Bolesti chrbtice

Bolesti v oblasti chrbtice, v rôznych častiach pohybového systému a končatinových klbov sú najčastejšími bolesťami, ktoré sužujú ľudí. Stále stúpa počet postihnutých, ale je veľmi závažné, že sú postihované čoraz mladšie vekové skupiny



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/13372-bolesti-chrbtice

Dobrý deň,
prečítala som si Váš článok o problémoch s chrbticou.
V januári tohto roku som sa pošmykla na schodoch električky a vystúpila som z nej po zadnej časti tela. Riadne som si narazila kostrč a myslela som si že to časom prejde. Omyl boleť kostrče sice zmizela, ale bolesti v križoch ostali. Nemožem poriadne spať hlavne v noci to pociťujem najviac. Keď si lahnem na chrbát mám problém sa otočiť na bok a keď si chcem z tejto polohy opatrne sadnúť tak bolesti sú velmi silné. Nikdy som nepojedla tolko liekov od bolesti ako v poslednom čase.
Viem že Vaša rada bude navštíviť lekára (čo som aj urobila), ale mám velmi zlú skúsennosť a myslím si že zo strany lekárov nieje záujem hladať príčinu a pomôcť.Pretože potrebujem pomôcť odhodlala som sa napísať Vám túto moju skúsennosť. Hladám stebielko ktorého sa môžem chytnúť.Mám obavu že som odsúdena doživotne žiť s touto bolesťou.

S pozdravom Alena Mundoková

Dobrý deň,

Chcel by som sa na Vás obrátiť s nasledovným problémom: Moja dcéra má dosť veľké zakrivenie chrbtice smerom dopredu. Má 16 rokov. Toto zakrivenie je v našej rodine dedičné. Je možné v takomto prípade pomôcť? Mala by cvičiť - cvičí len veľmi málo. Rada pláva. Ktoré zdravotnícke zariadenie má s týmto problémom najlepšie skúsenosti?

Dobry den.Pracujem pol roka v anglicku ako casnicka v hoteli.Pri tejto praci nosim dost tazke velke tacky a taniere a vselico ine.Asi pred tromi mesiacmi som pocitila velku bolest v ramene a nasledne v celej ruke{lavej}.Ked pracujem alebo si ju nejako vytazujem velmi to boli niekedy sa to neda vydrzat.Teraz som na marodke ale stale citim bolest.Lekar povedal ze je to zapal svalu.Zacnem chodit na fyzioterapiu.Mozte mi prosim nieco poradit.Mam pocit ze zo strany lekara{v anglicku} nie je o to az taky zaujem.Ani ma nevysetril. Uraz som nemala. Pomohla som si uz asi vsetkymi liekmi proti bolesti.Som zufala pretoze sa bojim o svoju celu ruku.Vopred velmi pekne dakujem.

Mohli by ste dostat aj akupunkturu, pri ktorej urcite znizite mnozstvo liekov a urychlite proces liecby

Mám 34 rokov a problém s chrbticou už aspoň 10 rokov. Nikdy som nebola s tým u lekára, lebo si myslím,že to nie je akútne. Chrbtica ma bolieva v spodnej časti hlavne na pravej strane. Chrbica ma bolí pri výkone nejakej práce, hlavne ked som trochu nahnutá, napr. pri okopávaní záhrady, tá poloha je pre mňa veľmi bolestivá, ďalej keď idem dlhšie na bicykli, radšej robím po kvočiačky ako v stoji. Tento rok som začala chodiť na spining a začalo ma boleť pravé koleno, veľmi mi v ňom vŕzga a bolieva ma v ňom. Hovoria, že spíning nie je škodlivý ale keď som tam chodila to koleno bolelo viac a viac. Teraz som prestala a je to lepšie. Neviete mi poradiť, či bicykel a spíning vadia chrbtici a kolenu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

Precitala som si vaš článok o bolesti hrbtice, chodím na pravidelne neurologicke kontroly,k pani doktorke vsetko som jej vysvetlila kde ma to boli ona mi dala obstrek, trochu to ustupilo ale potom znova to bolelo. Poradte mi čo s tým. S pozdravom. Elenka.

Dobrý deň chcela by som, Vás poprosiť o radu už dlhšie mám problémy s krčnou chrbticou. Pred nedávnom sa mi stalo niečo čo som ani netušila, že by to mohlo byť ako príznak ochorenia chrbtice. Prišlo mi z ničoho nič zle, začalo ma hrozne pychať na hrudi a bolesť mi prešla na pravú ruku tak som zavolala záchranku a poslali ma na vyšetrenie. Zistili mi, že mám chronicky VAS syndrom chrbtice a tak by som chcela poprosit čo by mi pomohlo okrem liekov

Dobrý deň. Milí autori niektorých článkov. Chcem vás usmerniť pri riešení vašich chronických bolestí,preto vám odporúčam prečítať si článok na hlavnej stránke s názvom: Jedinečná príležitosť pre vaše choré klby…

Dobrý deň.Chcela by som Vás poprosiť o radu.Dcére pred dvoma rokmi diagnostikovali zakrivenie chrbtice v rozsahu 2cm - skoliozu.Doporučili jej rehabilitáciu a domáce cvičenie,plávanie.Dnes má 17 rokov a cvičiť sa jej nechce.Môžete mi podať viac informácií o tomto ochorení a jej možných následkoch?Ďakujem.

Dobrý deň.Som 42 ročný muž,a už vyše dvadsať rokov trpím bolesťami v oblasti krčnej chrbtice.Bolesť sa chviľami podoba migréne.Bolesť v pravej polovici hlavy,nad okom až na krčnej chrbtici smerom medzi lopatky.Vystreľuje mi to do pravého pleca a smerom do záhlavia.Je to prudká intenzívna bolesť,ktorá dokáže zneprijemniť dokonale život.Je veľmi častá a silná,keď príde trápi ma niekolko dní a stáva sa že aj niekoľko týždňou v kuse.Takmer dvadsať rokov som chodil po odborných vyšetreniach ale bezvýsledne.Poradte mi prosím,nejaký liek ktorým by som dokázal akutnú bolesť potlačiť.Teraz musím brať veľku davku liekou tlmiacich bolesť ale vysledky su mierne,až žiadne a bolesť neustúpi.Nechcem zbytočne brať veľké množstvo liekov,ktoré mi bolesť len zmiernia a niekedy ani to.S lekarmi nemám dobré skúsenosti,vo väčšine prípadoch mi povedali že s tým sa musím zmieriť,ale nechce sa mi zmieriť sa s tým že budem trpieť bolesťami,ktoré sa dajú aspoň utlmiť keď už nie vyliečiť.Za každu radu vám budem vďačný.S pozdravom Milan.

Ani neviem, ako reagovat,kedze problem je ten isty - bolesti chrbtice.Ci sa uz jedna o MIlana alebo Ingu…Ja mam tie same problemy,trapim sa s hadam dobrych 15 rokov.Navstevy ortopedov,neurologia,dokonca hospitalizacia,ked som mala kolabsovy stav a to z chrbtice,ortoped mi napravil chrbticu a tvrdil,ze mam zrastene stavce v krcnej chrbtici,vraj asi od narodenia.Mne chrbtica sposobuje take problemy, ako su poruchy nerovnovahy,pocit na zvracanie,trasu sa mi az nohy,zavraty a vsetko to, co opisuje pan Milan,tuhnutie zahlavia a proste uz ani neviem co vsetko,uz som zacala mat z toho aj psychicke problemy a to uzkost a panicky strach,ze kdekolvek sa pohnem, tak mi prislo zle,v praci som uz nemohla existovat.Ani po rehabilitaciach a PN mi nebolo dobre.Ale nikto vas neposle na nijake hlbsie vysetrenie,ani jeden lekar.Snad keby som bola manzelkou ministra,mozno by ma niekam poslali,ale na beznej snimke RTG lekar nevidi,co vsetko sa za bolestami skryva.Preto vam vsetkym radim,ak mate moznost,vybavte si CT alebo magneticku rezonanciu chrbtice a potom budu lekari zasnut,preco mate stale tito problemy.Ja som tak urobila,pretoze ako sa hovori, ze topiaci sa aj slamky chyta,bola som na MR a este pojdem raz.Vysledok - krcna chrbtica-zuzene cievy miedzi stavcami,medzi dalsimi stavcami platnicka tlaci na nerv a dalsie vysetrenie,ktore ma caka za 2-3 tyzdne ukaze,co vsetko sa tolke roky skryva za problemami mojej chrbtice.Takze zrejme ma caka operacia,ale nie som preto nestastna,naopak,som stastna,ze konecne som sa “prebojovala” k pricine svojho trapenia.Drzim vam vsetkym palce.

Uz niekolko rokov mam mierne problemy s chrbticou najma v hornej casti. Zaroven pocitujem mierny ale zato neprijemny tlak v oblasti hrdla (ako keby v nom uviazol kusok jedla). Dost casto v tejto oblasti pocitujem aj palenie v hrdle (ako pri normalnom zapale). Bol som aj na vysetreni u krcneho, ktory okrem vacsieho prekrvenia hrdla, nic nezistil. Tiez som bol aj na vysetreni stitnej zlazy - negativne. Chcem sa spytat, ci bolesti v krcnej a hrudnej casti chrbtice mozu sposobovat popisovane problemy aj v oblasti hrdla? Velmi pekne dakujem za odpoved.

Ak máte záujem o seriózne a overené rady a skúsenosti-odborníkov v oblasti rehabilitačnej,športovej atď- ako si pomôcť s problémami chrbáta, nôh a celého tela,v domácom prostredí bez nutnosti niekam chodiť a používať rôzne tabletky,napíšte nám a pošleme Vám informácie, na email:estime@wircom.sk, tel.0908 717 959

Dobrý den,prosím o radu ,už dlhšiu dobu mám problém schrbticou,mám taký pocit ako by som nosila nejakú skalu na chrbte ,ráno mám problém otočit sa kým sa rozhýbem trvá to dost dlho ,posldnom čase cítim velku bolest v sedacej časti niekady sa nemôžem ani zohnút a ked sa zohnem potom je problém vystret sa .Mám 45 rokov,mám dost ťažkú prácu,kde dvíham vela tažkých vecí.Dakujem.

Ani nevieiem ako reagovať tak isto ako vy mám tie isté problémy síce určili mi diagnózu osteoartróza aj ked mám len 39 rokov ja najväčšie problémy mám ráno ked vstanem tiež som začala chodiť na CT a mag. rezonanciu už mi hlavu vylúčili takže čakajú ma asi dalšie vyšetrenia. Chcela by som vediť hviezdička ako ste dopadli na tých dalšich vyšetreniach a či Vám pomohli a aké lieky alebo liečbu Vám predpísali, či je Vám už lepšie. Ja už tých hrozných bolestí mám dosť. Za odpoved dakujem.

Veľmi pozorne som si prečítal všetky informáície, ktoré sú na tejto webovej stránke týkajúce sa bolesti chrbtice. Ja mám 54 rokov a už viac ako 15 rokov trpím bolesťami chrbtice. Po liečbe na súkromnej klinike (v zahranicí) som mal “pokoj” takmer 12 rokov. Pred štyrmi rokmi sa chrbtica ozvala zase, ale tak, že mám veľké bolesti medzi lopatkami (hrudná časť chrtice), taktiež ozvali sa bolesti v dolnej časti chrbitice (v bedernej časti), ktoré spôsobili bolesti nôh (tŕpnutie, chlad, sťahovanie svalstva, zvýšenie citlivosti na povrchu končatín). Ja som absolvoval niekoľko vyšetrení CT a magnetickej rezonancie, nastavili mi rôzne lieky, ale nič nezaberá. Mám taký pocit, čo je fakt, že bolesti sa prehlbujú, sú zo dňa na deň výraznejšie.Aj napriek tomu, že každý deň cvičím cviky, ktoré mám predpísané, chodím na rehalitáciu a pod. Skutočne neviem čo ďalej, ale radikálne riešenie (chirurgický zákrok) si zatiaľ nepripúšťam. Na záver chcem povedať, že všetkých, ktorí ste sa na tejto stránke zdôverili, Vám vešmi dobre rozumiem, pretože len ten, ktorý tak trpí vie pochopiť toho druhého. Ja dúfam, nestrácam nádej, že to raz prestane. Ak niekto z Vám mi vie poradiť, budem mu veľmi povďačný.
S úctou Vám všetkým a ostávam s pozdravom Imrich.

Dobrý deň,
mám bolesti chrbtice, najmä v dolnej časti, taktiež ma bolia klby- bedrové, kolená, členky.Nebola som s týmito problémami zatiaľ u žiadneho lekára, kedže mám 21 rokov, nechce sa mi veriť, že by to bolo niečo vážne.Jedným z dôvodov môžu byť vysoké opätky. Už asi 2 týždne si však dávam veľký pozor na to, čo si obujem a problémy neustúpili. Chrbát ma bolí stále, najmä ked dlhšie stojím, chodím, aj ked sedím za počítačom. Asi najlepšia poloha je sedieť zhrbená na gauči, vtedy bolesť skoro necítim. Prosím, poradte mi, či stačia nejaké cviky, alebo mám navštíviť odborníka. Ďakujem. Veronika

Dobrý deň,poprosila by som o radu.Mam 25 rokov a strasne bolesti chrbta.Stale sa my trasu nohy ,a toci hlava.Chodila som na obstreky,ktore
pomožu iba na na chvylu.Bola som na neurologii
kde mi predpisala iba lieky na utlmenie.

Dobrý deň, Mam 19 rokov a uz asi 3 roky mam strašný problém s chrbátom.Každé ráno som dolámaný, ztuhnutý až na toľko, že keď sa postavím z posteľe mam neuveriteľné tlaky v hlave a to počas celého dňa.Taktiež pri zmene polohy, alebo čo i len výjdení po schodoch.Problém s chrbticou sa mi prejavuje aj zhoršeným videním a nechuťou do života(bolesti a príznaky majú u mňa aj psychické problémy).Absolvoval som vyšetrenia u ortopédov, neurológa, bol som na rehabilitácii, ale všetko je dočasné.Po napravení stavcov som mal pokoj 2 dni a potom som sa dostal do počiatočného stavu.Začal som plávat a cvičiť.Kedysi som chodil do posilňovne možno aj tam som sa dokaličil , aj keď by som sa na to nevyhováral.Poraďte mi prosím Vás nejaké lieky, alebo niečo na moj stav. Ďakujem pekne