To preto lebo je v platnosti nový zákon a rozvedeným idu kratiť rodinne prídavky o výšku výživného je to diskriminácia ale nič s tým neurobíme preto to od teba žiadajú.
Marianna, buď taká dobrá a napíš mi číslo zákona, kde sa o tom píše. Fakt neviem, odkiaľ poniektoré beriete takéto informácie, žeby “jedna pani povedala?”
Drahá jarka, ja som si to nevymyslela ani jedna pani povedala, mne to priamo povedali na finančnom úrade pretože 1.5.2010 bol novelizovaný zákon EU o dávkach a kedže to, čo poberáme my v Rakúsku je rodinná výpomoc a nie rodinné prídavky a Rakúske úrady považuju výživne za soc. dávky, tak to chcú prehodnotiť. Ak ty si taká múdra, tak ako že to nevieš?
No, neviem to preto, lebo na našom Finanzamte asi zákon nenovelizovali. Ja poberám rodinné v plnej výške od septembra naďalej a to som bola na FA osobne a nikto mi o žiadnej novelizácii nehovoril.
Diky baby za ohlasy. Ten zakon fak je od 1.5.2010 novy, to mi doslo, ze vstupil do platnosti. Len som teraz zvedava, ci mi skratia pridavky alebo nie. Vkuse kydaju, ze nas tu vela opatruje a ze im berieme pridavky domov ale chcem vidiet Rakusanky, ktore to budu robit za tie peniaze, ahojte.
Spominali ste tu RP v Rakusku, ale nedocitala som sa, co sa bude diat v maji 2011. Chcu nam uplne zrusit alebo znizit pridavky? Som rozvedena. Prosim o odpoved. Dakujem.
Môzes mi napisat prosim o aky zakon ide a co nas caka. Tiez poberam pridavky a zaujima ma, ake zmeny nastali. Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či som povinná podať daňové priznanie aj v Rakúsku, keď tam toho času pracujem ako opatrovateľka a podľa zmluvy dosiahnem čistý príjem viac ako 11 000 euro ročne, ale opatrovať som začala až od prvého septembra 2010, čiže môj príjem dosiahne za tieto štyri mesiace okolo 5000 euro v čistom. Neviem, či daňové mám podať aj v Rakúsku za rok 2010 alebo iba na Slovensku. Poraďte, prosím. Ďakujem.
Ako nemohli novelizovat zákon na tzv. “vašom finančnom urade”? Však aj v Rakúsku platí, že keď sa jedná o novelizáciu, tak to platí pre celú krajinu bez výnimky, rozum mi zastane.
Ahoj, vidim, ze si zbehla v tejto teme a mas pravdu, je to tak, treba podavat danove priznanie hned, a ak sa da, tak si znizit prijem ako sa len da, lebo po odcitani nakladovm ci uz skutocnych alebo 12% pausalm sa to pocita takm ze prve dva roky vsetko, co ostane ako hruba mzda nad cca 5500 eur, rocne sa nasobi 15% a od tretieho roku 25%.
Danove priznanie, pokial si ho neprefotili, tak ho nemaju, a Ty ak mas zaujem, mozes sama ist na finazamt a vypytat si kopiu.
Opatrujem ležiaka, na finanzant sa nijako nedostanem, môžeš mi, prosím ťa napisať bližšie o čo ide a ako sa to tlačivo volá, či je na nete na stiahnutie. Mám deti 20, 19, 14 sama sa o ne starám, mám na príspevok nárok? Ďakujem.
Prečítaj si príspevok z 8.10. od, z. A jasné, že do DP zarátavaš len skutočné príjmy a nie zmluvné.
Dobrý deň, rada by som išla pracovať do AT, ale v mnohých veciach mi nie je jasno. Rada by som sa Vás opýtala, keď máte rakúsku živnosť a platíte si odvody v AT, platíte aj odvody do sociálnej a zdravotnej na Slovensku? Počúvam rôzne názory, ale určite vy ma tu môžete poučiť čo najlepšie.
Veľmi pekne ďakujem. Zuzana
Prosím o radu, koľko dane budem platiť, ak môj príjem v A za r. 2010 bude po odčítani 12% paušálu a odvodov 12 900 eur. Pekne ďakujem za odpoveď. Anka
Nie Zuzana, na Slovensku si neplatíte. Platíte len v Rakúsku.
Rodinné prídavky sa rusiť nebudú, ale budú platiť opatrenia. Avsak sa to nevsťahuje na opatrovateľky.
Milá Oľga, podávať daňové priznanie je povinnosť. Podať musíte aj na Slovensku a v Rakúsku, aj to som mala, že podávajú rozdielné danové priznanie, pozor je to považované ako keby ste daňové priznanie nepodali, ale v Rakusku ak sa nezhoduje zo slovenskou verziou je považované za podvod.
Prajem dobrý deň. Vie mi niekto poradiť, ako si vybavím v Rakúsku rodinné prídavky na syna a čo všetko k tomu potrebujem? Mám rakúsku živnosť od 01. 03. 2010 a od tohto času rod. prídavky na Slovensku nepoberám. Som rozvedená a syn má 12 rokov. Veľmi pekne Vám ďakujem a prajem príjemný deň.
Pre autor z 8.10. informuješ nepresne. DP musí3 dať aj po prvom roku ak prekročíš 11 000.- ak nie, nemusíš podať ani 10 rokov, podľa terajších zákonov. Čo sa týka toho doplatku do SVA, Ty nie si povinná hlásiť aký je Tvoj príjem, ale môžeš urobiť pre SVA ročné zúčtovanie, na základe ktorého Ti ten doplatok vypočítajú a DP nemusíš podávať. Ak tak neurobíš nič sa nedeje, ale SVA môže požiadať finančný úrad o Tvoj príjem a ak si nedávala DP, finančný úrad Ťa vyzve na podanie aj za všetky roky dozadu a vtedy budeš doplácať do SVA za všetky tie roky.