Vitamín D – jesť ryby, slniť sa alebo brať výživové doplnky ?

Vitamíny celkovo sa musia užívať celoročne.
Teda nie, že musia, ale mali by sa aby si mala srdce na mieste, že všetky hodnoty máš také akoby mali byť a nielen ty, ale teda najmä deti, aby sa na ne nelepili nejaké problémy.
Viem, že na toto majú rôzne maminy aj rôzny názor, ale ja si myslím, že keď sa déčko dáva celý rok tak tým nič zlé neurobíš :wink:

…ewuschik je mozne davat dlhodobejsie tento vitamin?..alebo konkretne tieto kvapky co si mi pisala tak mozu len deti do nejakeho veku a potom typ decka treba zmenit, ci jak??..ty si sa realne aj s nejakymi problemami, ktore by mohli vzniknut stretla?..

…adel_ka pises, ze cely rok a myslis, ze aj cele detstvo?..alebo je v poriadku ak by nejaky cas sa decko neuzivalo, ze by proste sa dala pauza?..nemalo by sa to robit?..lebo viem ze pri liekoch by sa mala davat nejaka ta pauza ale jak pri vitaminoch?..

podla toho, co som citala a co mi kamaratka pred par dnami spominala, tak je fajn davat cele detstvo, proti tomu si myslim, ze nebude mat nik nieco proti, ani lekari.
Pretoze som citala aj rozne clanky po internete o vyhodach decka o tom preco je pri detoch tak podstatny a najma ozaj je pravda to, ze zo slnka sa neda len tak jednoducho ziskat. A tiez som sa tu dozvedela o tom, ze decko sa rozpusta v tukoch, na co vraj treba brat ohlad pri davkovani.

Vitamín D jasné, že môžeš dávať dlhodobo, vitamín nič neuškodí, len pomôže ak ho bude mať dieťatko roky dostatok. Prečo by si chcela meniť? Vigantol je dobrý aj pre malé detičky, ktoré majú pár týždňov a aj pre staršie. Len je na predpis, takže ho musí lekár predpísať :wink:
Našťastie osobne som sa nestretla, ale problém sa môže prejaviť kadejako. Aj strata energie, u detí najčastejšie krivica, kosti strácajú na pevnosti a to sú dosť vážne veci.

…na predpis?..ved je to vitamin preco je na predpis??..

Prečo je na predpis to ti povedať neviem, ale čo som sa ja dozvedela keď som si ohľadne vitamínov info zisťovala, tak tento vitamín má preukázateľné účinky narozdiel od iných a to, že je na predpis tiež svedčí o jeho kvalite.

výhoda toho je aj to, že ho prepláca poisťovňa… ako my sme ho nedávali len kvôli tomu, ale aj to je taká pozitívna správa, pretože voľnopredajné vitamíny stoja také peniaze, že až nechápem niekedy… preto ma to potešilo… že niečo takéto preplácajú…

…ewuschik dakujem, ze si mi aj ty napisala…takze moze sa davat roky bez problemov hej?..toto som chcela vediet ci to nezatazi nejako organizmus ked sa neurobi nejaka pauza…ze napriklad do dvoch rokov davat a potom aspon pol roka pauza alebo tak…?..

je to vitamin, co za ziadnych okolnosti neuskodi, v dnesnej dobe kedze vacsina ludi ho ma nedostatok takze nieco take ako nadbytok je len naivnou predstavou :wink:

Samozrejme, nie je dôvod na to aby si ho musela nejako vysadiť, keď sa dávkuje s rozumom, že sa to s ním nepreháňa, tak dlhodobo nemá ako uškodiť, môže len pomôcť, u nás je to proste na dennom poriadku, že vitamín dávame.
Prípadne ak si skeptická, že si si neni istá tak sa kľudne na to popýtaj detského doktora, oni po väčšine do roka predpisujú, že dovtedy je ozaj, že dôležité ho dávať, ale potom neskôr aj ďalšie roky to ti nebudú zakazovať to som si istá.

Vigantol má preukázateľné účinky, preto ho predpisujú, je to jediný vitamín D, ktorý je na predpis a preto si myslím, že je najlepšie po ňom siahnuť, nemusíš zbytočne kupovať nejaké drahé voľne dostupné vitamíny. Podľa mňa to má viacero výhod, že ho predpisujú dr.

…ale preco je to najlepsie je akoze nejaky rozdiel v zlozeni alebo ako si to mam vysvetlit?..ja som si uz hladala rozne kvapky akoze decko na lekarni a teda je toho pomerne dost…

Je toho vela, rozdiel je v type decka aspon ja som to tak pochopila, ked mi to kamoska vysvetlovala, ked som sa na to pytala. No ja si dam radsej zakazdym v tomto od doktorky detskej poradit, ze aky typ decka mi ona odporuci alebo predpise, nech to mam z prvej ruky, predsa doktori ovela viac vedia aj o vitaminoch ako my :wink:

acidumka do akeho veku mozu doktori vitamin D predpisat? len do roka ci ako sa to odporuca tie prve mesiace?

Toto aj ja furt neviem ako to je, dokedy, odkedy, ze ci vobec je dobre az do nejakeho ja neviem siesteho roka napriklad. Lebo som si vedoma toho, ze zo stravy deti toho decka asi moc nenaberu, kedze sladkosti decko neobsahuju a vacsinou tie su im po chuti :smiley: :smiley:

Podla mna lekari mozu predpisat dokedy chcu. Zalezi to na zvazeni toho osetrujuceho lekara.
Nielen prve mesiace, do konca prveho roka a potom sa uvidi, ze co dalej, to je vsetko o tom dohodnut sa s pediatrom, co ti povie odporuci. To je to iste ako aj davkovanie, ze jednu vec mas v pribalovom letaku, ale to moze dr upravit podla uvazenia.

o tomto som sa presne s pediatričkou našou rozprávala, lebo som čítala leták k Vigantolu a bolo tam, že predčasne narodeným detičkám dve kvapky, ale povedala nám, že ona aj normálne detičkám dve kvapky proste predpisuje také dávkovanie lebo je to väčšia istota, že bude to dostatočné miesto pre to telíčko :wink:

Preco robite z toho vedu ako keby to bol vitamin, ktory ma velky vyznam? Ved vitamin je vitamin, tie sa beru len na daku podporu a nie na liecbu nejakych problemoch alebo cosi take

Nechapala som to ani ja, ale tu mi baby vysvetlili, ze u deti to ma velky vplyv napriklad na kosti! :wink: