Krčné mandle

chcela by som sa vás opýtať,že už asi rok trpím bolestiami nôh a mavam zvšene teploty môže to suvysiť aj s mandľami?ak môžte odpíšte

Ahoj Katka. Mne vyberali krčné mandle 19.7. Po operácii všetko prebiehalo v poriadku, až na tie silné bolesti, ktoré pretrvávajú dodnes. Mne lekári predpísali Flector EP Rapid, sú to veľmi dobré prášky na upokojenie.
No, keď som si myslela, že je to už v poriadku, tak noc pred kontrolou mi to začalo krvácať, najprv som len vypľúvala krv, tak som si myslela, že to je normálne,ale o nejakú pol hodinu sa krv začala zo mňa len tak valiť. Hneď som šla na pohotovosť, kde mi to primár zastavil a musela som ostať ešte 3 dni v nemocnici. Myslím si, že pri každom náznaku krvi bude asi lepšie ak navštíviš lekára. Neviem či som ti poradila,ale zaujal ma tvoj príspevok, tak som zareágovala, keďže mám s tým bohužiaľ skúsenosti.

Ahojte,
potrebujem poradiť, alebo skôr pomôcť pri hladaní dobreho krčného v Bratislave. Po výbere mandlí sa mi na ľavej strane tvorí cysta a chcela by som si ju dať čo najskôr vybrať tu v Bratislave, ale neviem ku ktorému krčnemu mám ísť keď je ich tu toľko.Poradíte mi niekto.Mám aj nález od krčného lekára v Topoľčanoch.

to si len ty myslis mne ich pred 4 dnami vyberal celkom dobry doktor no mandlicky este sice bolia ale cez operaciu to prebehlo bez bolesti a nebol som vobec uspaty len mi dal nieco na z necitlivenie a potom do kazdej mandlicky po 2 injekcie ale to som uz vobec necitil a prebehlo to cerlkom dobre zatial som spokojny no len neviem dokedy tie bolesti prestanu

Ahoj mne ich vybraly 16.8.2007.
Mal som s toho veľku radosť.Bolo to absolútne bez bolesti. Pravá strana ma absolútne nebolela. Bolela ma ľavá strana, ale dá sa to vydržať. Čo sa týka krvácania tak v mojom prípade mi to krvácalo 2x z ľavej strany. Čo sa týka dlžky vyberania v mojom
prípade to trvalo 4 minúty. Vyberal mi ich jeden veľmi dobrý lekár. Je to bývalý primár ORL ktorého veľmi dobre poznam.
Nepači sa mi to, že ľudia s toho robia takú strašnú vec, že vyberanie mandlý bolí to veľka hlúposť. Mne za 3 dni ktoré som bol v nemocnici tiekly 4 infúzie aj to len preto,že som o to požiadal. Dostal som lieky kedy som len potreboval. Bol tam skvelý personal. Na operačke sa mi hrozne páčilo. Ak by som mal ešte jedný mandle tak si ich idem dať vybrať. A tý čo hovoria ako to strašne boli tak ty nevedia o čom hovoria. Je to strašná hlúposť. Aj keď chápem,že môžu mať ľudia strach. Ja som si mysku nedržal mal som ju na kolenách a v ruke som mal servítku. Prestante s tými hlúpimy rečami, že to boli neviete očom hovoríte. Po krvácani som bol v nemocnici jeden deň. Bolel ma len prvý vpych ihlou počas operácie a to bolo všetko. Ak si vezmeme,že mandle lekári vyberajú 15-20 minút tak je to na zamyslenie. Len tak na okraj lieky vám podávajú v infúziach ktoré dostávate. Ak nieste zdravotníci tak sa k žiadným lepším liekom mám na mysly také lieky aké sa podávaju v nemocnici nedostanete. Sú iba na lekársky predpis a ak nemáte známeho tak sa k ním jednoducho nedostanete. Záver tonzilectomia absolútne nebolý. PS. vezmite si, že sekanie nosnej prepážky boli viac ako niejaké mandle.
Dali mi ich vonku pretože som to chcel ja.

ahojte, mne zistili ASLO 600, čo si myslím, že nie je ešte na výber mandlí, pritom ORL som mala negatívne (robila mi bežnú prehliadku+výter z mandlí),ale lekár z URL ambl. mi bral krv a tam mi zistil, že mám ASLO 600 poz., pritom mi ORL lekárka vravela, že ak by som mala výsledok nejakých 1200,tak to je na výber. Dosť som z toho na nervy a nechcem si mandle vybrať, len neviem, či mi nerobia neplechu s obličkami (preto ten URL). Nedajú sa len nejako preliečiť´? Počula som o potieraní mandlí propolisom, nemáte nejakú radu??DAKUJEM.

Ahojte, mne mandle vyberali 31.8. 2007. Je to 5 dni ešte stále ma to bolí hlavne ráno a pred jedlom si dám Ibalgin lebo bez neho to bolí ešte viac. Prvé dva dni po operácií ma dosť bolelo aj prehĺtanie slín teraz už moc nie. V deň operácie som pil len repíkový čaj ktorý mi lekár doporučil piť ešte 2 týždne a kloktať ním hlavne po jedle. Na druhý deň som dostal na raňajky tvarohový jogurt s rožkom a mal som poriadny problém to zjesť, ale stále sa to lepší. O dva dni sa mi v pravom lôžku vytvorilo koagulum, to je nejaká krvná zrazenina a v noci som len vyplúval krv, ale doktor mi to ráno odsal a potom to už nekrvácalo. Na odsatí som bol dva krát lebo na tretí deň to tam bolo znovu, teraz je to v pohode. Na operácií som bol len preto lebo v mandlach som mal jamy v ktorých sa usadzálo jedlo, hnilo tam a pociťoval som zápach z úst už dlhodobo. Na krčnom mi ich doktor doporučil vybrať a ja som si ich dal veď mám len 17 rokov tak som si myslel že rany sa mi budú hojiť rýchlo bez problémov. Teraz ešte občas vyplúvam zelené hlieny z pravej strany ale je ich stále menej. Hlas ešte nemám v poriadku keď rozprávam mám ho taký iný, ubolený. Aj keď ma to stále bolí myslím, že o pár dní budem úplne v poriadku. Čo sa týka operácie bola normálna, netreba sa toho báť.

Zdravim, ASLO nie je jediny parameter urcujuci potrebu tonsilektomie - vyber krnych mandli. Dolezite je v akom stave mandle mate, kolko angin pripadne inych infekcii ste prekonali za rok a ine indikatory. Ked som isiel na operaciu, mal som ASLO nula. Ked je skuseny operater, operacia trva od 15 do 30 min. Nie je coho sa bat, bolesti v krku sa vsak nevyhnete. zatial prajem pekny den, ba

Mily Pavol,

velmi milym sposobom sa snazis zmensit strach pacientov cakajucich na tonzilektomiu, ale pravda je taka, ze bolest ak je dobre pichnute anestetikum nie je. Pride vsak az na lozku v procese hojenia. Prezit sa to vsak da, naviac ked si date nejake lieky proti bolesti. K uvadzanemu casu zakroku 4 minuty, predpokladam, ze si absolvoval zakrok ked si mal mozno 10 rokov, alebo si ich mal neposkodene infekciami. zatial vela zdaru, a nech Ti znova narastu, ked sa Ti to tak paci. pekny den Ti prajem, ba

Dobry den, velmi pekne Vam dakujem za odpoved. No ako som napísala, nemám žiadne iné problémy s mandlami, marodujem s nimi tak 2x do roka, na ORL som mala výter negatívny, ale zasa ked mi brali krv tak ASLO som mala 600. No uvidíme :-)v každom prípade držím všetkým prsty, ktorí sa na výber chystajú, papa

este Vam doporucujem precitat si nasledovny odborny clanok:

http://www.orl-lfuk.sk/chronicky_zapal_podnebnych_mandli.php

Vyter, je tiez len ciastocnym ukazovatelom. Pre ilustraciu byva niekedy negativny, pri zapalenych mandiach oproti vyteru z opticky cistych madli, kde dobre kultivuje. Kedze ste mali anginu 2x do roka, doporucujem este nevyhnutnost zakroku konzultovat s odbornikom. Na zaver prajem vela zdravia. ba

zatial vela zdaru, Brano

ahoj Renka. Ja som mala aslo 400 a dala som si vybrať mandle.Je tomu mesiac.6.8.07 som si ich dala vybrať.Ale aj tak mám aslo skoro 400 , tak mi odporúčala doktorka dať si vyšetrenia a to na gynekológiu a k zubárovi. Tak to skús najprv toto a potom sa rozhodni ako s mandľami. Bola by škoda si ich dať vybrať, keby bol problem niekde inde,než v mandliach.Tak ti prajem veľa zdravia.

Milý ba

Tonzilektomiu som absolvoval 16.8.2007
Mám 20 rokov. Máš pravdu prežiť sa to dá.
Ale ujasnime si čo je Tonzilektomia.
Tonzilektomia je chirurgické odstránenie
podnebných mandlý. Keď hovoríš,aby mi znovu narastli keď sa mi to tak páčilo tak ti musím povedať,že si sa riadne sekol pretože
ty si mal možno na mysly Adenotómiu čo je chirurgické odstránenie nosných mandlý.Mne robily Tonzilektomiu odstranenie krčnych mandlý. Mal by si vedieť,že krčné mandle už nikdy nemôžu narasť. Nič v zlom,ale je mi srdečne jedno či to niekoho bolí,alebo nie. Kto ma známych v zdravotnictve nemusí sa ničoho obávať. Mal som časté angýny a preto som sa rozhodol, že si ich dám von. Milý ba najprv si urob jasno v tom čo je Tonzilektomia a čo Adenotómia. A máš pravdu páčilo sa mi to a ak by som mal ešte jedný tak si ich okamžite necham vybrať. A už mám vonku aj nosne mandle. Na to si nespomínam keď mi ich dávali von pretože bol som malý.
Pred zákrokom som neužil žiadne lieky podaly mi iba jednú injekciu. Čas 4 minúty preto bol taký čas pretože mi ich vyberal lekár ktory v tom má takú prax, že môže mandle vyberať aj zo zavretými očami.
Vieš ba je treba si vyberať za akým lekárom pôjdeš. či k lekárovy ktorý práve skončil fakultu a ešte nemá potrebnú skusenosť z vyberaním mandly, alebo k lekárovi z 30 ročnou praxou

Všetci ktorý píšete o Tonzilektomii tak si v tom urobte jasno čo je vybratie krčnych mandlý a čo vybratie nosných mandlý a potom píšte. Hovorím ešte raz krčne mandle už nikdy nemôžu narásť. Nosne mandle narastu vždy. Ale mne nenarastu už ani nosne.
Po vybrati nosných mandlý mi dali špecialné kvapky ktoré na Slovenskú nedostanete. Vyberaly mi ich v zahraničí.
Prajem všetkým ktorých to čaká veľa zdaru.

ahoj siska, mam takmer 20 rokov a kcne mandle mi vyberali asi 5 dni dozadu,tak ti mozem popisat ako to prebiehalo, tvojej dcerke daju naladovku,to znamena ze sa nebude tolko bat,bude omamena a tak doktor jej tie mandlicky moze lokalne umrtvit, maju niekolko latok ,ktore moze pri tom pouzit,zalezi ake krvny obraz bude mat tvoja dcerka,oni sa rozhodnu, cely zakrok je bezbolestny, to opichavanie je trochu neprijemne ale da sa to vydrzat, po vybrani mandli jej rany este trosku popali elektrikou(mozno to znie hrozostrasne)ale keby mi to nepovedal doktor tak ani neviem co mi robi, ja som tie mandle mala fakt ze obrovske a navyse som uz dospela,tak ma po cas operacie napinalo, ale ako hovorim kludne jej to mozes dat urobit na Slovensku, otazka je ci natrafis na dobreho lekara ale vsade ti to musia lokalne umrtvit, po ooperacii som dostala cipku od bolesti, a na noc injekciu od bolesti, ratajte s tym ze v den operacie jest nebude, pit zacne po obede, to ju bude boliet ale jeden den vydrzi, kym su rany cerstve, na druhy den som dostala tekute kamilky na kloktanie a algifenove kvapky,ktore uzivam pol hodiny pred jedlom-teda od bolesti,ja som na druhy den po operacii zjedla 3 rozky:)))iba to vnutro samozrejme a pit bude moct tiez,takze ziadne obavy, je to neprijemne ale su aj horsie zakroky,ja som momentalne 5.den po operacii a uz som doma,papam hlavne jogurty,detske vyzivy, kasicky, polievky, uz aj ryzu mozem jest a hlavne zmrzlinky, tomu sa isto vasa dcerka potesi,a navyse deti znasaju vyber krcnych mandli oveeeeela lepsie ako dospeli,navyse tam budete s nou,tak vela stastia a skore uzdravenie:)

Ja myslím,že operácia je krajná možnosť.Veď mandle zadržiavajú infekty, ktoré sa po odstránení mandlí dostanú do hlbších úrovní človeka…Riešila by som to celostnou liečbou konštitučným liekom tak, ako to rieši klasická homeopatia.Posilnením imunitného systému individuálnym liekom.Takto sa dajú vyliečiť aj chronické problémy

Milý Pavol,
nikde v prispevkoch od ba som sa nedocitala o adenotomii, ale jasne hovori o tonzilektomii (mozno som zle citala?)

Ja som tonzilektomiu podstupila v r.1985- mala som vtedy 17 rokov. po cca 10 rokoch pocas chripky sa mi zdurili v krku na jednej strane 3 a na druhej 2 gulocky na sliznici velkosti spendlikovej hlavicky. chripka pomynula a moje vyrastky sa zacali spravat tak isto ako mandle- zapalovali sa a opakovane som musela byt liecena antibiotikami. a tak som musela podstupit reoperaciu. v miestnej anestezii mi tie vyrastky museli vyoperovat. takze nie je to take jednoznacne ako pises, ze tonzilektomiou sa zbavys mandli raz a navzdy… staci silny zapalovy proces a v sliznici sa zaktivovali zbytkove plochy a ja som mala sice bez mandli, ale predsa- anginu :X…
takze my jasno v tejto teme mame, a tak je na rade, aby si si aj ty rozsiril svoje poznatky…

chcela by som sa opýtať koľko budem musiet byt po oparácii domA??Vzhladom k tomu ze som v maturitmon rocniku chcela by som ist do skoly čím najskor a neviem kolko budem potom este doma lezat??kto mi vie poradit??dakujem…

Ahojte…ja mam taky problem…v poslednom case sa mi na krcnej mandle spravil nejaky ekzem alebo nieco take…velmi to boli…nemam este mandle vytiahnute…dufam ze ani nebudu tahat…velmi sa bojim prostim neviete mi poradit co mam s tym spravit?

cawte,mam akurat po vybrati mandli a chcem vas poprosit o radu ako sa vam to co najrychlesjie zahojilo,ja aj koktam pijem caje vsetko mozne ale stale je tam ta bolest aj napriek tomu ze berem lieky,kto by mi vedet nejako poradit??a najma ma trapi zapach,neda sa s nim nic robit??kto to ma uz za sebou by mi mohol poradit,dakujem

Ahojte, precitala som si vasu diskusiu a rozhodla sa napisat i ja. Trapi ma chronicky zapach z pusy :frowning: a CHCEM to uz konecne riesit!!! Mam za sebou ORL - vsetko negativne, kvasinky a plesne negat., krvny obraz ukazkovy, napriek tomu mi dr. odporuca vybrat mandle - ze su pripastene a neviem co. Este si idem urobit komplet zubne (myslim ze bude OK, so zubarmi problem nemam), gastro sa vylucilo tiez. Medzi vasimi nazormi som citala nejake zmienky o HOMEOPATII versus chronicke ochorenia. Rada by som to skusila, no zaujima ma ci je tu niekto kto si dal mandle vybrat koli zapachu z pusy a ci mu to fakt pomohlo :-S, lebo ist z kaluze do blata sa mi veru vobec nechce a nechcem podstupit operaciu v style “asi to bude ono”. Budem rada ak sa niekto ozvete, vsetkym prajem VELA ZDRAVIA.
PS - nosne mandle zanikaju okolo 7-8r. zivota - to len pre vysvetlenie, tusim tu bola okolo nich nejaka dilema