Krčné mandle

Ahoj, tak to mám za sebou, nakoniec som išla o dva dni skôr /3.6./, dala som si to urobiť lokálne, po konzultácii z primárom som sa takto rozhodla a vôbec toho neľutujem, lebo som naozaj nič necítila, asi jediné čo bolo zvláštne vidieť všetky tie nástroje na operáciu, keď som si sadala do toho kresla, ale ináč som vôbec nemala strach. Na sále sme ešte aj srandovali, trochu mi prišlo zle, po mezokaine, ale to ma za 3 minúty prešlo. Celý zákrok trval 30 minút, so všetkým. Naozaj sa to dá v pohode vydržať. Keď som prišla na izbu a začalo sa to preberať, tak som si vypýtala čipku, ale museli mi pichnúť injekciu, aby mi to rýchlejšie zabralo na bolesť, dali mi obklady na krk a celý deň som preležala pri popíjaní repíkového čaju. Večer som dostala Flektor. Na raňajky som dostala piškóty a biely jogurt, na obed pyré s omáčkou a na večeru krupicovú kašu. V pohode som to zjedla. Na tretí deň ma pustili domov t.j. včera, začalo ma to trochu viac bolieť, asi ako sa to hojí, ale Flektor vždy dobre zaberie, skoro celú noc som spala. Je jasné, že to bolí, ale vydržať sa to dá. A sestričky v NMO SR boli úžasné. Všetkým,čo sa rozhodujú, či majú ísť, tak môžem povedať, že to, koľko bolesti si človek vytrpí pri anginách, nehovoriac o liekoch, čo nám zaťažujú organismus. Treba ich dať von a už bude pokoj. Aspoň dúfam.

Viete, vy tu píšete ako to znášate, pekné od vás, ale každý to znáša inak, každe telo je iné, proste niekomu to prejde po 3 dňoch a niekomu po dvoch týždňoch, ja som 4 deň po operácií a dnes to začalo najviac bolieť, teda poriadne, ale čo - proste to človek musí vydržať, iné mu neostáva, ale nebojte sa, bude aj horšie, všetko sa da zvládnuť, nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť horšie a žiadne strachy a to vám píšem v dobrých bolestiach.

Super, tesim sa s tebou, ze si to absolvovala v pohode :slight_smile:

Ak mate bolesti, kupte si FLECTOR. Davajte si ho kazdych 8 hodin a bude to uplne v pohode. Vsetci mi rozpravali, ze po narkoze mi bude este horsie, ale ja som sa zobudil a vobec nic mi nebolo. Za 8 hodin po operacii ma pustili domov. Jedol som, pil som, ropzraval som. Nebojte sa toho, do to ho! A mne sa potom este zlepsila aj plet :slight_smile:

Ahojte, mne tiež brali vo februári 2008 kŕčne mandle a môžem všetkých upokojiť, že ak im niekto povie, že je to hrozné, nech neveria. Nie je to také strašné, aby sa to nedalo vydržať. Mala som len lokálnu anestézu a bola som na tom omnoho lepšie ako spolubývajúca na izbe, čo mala celkovú anestézu. Ona mala väčšie bolesti po zákroku. Nebojte sa, nie je to vôbec ako u mäsiara, lebo taký názor som čítala pred zákrokom v jednom článku. Veľa odvahy a nedajte sa ovplyvniť tými, čo sa boja miernej bolesti. Jana.

Mne vyberali mandle v piatok v lokálnej anestéze. A nebolo to nič hrozné. A aj teraz sa to dá v pohode vydržať. Síce s algifenovými kvapkami ale je to dobré. Viac ako bolesť ma štve to, že nemožem poriadne papkať ale nejak to už vydržím.

Ahojte ja mám 27 rokov, pred 3 mesiacmi mi opuchla pravá ruka, bola som na ortopédii a prv si mysleli, že je do dna, ale dna v mojom veku? Tak mi ortopéd dal vyšetriť krv a tam sa zistilo moje ASLO 800, navrhol mi ísť za odborníkom a vybrať mandle von. Môj praktický lekár o tom nechcel ani počuť, že to nie je nič hrozné, napriek tomu ma kĺby boleli a hrozná únava, čo mi už aj manžel vyčítal, že prečo som vždy len UNAVENÁ. Lekár mi nasadil DALACIN užívala som ho 10 dní, potom mi o týždeň urobil znova testy a ASLO mi kleslo na 480, napriek tomu som sa pýtala na ORL, keďže ma už nebavilo chodiť na pohotovosť kôli kľbom, mala som bolesti, vždy to chytilo rameno a vtedy som nemohla ani rukou pohnúť, no na ORL ma nakoniec poslal, tam mi len doktorka pozrela do hrdla a zhrozila sa nad mojími mandľami. Napísala mi správu Tonsillitis chron. hypertroph. a môj lekár konečne skonštatoval, že musím ísť na výber mandlí. Lekárka mi to doporučila v celkovej anestéze hoci som už mala narkózu 3 krát, ale mám strašný strach z neprebudenia, uvidím 17.6. som obj., tak držte prosím palce, len mám veľký strach z bolestí, keď som si tu všetky príspevky prečítala. Potom sa ozvem ako to dopadlo, tak myslite na mňa .

Neboj sa, bude to dobré. Mala som ísť na zákrok v celkovej anestézii, ale presne toho istého som sa bála, nakoniec som zvolila lokálnu. Naozaj som nič necítila. Bohužial tie bolesti prídu až neskôr. Všetko sa dá prežiť aj keď to bolí, držím Ti pesti. Tu únavu a bolesti kĺbov si mohla mať naozaj s chronické tonzilitídy, aj ja som sa tak nanič cítila. Bola som v piatok na kontrole a lekárka mi povedala , že všetko v poriadku na hystologii, ale mandle úplne hnisavé a to som bola po preliečení Dalacinom, 7 týždňov som to brala. Ešte raz držím pesti, budem na Teba 17.5. myslieť, daj mi potom vedieť ako to dopadla a ako sa cítiš!!! A môžme si v budúcnosti písať, ako je to s tými našimi kĺbami a únavou.DRŽ SA!!!

Ahojte, ja sa tu uplne cela klepem od strachu, 22. jula som objednana a vyber mandli, hrozne sa bojim, mam 25 rokov a chornicku anginu od 6 rokov, v poslednej dobe sa mi zacal zhorsovat cely stav organizmu, bola som chora aj 2 x po sebe, velmi zahnisane mandle skoro stale, hnis v moci, chronicky zapal uz aj na vajecniku, tlaky v krku aj 2 cm hnisave loziska, povedala som si, ze staci, aj ked ma vela ludi odhovara, ze mandle maju svoju funkciu, asi radsej si ich dam vybrat ako dostat zapal srdcoveho svalu, alebo cosi podobne, tak akomi povedali na pohotovosti, ze je to casovana bomba, ale velmi sa bojim, porodu som sa vobec nebala a teraz uplne posr.

Ahoj Zuzi, hnisavé a chronické mandle, ako ich opisuješ, nemajú v organizme žiadnu funkciu, iba ak škodia, ako si už na vlastnej koži zažila. Takže sa neboj, dá sa to prežiť, samotný zákrok nebolí, po operácii sú bolesti v hrdle 3-4 dni VŽDY-či si bola operovaná v celkovej alebo lokálnej anestéze. Je to veľmi individuálne, ja som po operácii mandlí nejedla 3-4 dni, ale poznám ľudí, ktorí boli hladní a na druhý deň jedli klobásu!

Ahojte tak to už mám za sebou, 20.6. ma prepustili, robili mi to v celkovej a nedám na to dopustiť. Čudné je, že bolesti prichádzajú až teraz keď som doma, ale lekár vravel, že je to normálne, že sa nemám báť. Teraz som 3krát denne na algifene, inak by som nevydržala a redukčná diéta je už tu, jem len polievky a teraz papám asi pol hodinu pribináček, ale dá sa to vydržať, dokonca som prestala sopliť, keďže som alergička a pred operáciou som denne minula 4 balíčky hyg. vrec. Zákrok mi robili v Humennom, je to FAKT super nemocnica, oddelenie ORL je súkromné a sú tam super milé sestričky, aj lekári to som nečakala a možno aj to prispelo k tomu, že som sa tam cítila veeeľmi dobre, boli tam dokonca pacienti až z Blavy, odporúčam túto nemocnicu super. A ty ako lulu máš stále bolesti kľbov alebo to prešlo? Mňa teraz nič nebolí ale usúdiť sa to nedá, keďže som len pár dní po zákroku, unavená teraz som riadne, ale preto lebo beriem silné antibiot. nasadili mi Ospem 1000, žiadne slnko a kľud, takže tak. Ja som sa strašne bála vybratí mandlí, ale keď Vám to fakt robí takú šarapatu, tak si to dajte vybrať, keď som to prežila JA, tak to prežije každý, držím palce, papa.

Zuzana neboj sa. Ja som chcela dokonca odložiť zákrok, taký som mala strach. Musíš si uvedomiť, že každý zásah do organizmu bolí. Ja som už tiež bola v takom štádiu, čím skôr mandle VON. A najviac strachu som mala z tých príspevkov, ktoré zneli ako z hororu a nič také sa nedialo, bolí ma hrdlo ako pri silne hnisavej angíne a sem tam aj uši, ale keď zoberiem Algifen prejde to, akurát sa zo mňa dcérka smeje, že ako smiešne rozprávam haha a to ma vždy rozosmeje, držím palce a žiaden strach, dokonca tam bol so mnou jeden pán, ktorý mal 50rokov a prvý deň po zákroku jedol na raňajky české buchy, obed rezeň a zemiaky a v pohode, ja som nemohla, ale nie každý to zvláda rovnako, tak potom sa ozvi papa

Súhlasím s Rudi, mňa to tiež začalo bolieť až na 3 deň po, ale vraj to je normálne a každý organizmus to znáša inak, ja som napr. po cisárskom reze bola hneď v pohode a vedľa mňa bola pani, čo jej každé 2 hodiny pichali injek, od bolesti a ja som nevybrala ani jednu, takže u každého je individ., ako to bude znášať, a HLAVNE nech si NIKTO neberie negatívne príspevky k srdcu.

Ahojte, mám taktiež problémy s krčnými mandlami. Mám tam vraj ložisko a streptokoka. Bývam aj často chorá /zápaly hrdla, ale nie angíny/. Krčiar ma už dlhšiu dobu posiela na výber, ale ja mám strach. Chcela by som najskôr vyskúšať iné spôsoby liečby, možno i alterntívne. Mohol by mi z vás niekto poradiť? Myslím si, že veľa zdravotných problémov vzniká v hlave a choroba je už iba príznak. Počula som, že pri problémoch s mandlami - osoba má veľa hnevu v sebe, s ktorým sa nevie vysporiadať. Vopred ďakujem za rady. Mirka

Predvcerom mi v lokalke vybrali krcne mandle, samotny zakrok uplne v pohode, vobec nic som necitil, ani injekciu(iba krvi tam bolo viac ako v americkych filmoch:D) Bolest zacala az po operacii, ked prestala ucinkovat umrtvovaci latka, boli hlavne prehltanie a rozpravanie, repikovy caj som zacal pit po troskach 3 hodiny po(treba dojst uplne nalacno, dokonca bez vody aby ste ich neoblinkali), dali mi na to lad, nejake injekcie a na druhy den kvapky(algifen neo, skoda ze su na predpis, teraz davam capiky:). Teraz papam hlavne kasovite jedla(detska vyziva, pudingy atd). Neni to nic prijemne ale treba to pretrpiet, vysledok stoji za to:)

Tyzden ubehol ako vyberali krcne mandle mne.
Niekolky tu pisu ze lokalka je lepsia, ale odporucam to ludom ktorych nenatahuje na zvracanie pri vkladani veci do ust. Dnes anesteza celkova je urcite dobra. Mne to operovali v Trstenej. Robila mi to perfektna dobra doktorka ale sestricky stoja za nic. Bol som za nimi ix krat ze to boli, a dali mi nejake liekyy raz infuziu a potom vybrali aj ihlu co som mal zalepenu aby mi uz nemuseli viac krat davat. Zmrzlina??, bolest prehltania je aj tak takze ak vam mozem poradit pytajte si kazdych 8 hodin infuziu, mate na nu pravo a lieky na bolest. Po tyzdni sa mi na pravej strane biely povlak dal prec a ta bolest je strasna(:frowning: Nechcem si predstavit co bude mi ked sa odlupi aj na lavej strane. Tiez ako som cital vo viacerych prispevkov, maval som anginu asi aj 2krat za mesiac, same lieky, pohotovosti… Jednoducho ak to uz nesluzi treba to dat von, vytrpiet si tyzden dva bolesti ale mate pokoj na cely zivot. Urcite sa vam to zlepsi. Dunenie v usiach, bolesti, to sa neda vydrzat:( ale zvladnut musime aj toto.

Urcite, kto ma mensie deti dajte si robit narkozou, skuste sa vy vzit do koze malych deti ktore vidia krv pred sebou na miske a doktor sa im spara v hrdle.
Dnes je medicina vyvinuta a nejake zadusenie krvovu pri celkovej alebo nie neni uz mozne.
Oni tam maju personal, odsavanie krvi vstko sa da.

Takze drzim palce.:slight_smile:

Cauko, ja si to tiez teraz planujem dat vyoperovat, pretoze mam uz asi tri tyzdne stale nadchu a nezaberaju ziadne lieky takmer, som alergicky na travu a kazdy den sa budim so silnou nadchou, ja len dufam, ze ked si to dam vybrat, ze to uz prestane, pretoze fakt to komplikuje zivot, stale zla nalada a tak.

Zdravím vás bez mandlí, 25.06.08 mi vybrali v Popradskej nemocnici, zákrok prevádzali sme ho v lokálnom znecitlivení. Bolesť pri zákroku dala sa vydržať nič strašné a hororové, pani doktorka pracovala veľmi citlivo a vraj som dobre spolupracoval, takže to prebehlo podľa môjho očakávania. Potom infúzia, injekcia od bolesti, krátko primeraná pohoda. Veľa piť čajíku a nie horúci a dalo sa. Horšie bolo ráno prvý krát prehltnúť piškót, ďalšie už sa dalo priam v pohode, dostal som aj pridané a zjedol som všetko ha ha ha. V sobotu som bol na svadbe a dalo sa. To že sa mi zdravotný stav zlepšil pociťujem veľmi intenzívne, kĺby prestali bolieť, čo to je proti terajšej v krku malina. Podotýkam, že mám viac ako 50 rokov. A ešte vrele odporúčam Popradskú nemocnicu na tento zákrok a MUDr. Vnenčákovu, má ozaj zlaté ruky a ona mi aj zákrok odporučila napriek tomu, že som chodil samozrejme aj k iným lekárom, naordinovali antibiotiká a hotovo. Nakoniec, ak vám odborník odporučí mandle von, neváhajte, vie o čom je reč. Samo čo bude potom dám vedieť. Táto diskusia mi taktiež potvrdzuje, že som sa rozhodol správne.

Stefan, pekne sa to cita, ale bolesti su velke. Aj pri tom zakroku, ak niekto ma problem nevracat pri robeni mu ust napr. u zubara, nieto aby siel este na lokalku. Urcite ak sa ide na celkovu anestezu, doktor ma viac casu a pokoja sa vam venovat.

Ahojte všetci, ja som sa včera bola objednať na výber mandlí, budú mi to robiť 8.7. v celkovej anastézii, a keď tu čítam všetky tie príspevky, tak sa idem od strachu poka…ať. Mám 44 rokov, prekonala som 2 cisaráky, 1 x ileus /zauzlenie čriev/, 1 x cysta na prsníku, ale z mandlí mám najväčší strach. Už som si zohnala na Vaše rady aj Flector a algifenové kvapky. Povzbuďte ma niekto prosím!