HPV vírus a veci s tým súvisiace

Dobrý deň, som práve po operácii, HPV vírus som mala pozitívny na bradavice, ale z histológie mi zistili CIN1-CIN2. Z krčka mi vyrezali a urobili plastiku.

Vsetky pred rakovinove stavy na krcku maternice sposobuju -HPV- virusy, zo skupiny HR tj. vysokorizikovych. Najviac byvaju zeny infikovane virusom HPV 16 a 18, ktore patria medzi najagresivnejsie, a sposobuju rakovinu krcka maternice… Vysledkom CIN1 low grade, sa oznacuje lahky pred rakovinovy stav. Vysledok CINII HG-SIL - znamena stredne tazky pred rakovinovy stav. Konizaciou sa u Vas odstranil pred rakovinovy stav na krcku maternice, musite teraz chodit pravidelne na cytologicke vysetrenia - pretoze môze dôjst k recidive ochorenia… Po 6-tich az 12-tich mesiacov po konizacii, Vam gynekolog spravi ster na pritomnost infekcie HPV. Bradavice sposobuju -HPV- zo skupiny LR najcastejsie 6 a 11, ktore patria medzi nizkorizikove - teda nesposobuju ziadne pred rakovinove zmeny, ale len benigne nezhubne tj. tie bradavice.

Ahoj, je potrebne kondylomy chirurgicky odstranit? trochu sa obavam takejto operacie, kedze je to v celkovej narkoze. Mate niekto s operaciou kondylomov skusenosti?

ahoj, s odstranenim kondylomov nemam skusenosti, pretoze ich nastastie nemam, ale viem, ze sa daju odstranit aj chirurgicky - skalpelom… Zalezi asi aj na tom, kolko ich mas - teda na pocte a velkosti, myslim si, ze dobry odbornik by to zvladol aj ambulantne tj. lokalne umrtvit a odrezat. Ale musi sa preliecit aj partner, pretoze si sa urcite infikovala pri sulozi, a tieto kondylomy sa preniesli z jeho penisu na tvoju posvu. Partner musi vyhladat urologa.

Dobrý deň, dnes som zisila, že som infikovaná vírusom HPV a som z toho dosť vyplašená :frowning: Môj lekár mi odporučil ďalší test, ktorým sa zistí, či ide o HPV 16. Ale, že vraj to neprepláca poisťovňa a platí sa zato vyše 100 eur. Moja známa chodí k inej lekárne a tiež jej odporučila ďalší test na zistenie HPV 16, ale má to bezplatne. Prosím Vás, je v tom nejaký rozdiel, myslím napr. že ona je už po pôrode, tak má nárok na bezplatné testy, … alebo …?

Dobrý Janka, načo sa budete stresovať, či ste infikovaná HPV vírusom? Veď na HPV neexistuje žiadny liek, zdravý imunitný systém si s infekciou poradí, a žena ani nevie, že bola infikovaná. Byť infikovaná HPV vírusom, nie je žiadna choroba, je to len prechodný stav. Treba chodiť pravidelne na cytologiu. Ak vírus začne spôsobovať predrakovinový stav na krčku maternice, tak ten sa pri cytologickom vyšetrení odhalí a vylieči sa - žena podstúpi malý operačný zákrok - konizáciu. Prebieha kampaň na www.nezomierajmemlade.sk, spýtaj sa primára onkogynekologie. Odporúčam.

HPV sa moze preniest z matky na dieta. Preto ak je u matky podozrenie na HPV dostava toto vysetrenie zadarmo. Liecenie HPV spociva v posilnovani imunitneho systemu. Pre muzov zas existuje mast ALDARA. Popis je na http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/aldara/H-179-sk1.pdf

Osobne si myslim, ze sexualna vychova na slovensku sa rovna vychove vyspelejsich krajin pred 100rokmi a tvoj nazor, ze HPV sa neprenasa, alebo citujem “nededi” z matky na dieta mi to len potvrdzuje.

Ako vidim, opat sa prejavila informovanost o tejto chorobe. To ze chalana nenakazi bez ochrany je hlupost, pretoze kondom napr. nepokryje penis pri koreni, kde ked sa napr chlap holi a nemusia tam byt ani viditelne ranky po holeni, je to idealne miesto na usadenie virusu HPV, kde sa casom u chalana mozu objavit male bradavicky, pripadne sa priznaky nemusia vobec prejavit.

Dobrý deň, ako všetky tak aj ja som si toto všetko prečítala a tiež som sa naľakala. Neviem či je to oprávnene, ale radšej sa opýtam aj Vás. Bola som na vyšetrení HPV (v septembri) a výsledok bol v norme (2). No teraz mam asi uz cca 2 mesiace bradavičky dole na pošve a ako tu čítam tak je to asi predzvesť HPV, ale toho nízkorizikového, a hlavná otázka je, že môj sexuálny život je asi taký, že spávam s chalanom cca raz za dva týždne, ale stále s tým istým, a teraz neviem, že či som to chytila ja od neho, alebo on odo mna, keďže on mi tvrdí, že s nikým iným nespáva, ale on nič nemá aj keď som si tým nie 100% istá, lebo sme spolu neboli a keď sme boli tak som ho neštudovala :), lebo som tomu neprikladala nejaký význam :frowning: Prosím poraďte, bojím sa.

Ahoj Naty, bradavičky, ktoré máš dole na pošve môžu byť tie kondylomy, majú taký karfiolovitý vzhľad. Prenášajú sa pri pohlavnom styku. Ak si ich predtým nemala a teraz ich máš - tak si sa určite infikovala pri pohlavnom styku.

Dobrý deň. Už som sa objednala na vyšetrenie, aby mi to potvrdili a urobili nejaké testy, že v akom štádiu to mám. Pozerala som na nete aj tu som si čítala o nejakom lieku Indonal, tak neviem či si ho mám zakúpiť ako prevenciu, alebo nie a či ho mám dať aj priateľovi užívať, alebo čo :frowning:

Dobrý deň! Vo štvrtok, čiže včera, som bola na preventívnej gynekologickej prehliadke. Už počas vyšetrenie som spozorovala nepokoj na lekárovej tvári. Po vyšetrení vždy diskutujeme o mojom zdravotnom stave. Pri tejto príležitosti mi povedal, že má podozrenie na HPV, vraj sa mu niečo nepozdáva na mojom krčku. Mám tam nejaký výrastok či čo. Vraj sa nemám znepokojovať (ako keby to bolo také jednoduché), dokiaľ nebudú výsledky z cytológie. Na tejto stránke som sa dočítala, že tento vírus sa prenáša pohlavným stykom. Mám sedem rokov stáleho sexuálneho partnera, ktorý bol pre mňa aj prvým sexuálnym partnerom. Ja som nebola jeho prvá. Chcela by som sa však spýtať, môže ma partner nakaziť aj napriek tomu, že na jeho genitáliách sa nenachádzajú žadne výrastky, bradavičky ani veci tomu podobné? Viem, že vírus môže byť v organizme aj dlhšie a spúšťačom môže byť oslabený imunitný systém v dôsledku stresu a pod. To by mohol byť môj prípad. V poslednej dobe som často pod tlakom. :frowning: Prosím Vás o odpoveď na moju otázku. Ak sa to potvrdí, pravdepodobne sa bude musieť liečiť aj môj partner. Ako liečba (myslím partnera) prebieha?

Ahoj Adka, HPV trpí obrovská časť ľudskej populácie. Tvoj sexuálny partner nemá žiadne kožné zmeny na penise, tak nemá význam ho posielať na vyšetrenie. Píšeš, že ti lekár pri prevent. prehliadke oznámil, že má podozrenie na HPV, kvôli zmenám na krčku maternice. To znamená, že si sa infikovala od svojho sexuálneho partnera, pretože všetky začiatočné zmeny na bunkách krčka maternice, spôsobujú - HPV - zo skupiny vysokorizikových. Najčastešie HPV 16 a 18, ale nemá význam zisťovať, akým typom HPV si infikovaná, pretože na HPV neexistuje žiadny liek. Viac ako 80% žien sa počas svojho života infikuje HPV. U mladých žien spontánne vymizne, ale u niektorých žien, v malom percente (20%) , naďalej pretrváva a skôr či neskôr začne spôsobovať pred rakovinový stav na krčku maternice. Najdôležitejšia je dobrá imunitná odpoveď. Takže sa zbytočne nestresuj, vyčkaj ako dopadnú výsledky, prajem všetko naj.

Lekár mi ešte povedal, že ten útvar (alebo ako to mám nazvať) má len milimetrové rozmery. Keď som sa ho pýtala ako sa to rieši, tak mi povedal, že to sa len vyreže a malo by to byť v poriadku. Samozrejme, že budem pod dohľadom, čiže častejšie prehliadky. A ešte si nie som istá, či mám obmedziť pohlavný styk s partnerom, alebo už to je jedno? Predpokladám, že vírus bude vo mne stále a zavisí od imunity ako si s tým poradí. Len by ma ešte zaujímalo, či je možné sa nakaziť od partnera opakovane. Čiže v prípade, že si s tým môj organinizmus poradí, či je možné, že sa znova od partnera infikujem.

Ak máš absolvovať operačný zákrok – konizáciu, a okraje konusu budú rezané v zdravom tkanive, tak sa odstráni všetok pred rakovinový stav aj s vírusom. V sexuálnej oblasti netreba robiť žiadne zmeny, v monogamnom súžití u obidvoch partnerov ich imunitný systém zlikviduje prítomné HPV a ak si budú verní – tak žiadne iné HPV do ich vzťahu nepribudne. Takže – nestresuj sa s HPV, ži zdravo ako doteraz, a nezabúdaj na pravidelné prehliadky.

Ivet, ďakujem Ti za rady. Veľmi si ma ukľudnila. Človek má vždy strach, keď ide o zdravie. Hlavne v dnešnej dobe. Všade okolo samá rakovina a podobne. Len ja mám v rodine tri prípady (2x prsník, 1x koža) , tak som z toho dosť “na nervy”. Vyskytuje sa takmer tak často ako chrípka. Je to otrasné. Som odhodlaná bojovať, nech už ide o čokoľvek, svoje zdravie si nedám. Veď mám len jedno jediné. :slight_smile:

Adka, teším sa, že Ti moje rady trošku pomohli zmierniť stres, máš pravdu, zdravie je to najcennejšie čo človek má, ešte raz Ti želám všetko naj.

Ahoj! Prosím ťa daj mi vedieť aké vyšetrenia si postúpila na HPV vírus. Ďakujem

Dobrý deň Naty, na HPV neexistuje žiadny liek! Indonal je iba výživový doplnok – predávaný v lekárni. Byť infikovaný HPV, nie je žiadna choroba, je to len prechodný stav. Načo potrebuješ vedieť, akým tipom HPV si infikovaná, keď ti ho nikto z tela neodstráni. Len sa budeš zbytočne stresovať. Infekcia HPV u mladých žien spontánne vymizne, zdravý imunitný systém si s infekciou poradí. Takže, najdôležitejšie je, aby si chodila pravidelne na cytologiu, potom sa nemôže stať, že ochorieš na rakovinu krčka maternice. Prajem všetko naj.

Zdravim. Tiez mam HPV zatial som nebol u urologa, ale nasiel som si informacie o tomto viruse a dost ma zarazilo, co som sa docital a to, ze HPV sa neda vyliecit iba liecit. Neviete ako to bude s buducim sexualnym zivotom?