Invalidný dôchodok a zamestnanie

V juli 2011 mi bol priznany ID 50%, som zamestnana, informovala som zamestnavatela o tom, ze mi bol priznany ID, v tu minutu som bola poslana domov, z prace, vyzaduju odo mna lekarske potvrdenia, povolenie pracovat v noci, co mam zakazane od lekara, vzhladom k tomu, ze som diabeticka na inzulinovej pumpe, dobre kompenzovana, doteraz mi to v praci tolerovali, ale odkedy mam ID, chcu, aby som dala vypoved. Prosim o radu, ma zamestnavatel pravo ma prepustit? Bol postup zamestnavatela spravny?

Ahoj Veronika. Ano ma, aj mna prepustili zo zdravotnych dovodov, kedze som uz nemohla vykonavat tu pracu co predtym, uz som bola nepotrebna.

Dobry den, chcela by som sa informovat, ked som tiez ohodnotena na 60%, ci mozem pracovat na plny uvazok. Dakujem za odpoved.

Som pracujúci invalidný dôchodca s vyššou ako 70-percentnou mierou poklesu schopnosti pracovať. Môžem mať nárok na nemocenské dávky v prípade ochorenia, ak sa v pobočke Sociálnej poisťovne prihlásim na nemocenské poistenie ako dobrovoľne poistená osoba?

Mala som znizenu schopnost na 50%, vo februari 2011 ma uznali na 55%. Aky mozem dostavat dochodok na 55%?

Dobry den. Ja som prave obdrzala vypoved od zamestnavatela, nakolko mi vyprsala zmluva, aj ja poberam ID 50% a este som aj toho casu PN-ke. Ani ja neviem, ze teraz kto mi bude platit nemoceske nadalej.

Dobrý večer, môj otec je na 100% invalidnom dôchodku, ale teraz v decembri bude mať posudkovú komisiu znovu a chcel by nastúpiť do práce, kde sa nebude veľmi namáhať na plný pracovný úväzok. A týmto sa chcem spýtať, či to je možné alebo nie? Ďakujem vopred za rýchlu odpoveď.

Dobry den. Tiez by ma zaujimalo, ako je niekto plne invalidny a vladze chodit pracovat. Ja neprejdem ani 100 metrov, nedvihnem nohy, nezohnem sa, neunesiem ani 2 kg, nemozem lezat ani sediet. Mam asi 8 diagnoz v sucte 200% po scitani na posudkovej komisii je z toho 60%, z coho vyplyva 1/2 invalid. dochodok. Je mi zahadou, ako je niekto uznany plny invalid a pracuje na plny uvazok v praci?

Ahoj Iveta. Bude Vam to platit socialna poistovna a po ukonceni PN sa chodte zaevidovat na urad prace, mate narok pol roka na podporu.

Ak ovsem mate odrobene posledne 3 roky.

To viete, na niekom je choroba vidno a zle to znasa a niekto je chory chronicky, mozno ma rakovinu v pociatocnom stadiu co mu zatial umoznuje pracovat na plny uvezok, ale uz je na inv. dochodku. Vsetko je to individualne na zdravotnom stave a hlavne ako sa clovek na chorobu pozera. Ja mam za sebou viac ako 20 operacii, ale nikdy som si nepovedala, ze som chora prave naopak a pracujem na plny uvazok, aj ked neviem dokedy, ale pracujem, lebo ma to drzi pri zivote. Vsetkym inv. dochodcom prajem vela zdravia a sil.

Dobry den, prosim o radu: mam ciastocny invalidny dochodok 45 percent a pracujem v chranenej dielni na 8 hod. prac cas, budem dostavat PN, pokial by som isla na marodku, alebo mi budu vyplacat iba invalidny dochodok, pracujem za minimalnu mzdu, nic ine mi zamestnavatel nedava, ani stravne listky a zamestnavatel sam nieco zo svojho za mna plati? Alebo vsetko je zo statneho, ci ma nejake vydavky na mna z jeho penazenky?

Milka, môžete byť na DPN až po dobu, kým Vám príde rozhodnutie o priznaní invalidity z ústredia v Blave. Tiež som to teraz koncom leta riešila, a tak mi to poradili v soc. poisťovni. (nemusela som platiť odvody).

Iveta, nie každá choroba je viditeľná na vonkajšej schránke človeka, a nie každá ťažká choroba sa prejaví nemožnosťou fyzicky pracovať.

Ahoj Elza. Som si toho vedoma a vacsina chorob nie je viditelna. Praveze ide o to, ze ked mate plny invalid ako fyzicky vladzete robit? 23 rokov som pracovala, vdaka svojej praci som prisla o zdravie a velmi rada by som isla pracovat, aj z financneho hladiska, aj mi chyba kontakt s ludmi, ale kedze ma cim dalej, tym viac prestavaju posluchat ruky a o bolestiach ani nehovoriac, tak ako sa to da? Preto sa cudujem, ze vladzete robit, aj ked kazda diagnoza je ina.

Dobrý deň. Uchádzam sa o zamestnanie. Som čiastočne invalidná. Musím upozorniť zamestnávateľa, že mám čiastočný ID? (Zamestnávatelia nie sú nadšení takýmito zamestnancami). Mám to uviesť v životopise, alebo motivačnom liste? Ďakujem za odpoveď.

Ahoj Janka, ja mám presne ten istý problém ako ty. Mňa po operácii uznali invalidnou na 70%. Momentálne som na materskej dovolenke a neviem, čo bude s prácou po nej…

Zdravím čiastočných invalidov a tých ostatných, kto mi poradí na otázku - musím či nemusím oznámiť zamestnávateľovi, že poberám čiastočný invalidný dôchodok? Ďakujem, Ališa.

Dobrý deň. Končí mi PN, som po operácii platničky a lekár mi odporúčil požiadať o inv. dôch. Vzhľadom na to, že sa bojím nastúpiť do práce, neviem či zvládnem pracovať. Končí mi vyplácanie nemocenských dávok a ja mám 3 deti a určite vieťe treba ich z niečoho živiť. Nechcem ostať bez finanč. prostriedkov. No som zúfalá, môžem nastúpiť do práce hneď po ukončení PN, keď som v konaní o priznaní inv. dôch.? Ďakujem za skorú odpoveď.

Som na ciastocnom invalidnom dochodku 60%. Z teho 10% choroba z povolania. Mozem pracovat v Rakusku na Rakusku zivnost, ako opatrovatelka? Ak ano, co k tomu potrebujem? Mam sa odhlasit z slovenskej socialnej poistovne? Dakujem.