Ako ošetriť najbežnejšie úrazy na výlete

Odreniny

Odreniny všetkého druhu sú najbežnejším detským úrazom. Zväčša ide o drobné zranenia, ktoré stačí ošetriť čistou vodou a osušiť. Aby sa do odreniny nedostal drobný prach či nečistoty, prelepte ju náplasťou. Tie preto majte stále poruke.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14109-ako-osetrit-najbeznejsie-urazy-na-vylete

niekedy si clovek aj nachysta a zabudne to doma. mne sa kolko krat stalo, ze pokial som mala leukoplast v kabelke, tak sa nic nestalo a ked som ho vyhodila alebo vyminula, tak ako keby na just som ho potrebovala

chcem vas hoci takto po case poprosit, ci by ste mi poradili nejaku dezinfekciu vhodnu pre deti. presne kvoli takymto urazom, ako sa spomina v prispevku. leukoplast nosim v penazenke pre kazdy pripad asi odjakziva, ale tak tu ranu treba aj nejak vymyt a alebo dezinfikovat, kym sa prelepi.

ono keby si aj nemala hned dezinfekciu, tak aspon vodou to treba oplachnut. pri pade, ked si rozbije koleno, laket alebo cokolvek, tak minimalne prach sa tam dostane zo zeme.

Toto chvalim, tiez som pred casom robila doma poriadky v lekarnicke a dokupovala kadeco. To si clovek ani neuvedomi, ze co vsetko mu chyba, co by sa mohlo hodit, keby sa nebodaj nieco pritrafilo. Ja hovorim tak, ze radsej mat a nepotrebovat, nez by to malo byt naopak.

je taka dezinfekcia, ze sa da pouzit aj vo viacerych pripadoch? akoze ci je taka sirokospektralna alebo ako to mam nazvat. ze aj na odrenie, popalenie, aj take povrchove aj hlbsie rany? lebo ked uz by som mala kupovat, tak asi taketo nieco, nech nemusim mat toho doma neviem kolko.

to asi ani nie, ze sirokospektralna, to su skor lieky. ale taka univerzalna, to by som skor takto nazvala. my doma mame presne takuto, nech nemusim toho mat doma milion. beztak mame plnu lekarnicku nonstop volacoho.

je mi jasne, ze ten moj leukoplast nie je dostatocne riesenie pri takychto prihodach. preto by som chcela nejaku tu dezinfekciu. len ked vobec neviem, podla coho by som ju mala vyberat. cista voda je tiez fajn, len niekedy situacia vyzaduje aj nieco viac.

neviem, ci sa v tom vies nejak orientovat, ale uz podla zlozenia si vies zistit, ci bude alebo nebude stipat napriklad. to pri detoch dost ocenis si myslim. potom ani detom nevadi, ze treba rany dezinfikovat.

Vidis, to ja som napriklad v tomto uplny antitalent, ked mam pozerat nejake zlozenie. Aj pri potravinach som na to isla tak, ze nie, co by mali potraviny obsahovat, ale co nemaju obsahovat. Mam taky svoj zoznam a ked tam nieco najdem z neho, tak nekupim. Ale pri tomto fakt neviem, co by som mala sledovat. To by som tiez radsej takto hladala nejaku radu.

len ak to hladate pre deti, tak to by som si zvolila ako prve kriterium, ze aby ta dezinfekcia bola pre deti vhodna. tym sa vyber mozno dost zuzi si myslim.

@elizska myslím, že to zas nie je nejak vyslovene nutné. Však keď v lekárni povieš, čo potrebuješ a na čo to potrebuješ, tak ti budú vedieť poradiť. Však aj na to sú tam.

asi tak nejak, ja vacsinou ak nieco potrebujem, tak sa pre istotu poradim s lekarnickou a aeste sa mi teda nestalo, ze by mi nejak zle poradili

Toto aj ja casto robim. Lebo tak viackrat idem do lekarne s tym, ze potrebujem nieco domov dokupit, nejake lieky na teplotu, od bolesti, maste alebo aj dezinfekciu som veru takto uz bola kupovat. Inak tu mi tiez radila lekarnicka, mi dala na vyber dve a som nevedela sa medzi nimi rozhodnut, tak pani, co cakala za mnou, mi hovori, ze nech zoberiem taku zelenu, ze ta nestipe, ak to chcem aj pre deti, ze to budem mat isto lepsie.

zelenu? to je aka prosim ta, ak je vhodna aj pre deti, tak to by sa nam zislo, lebo zatial mame v lekarnicke teda len taku, co bohuzial aj trocha stipe a potom ich tu nahanam, ak ju potrebujem pouzit

Akoze ta flasticka je zelena, nie ta dezinfekcia. Som to asi zle napisala. Ale sice dezinfekcia tiez nie je bezfarebna. Ta je taka hneda alebo aka, ked sa da na ranu.

tiez som si myslela, ze ta samotna dezinfekcia je zelena ale tak ci hneda alebo zelena, je to asi koniec koncov jedno. no mna zaujima, ci ak ti na nieco kvapne, ci nie je problem o odstranenim flaku. vies ci sa to da vyprat

myslis akoze na oblecenie? to v pohode vyperies :slight_smile: skvrny od roztoku sa daju bez problemov odstranit vypranim v horucej vode. ak by ti to nejak neslo, tak nechas odmocit alebo napriklad zlcove mydlo pouzijes a preperies najskor rucne. ale nie je to akoze nic co by neslo vyprat. mne zakazdym stacilo len normalne nahadzat do pracky a dat oprat.

Keby ani toto nezabralo, tak potom sa dá použiť nejaké bielidlo alebo nejaký taký čistiaci prostriedok, ktorý ho obsahuje. Tým ti to zaručene pôjde dolu :wink:

preto mam doma napriklad vanish, s nim sli zatial dole zakazdym vsetky flaky