Krčné mandle

Ahojte! Volám sa Andrejka, mám 12 rokov a mandle mi operovali 24.06.08 v Topoľčanoch. Operovali ma v narkóze. Po operácii to bolo dobre, ale keď ma sestričky nútili piť, tak to bolo zle. Na druhý deň ráno som mala puding s piškotami a roštek. Piť som neskôr aj začala, ale jedlo do mňa nešlo. Prišla za mnou rodina a keď odchádzali, zostalo mi smutno a mala som horučku. Preto som nešla o den domov. Bola som v nemocnici 5 dni. Keby sa dal vratiť čas, nedala by som si ich von. Pred včerom mi to krvácalo. Bolí to, ale je to lepšie. Domov mi dali len 4 tabletky od bolesti a už mám len jednu. Najhoršie je to, že si nemôžem umyť hlavu. Dedko má dnes narodeniny a zajtra oslavu. Ja budem len oddychovať a nebudem sa môcť blázniť. V nemocnici bola starostlivosť dobrá. Ďakujem za starostlivosť rodine, ale hlavne Mamičke. Dúfam, že to bude len lepšie a lepšie. Držím palce, aby Vám to dobre dopadlo. Ahojte!

operáciu -výber mandlí som mala naplánovaný už 3 mesiace dopredu. Takže termín bol na 2.7.2008 ráno na 7:00 hod. Predtým som taktiež čítala tieto príspevky, takže som sa pripravovala po psych. stránke.Dobre som si termín vybrala tesne deň, kedy prechádza mesiac do NOVU.Verím tomu, že sa operac. viec darí, všetky nečistoty sa dostávajú z tela von veľmi dobre-aj očista organizmu sa tomu hovorí. Je 3-deň po- a ja nemám bolesti, pijem včetko tekuté, výplachy kamlkami a aj tíško hovorím. Mala som len lokálnu anestézu, ale spolupracovala som s lekárkou. Hlavne som mala dýchať ústami, čo sa mi moc nedarilo, ale potom to šlo dobre.Som inak veľmi citlivá na bolesť, ale taká akú som čakala sa nedostavila. Po 3/4 hod. ma preniesli na lôžko a prikladali ľad. Bolo po všetkom, akurát ma boleli uši…myslím, že sa to dá zvládnuť,prajem všetkým včasné uzdravenie…Gabika

Dobrý večer,práve som čítala Váš príspevok ohľadom mandlí a trošku som sa ukľudnila.Mne budú vyberať mandle v stredu 9.7.v celkovej anastézii.Chcem sa spýtať, ak viete,ako sa cítili pacienti po celkovej anast.,či nemali nejaké vedľajšie účinky alebo väčšie bolesti a
či ste si kamilky doniesli na kloktanie sama alebo Vám ich dali.Ja mám väčší strach s tých príspevkov čo tu píšu ako zo samotného zákroku.Diky za odpoveď /ak sa ozvete/.Eva .

Zdravím dobrý deň

Už asi polroka trpím zvyšenými teplotami a mam aj vysoké aslo tých 470.Cítim bolesti hrdla nôch,rúk.Môže to mať niečo spoločné s krčnými mandlami?Čakam na odpoveď

Zuzana

Ahoj Evita, neboj ja mám 27rokov a pred mandľami som mala 3operácie, ale najhoršie boli mandle. Bola som v celkovej anest. ale mne prišli bolesti na 3deň a trvalo to 10dní, hrdlo ani nebolelo len hlava, zuby, uši a posledné dni mi horelo hrdlo, ale keď sa na to pozriem spätne, tak som to vskutku dobre prežila, môj primár vravel, že také bolesti má len 20percent ľudí, takže u každého je to individuálne. Neboj prežiješ a stojí to za to, teraz sa cítim skvele vďaka tímu Mudr.Hriseňka, držím palce, potom sa ozvi ako si dopadla…

Ahoj Evita ja som mala celkovú a nedám dopustiť, cítila som sa super, celý deň som prespala a rodina obvolávala nemocnicu, kedže som sa im neozvala, či som prežila haha. Ja som kloktala Chamomilu, kúpil mi a doniesol manžel, a 3krát algifen po 20kvapiek aj 4krát podľa bolesti, a na noc som si vypýtala diazepam, a bola som v pohode…

Ahojte.Mohol by som sa spytat, či sa tie tie diery po operácii potom zrastu? Lebo mne sa na pravej strane stratila diera. Tak neviem ci to tak ma byt alebo je to problem. Poradí mi niekto?

Ahoj Adrika,no už to mám za sebou,v stredu 9.7.mi ich vybrali v celkovej anastéze, čo je dobré, lebo som o ničom nevedela,ale po operácii to bola k a t a s t r o f a,ja som mala aj zrasty tak mňa to strašne bolelo.Dnes t.j. v nedeľu ma na vlastú žiadosť prepustili ale poviem Ti horšie ma boli 4 deň ako 2 po operácii.Celé hrdlo mám potiahnuté bielym povlakom(neviem kedy to zmizne)a uši,zuby a hlavu mi ide roztrhnúť.Prežila som i ja viac operácii ale toto je veľa aj na koňa.A najhoršie je to,že mi pri prikladaní ľadu prechladili priedušky takže kašľem jak somár a na to porezané hrdlo je to perfektné.Ešte že som mala zo sebou prášky FLECTOR, sú fantastické,lepšie ako kvapky Algifen.A tým ktorí sa chystajú dať mandle von odkazujem len VYDRŽAŤ, preto, že všetko sa da prežiť a potom bude už len dobre.A ak niekto drží diétu a chystá sa na operáciu, nech ju prestane držať,lebo po nej schudne či chce či nechce. Ja som schudla za 4 dni 2 kg.Čau.

Ahojte, ak niekto chce vidieť, ako prebieha operácia mandlí, tak nech si klikne na You Tube,do vyhľadaváča klikne tonsillectomy a hneď
druhé video v poradí,potom pochopíte,že to nieje len šup-šup,a že to musí bolieť.Prajem Vám príjemný kultúrny zážitok.

Mojí drahí, mne mandle vyberali 10.07.2008 v celkovej narkóze to bolo úplne super radím každému,ktorí pôjdu najbližšie na výber bolo to jednoduché, deň pred operáciou trebalo byť v nemocnici a v deň operácie prišla sestrička,ktorá zavolala,že je čas, spolu ste išli na operačku najprv do čakárne kde som vypila “oblbovačku” :Dktorá mne vôbec nezaberala no čo už, a potom to prišlo,že mám ísť ked som videla všetky tie stroje točila sa mi hlava a “oblbovačka” začala pôsobiť, lahla som si na stôl a zrazu ma niečo pichlo, pozrela som na pravú ruku kde sa mi snažili pichnúť infúzku :smiley: potom mi dvihli pyžamo a nalepili nejaké lepky kde sledovali pulz a tlkot srdca,nasadili masku a posledné čo si pamätám bolo, pichám 10 ml, a potom som spala a spala =)zobudila som sa na izbe vraj som bola preč 3,5 hodiny :Dneviem čo so mnou robili, potom som sa zobudila a prišlo to, krv krv krv, našťastie mi moje spolubývajúce pomôhli som im veľmi vďačná :-)) ale potom nastal malinký problém krvácanie nechcelo prestať, tak som išla k nejakej hlavnej sestre ktorá vytiahla nehorázne dlhé nožnice a tampˇon a tlačila na ranu, strašne to bolelo a potom to prišlo :smiley: všetká krv, ktorú som prehltla vyšla von :smiley: a potom bol pokoj cele dni som prespala , neni to vôbec také hrozné ako sa všade píše, ja by som to kludne prezila znova

ja som to mal v lokalke, dako to nebolelo islo len o to dychat ustami aby nenapinalo inak v pohode, potom ta krv to bola sranda neveril som im ked mi vraveli, ze bude este horsie a mali pravdu, dalsie 2 dni to bolo trapenie (hlavne pri jedeni) proste mi moc tie analgetika nezaberaju, teraz je lepsie, ale aj tak som schopny sa ako tak najest a napit len po algifene, dufam ze uz komplikacie nebudu a bude sa to len zlepsovat, ale prezit sa to da fakt, najhorsie na tom je ked si clovek najde tu spravnu polohu a sestra sa vas pride spytat ci daco nepotrebujete vtedy by som vrazdil aj ked je pekne, ze sa tak dobre staraju, no nikdy neprisli vhod;), to ze to bolo v lokalke fakt nevadilo vybaveny som bol do 10min. isiel by som znova keby to potom tak nebolelo

ahojte, mne vyberali mandle pred 4 dnami. Vobec som nebola v nemocnici den pred, nepila oblbovak, dali mi tabletku na spanie, nelezala som, sedela som a musela som drzat otvorene usta. Ten zakrok sice az tak nebolel, ale bol neprijemny. Po 2 hodinach po zakroku mi zacalo tiect vela krvi, tak to zastavili tak, ze mi palili vnutri ustnej dutine maso. TO BOLELO. Inak to bolo v pohode, sla som poobede domov…
Nemam nejake specialne zle spomienky na to, len doteraz nemozem poriadne jest, ale su to len 4 dni, dufam, ze do tyzdna to bude ok :slight_smile:

ahojte, ja som vyber mandli absolvovala 17.7.2008. dalo sa to zvladnut, ale je to priserne neprijemne, hlavne ta hrca v krku, ked chces prehltnut a nejde to!!! a tej krvi…no fasa, mala som aj prijemnejsie zazitky v zivote, dnes ma pustili domov, horsie je to s jedenim, da sa to iba s tabletkami, ale aspon som uz zhodila 2 kila, dobre…nie? rada pre tych co ich to caka: pripravte sa na najhorsie, potom budete prekvapeny, ze to nie je az take zle!! a ked idete v lokalke, tak hlavne do bodky sa snazte robit presne to, co vam povedia!!! drzim palce!!!

aj mne vyberali 17.7.08, doteraz ked chcem jest, tak ma to boli :frowning: ake ti dali tabletky? mne dali iba algifen kvapky…

ja idem na vyber krcnych mandli zajtra. Po precitani prispevkov mam jasnejsiu predstavu co ma caka a akymi liekmi a stravou sa mam vyzbrojit. Nuz ale kuriozita je v tom, ze nie som na Slovensku ale na ostrove Mauricius. Co myslite, prezijem to? :slight_smile:

Ahojte mne vyberali mandle 14.07.2008, v celkovej anestéze. Bolelo to ako fras, v nemocnici som strávil 4 dni. Z toho tretí deň som mal teplotu 38,5 a nevedeli mi ju ničím zraziť až večer mi dali infúziu. dnes je 7 dni od operácie je to lepšie ale až včera večer som jedol fakt normálne jedlo(myslím tým krajec chleba s paprikou, týka sa to bezproblemového prehĺtania) čo by som si pred tým nevedel predstaviť. Ked som už ako tak začal prehĺtať tak potom mi tá bolesť prerážala do uší ale strašne, to je najvačšia bolesť. Jediné čo som dostal z nemocnice boli antibiotika na 4 dni, ale proti bolesti nič. Tak kedže poznám Flector Rapid (prašok čo sa rozmieša vo vode) ako jediný čo zaberá proti bolesti, tak aj tu fakt zabral, tak ho vrele odporúčam…

algifen mi nezaberal, tak midavai ibalgin a dodnes som na nom aj ked vraj moze vyvolavat krvacanie…skusala som aj novalgin, predpisala mi ho obvodna, ale vobec nezabral…inac najest sa nemozem este stale, max zem.kasa alebo rohlik ci piskoty s miekom a zmrzlinu…mam pocit ze ta bolest trva prilis dho!!! najviac ma boli jazyk!!! ty si ako na tom?

Wow SUPER! Uz som doma. Bola som operovana na sukromnej klinike s velmi prijemnym personalom a prvotreidninmi sluzbami. Zariadenie kliniky sice nebolo naj-top moderne, ale bolo tam cisto a to je hlavne. Prebehlo to bezbolestne v celkovej anesteze (30 min). Po zobudeni som necitila ziadnu bolest, nemala som zvysenu teplotu ani ine komplikacie. Mala som samostatnu izbu a manzel mohol zostat so mnou aj cez noc na pristelku. Bola to velka opora a plus personal ma chodil kontrolovat kazde 2 hodiny - no citila som sa ako princezna. Infuziu som mala prvy vecer po operacii a dali mi DOLIPRANE sumive tablety proti bolesti (4x denne), zelene cukriky na cumlanie DIFFLAM protizapalove a protibakterialne (podla potreby) a plus CHYMORAL FORTE (Trypsin-chymotrypsin tabletky 3x denne) neviem presne ucel, ale operujuci lekar (francuzkeho povodu) mi vysvetlil, ze pouzil metodu vypalenia nervovych zakonceni v miestach zakroku cim budem citit menej bolesti a tie tabletky boli koli tomu. Zatial som necitila ziadnu bolest, ale upozornil ma, ze napriek tej metode sa niektori pacienti stazovali na 3-4 den. Tak uvidim ako to bude v mojom pripade.

Ahoj Zuzana!
Chcem sa opytať, či sa Ti nerobia aj často a velmi rýchlo modriny. Zatlač na lekára a daj sa celkovo vyšetriť, veď raz ročne na to máš právo a skús aj vyšetrenie krvi na onkomarkery. Držím palce

Zdravím pekný dník

Na vyber mandlí idem 19.8.hneď ráno ma budu operovať v celkovej anesteze:-(.Veľmi sa bojím:-(.Najviac sa bojím zákroku:-(.Môže mi niekto napísať,že ako prebieha vyber nandli v celkovej anestezii??zuzana_24@orangemail.sk
pište čakam…