Dobrý deň, chcela by som sa informovať, som ČID, ak by som si chcela založiť živnosť, mám nárok na príspevok od štátu na vytvorenie pr. podm., do akej sumy a je podmienka evidencie na UP? Ak by som sa zamestnala, má v tomto prípade nárok na príspevok môj zamestnávateľ? Za akých podmienok? (podmienka UP?) Ďakujem.
Od toho dňa, ako dovŕšite 18 rok života tj., že Vám budú posielať invalidný dôchodok tak už nemáte nárok na detské prídavky ak by Vám aj naďalej posielali tak ich vráťte. Môj synovec tiež išiel na invalidku a potom tie prídavky musel vrátiť, dajte si na to pozor a čo sa týka od kedy dostanete dôchodok, tak zvyčajne to zvyknú poslať do troch mesiacov.
Áno, Váš zamestnávateľ Vás môže zamestnať aj keby ste boli na celom ID. To záleží na ňom a čo sa týka evidencie, tak nemusíte byť evidovaná. Ak Vás dajú na celú invalidku to neviem či Vás vyradia, ale viem, že tí ktorí poberajú celú invalidku tak môžu byť evidovaný na úrade práce. A ak vás chce zamestnať, nemusíte byť evidovaná, to viem z vlastnej skúsenosti ja tiež nie som evidovaný a do zamestnania ma prijali. A ešte k tejto práci zamestnávateľ je povinný Vám vytvoriť také podmienky.
Vážení diskutujúci - som absolútne nadšený z vašich reakcií! Je to evidentné, že nepoznáte zákony a zákonitosti, ktoré musíte splniť, aby ste mohli so zdravotným postihnutím normálne existovať. V zahraničí - myslím krajiny, kde invalidita je o niečom inom - pre občanov existujú info-centrá, kde sa dozvedia čo a ako na to! Na Slovensku je to vynímka a som šťastný, že tou výnimkou sme aj my - naše pacientske občianske združenie. Bezplatné poradenstvo je našou dominantnou činnosťou a radi pomôžeme každému - v rámci našich možností - žijeme z invalidných dôchodkov a sponzori sa o nás nebijú - nie sme hokejisti a ani tenisti. Nájdite si nás na našej web-stránke a určite vám pomôžeme váš problém vyriešiť, alebo aspoä poradíme, ako na lekárov a úradníkov. Želám vám pokoj v duši a krásnu jar.
Dobrý deň. Chcela by som vedieť, či by mi mohol niekto poradiť. Máme zamestnanca, ktorý má príznaný čiastočný invalidný dôchodok a je uznaný na 45 percent. Tento dôchodok mu bol priznaný ešte minulý rok a on to oznámil až teraz. Chcela by som vedieť, či má doniesť nejaké doklady, či sa mu kráti mzda, odvody, má narok na dovolenku. Robí sa mu ročné zúčtovane ako ostatným zamestnancom. Ďakujem za informáciu, Anna.
Zdravim vsetkych. Rad by som sa pripojil malym postrehom. Myslim, ze v tomto stave statu najviac my invalidi trpime kvoli nemoznosti si zarobit na slusne dozitie nasho kratkeho zivota. Nemam dobre skusenosti so zamestnanim sa, aj som to uz tajil zamestnavatelovi, ze mam invalidne 45 percent miery poklesu pracovat, lebo sa snazim pracovat a nik ani netusi, ze ho mam nakolko to nie je na mne az tak postrehnutelne. Cize ak mozem ja poprosit, poradte mi ake zamestnavanie mame zvolit, kaslat uz na to ci ma to bavi, hlavne, ze sa uzivim. Ja mam totiz 88.1 euro mesacne a 300 eur ledva zarobim upratovanim na roznych miestach. Dam sem aj email nech sa k niecomu dostanem braun742@seznam.cz ake zamestnanie vyhladavaju ci ponukaju zamestnavatelia, kludne si urobim aj rekvalifikaciu. Inak to invalidne sa mi vztahuje na chrbticu, dakujem kazdemu slusnemu cloveku, ktory som nou citi a poradi mi, zacinam byt zufaly a mam len 37 rokov. A to byvam v Bratislave. Dakujem vopred. Mino
Prosím o radu, som PN, stále v pracovnom pomere. Posudková lekárka mi po posúdení žiadosti o inv. dôchodok určila mieru poklesu vykonávať zárobkovú činnosť o 75% na dobu 1. roka, kedy prehodnotia opäť môj zdr. stav. Zaujíma ma, či môžem byť až do priznania invalidného dôchodku PN, alebo musím ukončiť PN a riešiť, ako neprísť o zamestnanie. Ďakujem.
Dobry den. Pracujem v chranenej dielni, zamesnavatel mi nedava vyplatnu pasku, podpisujem iba cisty list, ze som prebrala peniaze a druhy, na ktorom je suma, ktora je ina, ako mi vyplatil, pracujem na polovicny uvazok, mam narok na dovolenku, dakujem za odpoved?
Dobry den. Som na plnom invalidnom dochodku a mam problem sa zamestnat. Ak poviem na pohovore, ze som na ID, tak mi hned povedia, ze sa ozvu a nic, len cakam, a takto je to uz od novembra min. roka. Akoby sa bali nas zamestnat. Dakujem.
Dobry den, mam vazne problemy s chrbticou a opakovane mi priznali len ciastocny invalidny dochodok. Prisla som o zdravie vdaka mojmu zamestnaniu a velmi rada by som pracovala, ale uz to nezvladnem. Bola by som velmi zvedava, co mate za diagnozy, ked pri plnom ID ste este schopna na plno pracovat. Myslim si, ze ludia co poberaju plny ID su vazne chori a nemali by pracovat.
Dobry den, vas prispevok ma velmi zaujal a chcela by som Vas poprosit kontakt na Vas. Potrebovala by som taku jednu mensiu radu. Dakujem.
Prajem pekný deň, manželke končí 5.4. ročná PN, je po onkolog. operácii. Bola na soc. zaslať žiadosť o ID - zrejme dostane plný ID. Ako to je s prácou do ktorej nastúpi po PN? Ak poberá plný ID, koľko môže pracovať?
Áno máte nárok na dovolenku, t. j. alikvotnú časť.
Dobrý deň. Mám poškodený sluch, celková strata je 49%. Aj preto ma neprijali do viacerých zamestnaní. Môžem si pri takom poškodení sluchu nárokovať napr. na čiastočný invalidný dôchodok? Ďakujem za odpoveď.
Ahoj Paula, dajte mi na Vas kontakt, ozvem sa Vam.
Dobrý deň, pracujem v chránenom pracovisku. Mám čiast. inv. dôchodok. Na tomto pracovisku pracujeme 2 s čiastočným inv. dôchodkom a 2 zamestnanci na vozíku s plným inv. dôchodkom. Moja otázka sa týka mzdy, prečo poberajú títo 2 pracovníci s plným inv. dôchodkom plat vo výške vyše 300 € a my dvaja necelých 170€? (pracujeme na 4 hodiny). Viete mi to vysvetliť? Ďakujem.
Prosím, poraďte. Som na ID, mám možnosť pracovať na plný uväzok ako učiteľka. Má právo zamestnávateľ žiadať o preverenie mojej zdravotnej spôsobilosti ním určeným lekárom? /ochorenie pohybového aparátu/. Ďakujem.
Pri plnom invalidnom mozes pracovat 6 hod. denne podla noveho zakona. Ked ma viac ako 70 percent, mala by byt plne invalidna. Teoreticky je to jedno, ako som sa ja dozvedela, uz sa to nerozlisuje, ci je polovicna alebo plna invalidita. Najlepsie je zavolat na posudkovu komisiu a spytat sa.
Keď mám priznaný ID 70 percent, aký je postup? Tiež môžem pracovať 6 hod.? Platím odvody v plnej výške? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, v apríli tohto roka ma operovali, zobrali mi celé hrubé črevo, nakoľko by mi hrozila rakovina. Na základe rozsiahleho zásahu do brucha sa nesmiem s ničím ťažším naťahovať, zdvíhať. Čiže problém aj nájsť si zamestnanie. Potrebovala by som vedieť, či by som mala nárok aspoň na čiastočný invalidný dôchodok, a ak by mi ho priznali, či sa smie bez obmedzenia robiť na plný úväzok, ak by som si našla vhodnú prácu. Ďakujem.