HPV vírus a veci s tým súvisiace

Lukas, k čomu Ti je táto informácia?. Až 90% bradavíc na pohlavných orgánoch u muža aj ženy spôsobuje HPV 6 a 11. Vyšetrenie u muža má význam vtedy, ak si na penise nájde nejaké kožné, alebo slizničné zmeny, potom vyhľadá urológa. Takmer 80% ľudskej populácie je infikovaných týmto vírusom. Nie je to žiadna choroba! Je to len prechodný stav. Zdravý imunitný systém si s infekciou poradí. Riziko ochorenia stúpa s počtom sexuálnych partnerov. Pri pohlavnom styku môžeš použiť kondom, nechráni síce pred infekciou, pretože vírusy sú menšie ako póry latexu, z ktorých je kondóm vyrobený, ale oslabí „nálož vírusov“, ktoré pri pohlavnom styku môžeš preniesť na partnerku. Takže – dôležitý je monogamný vzťah, ži zdravo, posilňuj imunitu, a tvoja sexuálna partnerka musí chodiť pravidelne na prehliadky.

Dobry den, chcela by som info, mam vysledok z cyto IIIa, a diagnoza HPV, kedze teraz po pol roku to mam o chlp horsie, posiela ma gynekologicka na onkogynekologiu vysetrenie, prosim z coho pozostava taketo vysetrenie, a je nejaka sanca, ze by som predsa len nemala rakovinu krcka maternice? Dakujem za odpoved.

Ahoj, tvoje obavy vôbec nie sú na mieste, pretože výsledok 3a poukazuje na slabý zápal. Pri takomto výsledku sa odporúča zopakovať cytologiu o 6 mesiacov. Ak máš absolvovať onkogynekologické vyšetrenie – kolposkopiu, tak to znamnená, že ti prezrú krčok maternice pod kolposkopom (druh mikroskopu), a keď na ňom onkogynekológ zbadá podozrivé miesto s pred rakovinového stavu, tak vyštikne kúsok tkaniva na histologické vyšetrenie, a podľa výsledku z histológie sa indikuje ďalší postup. Neboj, výsledok 3a – nie je žiadna katastrofa! Prajem všetko naj.

Dobrý večer. Dnes som si bola pre výsledky z testu na HPV, výsledok bol pozitívny a vysoko rizikový, bolo tam, že nad 100 su vysoko rizikové a ja som mala niečo cez 1030, veľmi sa bojím. Doktorka mi poradila tabletky na imunitu (colostrum). Myslíte, že je to dostatočná liečba, alebo je niečo lepšie a účinnejšie? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Ahoj, Katka, najúčinnejšie je ak budeš chodiť pravidelne na prehliadky, nemáš sa čoho obávať. Imunitu si posilňuj správnou životosprávou, dbaj na dostatočný prísun ovocia, zeleniny, probiotik.

Chcela by som poradiť, či častá mykóza v pošve môže zapríčiniť HPV vírus?

Ahoj jarka ja som mala taky isty problem ako ty, hpv 3, uz som po operacii, teraz som bola na kontrolu po 6 mesiacoch a cakam na vysledky, ale uz som nahlasena na onkologii, tiez som sa bala aj sa bojim, ale treba dufat, ze bude vsetko ok, o tejto chorobe si vsetko najdes na internete.

HPV vírusom sa môžete infikovať pri orálnom styku – felatio a cunilinctus, pri pettingu a pri pohlavnom styku s infikovanou osobou. Ak mávate opakovane častú mykózu, tak by ste mali požiadať o imunologické vyšetrenie.

Ahojte, zijem v spolocnej domacnosti s bratovou zenou, ktorej sa objavili bradavicky na genitaliach, pravdepodobne sposobene hpv. Mame spolocnu kupelnu, wc atd. Aka je sanca, ze sa pri takomto suziti nakazim? Je mozne to dostat napriklad konzumaciou kontaminovanych potravin, spanim v rovnakej posteli a pod.? (Nespavame spolu ani nic podobne) Ako dlho vydrzi virus vo vzduchu? Dufam ze niesu moje otazky prilis hlupe. Dakujem pekne.

Ahoj, tvoje obavy vôbec nie sú na mieste, pretože HPV vírusom je infikovaných takmer 80% ľudskej populácie. Bradavičky, ktoré má švagriná na genitáliách, môžu byť prejavom toho, že je infikovaná HPV vírusom – zo skupiny LR. Jedná sa o benígne tj. nezhubné výrastky. Pri takom súžití o akom popisuješ, je absolútne vylúčené, aby si sa infikoval vírusom. Ani konzumáciou potravín – ani spaním v spoločnej posteli, nie je možné sa infikovať. Vírusy sa nachádzajú na koži v oblasti pohlavných orgánov. Na infikovanie sa vírusom, by muselo dôjsť ku kontaktu – koža s kožou. Ale neviem, z čoho máš taký strach, pretože infekcia HPV nemá taký dosah na mužský organizmus. Mužský organizmus sa infekcie ľahko zbaví a naviac, muži sú neinfekční, a aj j odolní voči „domácej“ HPV infekcii. Ak je muž infikovaný LR HPV – tak tieto mu spôsobia bradavice na rukách, nohách, al. kožné a slizničné zmeny na penise. HR (vysokorizikové) HPV môžu u muža vyvolať predrakovinový stav, a neskôr aj karcinóm na penise a na konečníku. Ale deje sa tak zriedkavo. Prajem všetko naj.

Ahojte. V maji som mala cytologiu 3, odoporucanie na kolposkopiu pre podozrenie na CIN. Cca 2 mesiace som jedla Indonal 2x, Zinok, Selen, Perventan a pila Mlady Jacmen. Zaciatkom augusta som bola na kolposkopii, zobrali mi cytologiu z dvoch miest, robili screening. Okrem toho mi zistovali pritomnost najnebezpecnejsich virusov. Po dvoch tyzdnoch som bola po vysledky a screen neg, zmeny na krcku ok, virusy nebezpecne nepritomne. Sama neviem, ci je to vdaka liekom a posilneniu imunity, alebo samovolne moj organizmus zabojoval.

Ahojte, mam jednu otazku. Ak som mala v detstve bradavicu na ruke, znamenato to, ze mam nejaky typ hpv, alebo to sposobuju aj ine virusy?

Ako to myslis, ze muzi su neinfekcni? To by potom hpv prenasali iba lesbicky? Inak je mozne ze ma viac druhov hpv, takze opatrnost je na mieste. Alebo moze mat najviac jeden? A uz vobec nechapem vase argumenty, ze je infikovanych 80% populacie. To, ze ma hiv v afrike vysoke percento ludi, je akoze v poriadku? Podla toho, co som sa dozvedela, hpv sa zbavit neda, tak ako ze sa ho muzsky organizmus lahko zbavi? Bez urazky, mate nejake lekarske vzdelanie alebo len tak triafate?

Hellou, netreba si mýliť HPV a HIV. Sú to rozdielne veľmi rozdielne záležitosti. A HPV má naozaj 80% populácie, ibaže u toho kto má silnú imunitu sa problémy neprejavia. A jedinci s oslabenou imunitou si to odtrpia. Ako to, že vírus HPV majú už aj malé slečny 10-12 ročné? Tie určite nežijú pohlavným životom. Ale príde prvý stres, oslabenie organizmu a prejaví sa to u nich. A to sa mohli nakaziť od matky pri pôrode. A mužský organizmus sa HPV zbaví presne tak isto ako ženský, ak je silná imunita tak telo zabojuje a vírus potlačí. A človek nemá problémy, ale vírusu sa zbaviť nedá už nikdy.

Ahoj. Dnes som bol na vysetrenie HPV u urologa, kde mi povedali, ze taketo problemy urolog neriesi. Povedali mi, ze pohlavne choroby riesi kozny lekar, co je na tom pravdy? Nevediem monogamny sexualny zivot. Od kedy som zistil, ze mam tento virus nemal som pohlavny styk, aby som nenakazil partnerku a uz je to dlhsia doba. Prosim porad, ak mozes. Je to tazke!

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako môžem intímne žiť s manželom, keď som bola operovaná, mala som karcinóm na krčku, prišla som aj o maternicu. Žijeme spolu 15 rokov v peknom vzťahu. Môžem aj teraz vážnejšie ochorieť? Manžel nemá vážne príznaky, má bradavice na rukách, ďakujem.

Dobrý deň, ste po hysterectomii pre ca cervicis uteri, recidíva ochorenia záleží od štádia, v akom bola choroba zistená. (viď v prepúšťacej správe) Prítomnosť HPV infekcie Vás vôbec nemusí zaujímať, po intímnej stránke žite ako doteraz, pre Vás je najdôležitejšie, aby ste chodila pravidelne na prehliadky. Prajem všetko naj.

Ahoj, prosim ta akým roztokom si si to potierala, ja som v 7. mesiaci a mam zistene kondylomy, dakujem

Ahojte, vie mi niekto poradiť, ako sa u mužov lieči HPV vírus? Na jar mi odstránili bradavičky, priateľ nemal žiadne príznaky, takže sa neliečil a teraz neviem či to nemá stále v tele, lebo sa u mna znova objavil HPV vírus. Môže to mať niečo spoločné aj s mojou imunitou, že telo sa nedokázalo toho vírusu zbaviť. Lebo dnes mi môj obvodný lekár povedal, že mám veľmi zlú imunitu. takže ked sa mi neupraví imunita, tak sa vírusu nezbavím a budeme si to s priateľom iba posúvať medzi sebou? ďakujem za prospešné informácie.

Ahoj, ak tvoj priateľ nemá žiadne príznaky infekcie, tak nemá význam, aby podstupoval nejakú liečbu. Muž vyhľadá urológa iba vtedy, ak si na penise spozoruje nejaké kožné, al. slizničné zmeny. Recidíva bradavičiek - kondylómov znamená, že si infikovaná nízkorizikovým typom HPV. Ak ti odstránili bradavičky, tak ich odstránili aj s vírusom, ale opätovne si sa infikovala pri pohlavnom styku. V tvoj neprospech hrá oslabená imunita, bolo by vhodné požiadať o imunologické vyšetrenie. Účinná prevencia pred opakovanou infekciou je aj očkovanie. Po očkovaní budeš mať vysokú hladinu protilátok, ktoré ťa ochránia pred opakovanou infekciou tými typmi HPV, proti ktorým je očkovacia látka, ktorou sa dáš zaočkovať. Prajem všetko naj.