Ahoj Majo, presne toto som si uvedomila, že to je pravé východisko pre Aspíkov. Môj syn má 7 rokov a už ho učím (pre neho “umelo”) sociálnym interakciám, preberáme rôzne situácie a učím ho rôzne slovné repliky. V škole je to zlé, priťahujú ho spolužiaci, ktorí šaškujú a nahovárajú ho, aby robil cez hodiny hlúposti, vystrájal. A on ich poslúcha. Veľmi ma mrzí, že na Slovensku neexistuje škola, ktorá by nemala nič proti asistentke, lebo syn má nadpriemerné IQ a nemôžem ho dať do školy pre autistov. Kto poradí?
Má niekto skúsenosti, ako zvládať agresivitu u detí s aspergerovým syndrómom? Ide o môjho 12-ročného syna.
Ahoj Beata, agresivita je prejavom frustracie alebo sikany (nemusi ist o telesnu sikanu, staci, ked ho spoluziaci maju za podivina, martanka). Asperger je dobromil, pokial niekto nie je proti nemu. Cize radim vyselektovat, zistit pricinu agresivity a naucit chlapca, ako sa v takychto situaciach zachovat (1000 krat mu vysvetlit, ze bitka nie je riesenie a mozno na 1001 krat to pochopi). Terapia pevnym objatim ma tiez daco do seba. Skus ho minimalne 7 krat za den (to je len orientacne cislo) pevne objat a povedat mu do ucha: Ty si moj zlaty chlapcek, mam ta velmi rada.
Neviete nejaký kontakt na lekára, alebo psychológa v Košiciach, ktorý sa venuje pacientom s Aspergerovým syndrómom? Za odpoveď vopred ďakujem.
Ahoj Totka, až to nie je problém, napíš mi, kto diagnostikoval Tvojho syna - teda, kde ste boli na vyšetrení. Tiež ako postupujete. Mám podobný problém so synom, má 9 rokov. Ďakujem! Anka
Ak si Bratislavčanka a mas syna s napriemernym IQ, odp. skolu na Majernikovej 60 v Karlovke, tam chodia uz viaceri Aspergerovia a asistentov tam dokonca sami ponukaju, ale za poplatok.
Ahojte, dnes som objavila novú stránku www.asperger.sk, dávam vám ju do pozornosti, sú tam zaujímavé informácie
Dobrý deň, som študentka psychológie a vo svojej diplomovej práci by som sa chcela venovať prežívaniu a skúsenostiam rodičov, ktorí majú dieťa s Aspergerovým syndrómom. Jedná sa o jedno stretnutie, počas ktorého by ste mi o tom bez toho, aby som vás prerušovala akýmikoľvek otázkami porozprávali. Anonymita a dôvernosť rozhovoru je zaručená. Rada by som vo svojej práci zhrnutím skúseností viacerych rodičov prispela k lepšiemu pochopeniu detí s diagnózou aspergerovho syndrómu a načrtla radosti a starosti, ktoré takáto diagnóza u detí znamená pre ich rodičov. Ak by sa medzi vami našiel niekto ochotný, najlepšie z Bratislavy a okolia, bola by som vám veľmi vďačná za pomoc.
Mozme sa stretnut v BA. Nase dieta ma 16 rokov, je AS. Moje tel. c.: 0903 226 700.
Ahoj, netusim ci si tu este registrovana, ani ci tu este nieco precitas, ale ak ano, chcela by som sa ta opytat ako to vyzera s tym tvojim partnerom? Mam podobny probelm, zistila som, ze priatel ma AS a vydesila som sa. Od zaciatku to s nim nebolo lahke, ale toto? Neviem co robit, ale viem ze ho mam velmi rada na to, aby som ho nechala: ( Mxyslim ze odist od neho by bola blbost, tak este skusim ci to pojde, urobim pre to vsetko:)
Veľmi dobre viem aký pozitívny účinok má vyjadrovanie lásky dieťaťu s AS. Ale aj veľmi dobre viem aké negatívne a úzkostné pocity majú ostatné detičky v triede, ktoré sa deň čo deň stávajú svedkami nevysvetliteľných zlostných výbuchov a agresivity voči všetkému zo strany svojho spolužiaka s AS, ktorého majú dosť čo zvládnuť dve až tri dospelé osoby. Naša spoločnosť mu totiž musí vytvoriť také podmienky na vzdelávanie aké on potrebuje. V záchvate svetového ľudomilstva zabúdame na zdravé deti v triede, ktoré majú toto právo tiež. Myslím si, že integrácia takýchto detí a zvlášť s agresívnou formou, je nešťastné riešenie pre dieťa s AS a aj pre intaktné deti v triede.
Ahoj aspik, pacia sa mi tvoje nazory. Vidim, ze mas nastudovane a zmierene sa so situaciou. Chcela by som vediet viac a vidim, ze mas preskumane zdroje mam kopu otazok a neviem najst odpovede. Da sa z tebou vymienat zdroje z kades tahas info? Prikladam mail, lebo vidim ze tieto prispevky su uz stare, ale az teraz som na to narazila. Kaca
Dobrý deň, ja mám syna tiež z AS tiež má vysoké IQ, presne ako ste popísali, prebieha už u nás v škôlke, iné deti akurát vedia kedy s tým končiť keď je moc zle, ale náš Max potom z toho výjde ako ten najhorší - mal by ísť o rok do školy, zápisy budú január / február, tak začínam hľadať, čo by bolo preňho vhodné, súkromnú pre nadaných si dovoliť nevieme a v štátnej na Teplickej berú len “zdravé” nadpriemerné deti bez AS - vy ste niečo našli? ako ste to riešili? Dopredu ďakujem za každú info.
Asi reagujem pre Vas uz neskoro, ale to co tvrdite naozaj nie je pravda. Osobne viem o niekolkych detoch s AS, ktore skolu na Teplickej navstevuju nie je s tym problem…
Ja by som
mail?
Pozrite si stranku www.apla.cz
Ma niekto v Sali dieta s aspergerovym syndromom, vo veku 7-9rokov? Ja mam 7 ročneho syna, ktory ma asperger, rada by som sa zoznamila s rodičmi, vzajomne si poradit
Dobry den, zaujal ma Vas clanok i ked z r. 2010, sme v podobnej situacii mame tiez 22 rocneho syna a podozrenie na AS. Studuje na VS a sme z BB. Ak mozeme poprosit o kontakt na Andreasi kvoli potvrdeniu resp. vyluceniu Dg. Radi by sme sa podelili s Vasimi skusenostami prosim ozvite sa nam budeme Vam velmi povdacni.
Zdravím Slávka som zo ZV… Napíšete mi na seba email?
Slavka, rada bz som Vás poprosila o informaciu ohľadom pani s centrom pre autistov. Môj syn má pravdepodobne túto diagnozu a potrebujem pomoc. Veľmi pekne ďakujem.