Baby, DP sa preukazuje za cely rok, cize musite vydokladovat kde ste pracovali CELY ROK, ak ste boli nezamestnane, tak len napiste cestne prehlasenie o dobrovolnej nezamestnanosi a dolozte to ako prilohu do DP, ak ste boli zamestnane, tak dolozte doklad, ktory ste dostali pri ukonceni prac, pom, cize ten papier, kde mate zhrnuty cely zarobok.
Baby, mam teraz chaos. Na jednej strane, ze si nemusim podat danove priznanie v AT ak nedosiahnem v cistom 11000, no po troch rokoch budem platit za kazdy rok 12 000, no ak si toto DP podam kazdy rok tak potom? Nebudem tuto sumu 12 000 e platit, ci ako? Ak som spravne pochopila, aby som nebola obmedzena v AT musim poziadat v AT Finanzamt o formular E9, ktory mi na SR potvrdia a potom ho s rakuskym DP poslem na Finanzamt a splnam hranicu do 11 000, ano? Spravne to chapem? Dakujem za odpoved.
Ahojte žienky. Vie mi niekto poradiť, ako mám postupovať? Rodina za mňa vybavuje všetky papiere, mam živnosť aj poberám rod. príd. v AT, všetky potrebné dokumenty doteraz mám v rukách, ale daňové prizn. mi nechcu ukázať, ani mi do dnešného dňa nedali žiaden doklad, že ho tam mám podané. Tvrdia, že je to všetko v poriadku. Je možné, že zobrala nejaké peniaze alebo daňový bonus rodina a nechcu mi to povedať? Co mám robiť? Živnosť mám od marca min. roku a príd. na 2 deti. Ďakujem.
Prosim Vas, poznate niekoho, kto vybavuje vsetko okolo zivnosti v Rakusku? Teda zalozenie, rodinne pridavky, danove priznanie, … Mne sa nechce sa s tym zaoberat a stale studovat nejake nove zakony. Takze radsej by som to prenechala nejakemu odbornikovi. Ak mate nejaky kontakt, prosim, poslite mi ho na adresu: stanastefani@azet.sk. Dakujem velmi pekne.
Ahojte dievčatá. Pracujem tiež v Rakúsku ako opatrovateľka a mám živnosť. Počula som, že ako rozvedená a starám sa sama o dve maloleté deti, mám nárok na príspevok ako matka. Prídavky dostávam. Ak áno, kde dostanem tlačivo na to? Diky.
Chcela by som sa informovat, lebo kazdy tvrdi nieco ine, ci mam narok na danovy bonus, ked som vydata a manzel berie danovy bonus na Sk. Pocula som, ze na DB maju narok len rozvedene a vdovy. Pracujem uz treti rok na zivnost, beriem tam RP ale zatial ziadny danovy bonus som nedostala. DP davam len na Slovensku. Ako mam postupovat?
No to je zaujímavé, prečo Ti ho ukázať nechcú. Do určitého príjmu sa totiž daňové priznanie podáva len na požiadanie daňového úradu. Daňový bonus si môžeš uplatniť, len keď si rozvedená, alebo vdova. Ty si nepýtaj daňové ukázať, ale pýtaj si ho pod zámienkou, že ho z nejakého dôvodu potrebuješ pre naše úrady - napr. daňový úrad, či soc. poisťovňu! Uvidíš, ako zareagujú potom!
Od 2011 je to len do 24 rokov!
Tlačivo dostaneš na Finanzamte, na 2 deti je to 660 niekoľko Eur ročne, mne prišlo aj za rok 2008 - teda spätne, potešilo ma!
Nemáš pravdu, daňový bonus dostávajú aj vydaté.
Dobrý deň,
ja by som potrebovala radu. Pracujem niekoľko rokov v Rakúsku ako opatrovateľka cez agentúru. Súrne potrebujem úver a podmienkou pre schválenie, pre mňa ako živnostníčku, je podanie daňového priznania. Pričom daňové priznanie som musela podať aj v Rakúsku, aj na Slovensku. Ale v agentúre mi povedali, že nemám podávať, tak som to neurobila. Taktiež mi bolo povedané, že nemám si podávať ani na Slovensku. Môžem podať teraz daňové priznanie v Rakúsku? Je to vôbec možné, aby som podala daňové priznanie v obidvoch štátoch, aj na Slovensku, aj v Rakúsku súčasne?
Vopred vám ďakujem za všetky reakcie.
Tina, prosim, presnejse napiste, ako podat DP v AT treba. Aku ziadost treba potvrdit u nas na DU, vlastne co musim pisat v tej-to ziadosti?
Mozem aj teraz podat v AT DU za rok 2009. Budem platit pokutu, ked ano, to v akej vyske. Potrebujem surne uver z banky, a tam ziadaju odo mna DU v AT i DU SK. Dakuem za odpoved. Budem velmi vdacna.
Ahoj, Janka ja mám živnosť v A 2 roky. Opatrujem pána, ktorý už teraz vie po slovensky, takže mu ľahko vysvetlím, čo potrebujem a on je ochotný pomôcť. Telefonoval na FA a tam mu jasne povedali, že DP dávať nemusím a čo bude o tri roky, to nevedia ešte ani oni sami.
Ahojte dievcata, som opatrovatelka, poberam rodinne pridavky. Pocula som, ze od roku 2011 nebude moct poberat pridavky v Rakusku? Vie niekto nieco o tom? Dakujem za odpoved. Krasny den zelam. Denisa
Dievčatá, som v Grazi, aké budem potrebovať doklady na rodinné prídavky, keď v každom lande je to iné? Som vydatá, ak niektorá vie poradiť, budem veľmi rada.
Nespoliehaj sa na agentúru ty si živnostníčka. Penále alebo pokuty nebude platiť za teba agentúra. Daňové priznanie si povinná podať v Rakúsku po troch rokoch od začiatku podnikania. A na slovensku si povinná podať každý rok.
Nie po troch rokoch, ale až v roku, kedy presiahneš čiastku, určenú zákonom, v roku 2009 to bolo 11000 EUR.
Zdravim vas baby v at., som rozvedena a vybavujem si znovu od septembra rodinne pridavky a teraz mi doslo, ze je potrebne zdokladovam alimenty z SK - ma niekto s tym skusenost?
Máš predsa zdokladované na rozsudku o rozvode, ktorý si musela dať pri žiadosti o rodinné.
DP na Slovensku si povinná podať! Je to DP zo zahraničných príjmov. Teraz už len čakaj, kedy sa nato príde a priprav si peniaze na penále. Nechápem, načo sa pýtaš v AG, keď maš ústa a stačilo ísť na Slovensku na DÚ a máš to z prvej ruky. Druhá vec v AT DP nepodávaš az v tom roku, kedy prekročíš hranicu 11000 eur. To je hlúposť. Po 3 rokoch živnosti si povinná oznámiť svoj celkový príjem za tie 3 roky, aby ti boli dorovnané odvody do SVA zo skutočného príjmu, lebo tých 142 eur je len zaloha z mesačného príjmu niečo okolo 550 eur a to zarobíš určite viac. Najlepšie je DP v AT podať každý rok, aby ti odvody dorátali už po roku, lebo po tých 3 rokoch, keď ti to dorátajú, tak sa ti poriadne zvýšia kvartálne odvody. Doplatok za tie 3 roky ti rozrátajú do kvartálov.