Nadmerné potenie - poradiť

ahoj, diky za radu. Praveze som dufala ze mi poradis BA :smiley: Ja totiz bywam od Hagov dobrych 350km takze by mi dost robilo problemy sa tam dostať. Komunikovala som uz aj s doktorom Pivovarcim a tak isto s Klinikou hrudníkovej chrirurgie v BA, čo by bola pre mňa aj z hľadiska kilometrov vhodnejšia voľba. Nevieš mi povedat na aku dlhu dobu by ma tato operacia vyradila z cinnosti? myslim tym ze by som mala nastupit do prace /v tomto stave si to neviem predstavit/ tak by som zakrok chcela absolvovat co najskor. Len ci potom viem ist v pohode do prace a tak…diky

Caute…citala som vase prispevky a velmi mi pomohlo vediet,ze vela ludi ma podobne problemy a hlavne,ze sa s tym da nieco robit…bola som uz totiz uplne zufala…oblecenie som si vyberala tak,aby na nom neboli vidiet mokre flaky pod pazami…moje prve kroky teda smerovali do lekarne a ja som driclor kupila uplne bez problemov v prvej lekarni…hned vecer sa ho chystam vyskusat a pockam ci zaberie…ak nie,myslim,ze zacnem vazne uvazovat o operacii…

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať niečo ohľadom tých operácií. Čítala som, že sa robia v Hágoch a v Bratislave, ale v čom pozostáva tá operácia, čo sa ňou vyrieši, čo sa operuje a pod. Bola by som rada, keby ste mi niečo o tom napísali.
Ďakujem, lebo z toho nadmerného potenia som už zúfalá.

Dobrý deň,
mam 13 rokov a potit som sa zacala nejako v tomto obdobi…mozno to suvisi s pubertou…to neviem…ale stve ma ze mam doma krasne tricka a kamosky sa ma vzdy pytaju preco nosim to iste…tie mokre flaky su mi velmi nechutne a neprijemne…rozmyslala som ze si kupim aj ten driclor ale citam tu aj pozitivne aj negativne ohlasy…a bojim sa toho ked mam tak malo rokov a uz s tym chcem zacat…a je mi dost divne ze doma sa malo kedy potim ae vonku…aj ked iba dakde sedim s kamoskou…sa nesmierne potim…prosiim pomozte mi…hocijaka rada ma potesi… vopred dakujem :slight_smile:

Tiey trpim nadmernym potenim ruk a noh a chcela by som poradit spolahlivu liecbu.dakujem

uz som bola v BA na klinike v ruzinove…dostala som na papieri ktore vsetky vysetrenia si mam vybavit a potom mam zavolat uz len kvoli terminu na operaciu…drzte palce

Prijemny dobry den,

prakticky uz od detstva som sa viac potil ako iny. Stavalo sa to pri telesnej namahe. Najviac mi prekazalo potenie na dlaniach. Predcasom po zverejneni clanku “Nekupte sa v pote” na istom portali som sa rozhodol absolvovat chirurgicky zakrok na NÚTPCHaHCH vo Vsnych Hagoch. Pred zakrokom ma operator upozornil na to, ze sa mi bude viac potit chrbat. Ja som s tym suhlasil. Operacia prebehla uspesne s mensimi problemami, ktore sa casom odstranili sami /necitil som si ruky, urologicke problemy/. Avsak na druhej strane tu ostal jeden velky problem. Od operacie som sa zacal potit ovela viac na inych miestach. Od operacie ubehli asi uz 2 mesiace a ja sa uz pri mensej namahe potim na chrbte, prednej a zadnej casti tela a to vyraznejsie ako kedykolvek predtym. Teraz v letnych mesiacoch som sa tak potil, ze som mal mokry zadok a chrbat doslova a to uz pri beznej prechadzke do mesta. Informoval som o tom svojho doktora, ktory ma operoval. On vsak povedal, ze je to len docasne. Ale ja z toho taky pocit nemam. Je to este horsie ako to bolo s tymi rukami. Chcem Vas zaroven poprosit o radu ci mal niekto podobny problem po operacii a ci sa odstranil a varovat vsetkych, ktori sa rozhodnu pre tento zakrok, nech to zvazia a dobre sa nan pripravia teda prekonzultuju vsetky pre a proti. Je pravdou ze dnes mam teple a suche ruky, hlava sa mi vobec nepoti ani podpazusie, ale viac sa potim na intimnejsich miestach vacsinou az tak ze mam velky flak na zadnej casti tela a po nohach mi stekaju kvapky potu. Dnes si hladam pracu, pretoze som skoncil VS. Ak tento problem neodstranim praca sa bude hladat este tazsie.

Skuste si kupit v lekarni Excipial DeoForte prvy tyzden sa pouziva kazdy den po sprche natrie sa na cast tela kde sa strasne potite potom sa vstrebe potom po tyzdni sa pouziva tak 3 krat do tyzdna NAOAJ je to fajn a pomaha to…stoji asi 5 euro

Dobrý deň, všetkých Vás pozdravujem a zároveň mi hneď na začiatku nedá neskonštatovať, že Vy všetci, a rovnako tak i ja, patríme k určitému typu ľudí, ktorých fyziologická (telesná) a duševno-senzitívna črta predurčuje, aby sa ich životmi vliekol jeden zdanlivo malý, avšak v konečných dôsledkoch a každodennej všednosti neraz až zúfalý a neriešiteľný problém. Každý z Vás tu v skratke popisuje svoju skúsenosť, neviem či ste si však všimli, že celý problém možno zovšeobecniť a zhrnúť asi v týchto bodoch:
- nadmerné potenie začína v období puberty; na tom by nebolo nič nezvyčajné, vtedy sa totiž u všetkých ľudí aktivizuje činnosť potných žliaz na celom tele, v našom prípade ale milé žľazy pracujú akosi nadplán :slight_smile: jedná sa o oblasti podpazušia, dlaní a chodidiel, príp. intímnych miest, chrbta, ojedinele i na tvári
- od momentu, ako si to človek začne uvedomovať, vzniká zaujímavý myšlienkový pochod, ktorý začne našu myseľ prenasledovať: je to potenie normálne? vidieť to na mne? A ďalej, dôležitejšie - na jednej strane sa spotíme, no samotný fakt, že k tomu dôjde, resp. vopred tušíme, že k tomu dôjde, nám samotné prejavy potenia ešte viac zhorší a vystupňuje.
Mne jednoznačne z tohto vyplýva nasledovné - je zbytočné pýtať sa, kde to väzí, jedná sa jednoznačne o záležitosť tela a mysle. Ak chcete liečiť jedno, nedá sa to bez toho, aby ste vedno s tým neurobili niečo i v druhej oblasti.
V mojom prípade sa táto na prvý pohľad záležitosť tela tak silno preniesla do mysle, že som upadol do depresívnych stavov a doslova si myslel, že som jediným človekom na planéte s týmto problémom.

Presne, ako ste viacerí či viaceré spomínali, na jednej strane je to samo osebe háklivá téma a doma, ak už sme sa (ste sa) odvážili preberať ju, zväčša na mňa či Vás pozerali ako na človeka, ktorý prichádza s ďalším výstrelkom, ako na seba trebárs upúta pozornosť. Na druhej strane sa našim blízkym príliš čudovať nemožno - v ich spoločnosti sa daný problém vyskytuje len ojedinele, oni si nič také na nás neuvedomujú… Toto je strašne dôležitý detail a nižšie sa k nemu vrátim, aby som ho rozviedol hlbšie.
Rovnako tak si pamätám na neblahú skúsenosť u mojej niekdajšej ambulantnej lekárky, ktorej som sa snažil vysvetliť problém i jeho okolnosti, za akých prebieha - stres, emocionálne vypätie, atď. Tá študovaná ženská ma vypoklonkovala z ambulancie s odkazom, že na stres je najlepší šport a pohyb - vtedy som mimochodom navštevoval športovú školu a jej dobre mienené rady boli každodennou náplňou môjho života, takže krásna rada nad zlato…
Nakoniec, počas tých niekoľkých rokov (mám 24 a prakticky od pätnástich to začalo), sa snažím prísť na celý mechanizmus, ktorý to v človeku spustil, takpovediac vedecky a odosobnene, ako by sa ma to ani netýkalo.
Skúste sa každý jeden z Vás zamyslieť nad vecami vo Vašich najsúkromnejších a najintímnejších životných chvíľach, ktoré stopro Vám nijakú súvislosť s Vašim nadmerným potením nedávajú - napr. nejaká neblahá spomienka z detstva, citové vypätie atď, ktoré ste pochovali do Vášho podvedomia a nepripúšťate si ho, resp. mu neprikladáte nijaký význam. Život proste takto funguje, všetko, čo do neho kedy vložíte, sa prejaví zajtra alebo o sto rokov (pozitívne i negatívne), kedy už súvislosti, dôvody a postupnosť nie sme schopní vybadať.
Verte či nie, dospel som k názoru, že základný problém ako ho každý jeden z nás vníma - teda potenie, samo o sebe by nebol nijakým problémom, ak by ho následne nezačala myseľ spracovávať a doslova! nafukovať, čím vzniká spätná väzba. Celé to vyzerá takto: organizmus niektorých ľudí je nastavený tak, aby sa potil viac (samo osebe na tom ešte nič nie je, potia sa všetci ľudia a aj tí, ktorí s tým “problém nemajú” vyzerajú ako snehuliaci na pláži, ak sú vystavení horúčavám)- psychika z toho avšak u senzitívnejších jedincov urobí haló, lebo sa myseľ týmto potením začne až príliš zaoberať (už mám fľaky?, už som spotený? zatiaľ mám podpazušie ešte suché, ale dokedy? aha, mal som pravdu, už začínam byť spotený atď)

• a teda všetko, čo si naše vedomie vo svojich obavách stvorí, sa nakoniec naozaj stane pravdou. Realita nám potvrdí to, čo sme tušili. Otázkou teraz je, či by sa to stalo pravdou aj v prípade, že by tomu vedomie neprikladalo význam a nezaoberalo sa tým. Vravím Vám, jednoznačne nie!!! Sami vravíte, idete cestou neviem kde, potenie začína, v spoločnosti vygraduje, prídete domov a akoby sa nechumelilo, všetko doznie a ste OK. Prečo? Od okamihu, kedy vojdete medzi ľudí, neustále sa podvedome zaoberáte myšlienkami, aké som tu popísal, avšak keď prídete domov, už na ne nemusíte myslieť, niet doma totiž nikoho, pred kým by sme museli byť nervózni, že na nás zbadá naše potenie, sme OK nie preto, že sa nepotíme, ale preto, že už nemáme dôvod myslieť nato, či a kedy sa spotíme!!!
    Odporúčam preto súvisle s používaním prípravkou na to určených (antiperspiranty a deodoranty sú určené pre ľudí, ktorých psychika s potením ich tiel nemá problém a preto v ich prípade tieto prípravky aj fungujú)v lekárňach - Driclor či Excipial Deoforte - ten používam i ja, pristupovať k problému správne i vo svojej mysli. Nezakrývať ho v kruhu najmilovanejších ľudí a priateľov, ktorým dôverujeme, no zároveň ho ani nijak nenafukovať, jednoducho postavte sa k tomu tak, že je to tak… Týmto prístupom sa prinajmenšom zbavíte pocitu, že pred druhými máte nejaké tajomstvo, ktorého odhalenie by Vám prinieslo spoločenské strápnenie. Vy sa ale nemáte za čo hanbiť!!! Preto je tak dôležité o svojom probléme komunikovať, ak na to príde vhodná situácia, neuzatvárajte sa s ním do seba, lebo myseľ ho naplno začne riešiť a nafukovať do obrovských rozmerov - a začarovaný kruh môže na Vašu smolu pokračovať…
    Celé som to tu zbúchal tak spontánne a neplánovane, avšak i skrze to dúfam, že to na Vás nebolo príliš “učené” :slight_smile: a že ste azda nejaký ten podnet objavili, ktorý môže spustiť nové spôsoby uvažovania. Kto chce, môže sa s nejakými otázkami na mňa obrátiť i mailom, dávnejšie som podstúpil zákrok botoxom a ak máte peniaze (je to riadne mastná záležitosť), kľudne si to dajde robiť pre mňa za mňa i každý druhý mesiac, no uvedomte si, že tento spôsob daný problém nerieši, iba ho dočasne prekrýva. Riešenie je vo Vás, v každom jednom, najmä v sebaprijatí takého, aký som a so všetkým, čo ku mne patrí - verte, nie sú to nijaké klišé keci.

Cawte, som veľmi rada že som našla ľudí ktorí sa trápia nadmerným potením tak ako ja. Prečítala som si tu všetky vaše rady a postrehy a rozhodla som sa vyskúšať ten driclor. Dnes som si ho aj kúpila tak to vyskúšam. Dúfam že to pomôže lebo už som bola načisto zúfalá. Trápilo ma to už asi od 8 triedy.Bolo to strašné, no ale veď vy viete o čom hovorím.
mám ale preddsa len jednu otázku: ked si vecer dám ten driclor a ráno umyjem, môžem si potom dať sprej alebo antiperspirant?
poraďte mi prosím nenašla som túto informáciu na pribalenom lístočku…
dakujem vopred
lulu

čaute tiež sa velmi potim a chcela by som si ist kupit do lekarne ten driclor a Excipial DeoForte ale neviem ktory je učinejši … mohli by ste mi prosim vas poradit?dakujem :slight_smile:

aoy:o)…ja používam driclor už dlhšie…kludne si môžeš dať ráno antiperspirant :o)…len si dávaj prosím ťa pozor, tak ako máš napísané v letáčiku, aby si si ho nedala na čerstvo oholené podpazušie…lebo to potom dosť štípe a svrbí:)

Ja sa tiez nadmerne potim hlavne na chrbte ale rozmyslal som ci nezacnem behavat a ci sa moj organizmus nejako nespameta ked budem vyvolavat nejaku fyzicku namahu.

ahojte chcela by som sa opytat že či už prestali vyrabat Driclor?? pretože u nas v lekarni ho už nedostat??

chcela som sa spytat, ci je ten diclor ucinny??
a priblizne kolko stoji? dakujem :slight_smile:

aoy, pre mňa bol účinný na 100 percent a stojí okolo 7 eur.Je účinný ale aj dosť škodí zdraviu, tak sa snažím nedávať si ho príliš často(ale aj tak si dosť ubližujem:o(. )

ahojky aj ja som bola v BA, ale doktor ma najskôr od toho odhovaral…tak sa chcem opytat ze ci aj teba?? ale potom ked videl na mne ze sa nad tym trapim tak povedal ze sa nemam bat, ze vsetko dobre dopadne…uz mas termin operacie??..ja sa neviem rozhodnut ci ist alebo nie…

Ja sa tiez nadmerne potim hlavne na chrbte ale rozmyslal som ci nezacnem behavat a ci sa moj organizmus nejako nespameta ked budem vyvolavat nejaku fyzicku namahu.