Ako prestať fajčiť?

Štatistiky o počte úspešne odvyknutých nevyznievajú optimisticky. Jedna vec je však istá, každá nezapálená cigareta vedie k predĺženiu života a zmierneniu negatívnych zdravotných následkov z dôvodu dlhoročného fajčenia.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/12222-ako-prestat-fajcit

Pekný a pravdivý článok.

Nefajčím už 8-smy mesiac, lepšie sa mi dýcha, schody už nie su prekážka, žiadne priberanie nebolo, je to o tom, či si človek nezačne kompenzovať fajčenie prežieraním sa. Jeden typ človeka totiž všetko robí prehnane, ak pije, tak veľa, ak fajčí, tak jednu od druhej, ak sa prežiera, tak do morbídnej obezity, ale to je jednoducho smola a pokiaľ si to sám ten človek neuvedomí, tak bohužiaľ na to doplatí, príroda mu odkáže, že jednoducho geneticky medzi nás nepatrí :slight_smile: Normálny, zdravý a inteligentný človek fajčiť prestane a bojuje s tým.

Super článok, všetko je predsa v našej hlave. :slight_smile: Raz som čítal prípad ako sa podarilo odnaučiť fajčiť pomocou regresnej terapie. Kde terapeut vstúpil v hypnóze do klientovho podvedomia a vymazal mu odtiaľ psychickú závislosť na nikotíne.

Ďalší prípad v južnej amerike existuje šamanský nápoj ayahuasca. Po vypití sa človeku otvoria iné svety a dymenzie a pochopí mnoho súvislostí v živote. Dosť na tom, mnohým prípadom sa podarilo pomocou ayahuascy dostať z drog, alkoholizmu a fajčenia. Škoda že je to tak ďaleko :slight_smile:

Ďalšia metóda - elektronické cigarety. Akýkoľvek názor na elektronické cigarety máte, mňa nepresvedčí nič že sa pomocou toho nedá odnaučiť fajčiť. Mne sa to podarilo. Netvrdím že to bude účinkovať na každého. A viem aké to je ťažké len tak prestať. Elektronickú cigaretu beriem ako pomôcku.

Ani netvrdím že keď budete fajčiť elektronickú cigaretu mesiac hneď potom prestanete. Ja ju fajčím už rok ale teraz si už len tak potiahnem cca 10 - 15 krát za deň. Náplne si striedam podľa chuti a prešiel som už na náplne s nízkou koncentráciou nikotínu 6-9mg to mi vyhovuje. Na začiatku som fajčil 18-24mg po pol roku som skúsil znižovať. Po 9 rokoch fajčenia je to príjemná zmena. Potešil som tým aj manželku ktorej vadil smrad z klasických cigariet. A potešil som aj seba a svoju peňaženku.

Mojim cieľom je úplne prestať. A dúfam že sa mi to aj podarí. Cigy a náplne kupujem z einhalatory. sk

Prestat fajcit nieje lahke. Mne sa to zatial nepodarilo :slight_smile:

Som nefajčiar. Preto ma určite mnohí fajčiari okamžite pošlú niekam aj s mojim názorom. Ale pravda je taká, že mnohí fajčiari tvrdia, že nevedia s fajčením prestať, hoci by aj chceli. Napadlo ma jedno riešenie, ako im v tom pomôcť. Čo keby v krabičke bola jedna cigareta, na nerozoznanie rovnaká od ostatných, ktorá by po jej vyfajčení možno po pár minútach spôsobila nepríjemnú nevolnosť. Fajčiar by už s takou bezstarostnou rutinou nesiahol po ďalšej cigarete.

mne v tom pomohla e-cigareta a už su to dva roky, čo nefajčim vobec. Citim sa lepšie a hlavne to pocitila aj moja penaženka

podla mna je elektronicka cigareta to jedine, čo pomože odvyjlut od klasickych tabakovych cigariet

Žiadne nálepky a podobné veci nepomôžu keď nemá človek silnú vôľu

nalepky určite nie. Tie nepomožu. Chce to silnu volu a e.cigaretu, Obavam sa, že bez nej to nepojde

akoze nie? ved ked chcem raz prestat fajcit tak treba prestat a nie prechadzat na ine druhy facenia

je tu niekto, kto si pomahal odvykat od fajčenia s elektronickou cigaretou?

Ahoj, ja som sa pokúšala elektronickou cigaretou ale bolo to len také placebo na pár mesiacov. Potom mi začali vadiť tie sladké príchute. Nakoniec som si kúpila iqos fajčím pomerne menej. Neprestala som úplne, možno miniem viac peňazí, ale nesmrdím od dymu ak nesedím vo fajčiarskej miestnosti, a počet cigariet sa dosť znížil.

čo viem tak moja kolegyna fajčila a neskor nahradila elektornickou cigaretou a nemala iba sladke prichute, ale aj mentolove a striedala to. Sedela naproti mne, takže tu vonu som stale citila a myslím si, že po cca pol roku prestala fajči tuplne

jeden vaznejsi zdravotny problem a hned si premyslite, ci budete fajcit alebo nie. ja som tak prestala!

clanok je super, myslim ze ak mame silnu volu vieme prestat zo dna na den, problem si myslim ze nastane az ked sa uz nevyhybame takym miestam kde niekto fajci, mam kamosku dva mesiace kludne nefajci, ideme von a zapali si, nie jednu od druhej za ja neviem cca 5 hod vyfajci 8 cigariet a potom kludne zase nefajci aj pol roka :smiley: na zaciatku bola tak, ze fajcila normalne krabicka max na tri dni jej vydrzala, prestahovala sa za studiom prestala a potom zase zacala, ale menej krabicka na tyzden, bola na operacii dva mesiace nic a teraz je taky prilezitostny fajciar neviem podla coho to ma, ale proste ked chce zapali si ked nie nie, nema nutkanie ani nejaku potrebu aspon tak to opisuje :slight_smile: takze to bude asi dost individualne, moja mamka vydrzi max dva dni :smiley:

Ono potom to pokusenie je velke, takze zotrvat je tazke. Myslim, ze velmi vela ludi vydrzi najma ked musi. Ked ide o zdravie.

ked ide o zdravie, tak vtedy sa vie clovek riadne zapriet… len skoda, ze iba vtedy a nie stale!..

Proste prestať, napísať si dôvody prečo a držať sa toho .)

Tiez si myslim, ze to je len otazka chcenia a vole, kazda zmena je tazka, lebo musime vystupit z konfortnej zony, ale je t len hnusny zvyk.