Mile mamicky, ano, ja viem, ze o tejto teme sa co to uz popisalo, ale chcela by som aj nazory Vas, skusenych. Poradte mi prosim vas, ako dlho je najlepsie dojcit? Ja osobne mam s tym uz problem, uz asi tyzden nemam dost mliecka. Skusam to stale, ale nic. Kamaratka mi odporucila pokracovaciu vyzivu Bebu. Je to naozaj zdrave?
Laktácia sa dá zvýšiť častejším prikladaním dieťaťa; nečakať na termín podľa hodín, ale kojiť častejšie. Za dva - tri dni bude mlieka ako v mliekarni. Samozrejme treba sa stravovať primerane a pitný režim dodržať. Staré ženy radia piť pivo, počula som už aj o šampanskom (jedna pani povedala). Na odstavenie sú vraj správne mesiace v roku, v mene ktorých je “r” - kojiť dokedy sa dá. Zaujimala by ma tá akupunktúra. Je to celkom pravdepodobné, že pomáha, len kde sa má pichať? Ak by niekto vedel, napíšte mi, prosím.
Zaujímavá otázka, budem reagovať aj ako doktor - detský, neurológ aj ako matka dvoch synov. Samozrejme, čo urobíte vy je len na Vás. Beatka, neviem aké veľké je Vaše dieťa a dúfam, že máte zdravé dojča. Do troch mesiacov svojho veku dostane dieťa od svojej matky v materskom mlieko všetko, ale ani nič ešte nevie samo vytvoriť, len spracovať. Po troch mesiacoch sa stav obracia, začínajú sa mu tvoriť systémy, ktoré už niečo spracovať vedia / niektoré živiny /, ale tie už treba dodať inou stravou ako materským mliekom, lebo už ich je tam málo. niektoré vitamíny, minerály, … /. Ak dojčenie trvá dlhšie ako jeden rok, tak si dieťa urobí s matky tzv. “sociálny cumeľ” - rado sa pritúli k matkinej hrudi, vezme si prsník do úst a zaspí, / počuje matkino srdce, prsník je mäkký a teplý / možno Vám navodí ešte tvorbu mlieka, ale jeho obsah skoro O, snáď nejaké tekutiny. A okrem toho veľký problém, lebo dieťa sa začne domáhať svojej naučenej potreby v nie vždy príjemných situáciách a za každých okolností. Preto sa zostava stravy u dieťaťa mení podľa veku, ale čisto materské mlieko stačí veľmi krátko. Každá matka chce pre svoje dieťa to najlepšie, ale jedného dňa Vás bude potrebovať inak ako Váš prsník a jeho obsah.
Beatka, ja so kojila dvoch synov dokopy skoro 3 roky a bez pochýb sa považujem za jedného z najväčších bojovníkov za materské mlieko snáď aj na svete, pretože čo ja som si vytrpela, to by iné skončili hneď, som si úplne istá. Nepreháňam. Nebudem vypisovať všetko, len najdôležitejšie skúsenosti. Najdôležitejšia je psychická pohoda, veriť, že mliečka bude dosť a netrpieť kvôli tomu depresiami. Ja viem, niekedy “sa to povie”. Veľa tekutín, čajov na podporu kojenia, dobrá strava, spánok je veľmi dobrý na tvorbu mlieka, homeopatiká Ricinus Communis 5Ch a Urtica Urens 5Ch- tie mi pomohli skutočne a časté prikladanie, aj každú hodinu, treba dbať, aby sa dieťa dobre prisalo, aby nevznikli boľavé ragády na bradavkách. Ak ti pri kojení z druhého prsníka vyteká mliečko, zbieraj ho do pohárika a daj bábätku po nakojení vypiť, prípadne ešte aj z neho vytlač, čo pôjde. Neviem, koľko má tvoje dieťa mesiacov, pediatri hovoria, že kojenie je dobré na imunitu do 1 roka, ale ak budeš dokrmovať, skús pridať aj nejaké detské probiotiká, sú drahé, ale vráti sa ti to. Pokiaľ nemusíš, mlieka sa nevzdávaj, najmä ak bábo nemá ešte rok.
Agentúra JPP - jedna pani povedala, je síce veľmi proklamovaná, ale každý alkohol aj z piva aj zo šampanského ide aj do mlieka a vlastne opíjate aj svoje dieťa. Na to aby mala matka dosť mlieka sú 3 podmienky - chcieť kojiť, dostatok tekutín a prikladať dieťa k prsníku, ale akupunktúra a homeopatiká? Niekedy aj menej je viac. A ak to má ísť dobre, tak to treba nechať na prírodu.
ja som kojila 5 mesiacou a 2 tyzdne-zial,stratila som postupne mliecko-dcerka nepriberala tak sme postupne presli na umele mliecko.Zijem v Rakusku a dcerke som davala a este aj davam Aptamil.
Môj Dr.je rumun ale zije uz dlhe roky vo Viedni a on mi poradil akupunkturu-zevraj to zvysuje produkciu mlieka.Nevyskusala som,takze neviem ci to naozaj funguje.
Pivo,teda ziadny alkohol urcite nie!
A caste prikladanie hlavne v noci zvysuje tiez produkciu mliecka.
Pani doktorka, dovolím si vám oponovať. Čo je to za nový poznatok, ktorý tvrdí, že materské mlieko je v troch mesiacoch nepostačujúce z ohľadu na obsah niektorých látok. Veď už naše staré matere kedysi vedeli a dnes aj organizácia Unicef proklamuje , že materské mlieko je plnohodnotnou a jedinou postačujúcou stravou dojčaťa do veku 6 mesiacov. Až po tomto období začíname príkrmy, najskôr zeleninový, potom ovocný, atď. Pochopiteľne, všetci tu máme priestor na svoj názor, ale takéto tvrdenie môže niektoré mamičky len zmiasť a spôsobiť, že sa nebudú dostatočne starať o svoju laktáciu.
Andrea, UNICEF proklamuje materské mlieko ako zdroj výživy pre deti, ktoré nemajú inú možnosť prijímať tekutiny a živiny. A múdra príroda to zariadila tak, že čo sa dá - berie do materského mlieka - pre dieťa. Ja Vám názor neberiem, ale ďalej si myslím, že je nesprávny.
Musím reagovať, ale pravdu má Andrea, to čo tu napísala paní doktorka platilo tak pred 20 rokmi, ale doba je iná, takže najmenej do 5 - 6 mesiacov sa odporúča len dojčiť. Dieťatku to stačí v mliečku má všetko čo potrebuje.
Môžem vedieť koľko máte rokov? Neviem síce, že by sa bolo zloženie mlieka za posledných 20 rokov zmenilo, ale nestačí.
Áno mám nad 50. Mám 2 dospelé deti, poctivo plne dojčené 5 mesiacov a celkovo do 1 roku. Vtedy dosť neobvyklé. Viem, že sa odporúčalo prikrmovať od 4.mesiaca, dnes ale najskor v pribehu 5. mesiaca a najneskor po 6. mes.
Samotne kojenie postacuje dietatu do ukonceneho 6 mes. a az potom by sa malo prikrmovat, samozrejme ak dieta prospieva a vsetko je ok.
Dievčatá, ďakujem za podporu, a pridávam, že áno, UNICEF svoje tvrdenie prízvukuje aj kvôli tretiemu svetu, kde zarábať umelé mlieko spolu s pitnou vodou je problém, ale osobne som prečítala stovky článkov o dojčení a konzultovala s mnohými pediatrami a všetci povedali, čo som už napísala. Ak sa dá, tak výlučne dojčiť do ukončeného 6. mesiaca, ak je dieťatko na dojčenskej umelej výžive príkrmy už od ukončeného 4. mesiaca. Tak sa pýtam, ktoré mlieko má menej postačujúcich látok? Mamičky, aspoň ja, sme doplňali len vitamín E. Maminy všetkých ročníkov, date mi za pravdu, ak poviem, že dojčené deti sú už na prvý pohľad zdravšie? A keď ich beriete na ruky, tak vyslovene ťažšie? Ja tu skúsenosť mám a na MM nedám dopustiť.Nehovorím, že všetkým maminkám sa darí, ale pokiaľ dieťatko prospieva, ako napísala Martinka, tak sa staviam tvrdo a nekompromisne za dojčenie.
Ahoj, neviem ci ti uz tak neskoro mozem nejak pomoct, no snad. U mna som zvysovala tvorbu mlieka tak, ze ked som malu nakojila z prsnika (stale som davala iba jeden), tak som si este z neho snazila doodsat ten zbytok. Nenechavaj to iba na babatku, lebo ak vypije malo a ty si neodsajes zvysok, tak sa ti nebude tvorit dostatok mliecka, este k tomu nahodou nejaky zapal prsnika a to je fakt nieco (jeden som prekonala). V noci odsavaj po nakojeni, alebo ak ti dlho v noci spi a ty ho nechces budit na kojenie, tak si tiez radsej odsaj, rob to proste kazde dve alebo kazde tri hodiny. Tyzden, dva a ty budes mat dost mlieka. Je to sice unavne, ale casom sa to napravi a ty budes krasne kojit bez zvysneho odsavania. Uvidis. Tak sa mi zvysila tvorba mlieka na maximum. Teraz ma mala rok a pol a stale ju kojim a tak to vyzera, ze este dlho budem. Je mi fajn, malej tiez, zboznujeme, ked sa k sebe pritulime. Kojim vsade, aj na verejnosti no samozrejme, ze doma to je najlepsie. Nestracaj nadej, musis byt hlavne v pohode. Drzim palce.
Ahoj, este k umelemu mlieku. Kamaratka stratila mlieko uz v porodnici, musela tam lezat nie 5 ale 6 dní, co ju zlozilo (to ja som si odlezala dlhsie, mala bola v inkubatore, bolo to velmi narocne, no mlieko som nestratila), takze ziaden stres, musis byt ako sa hovori “OK”. Kamaratka zacala davat umele mlieko, zacala tym najdrahsim a najlepsím. Mala jej prerevala asi cele dva mesiace. Az potom skusila dat ine mlieko, od ineho vyrobcu a zase plakala, tak to skusala az nakoniec jedno zabralo a mala prestala plakat, ukludnila sa a uz nikdy nebol ziaden problem. Kazdemu vyhovuje nieco ine, takze aj babatkam musis trafit mlieko, ktore mu bude vyhovovat. Tak to skus a uvidis ci budes mat babatko spokojne, prospievajuce alebo to budes musiet skusit s inym typom mliecka. Ahoj
Ahoj Beata. Suhlasim, ze caste prikladanie dietata k prsniku zvysuje tvorbu mlieka. Ja som mala este taky problem, ze som mala plne prsia mlieka a mala sa nemohla prisat. Bola nervozna, rychlo sa unavila a zaspala a o malu chvilu bola hore a tak sa to opakovalo. Bala som sa odstriekat pred kojenim mlieko, aby mala malá dost a tak som ju do pol roka odstavila a zacala umelou stravou. Pri druhej dcerke som bola mudrejsia a dieta som prikladala casto. Dojcila so ju 2 roky a 7 mesiacov. Od 2 rokov chodila do skolky, je zdrava krasna a nikdy by som to nemenila. Bud trpezliva a v pohode, ked sa neda, tak sa neda. Drzim palce.
Ahoj Monika, blahozelam k tak dlhemu kojeniu u druheho dietatka. Moja mala bola pri narodeni malicka 2280 g, takze tiez mala problem sa prisat, trochu to trvalo kym sa prisala, no potom to uz islo. Musela som si stale dvoma rukami drzat bradavku stlacenu kym sa prisala, potom som pustila az ked prsnik nebol tak tvrdy a plny. Inak moja svagrina ma dcerku a ked bola mala, tak po kojeni dost casto plakala, mavala nafuknute brusko a nevedeli prist na dovod. Az jej jeden lekar poradil, aby si odsala pred kojenim predne mlieko a davala len zadne. Tak zacala robit a mala prestala plakat a bola spokojna. Proste jej nevyhovovalo predne mliecko. Kojila ju tiez velmi dlho, myslim, ze do dvoch rokov, potom musela prestat pre vysoky stupen gravidity.
Ahoj, ja mam synceka, ktory ma za chvilu 6 mesiacov a chcela by som uplne prestat kojit, neodsudzujem to, ale proste ja uz od porodu cakam, kedy bude mat maly pol roka, aby som mohla prestat, prosim poradte mi, dakujem vopred.
Ahoj, a ake mas dôvody? Je ti to na obtiaz? Uvidis, ked budes musiet v noci vstavat, utekat do kuchyne spravit mlieko, ak ti nahodou dietatko medzi tym zaspi, tak urobit nove, flasky dezinfikovat, kupovat susene mlieko, bla, bla. Skus vydrzat aspon 2 mes., ked uz nebude dieta tak velmi vyzadovat nocne krmenie, /aj ked to je individualne/. Ja som isla na to postupne, vzdy som najprv ponukla mlieko vo flasi a az potom prsnik. Mala sa naucila na flasu v priebehu 2 tyzdnov, ale v noci som este dojcila, bolo to lahsie, neskôr som uz prestala aj v noci /nedostatok mlieka/, vela stastia a trpezlivosti.
Suhlasim s vami, neviem mile mamicky, odkial ste nabrali, ze babatku staci do 5-6 mesiacov materske mlieko, po troch mesiacoch sa zacina pomalicky prikrmovat.