Petrana dakujem, ze si mi napisala. Som nevedela, ze na kosti to ma vplyv, ze az takto to vie vela veci ovplyvnit.
@katkoslava Tak mna to zaujima, lebo som citala v jednom casopise o tom, tak som zacala viacej nad tym dumat, ze ako to je, ake to ma vyhody, pripadne nevyhody a som rada, ze som tu narazila na vas, ze mi to viete vysvetlit. Ja si viem aspon obraz urobit o tom.
to stačí? tak to je fajn, myslela som, že v nejakom väčšom množstve a neviem si to ani len predstaviť, že bábätku dávať nejako viacej kvapiek alebo čo
a prečo nechcela ich dávať? nejako ti to aj ozrejmila, či na to si sa nepýtala?
Staci, ved to male telicko, to male babatko vela nepotrebuje
Pytala som sa samozrejme na to, tvrdila mi, ze to nepovazuje za dolezite, ze je to len nejaky vitamin, ktory nema dokopy na nic vplyv tak preco by mala. Len mne to nedalo, tak som jej vysvetlila, ze decko ma vplyv aj na zrastanie fontanely, aj na vyvoj a silu kosticiek a aj mnoho ineho, aj na nervovy system napriklad a to vobec nie su zanedbatelne veci a este duplom, ked male deti ohrozuje krivica
Kreolla ozaj myslíš, že krivica je zásadný problém aj v dnešnej dobe? Ja som myslela, že je to problém, ktorý bol kedysi a dnes už nie je
zasadny problem to nie, jedine stastie je, ze dnes ten problem uz dnes nie je taky rozsireny, ale to je aj vdaka tomu, ze doktori myslia vo velkej miere na prevenciu a my ako mamicky to dodrziavame
Krivica dokaze urobit velke problemy a malym detom sposobit problemy, ktore ich budu trapit cely zivot a myslim, ze ziadne dieta si nezasluzi aby nejako od malicka trpelo.
Ja osobne by som si nieco take neodpustila.
Niekto moze tvrdit, ze tento problem uz nie je, ze je prec. Ale nie je prec. Ked sa nebudeme o kosti starat, tak nemozeme ocakavat, ze bude vsetko v poriadku!
Díky za názor. To jasné s tým súhlasím že deti si vôbec nezaslúžia nejako trpieť tie si musia detstvo užívať a mať z neho radosť a krásne spomienky.
Do akého veku je dobré sa o tie kostičky starať? Postupom času už predsa len budú mať hádam dosť vitamínu aj zo stravy nie?
nie je najlepsie sa takymto sposobom o seba starat cely zivot?
podla toho, co som si zistovala tak doktori to odporucaju do konca prveho roka zivota. Ale pytala som sa aj mamky, aj s kamoskami sme sa o tychto veciach rozpravali a vacsina ma nazor, ze aj ked sa uziva dlhsie, tak to uskodit nemoze nijako, len to pomoct moze a decko je dobre vraj ako prevencia v akomkolvek veku.
Na jednej strane mas pravdu @jarcika, ale najma deti musia v prvych tyzdnoch mat dost, preto uz detski lekari predpisuju Vigantol, lebo je to super prevencia.
Bez ohladu na to, ci su predcasne narodene alebo normalne v termine
Ďakujem, budem sa asi na to viacej potom pýtať aj u dr.
Nech mám prehľad, nech mám v tom jasno, čo a ako. Viete mi niečo napísať aj k tej strave? Je problém získať dosť vitamínov zo stravy, alebo sa to dá?
s tou stravou je to take nevyspytatelne, vela som o tom citala, hladala som si rozne clanky, ze kde vlastne je decko v akych potravinach, v akom mnozstve a take vsetko, aj som nasla, aj som mala iste obdobie, kedy som si na to davala velky pozor, ale to ta omrzi zachvilu sustredit sa len na to a vies nie je to len o decku, ale aj o mnozstve inych vitaminov, nie je to s tou stravou take jednoduche, nakombinovat si to tak aby bolo dost vsetkeho, aby denna potreba vitaminov bola vdaka strave pokryta
malinko odbočim. Davate jedlo s obsahom rybacieho masa aj psom a mačkam? Viete niečo kvalitne doporučit?
To si trosku dost odbocila @Milkaaa, nemame taketo zvieratka, takze ti povedat neviem a myslim, ze zvieratam na kosti sa davaju veci v inej podobe, na to tiez musia byt nejake specialne doplnky. Porad sa s niekym kompetentnym
Jasné, že je oveľa zdravšie prijímať vitamín D zo stravy (ryba a pdoobne), ale otázka je či zvládneme každý deň prijať aspoň 400 I.U. iba zo stravy slnka. Mimochodom 400 I.U. je udávané denné minimum vitamínu D, ktoré by sme mali dostať do seba každý deň. Preto nevidím nič zlé na tom, občas aspoň cez zimu si dopomôcť vitamínovými doplnkami napríklad aj z 9× zľavový kód Pilulka najlepšie zľavy pre jún 2024 — Kodino
RADOSLAV - je to denne minimum ktore nemame podla mna sancu len tak ziskat a najma si neviem ani len predstavit ako by male partyzdnove babatko dokazalo taketo mnozstvo vitaminu ziskat.
To je hotova utopia len tak nechat to nech si s tym nejako same poradi.
V zivote by som si nedovolila takymto sposobom hazardovat so zivotom vlastnych deti, preto doplname decko od malicka a budeme co najdlhsie. A co este je velka chyba, ze ludia si myslia, ze v lete to netreba, ze ved slnka je dost, no opak je pravdou.
to zle neurobis, doktorka ta oboznami so vsetkym, co bude povazovat za potrebne a ak mate v pohode, taku, ze sa s nou da, tak pohodka
Dat sa to da, ale len v malom mnozstve, vela som aj ja po tom patrala, ze ako to je, ale aj samotni doktori su za to aby sa vitamin D doplnal prostrednictvom doplnkov. Pretoze decko z jedla a zo slnka vobec nepokryje potrebu, ktoru telo ma.
…takze aj v lete je vitamin D treba?..
Áno, síce v lete svieti slnko, tak je teoreticky väčšia pravdepodobnosť, že déčko dostaneme zo slnka, ale stále to nie je istota. Preto ja sa na toto nespolieham a radšej som našla Vigantolu u nás miesto celoročne.
Má to zmysel, mať celý rok optimálne hodnoty déčka je podľa mňa veľmi fajn. Lebo nedostatok sa môže rôzne prejaviť, o tých problémoch, ktoré môžu vzniknúť som dosť čítala a počula aj od kamošiek, takže nie som ochotná čosi také riskovať. To za žiadnych okolností.
o tom co moze vzniknut som ja tiez nevedela, ale vela som si toho nacitala predsa aby ma nic neprekvapilo a aby som radsej takym veciam predisla