kika, v nedelu som rpišla, v pondelok mi to robili a vo štvrtok som šla domov…dnes mi je už lepšie, rozprávanie sice vyčerpáva a jedenie dosť bolí, ale je to už lepšie.
Tak ti gratulujem a nech sa cítiš bez mandlí super, ozik, koľko máš vlastne rokov? Mne vyberali v 23, vraj čím starší, tým horšie. Neviem.
cafte, som 7 den po a uz je to celkom fajn da sa to, v noci som konecne spal a zobudil sa len raz dal si Algifen a spal az do rana mam pocit ze bolesti ustupuju takze snad to uz bude fit. Som na PN a uzivam si to, pozeram Tv, citam knihy a tak…
KAti ja som tiez 7 dni po a som myslim uz v poho
ale jepravda ze cakam na manzelku kedy pride z prace a aj na deti, zivot je hned veselsi
lucia pokial viem laserom to robia v Martine vo fakultnej ale to mas hop ako trop pretoze ani laser ta tych bolesti po tom neusetri
anka ZMRZKU NIE - je zrojoim bakterii a kvasiniek a hrdlo sa nehoji dobre uz neplati ze po mandliach treba jest zmrzku mna to specialne upozornovali aby som zmrzku nejedol
mam 26. urcite cim je clovek starsi tym je to horsie s hojenim a regeneraciou.
No aj ja som hrdina, som 10 dní po operácii a dnes som bola pracovne na naročnej akcii…zvládla som. A dnes som jedla už aj arašidy…ale žula som ich asi pol hodinu :-)))…Biely povlak mám už dole,akurát “prázdno” po mandliach je také divnéééé…v pondelok iem na kontrolu, ale už je dobre.
Mám 17 rokv a som 8 deň po výbere…od pondelka ako ma pustili sa mi zdá že je to čoraz horšie.Tiež som na jogurtoch, polievkach adť…mno musím sa vždy zaťať aby som to nejak zjedla…POdotýkam všetka bolesť sa práveže vôbec netýka hrdla, ale uší mam pocit ako by som ich mala zapálene je to neprijemne.V noci nemožem kvoli bolesti spať a dokt. mi vtavi že je to bežný príznak lebo je to všetko prepojene.Poviem Vám kebýže nebolia tie uši je to úplné super.Rozprávala som už hneď na druhý deň bez problémov len s trošku podráždeným hlasom…Koho to čáka prajem veľa trpezlivostia a sebazapretia…
Zdravíčko,no ako to tak čítam, mám neskutočný strach. Hoci mám 19 rokov. Najväčšia sranda je to, že dnes som bola u dermatologičky. Ja vôbec nemávam angíny, poslednú som mala asi tak pred 2 rokmi a aj predtým len sporadicky asi raz za dva roky. Ale mám akné okolo pier a sánky smerom k ušiam. nič ma nebolieva, ani hrdlo. aj to akné začalo až tento rok po lete. Predtým som mala tvár ako detský zadoček. Na staré kolená sa dostávam do puberty:-). Ale už ma lekárka, podotýkam dosť mladá poslala na ORL a z dverí som vyšla už s lístočkom na operáciu. Neviem čo si mám o tom všetkom myslieť. Tieto muky sa mi fakt nechce podstupovať, keď ide len o tvár, a navyše ide skúškové no a potom letný semester, fakt si nemôžem dovoliť byť vyradená na dva týždne, naivne som to hľadala na nejakej jednodňovej chirurgii, ale už ste mi popravili názor. Ale to s tým laserom ma zaujalo. Navyše, ako to tu tak čítam, ja absolutne neviem, čo je ASLO. Mne nič nerobili, nebrali mi krv, ani vyter, len obvodna mi ho robila asi pred mesiacom a bol negativny. Jednoducho mi pozrela s paličkou do ust a povedala “von” (tie mandle). Veľmi pekne ďakujem, ak niekto zareaguje, ak by mal podobny problem. Všetkým “po” prajem skoré uzdravenie a všetkým “pred” veľa odvahy.
Ahoj, Natali, ja som na tom podobne. Tiez bez angin, bolesti hrdla- len obcas. A mam kruhy na tvari(brade) bez chlpov. Aj mne lekar ORL- vybrat. Potom mi brali ak krv a tam sa ukazal nejaky zapal. Moja obvodna povedala, ze skusime homeopatika. Ale neviem, beriem, kruhy zatial ostavaju… Tiez to nechcem a nemozem podstupovat. Daj si zobrat krv a urobit kompletny krvny obraz. Uvidis co vyjde- ak vsetko ok…tak si nedaj, ak nieco zle (ako ja- zapal) tak…neviem, skus co ja homeopatika Lymphomyosot. Vybrat je stale cas, aj v lete.
ahoj Natali,
za tychto okolnosti su len 2 dovody preco by som si dal ja vybrat mandle. 1. doktorka diagnostikovala chronicku tonzilitidu 2. vizualny vzhlad mandli - napr ze vyzeraju rozbrazdene (mandle su derave alebo vyzrate a netvoria celok) alebo nejako zvacsene - skus sa pozriet do zrkadla ci je tomu tak. na to nemusis byt odbornik aby si vedela posudit ci su v norme alebo nie.
dalej treba urobit vytery z nosa hrdla skontrolovat moc a krvny obraz s aslom a crp. ak su vsetky vysledky v norme a nesplnas vyssie uvedene dva body tak nevidim dovod mandle vyberat.
co sa tyka terminu tak samozrejme ze mozes ist aj neskor. ale ak ti naozaj nieco je a sposobuju to mandle tak dlho by som to neodkladal. uskodis si sama sebe.
tolko moj nazor
ahoj Roxa,
ja som tiez 8 den po. a je mi luto ze ta trapia usi. mna bolia iba pri jedeni resp tesne po. ostava len dufat ze ti to coskoro prejde. trva asi mesiac kym sa mandle celkom zhoja. bolesti by mali prejst do 2-3 tyzdnov po operacii. tak to nevzdavaj. bude uz len lepsie
mne vyberali mandle v pondelok a trvalo im to 2 hodiny a 10 minut a bolo to hrozne :(((((mam som tam zrasti a to museli trhat von ani 5 injekcií mi nestacilo vsetko som citil:(((lezal som v nitre no po 3 dnoch ma pustili domov a teraz mam problem jest tvrdcsie jedla ako su :rohliky a tak …ale uz som jedol jaternice:))))a ledva cakam kedy si mozem zapalit:)))
Ahojte všetci, aj ja tu teda prispejem mandle mi brali 5.12. boli zväčšené, rozbrázdené a dľa ORL ako “mravenisko”, vyberali mi ich v celkovej anestéze bola to 1 dňová chirurgia.Na 2 deň som šla domov. Týždeň to tak na 70% bolelo, potom od 12.12 - 15.12. v noci takmer bez spánku, lebo ma to škriabalo kúsalo a pri prehltnutí som steny škrabala, bola som na Novalgine tbl a Algifene kv. A zrazu … nič… z noci do dňa som prespala celú noc, povlaky biele už takmer nemám, krvácanie žiadne, V Ut. mám 2 kontr. Tak uvidíme, už papám všetko, len tvršie veci ešte musím dobre požuť a “šŕchne” to občas, ale už pohoda. Asi mám silný korienok, ozaj nedajte si vyberať mandle počas dní Býka, Mesiac v Býkovi ovplyvňuje krk a mandle, zlá hojivosť krvácanie a komplikácie, aspoň ja tomuto verím, pár vecí už vyšlo podľa tejto tézy. Kto má nejaké otázky, prosím mám mail pa pa Majka
Ahojte,
pre malú bohužiaľ poradiť neviem ,ale pre dospelých je úplne úžasný FLECTOR granulát(ten ale nieje pre deti do 14 rokov)…dali mi ho v “mojej” nemocnici, ževraj oni dovtedy dávali Algifen a toto im doporučil jeden pacient… oskúšali ho…a odvtedy to dávajú aj pacientom po operácii a je úžasný!!! samozrejme, všetka bolesť nezmizne, ale dosť ju potláča a je aj protizápalový(…teda ak aj vám okrem iného opúcha jazyk ako mne, tak viete o čom hovorím ,-) )
ináč som piaty deň po … a je to hrôza…bolí hrdlo, zuby, uši(samozrejme, dalo by sa byť vkuse na práškoch, ale to tiež nieje bohviečo…)
ale zovšadiaľ počúvam, že sa oplatí dať si to spraviť, takže len trpezlivo škrabem steny keď je najhoršie a čakám…
ináč…tešila som sa na tú zmrzlinu, čo všetci propagujú, ale v nemocnici ma s tým celkom elegantne zrušili, ževraj to je mýtus…vie o tom niekto niečo??
ďakujem a všetkým držím palce!!!
natali, laserom sa mandle len zmenšujú, (tiež som to tak chcela riešiť) a čo sa týka tej PN 2 týždne, ja som napr. v práci v skúšobnej dobe…nevyberieš si…a radšej teraz, ako keď budeš pracovať
drž sa!!!
Zdravim vsetkych co prezili vyberanie mandli…Mam 17 rokov a som hokejista,mal som dlhodobo problemy s mandlami, ci uz to boli bolesti hrdla,opakovane choroby, a neskutocna unava.Na lade som ani nevladal poriadne dohrat zapas.Dnes som sa vratil z nemocnice v Poprade,mandle mi vyberali vo štvrtok 13.12 (blbý dátum) a po 4 dnoch ma pustili domov.Operovali ma kolo 10:00,pichli mi 2 injekcie do zadku, jednu tabletku a sestricka povedala ze za 40 min po mna pride.Tak som cakal,vedla mna lezal jeden pan,pan Muskolaj(tymto ho pozdravujem) a tiez isiel na vybratie mandli,ale az po mne.Ten mi dal behom tych 40 minut co som cakal precitat si knihu vtipov.To ma dojalo:D Povedal ze na to nemam mysliet a nieco si precitat.Normalne som sa na tych vtipoch smial ako sprosty…A naraz to prislo-prisla po mna sestricka s vozikom a pomahala mi nasadnut,asi si myslela ze tie oblbovačky zabrali ale mne ABSOLUTNE nic nebolo,o vsetko som vedel.Prisli sme do miestnosti plnej nastrojov,doktor sa obliekol,umyl si ruky a povedal:,Tak ideme na to Daniel".Drzal som si misku a o vsetkom vedel.Opichal mi mandle a to bolelo asi najviac z celeho zakroku vyberania mandli.Umrtvil mi mandle a potom mi uz mohol aj hlavu rezat.Nic som necitil,a v tom zacala ucinkovat oblbovačka.Primar tam maturoval v mojom krku a ja som normalne zaspaval:D sestricka ma musela preberat aby som nezaspal,medzitym ked mi vybral prvu mandlu (tu vyberal asi 10 min) som si musel lahnut na zem,lebo mi bolo na odpadnutie,potom vybral 2 mandlu(za 5 min) a bolo po zakroku.Sadol som si na vozik a sestricka ma odviezla na izbu.Tam uz moj spolubyvajuci si robil srandu za ma dajak rychlo vypytvali:D Napojili ma na infuziu a v ten den som o svete nevedel,zobudil som sa rano a vtedy zacali bolesti,nedalo sa mi ani prehltnut,uši ma napodiv neboleli vobec ako uvadzaju druhi,ani zuby neboleli, len to hrdlo.Presne ako popisuju ostatni, akoby cim dalej tym viac to boli.Teraz sedim pri PC,jem kašu a dosť to bolí.Za týžden su Vianoce a ja neviem ci budem moct zjest Štedrovecernu veceru a ci budem vobec moct jest vianocen cukrovie.A o lyzovacke ani nehovorim.Minimalne 2 tyzdne klud.Tym co sa chystaju na mandle drzim palce,a tym co uz ich maju vonku skore uzdravenie.Pekne sviatky
dnes vyberali manželovi mandle , čo je ten flector, je to možné kúpiť bez receptu , bojím sa aké to bude ak zajtra príde domov