Na zdravie bábätka máte väčší vplyv ako si myslíte!

Na zdravie dieťaťa vplýva aj stres matky. Pokiaľ matka neposkytuje dieťaťu dostatok všetkých živín, môže to mať následky na jeho vývoj (predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť, vrodené chyby srdca). Príjem živín matky počas tehotenstva rozhoduje aj o vývoji dieťaťa v budúcnosti (cukrovka, obezita).


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14102-na-zdravie-babatka-mate-vacsi-vplyv-ako-si-myslite

Nikdy by som si nepomyslela, že vitamíny môžu mať taký veľký dopad na zdravie dieťatka už od narodenia. Ak tomu správne rozumiem tak tie vitamíny ovplyvňujú aj akože zdravie dieťaťa do budúcnosti? Jeho imunitu a všetko podobné? Konkrétne ktoré vitamíny sú také dôležité? Dočítala som sa o kyseline listovej, ale tá stačí?

Majú a veľký. Samozrejme, že ovplyvňujú.
Ktoré vitamíny? Píšeš, že si sa dočítala o kyseline listovej, podľa toho článku, čo som aj ja čítala, si sa dozvedela aj o Metafoline, čo je vlastne aktívna forma kyseliny listovej. Aj tá je veľmi dôležitá najmä pre ženy, ktoré majú problém, respektíve ich telo má problém so spracovaním samotnej kyseliny listovej ako takej. Ďalej sú potrebné vitamíny B, C, E a aj jód. Toto všetko je potrebné pre malé telíčko.

Nie si prva, ktoru stretavam, co tieto veci nevedela. Vitaminy detske telo ovplyvnuju velmi. Preto je dolezite aby to detske telicko malinke malo vsetky vitaminy k dispozicii uz od prveho dna, ked v brusku zacne rast. Pretoze prave tie jednotlive vitaminy ovplyvnuju jeho rast, jeho vyvoj, ci uz telicka ako takeho, ze kosti a podobne, ale najma aj mozog ovplyvnuju. Ked chceme aby dietatko bolo zdrave po kazdej stranke, aby dobre rastlo, tak my sme mu mali dat vsetko, co potrebuje.

Aj jód? Čo je na jóde také prospešné pre dieťa?
Nepostrehla som, že načo taký jód je dobrý. O ostatných vitamínoch som už čoto počula, čo sa týka detí a ich vývoja, rastu, ale o jóde čítam prvýkrát, preto ak by si mi vedela vysvetliť prečo je dôležitý bola by som ti veľmi povďačná.

Načo je dobrá tá aktívna forma? Hej zazrela som to tam, ale nejako som tomu pozornosť nevenovala, lebo som nemala pocit, že je to niečo dôležité. Ale keď čítam, čo si napísala, tak asi je to veľmi dôležité. Ako žena vie, či je jej telo schopné spracovať tú kyselinu listovú alebo nie?

@radka_humka Jód je celkovo prospešný pre telo. A ono ide v podstate o to, že v tehotenstve sa v tele žien zvyšuje potreba jódu, pretože je potrebné už pokryť aj potreby plodu a to my ešte prichádzame o jód tým, keďže častejšie chodíme na wc, čiže ešte aj častejším močením prichádzame o tej jód preto je potrebný.
@sofininsof Ono na to sa robia také vyšetrenia, či vie či nevie ju spracovať. Tá aktívna forma je práve pre ženy, ktoré majú problém so spracovaním. :wink:

kvetinik toto, že žena nevie spracovať tú kyselinu listovú, tak to vzniká z akého dôvodu? kde je ten problém? je to nejako genetické alebo sa u ženy môže niečo takéto udiať časom, že to telo proste ju nebude vedieť využiť tak akoby malo?

@martinula Ako to vzniká? Ono je to genetický problém. Je to o tom, že to telo síce kyselinu listovú dostane, ale nevie z nej spraviť tú aktivnu formu, tie foláty, ktoré telo potrebuje. Preto je dobré, ak žena užíva vitamíny, ktoré obsahujú Metafolín, ktorý dodá tie potrebné aktívne foláty telu. :wink:

To by mi nenapadlo, že takýmto spôsobom môžeme prichádzať o jód. Asi aj o dosť veľké množstvo, keďže je potrebné ho takto dopĺňať. Ono v podstate takto, keď sa berú vitamíny, tak nemusím nejako riešiť to, že aká je odporúčaná dávka jódu na deň a tieto veci hej?
Výrobcovia rátajú toto na deň?

kvetinik jasné, takže to nie je nič také, že mám nedostatok vitamínov a potom u mňa v tele vznikne takýto problém, to som potrebovala vedieť, že ako je to tam, ono na tieto veci, na tento problém sa potom robia asi aj nejaké vyšetrenia, že?

@radka_humka Nie pokiaľ budeš brať tak, že doplnok, ktorý obsahuje príklad viacero vitamínov, tak nemáš prečo to riešiť. Samozrejme, že výrobcovia myslia na to, veď to dávkovanie a všetko okolo toho je prispôsobené práve tej dennej potrebe tela.
@martinula Áno, dá sa to zistiť vyšetreniami. :slight_smile:

dievčatá, keď je už žena tehotná, že keď sa snažila otehotnieť a nebrala vitamíny, tak má zmysel ich brať potom počas tehu aspoň dá sa nejako to zdravie dieťaťa ovplyvniť ešte aj vtedy?..alebo potom je to už celé zbytočné?..lebo som celkom z toho mimo ako je to…či ešte je šanca, že k dieťatku všetky tie vitamíny dôjdu…kamoška čaká bábätko a pýtala sa mi na to, tak by som jej chcela pomôcť…poradiť, že či vôbec sa má na to ešte dať…je v druhom trimestri momentálne…

samozrejme ze ano ked ich nebrala predtym tak aspon teraz je potrebne aby to dietatko dostalo pocas toho tehotenstva aspon nejake tie vitaminy aby bez problemov rastlo a rastlo radsej neskor ako nikdy aspon teda moj je taky nazor na tieto veci ja tiez som o vitaminoch nevedela ked sme sa snazili o babatko ked som otehotnela dozvedela som sa o Femibione a zacala som ho uzivat lebo som viac zacala patrat po tom preco vlastne dieta vitaminy potrebuje a v akom mnozstve a doslo mi ze bude dobre ak mu dam vsetko co potrebuje predsa len chcem pre dietatko ako matka len to najlepsie :slight_smile:

Zdravie sa dá ovplyvniť. Aj počas tehotenstva. Už aj pred ním. Radšej nech dieťatko dostane vitamíny počas tehotenstva ako vôbec. Má to svoj význam, skôr či neskôr. Ale hlavne nech ich dostane, aby to telo nemalo potom nejaký problém s rastom. Keď je v druhom trimestri ešte tak jasné, nech do toho ide to dieťatko to potrebuje aj teraz, nad tým podľa mňa netreba ani len váhať :slight_smile: Len nech si vyberá podľa zloženia :slight_smile:

ako ale toto celý tento problém s kyselinou listovou môže vzniknúť? to že proste to telo ju nevie spracovať? za akým lekárom je vhodné potom ísť? aké vyšetrenia je potrebné podsúpiť? asi veľa otázok, ale dosť ma to celé prekvapilo normálne som z toho zostala zmätená, že ako to je možné pritom človek môže mať pocit, že je úplne zdravý a nakoniec nemusí byť :open_mouth:

ktoré vitamíny sú také, že najlepšie?..myslím, čo sa týka zloženia?..nevedela som, že aj tak je to potrebné…že to aj tak vie dať dieťaťu to čo potrebuje…je to zaujímavé pre mňa…musím sa s ňou o tom porozprávať…teraz si pôjdem pozrieť ten doplnok, o ktorom ste tu písali a uvidíme…skúsim jej tiež o tom povedať ako sa k tomu postaví…ale keďže už je v takomto období, tak asi to bude potrebné riešiť čo najskôr…

Myslíš jednotlivé? Ja tiež sa s týmto trápim sa neviem nejako zorientovať, že čo a ako, čo by bolo vhodné načo sú jednotlivé vitamíny dobré a podobne. Alebo myslíš skôr, že doplnok, ktorý je vhodný?

áno myslím jednotlivé…aby si správne vedela vybrať nejaký ten vitamínový doplnok…alebo akoby som to mala napísať…aby si nejako zloženia vedela porovnať…a potom sa rozhodnúť, čo by bolo vhodné… :slight_smile:

Už si nejako toto vyriešila? Vybrala si si nejaké vitamíny, ktoré by si začala užívať?
Po tom čo som si tu prečítala aj ja dosť nad tým uvažujem, že keď sa snažíme, tak by bolo na mieste keby som začala nad niečím takýmto konečne rozmýšľať
:stuck_out_tongue: