď
Mar '20
▶ emusarosi
Je dobry, su to kvapky, ktore predpisuju lekari a ktore aj preplaca poistovna. Ine decko nepreplaca a teda lacna zalezitost to nie je a myslim, ze je zbytocne kupovat decko v inej podobe, ked takto je to dostupne, nie je to drahe a ked lekari maju skusenosti s nim, tak to o niecom tiez sveci si myslim 
1 odpoveď
Mar '20
▶ sabinaj034
ano, kvapky su podla mna aj najlepsou variantou najma pre deti a dve kvapky denne to je uplne, ze nic, malinko a deti nemaju problem s uzitim
aspon teda u nas s tym nemusime bojovat 
1 odpoveď
Mar '20
▶ simona.cockova
MA TO VYZNAM - podla mna keby to nebolo podstatne pre deti, tak by takyto vitamin detski doktori nepredpisali.
Predsa neviem preco by chceli detom zle alebo nieco take. A dve kvapky to je uplne malinko a dokaze to vela. Ale stale co si vsimam aj v mojom okoli tak je kopa mamiciek, co vyznam tohto vitaminu podcenuju a neuvedomuju si ako v tej chvili hazarduju so zdravim deti.
1 odpoveď
Mar '20
▶ simona.cockova
…len dve kvapky denne??..to je akoze dostatocne??..
1 odpoveď
Mar '20
▶ hluzia
áno… pri Vigantole sú dve kvapky dostatočné… v príbalovom letáku je písané, že jednu alebo dve… ale väčšinou pediatri predpisujú po dve kvapky… viacej dávať netreba najmä nie ak sa bavíme o bábätkách o pár mesačných detičkách, ktorým sa predpisuje tento vitamín najmä ako prevencia pred krivicou, lebo toto je problém, ktorí deti ohrozuje najmä v prvom roku života…
1 odpoveď
Mar '20
▶ lauri_na724
Naše názory veľmi ovplyvňuje to s kým sa stretávame a skúsenosti iných ľudí, tiež som si kopu vecí myslela kým som sa sama nestala mamou. Dovtedy som myslela, že mi je všetko jasné, že som na všetko pripravená, ale opak bol pravdou.
Je iné o materstve čítať, počúvať a iné je si to zažiť. 
1 odpoveď
Apr '20
▶ klarisia
V čom si sa akože mýlila? Alebo čo ťa v tom materstve prekvapilo?
1 odpoveď
Apr '20
▶ zitnaviera
Mna prekvapilo kadeco. Najma som si nevedela uz pri prvom kupani poradit sa ma zmocnil taky zvlastny pocit. Ale zvladla som to. Prisla som na to, ze je to vsetko len o praxi.
Ja by som skor kocky chcela vediet nieco o tom ako davate starsim detom, ktore uz napriklad do skolky chodia, ci vobec decko davate alebo nedavate? Ci to ozaj staci prve mesiace? Prvy rok ci dlhsie?
Apr '20
▶ katuliatko.hroncova
ako sa tie kvapky davaju? Na lyzicke len tak samotne alebo ako je najvhodnejsie ich davat?
2 odpovede
Apr '20
▶ maganela
Co si ja pamatam ako dieta, tak kvapky nam davala mamka zakazdym len na lyzicku a my sme ich zjedli, neviem si predstavit ako inak by si to davkovanie predstavovala 
1 odpoveď
Apr '20
▶ maganela
Vigantol sa samostatne nedáva… teda nemal by sa… kvapky by sa mali dávať na lyžičke s mliekom alebo kašou… keďže vitamín D je rozpustný v tukoch, tak by sa tak aj mal užívať, aby to malo význam… niekto tie kvapky zvykne dávať aj do fľašky s mliekom, ale to nie je dobré, lebo tie dve kvapky sa môže stať, že ostanú na stene fľaše… a k drobcovi sa nedostanú…
1 odpoveď
May '20
▶ jancekovamaja
Ale nie sú kvapky ako kvapky, niektoré sa tak bez problémov môžu dávať, ale niektoré tak nie je vhodné, lebo nedostaneme potom do detí a celkovo do tela toľko toho vitamínu ako treba, dobré je to zmiešať v niektorých prípadoch aby na lyžičke neostalo nič, ale aby sa všetko do tela dostalo
May '20
Je ale vhodne davat de vitamin dlhodobo? Nemoze to nejako uskodit, ked sa bude brat dlhu dobu? A rada by som este vedela, ze do akeho veku ho detom davate 
2 odpovede
May '20
▶ mosiackamartina
preco by to malo uskodit, podla mna to telu moze len dobre urobit, ze bude mat pravidelny prisun tohto vitaminu, lebo to ma vplyv aj na kosti, kozu a tiez aj zuby, pretoze pomaha spravnemu vstrebavaniu vapnika, tiez aj posilnuje imunitu a ma vplyv aj na centralny nervovy system, co vobec nie je na skodu 
May '20
▶ mosiackamartina
je to vitamin, takze skodit by to asi nemalo, aj ked moze sa stat, ze nejakeho vitaminu ma clovek nadbytok, ale je toto ten pripad? ked kvantum ludi ma problemy skor s nedostatkom?
May '20
▶ katuliatko.hroncova
dakujem, ze si mi napisala ako sa ma davat. Ako sa ma uzivat. Vobec som nevedela, ze sa rozpusta v tukoch, to je pre mna nova vec, ale tak budem aspon vediet, ze to nie je jedno a to pozriem aj skrz seba este na nete, ze ktore dalsie vitaminy sa takto rozpustaju aby som vedela ci aj ja vobec vitaminy spravne uzivam, ci ich neuzivam zbytocne 
1 odpoveď
May '20
▶ maganela
nemáš začo, som rada ak ti to pomohlo… vieš čo je sranda?.. že veľa ľudí to nevie… mám kamošku, čo má zdravotné problémy a pri nich jej lekári odporúčali užívanie déčka a tá si ho dávala do vody dlho… čo som ja sama ostala prekvapená, že prečo to tak robí…
@bekka a prečo nie?.. pri dlhodobom braní je fajn ako prevencia…
May '20
Romiara neviem, nemam skusenosti nejako preto sa pytam. Niekde v casopise som nedavno citala o tom, ze vela ludi bojuje s nedostatkom. Lenze som sa nikde nedozvedela, ze ci je vhodne vitamin brat dlhodobo alebo len nejaku dobu alebo ako to je. Pomaha vstrebavaniu vapnika? To som nevedela 
Anet46 toto mas pravdu, o tom nedostatku som sa dozvedela. Ale aj tak ma to tak zacalo zaujimat, ze co dalej 
Katkoslava prevencia pred cim?
3 odpovede
May '20
▶ mosiackamartina
ani ja nie, aké množstvo vôbec vitamínu D je potrebné pre detičky??
1 odpoveď
May '20
▶ kotrik.roma
Vigantolu staci dve kvapky denne, tak to detski doktori predpisuju malym detom, takze tym staci male mnozstvo, ale to male mnozstvo dokaze velmi vela ovplyvnit.
Nedavno som to sesterke vysvetlovala lebo premyslala, ze by vobec synovi nedavala tieto kvapky, ze ved co moze tych par kvapiek zmenit. Nechapem ako niekto moze mat takyto pristup 
1 odpoveď
May '20
▶ mosiackamartina
Prevencia pred krivicou @bekka. Aby kosticky rastli ako maju, aby sa nestalo, ze budu makke a nebudu schopne niest vahu tela. Lebo to sa deje pri tomto probleme a nie je to nic prijemne. Nastastie teraz kedze aj doktori podporuju prevenciu krivice tak to nie je nejako rozsirene.
May '20
▶ mosiackamartina
som prekvapená, že toto nevieš, že prečo malé deti vitamín potrebujú… ale chápem, že nie každý vieme všetko… ale čo myslím, že je fajn, že ty sa aspoň pýtaš, ty sa zaujímaš… ale poznám veľa báb, čo aj bábätko čakajú alebo už aj majú a vôbec ich nezaujíma, že prečo majú tento vitamín dávať, že aký to má zmysel a duplom sa nezaujímajú o to, čo sa môže stať, keď ho nebudú dávať… čo je také celkom smutné z môjho pohľadu…
Jun '20
Petrana dakujem, ze si mi napisala. Som nevedela, ze na kosti to ma vplyv, ze az takto to vie vela veci ovplyvnit.
@katkoslava Tak mna to zaujima, lebo som citala v jednom casopise o tom, tak som zacala viacej nad tym dumat, ze ako to je, ake to ma vyhody, pripadne nevyhody a som rada, ze som tu narazila na vas, ze mi to viete vysvetlit. Ja si viem aspon obraz urobit o tom.
Jun '20
▶ olympiana
to stačí? tak to je fajn, myslela som, že v nejakom väčšom množstve a neviem si to ani len predstaviť, že bábätku dávať nejako viacej kvapiek alebo čo 
a prečo nechcela ich dávať? nejako ti to aj ozrejmila, či na to si sa nepýtala?
1 odpoveď
Jun '20
▶ kotrik.roma
Staci, ved to male telicko, to male babatko vela nepotrebuje 
Pytala som sa samozrejme na to, tvrdila mi, ze to nepovazuje za dolezite, ze je to len nejaky vitamin, ktory nema dokopy na nic vplyv tak preco by mala. Len mne to nedalo, tak som jej vysvetlila, ze decko ma vplyv aj na zrastanie fontanely, aj na vyvoj a silu kosticiek a aj mnoho ineho, aj na nervovy system napriklad a to vobec nie su zanedbatelne veci a este duplom, ked male deti ohrozuje krivica 
Jun '20
Kreolla ozaj myslíš, že krivica je zásadný problém aj v dnešnej dobe? Ja som myslela, že je to problém, ktorý bol kedysi a dnes už nie je 
Jun '20
zasadny problem to nie, jedine stastie je, ze dnes ten problem uz dnes nie je taky rozsireny, ale to je aj vdaka tomu, ze doktori myslia vo velkej miere na prevenciu a my ako mamicky to dodrziavame 
Jun '20
Krivica dokaze urobit velke problemy a malym detom sposobit problemy, ktore ich budu trapit cely zivot a myslim, ze ziadne dieta si nezasluzi aby nejako od malicka trpelo.
Ja osobne by som si nieco take neodpustila.
Niekto moze tvrdit, ze tento problem uz nie je, ze je prec. Ale nie je prec. Ked sa nebudeme o kosti starat, tak nemozeme ocakavat, ze bude vsetko v poriadku!
Jun '20
Díky za názor. To jasné s tým súhlasím že deti si vôbec nezaslúžia nejako trpieť tie si musia detstvo užívať a mať z neho radosť a krásne spomienky.
Do akého veku je dobré sa o tie kostičky starať? Postupom času už predsa len budú mať hádam dosť vitamínu aj zo stravy nie?
2 odpovede
Jun '20
▶ magdi_85
nie je najlepsie sa takymto sposobom o seba starat cely zivot?
Jun '20
▶ magdi_85
podla toho, co som si zistovala tak doktori to odporucaju do konca prveho roka zivota. Ale pytala som sa aj mamky, aj s kamoskami sme sa o tychto veciach rozpravali a vacsina ma nazor, ze aj ked sa uziva dlhsie, tak to uskodit nemoze nijako, len to pomoct moze a decko je dobre vraj ako prevencia v akomkolvek veku.
1 odpoveď
Jun '20
Na jednej strane mas pravdu @jarcika, ale najma deti musia v prvych tyzdnoch mat dost, preto uz detski lekari predpisuju Vigantol, lebo je to super prevencia.
Bez ohladu na to, ci su predcasne narodene alebo normalne v termine 
Jun '20
▶ emusarosi
Ďakujem, budem sa asi na to viacej potom pýtať aj u dr.
Nech mám prehľad, nech mám v tom jasno, čo a ako. Viete mi niečo napísať aj k tej strave? Je problém získať dosť vitamínov zo stravy, alebo sa to dá?
2 odpovede
Jun '20
▶ magdi_85
s tou stravou je to take nevyspytatelne, vela som o tom citala, hladala som si rozne clanky, ze kde vlastne je decko v akych potravinach, v akom mnozstve a take vsetko, aj som nasla, aj som mala iste obdobie, kedy som si na to davala velky pozor, ale to ta omrzi zachvilu sustredit sa len na to a vies nie je to len o decku, ale aj o mnozstve inych vitaminov, nie je to s tou stravou take jednoduche, nakombinovat si to tak aby bolo dost vsetkeho, aby denna potreba vitaminov bola vdaka strave pokryta
Jul '20
malinko odbočim. Davate jedlo s obsahom rybacieho masa aj psom a mačkam? Viete niečo kvalitne doporučit?
1 odpoveď
Jul '20
▶ lukacova.emilia
To si trosku dost odbocila @Milkaaa, nemame taketo zvieratka, takze ti povedat neviem a myslim, ze zvieratam na kosti sa davaju veci v inej podobe, na to tiez musia byt nejake specialne doplnky. Porad sa s niekym kompetentnym 
Jul '20
Jasné, že je oveľa zdravšie prijímať vitamín D zo stravy (ryba a pdoobne), ale otázka je či zvládneme každý deň prijať aspoň 400 I.U. iba zo stravy slnka. Mimochodom 400 I.U. je udávané denné minimum vitamínu D, ktoré by sme mali dostať do seba každý deň. Preto nevidím nič zlé na tom, občas aspoň cez zimu si dopomôcť vitamínovými doplnkami napríklad aj z 9× zľavový kód Pilulka najlepšie zľavy pre jún 2024 — Kodino 
Jul '20
RADOSLAV - je to denne minimum ktore nemame podla mna sancu len tak ziskat a najma si neviem ani len predstavit ako by male partyzdnove babatko dokazalo taketo mnozstvo vitaminu ziskat.
To je hotova utopia len tak nechat to nech si s tym nejako same poradi.
V zivote by som si nedovolila takymto sposobom hazardovat so zivotom vlastnych deti, preto doplname decko od malicka a budeme co najdlhsie. A co este je velka chyba, ze ludia si myslia, ze v lete to netreba, ze ved slnka je dost, no opak je pravdou.
Jul '20
▶ magdi_85
to zle neurobis, doktorka ta oboznami so vsetkym, co bude povazovat za potrebne a ak mate v pohode, taku, ze sa s nou da, tak pohodka 
Dat sa to da, ale len v malom mnozstve, vela som aj ja po tom patrala, ze ako to je, ale aj samotni doktori su za to aby sa vitamin D doplnal prostrednictvom doplnkov. Pretoze decko z jedla a zo slnka vobec nepokryje potrebu, ktoru telo ma.
1 odpoveď
Jul '20
▶ emusarosi
Jul '20
▶ hluzia
Áno, síce v lete svieti slnko, tak je teoreticky väčšia pravdepodobnosť, že déčko dostaneme zo slnka, ale stále to nie je istota. Preto ja sa na toto nespolieham a radšej som našla Vigantolu u nás miesto celoročne.
Má to zmysel, mať celý rok optimálne hodnoty déčka je podľa mňa veľmi fajn. Lebo nedostatok sa môže rôzne prejaviť, o tých problémoch, ktoré môžu vzniknúť som dosť čítala a počula aj od kamošiek, takže nie som ochotná čosi také riskovať. To za žiadnych okolností.
Jul '20
o tom co moze vzniknut som ja tiez nevedela, ale vela som si toho nacitala
predsa aby ma nic neprekvapilo a aby som radsej takym veciam predisla 
1 odpoveď
Jul '20
▶ kubinka.ali
Článkov na internete je už veľa v tomto smere. Takže stačí si čoto načítať, prípadne sa pýtať doktorov a hneď myslím, že človek vie na čom je a čo má robiť 
Jul '20
▶ hluzia
Vitamíny celkovo sa musia užívať celoročne.
Teda nie, že musia, ale mali by sa aby si mala srdce na mieste, že všetky hodnoty máš také akoby mali byť a nielen ty, ale teda najmä deti, aby sa na ne nelepili nejaké problémy.
Viem, že na toto majú rôzne maminy aj rôzny názor, ale ja si myslím, že keď sa déčko dáva celý rok tak tým nič zlé neurobíš 
Jul '20
…ewuschik je mozne davat dlhodobejsie tento vitamin?..alebo konkretne tieto kvapky co si mi pisala tak mozu len deti do nejakeho veku a potom typ decka treba zmenit, ci jak??..ty si sa realne aj s nejakymi problemami, ktore by mohli vzniknut stretla?..
1 odpoveď
Jul '20
…adel_ka pises, ze cely rok a myslis, ze aj cele detstvo?..alebo je v poriadku ak by nejaky cas sa decko neuzivalo, ze by proste sa dala pauza?..nemalo by sa to robit?..lebo viem ze pri liekoch by sa mala davat nejaka ta pauza ale jak pri vitaminoch?..
1 odpoveď
Jul '20
▶ hluzia
podla toho, co som citala a co mi kamaratka pred par dnami spominala, tak je fajn davat cele detstvo, proti tomu si myslim, ze nebude mat nik nieco proti, ani lekari.
Pretoze som citala aj rozne clanky po internete o vyhodach decka o tom preco je pri detoch tak podstatny a najma ozaj je pravda to, ze zo slnka sa neda len tak jednoducho ziskat. A tiez som sa tu dozvedela o tom, ze decko sa rozpusta v tukoch, na co vraj treba brat ohlad pri davkovani.
Jul '20
▶ hluzia
Vitamín D jasné, že môžeš dávať dlhodobo, vitamín nič neuškodí, len pomôže ak ho bude mať dieťatko roky dostatok. Prečo by si chcela meniť? Vigantol je dobrý aj pre malé detičky, ktoré majú pár týždňov a aj pre staršie. Len je na predpis, takže ho musí lekár predpísať 
Našťastie osobne som sa nestretla, ale problém sa môže prejaviť kadejako. Aj strata energie, u detí najčastejšie krivica, kosti strácajú na pevnosti a to sú dosť vážne veci.
2 odpovede
Aug '20
▶ ewinna
…na predpis?..ved je to vitamin preco je na predpis??..
2 odpovede
Aug '20
▶ Luciferia
Prečo je na predpis to ti povedať neviem, ale čo som sa ja dozvedela keď som si ohľadne vitamínov info zisťovala, tak tento vitamín má preukázateľné účinky narozdiel od iných a to, že je na predpis tiež svedčí o jeho kvalite.
1 odpoveď
Aug '20
▶ zitnaviera
výhoda toho je aj to, že ho prepláca poisťovňa… ako my sme ho nedávali len kvôli tomu, ale aj to je taká pozitívna správa, pretože voľnopredajné vitamíny stoja také peniaze, že až nechápem niekedy… preto ma to potešilo… že niečo takéto preplácajú…
Aug '20
▶ ewinna
…ewuschik dakujem, ze si mi aj ty napisala…takze moze sa davat roky bez problemov hej?..toto som chcela vediet ci to nezatazi nejako organizmus ked sa neurobi nejaka pauza…ze napriklad do dvoch rokov davat a potom aspon pol roka pauza alebo tak…?..
1 odpoveď
Aug '20
je to vitamin, co za ziadnych okolnosti neuskodi, v dnesnej dobe kedze vacsina ludi ho ma nedostatok takze nieco take ako nadbytok je len naivnou predstavou 
Aug '20
▶ hluzia
Samozrejme, nie je dôvod na to aby si ho musela nejako vysadiť, keď sa dávkuje s rozumom, že sa to s ním nepreháňa, tak dlhodobo nemá ako uškodiť, môže len pomôcť, u nás je to proste na dennom poriadku, že vitamín dávame.
Prípadne ak si skeptická, že si si neni istá tak sa kľudne na to popýtaj detského doktora, oni po väčšine do roka predpisujú, že dovtedy je ozaj, že dôležité ho dávať, ale potom neskôr aj ďalšie roky to ti nebudú zakazovať to som si istá.
1 odpoveď
Aug '20
▶ Luciferia
Vigantol má preukázateľné účinky, preto ho predpisujú, je to jediný vitamín D, ktorý je na predpis a preto si myslím, že je najlepšie po ňom siahnuť, nemusíš zbytočne kupovať nejaké drahé voľne dostupné vitamíny. Podľa mňa to má viacero výhod, že ho predpisujú dr.
1 odpoveď
Aug '20
▶ klarisia
…ale preco je to najlepsie je akoze nejaky rozdiel v zlozeni alebo ako si to mam vysvetlit?..ja som si uz hladala rozne kvapky akoze decko na lekarni a teda je toho pomerne dost…
1 odpoveď
Aug '20
▶ Luciferia
Je toho vela, rozdiel je v type decka aspon ja som to tak pochopila, ked mi to kamoska vysvetlovala, ked som sa na to pytala. No ja si dam radsej zakazdym v tomto od doktorky detskej poradit, ze aky typ decka mi ona odporuci alebo predpise, nech to mam z prvej ruky, predsa doktori ovela viac vedia aj o vitaminoch ako my 
1 odpoveď
Aug '20
▶ jancekovamaja
acidumka do akeho veku mozu doktori vitamin D predpisat? len do roka ci ako sa to odporuca tie prve mesiace?
2 odpovede
Aug '20
▶ anetasimanovska
Toto aj ja furt neviem ako to je, dokedy, odkedy, ze ci vobec je dobre az do nejakeho ja neviem siesteho roka napriklad. Lebo som si vedoma toho, ze zo stravy deti toho decka asi moc nenaberu, kedze sladkosti decko neobsahuju a vacsinou tie su im po chuti

Aug '20
▶ anetasimanovska
Podla mna lekari mozu predpisat dokedy chcu. Zalezi to na zvazeni toho osetrujuceho lekara.
Nielen prve mesiace, do konca prveho roka a potom sa uvidi, ze co dalej, to je vsetko o tom dohodnut sa s pediatrom, co ti povie odporuci. To je to iste ako aj davkovanie, ze jednu vec mas v pribalovom letaku, ale to moze dr upravit podla uvazenia.
1 odpoveď
Aug '20
▶ jancekovamaja
o tomto som sa presne s pediatričkou našou rozprávala, lebo som čítala leták k Vigantolu a bolo tam, že predčasne narodeným detičkám dve kvapky, ale povedala nám, že ona aj normálne detičkám dve kvapky proste predpisuje také dávkovanie lebo je to väčšia istota, že bude to dostatočné miesto pre to telíčko 
Aug '20
Preco robite z toho vedu ako keby to bol vitamin, ktory ma velky vyznam? Ved vitamin je vitamin, tie sa beru len na daku podporu a nie na liecbu nejakych problemoch alebo cosi take
1 odpoveď
Aug '20
▶ strohasamanta
Nechapala som to ani ja, ale tu mi baby vysvetlili, ze u deti to ma velky vplyv napriklad na kosti! 
1 odpoveď
Aug '20
Sep '20
▶ janbratan
Vitamin d sa da sice ziskat zo stravy, ale bohuzial nie v takom mnozstve v akom to telo potrebuje, aby to ozaj plnilo ucel. A tiez nie je vitamin ako vitamin a najma decko ako decko.
Ide najma o to, ze len Vigantol je na predpis a len pri nom ma clovek istotu, ze ozaj je to déčko a že ozaj bude účinkovať jak má. Narozdiel od iných, ktoré sú voľnedostupné a nehovorím o tom, že stoja nenormálne peniaze 
Sep '20
▶ mosiackamartina
U deti ma. Ale tiez nie je decko ako decko. Preto ja davam decko ktore predpisuju doktori. Pretoze to je vitamin, ktory je overeny, ze mam istotu, ze ozaj obsahuje to co ma a tiez dlho vydrzi kedze detom staci davat po dve kvapky denne aby sme pokryli potrebu, ktoru maju
Presne ako aj kocka nado mnou pisala 
1 odpoveď
Sep '20
▶ janbratan
lenze ako clovek vie ci ma tohto vitaminu dost alebo ho potrebuje doplnat?
1 odpoveď
Sep '20
▶ slovancik.jara
Ked ma clovek nedostatok vitaminu d, tak sa to prejavuje rozne. U kazdeho to moze byt ine, napriklad netreba sa spoliehat na to, ze ked je clovek opaleny, tak to automaticky znamena, ze ma dostatok vitaminu len zato, ze je hnedy 
Niekedy bledi ludia maju viacej vitaminu D jak opaleni 
2 odpovede
Sep '20
▶ petruska.v
Škoda, že takto vizuálne nejako sa to zistiť ani odhadnúť nedá, jedine odber krvi je istá informácia, inak ništ 
1 odpoveď
Sep '20
▶ zitnaviera
SMAJLOVIERA - takto sa to neda, ale telo nam da aj vediet ked mame malo vitaminy a tiez keby sme ho mali nadbytok. Ked chyba decko, tak clovek sa citi slabi, pocituje taku svalovu slabost, sme taki akoby precitliveli a to sa aj deti tyka, sme mrzuti, smutni a tiez moze to dojst az do stadia, ze sa nieco stane s kostickami. Kamoska ta napriklad dosla na to, ze ma malo decka tak, ze mala unavovu zlomeninu a nechapala, ze jak je to mozne.
2 odpovede
Sep '20
▶ lauri_na724
len to je co sa tyka nas dospelych, len pri detoch je toto vzdy komplikovanejsie a to neni len o vitamine d, ale aj napriklad o inych, ze tam tie prejavy nemame tak sancu zbadat ako napriklad na sebe, preto prevencia musi byt 
Sep '20
▶ petruska.v
toto som inak dlho netusila, myslela som, ze napriklad cernoci nemozu mat s tymto problem a to vobec tak nie je, ale to dojdes na to casom ked sa o niektore veci proste zacnes viacej zaujimat vtedy vela veci pochopime a najma nam zacnu davat zmysel
ja ale co nemam rada ked niektore maminky sa spoliehaju na rozne info po nete, co jedna baba povedala a nedaju si proste poradit od pediatra, to je pre mna nepochopitelne
1 odpoveď
Sep '20
▶ ewinna
…ewuschik dakujem…nevedela som, tak aspon budem vediet, ze Vigantol nemoze uskodit…jasne na to sa opytam, len teraz sa snazim vyhybat lekarom aby nahodou sme nieco nechytili…pretoze nikdy nevies…ale tak citam tu dost o tom, ze najma v tomto obdobi vitamin d treba tak to beriem na vedomie… 
2 odpovede
Sep '20
▶ kubinka.ali
Ale toto co si mi teraz naposledy pisala to nie si sama, co si nieco take mysli, to proste je kopa ludi, co automaticky ked je niekto tmavsej pleti tak si to spaja s tym, ze ma dost pigmentu a aj tohto vitaminu. Ale je to nezmysel.
Sep '20
▶ lauri_na724
…toto vazne je pravda vsetko?..som nevedela ze este aj ako mrzutost sa to moze prejavit…to by som mala aj u mojho muza teda odsledovat nielen pri detoch tu hodnotu decka…

1 odpoveď
Oct '20
LEJS.Y - moze sa to tak jak som pisala, kazde telo ale inak reaguje a pri detoch tie prejavy tazko odsledujes, pretoze vies ake su deti, ze malokedy vieme prist na to, co im je, niekedy to davaju az moc najavo a niekedy vobec nie 
Oct '20
▶ hluzia
Nemoze uskodit, vsetko ked sa dava s mierou tak je to dobre 
Vyhybat sa doktorom v terajsej situacii je normalne, ale ked chces nieco taketo vediet alebo chces aby ti ho predpisali, tak staci zavolat, ked uz sa da na ten e recept nie?
1 odpoveď
Oct '20
▶ Luciferia
nikdy nevies, ja napriklad som vela citala aj o tom, ze decko pomaha aj pri vstrebavani vapnika, takze ono to vsetko jedno s druhym suvisi 
Oct '20
▶ hluzia
Nemôže vitamín D potrebujeme proste je ho treba pri viacerých procesoch v tele a u detí duplom. Chápe, že sa snažíš, ale tak vieš si aj zavolať a tak sa informvoať, myslím, že v terašej dobe to každý pochopí, že nechceš s dieťaťom nejako behať.
Oct '20
…lalina to som si robila srandu ved…ale je to zaujimave…lebo toto som ozaj netusila ze vitamin dokaze este aj taketo veci ovplyvnit…ze to je badat aj po tejto stranke…romiara toto som uz pocula to mi spominala kamaratka…len vies ja som si asi ako aj mnohi ini ludia povedala ze co ved je to len vitamin…ze ten nema nejaky velky vyznam a ptoom sa taketo veci docitam a teda az si tukam na celo, ze jak som tolko veci mohla ignorovat…
Nov '20
▶ klarisia
jasne uz aj tak sa to da urobit a ono je najmenej skocit len do lekarne. A zase dobre je to, ze Vigantol stacia dat denne dve kvapky detom a tym padom vydrzia tie kvapky pol roka barsjako. Aj viacej. Takze aj preto je dobre, ze len po dve. Lebo niektore volnopredajne decka su drahsie a mozno cca rovnako ml len vyssie davkovanie tym padom vobec nevydrzia tolko jak tieto na predpis.
1 odpoveď
Nov '20
▶ emusarosi
ako som pisala u nas je na policke stale 
1 odpoveď
Nov '20
▶ emusarosi
Hlavne treba jest vela zeleniny a jedal prirodzene obsahujucich vitaminy. My doplnky berieme, ale v mensom mnozstve nez predpisuju a nie kazdy den.
1 odpoveď
Nov '20
▶ Sani
lenže doktori vedia čo a najmä prečo v akom množstve predpisujú… my nie sme doktori aby sme si dávkovali lieky a vitamíny podľa seba… svojho uváženia…
1 odpoveď
Nov '20
▶ emusarosi
Ako dlho takáto fľaštička ti doma vydrží?
Nov '20
sani len pri malych detoch to ako vyriesis? Jedina moznost je davat im takto kvapky aspon budu mat dost vitaminu D a my budeme mat istotu, ze vsetko je ako ma 
Magdi Vigantol ten ti vydrzi aj viac ako pol roka, teda ked je davkovanie dve kvapky denne. Takze myslim, ze to je dobre. Ze aj vydrzi, ze nemusis kazdu chvilu kupovat.
1 odpoveď
Nov '20
▶ emusarosi
…vydrzi dlho a najma nestoji tolko peniaze jak volnopredajne decka…lebo to ked som sa v lekarni pytala, ze co to stoji, tak 8 eur, niektore aj co znama kupila tak 20 a teda to mi pridu uplne palky oproti tomu, co sa doplaca za tieto kvapky…
1 odpoveď
Nov '20
▶ katuliatko.hroncova
myslis ze lekari davaju len ked ozaj treba? neni to ale zbytocne male deti pchat vitaminmi, ked im ich mozeme dat aj inak??
1 odpoveď
Nov '20
▶ jarmila.kurekova
myslíš že toto by si mohli dovoliť?.. o tom pochybujem… veľa mamičiek ti povie, že vitamín D je podstatný v prvých týždňoch života dieťaťa… a nielen vtedy… celý život je potrebné aby sme mali dostatok tohto vitamínu lebo ten ma veľmi veľa toho na svedomí… ale najviac ma vie nahnevať keď niekto povie že je to len vitamín že čo to zmôže… a pritom toho ozaj moc…
1 odpoveď
Nov '20
▶ katuliatko.hroncova
Nie, ale vitamín v každom veku má nejaký význam a keď ide o vitamín D tak ten je veľmi podstatný pre malé deti a starších ľudí.
Podceňovať to nie je dobré. Lebo deficit sa potom ťažko doháňa.
1 odpoveď
Nov '20
▶ Luciferia
To nemyslis vazne, ze taketo ceny to co uz je?
Jeden by sa z toho zblaznil ake ceny niektori maju. A tieto ceny je asi tiez dovod preco niektori ludia proste vitaminy neriesia. Vyhybaju sa im, lebo je to drahe alebo akoby som to povedala.
Lebo o takychto pripadoch som pocula u niekolkokrat.
2 odpovede