Ahojte. Nevie mi niekto poradit, ci musim platit aj do lekarskej komory? Lebo mi prisiel sek, ale rodina mi to nechce zaplatit a hovori, ze to sa nemusi platit, tak neviem co robit, poradi mi niekto?
Das neue Jahr bringt einige Erleichterungen für Selbstständige, eine der wichtigste: Die Umsatztgrenze zur verpflichtenden Abgabe des Jahreserklärung wird von 7500 auf 30000 Euro erhöht. Somit müssen umsatzsteuerbefreite Kleinunternehmer ab dem 1. Jänner keine Jahresumsatzsteuererklärung mehr angeben.
Takze mile opatrovelky, novy rok prinasa niektore ulavy pre samostatne zarobkovo cinne osoby. Jedna z najdolezitejsich: stanovena hranica o povinnom predkladani rocnych vynosov je posunuta. Aa to nasledovne, doteraz ste mali povinnost pri zarobku nad 7500 eur podat danove priznanie, teraz sa vsak hranica posuva na 30 000 eur. Z toho vyplyva, ze od 1. januara 2011 stat oslobodzuje male podniky a malopodnikatelov od dokladovania vynosov danovymi priznaniami, tzn., nemusite dokladovat svoj rocny obrat danovym priznanim, cize ziadne dane neplatite, ste oslobodene, teda ak nezarobite viac, ako 30 000 eur.
Ahoj Monika, a odkiaľ máš tento text? Ak z netu, rada by som si to prečítala celé. J.
Mila Monika, mohla by si naisat, kde si sa toto docitala alebo cislo zakona, ktory o tom hovori? Alebo cosi blizsie kutomu? Ved ta hranica nasho zarobku doteraz bola 11 000 a nie ako ty pises. Alebo som nieco zle pochopila?
Dobry den, poprosim Vas o kontakt na koho sa mozem obratit s touto ziadostou, kto mi poda, nejake informacie pre zaciatocnikov v tejto oblasti? Budem rada za akekolvek info co a ako dalej v tejto oblasti, co sa danovych priznani a vybavenia zivnosti v Rakusku tyka. Dakujem Ing. Trnečková.
Týka sa dane z obratu a nie dane z príjmu - to je podstatný rozdiel, alebo ti to Monika možno ani nič nehovorí. Takže najprv poštuduj.
Chcem vediet, aky formular potrebujem na danovy bonus za rok 2010, ak som samozivitelka a poberam z Rakuska rd na jedno dieta a ak za rok 2009 mi agentura umyselne danovy preplatok zamlcala, co mam robit?
Dobry den Vam vsetkym, chcela by som poprosit o radu co sa tyka vypoctu danoveho priznania - aky je postup a ci sa zaratava do prijmu aj cestovne a az potom odratava suma za cestovne alebo 12% pausal? Do kedy treba podat DP? Za kazdu radu dakujem. Aneta
Dobrý deň, prečítala som si diskusiu a nenašla som tam adekvátne odpovede na moje otázky. Mama mi opatrovala predtým v Nemecku, teraz nastupuje do Rakúskej rodiny, cez agentúru, ale má len slovenskú živnosť. Ako je to možné robiť na slovenskú živnosť, keď každá opatrovateľka v rakúsku má aj rakúsku živnosť?
Som z rozvedenej rodiny a nakoľko idem po dvojročnej pauze od strednej školy opäť na vysokú, chcela by som sa opýtať či mame znovu vznikne nárok na poberanie prídavkou ak ostane v Rakúsku. Za akékoľvek informácie a rady budem vďačná.
Mamicka ma narok na pridavok na studujuce dieta do 24 rokov zivota, podmienkou je zivnost v Rakusku a pravidelne platby do socialnej poistovne.
Samozrejme, ze je to mozne, na Slovensku ste povinna podat danove, vyplyva to zo zakona, dan vsak neplatite, je jedno kolko zarobite. V Rakusku je lepsie podat, aj ked neprekrocite hranicu z dovodu, ze dan. urad vas moze vyzvat dan. priz. podat spatne aj o niekolko rokov.
Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať na daňové priznanie v rakúsku? Neviem aké doklady tam potrebujem, neviem kto mi to urobí. Poraďte mi prosím Vás.
Dobrý deň. Ten šek by ste zaplatiť mali, je to raz ročne a malo by sa to platiť.
Zdravím dámy, je tu nejaká žienka, ktorá mi vie fundovane poradiť? Od septembra 2009 mám rakúsku živnosť a podľa mojich informácií prvé 2-3 roky sme oslobodené od podávania daňového priznania. Takže u nás na Slovensku som podala len za obdobie do spomínaného septembra. Otázka: Je moja info správna? No a ak nie - čo všetko potrebujem, aby som podala daňové priznanie a je potrebné ho podať aj na Slovensku? Poznáte niekoho, kto ho vie urobiť, niekde okolo Zvolena. Dúfam, že niekto bude vedieť poradiť, vopred Vám ďakujem a prajem príjemný večer.
Na Slovensku si mala podať DP z tzv. celosvetových príjmov za celý rok 2009 t. j. až do 31.12.2009 - do augusta slovenských a od augusta rakúskych. Robím DP už viac rokov.
Opatrovanie v Rakúsku je legálne možno vykonávať len na základe rakúskej živnosti alebo ako zamestnanec v rodine. Preverte si agentúru, ak tvrdí, že je možné opatrovať na slovenskú živnosť, niečo nie je v poriadku. Ak v Nemecku pracovala na slovenskú živnosť bola tam tiež nelegálne, agentúra mala v zmluve určite ustanovenie, že za dodržiavanie nemeckých zákonov zodpovedá opatrovateľka a v prípade, že by ju kontrolovali, pokutovali by ju a nie agentúru.
No a tento rok? Mám podať daňové aj na Slovensku alebo len v Rakúsku či ako to je, vie to niekto presne? Ďakujem pekne za odpoveď.
Marika Ti odpovedala dobre, len pre začiatočníka komplikovane. Na Slovensku si povinná podať daňové každý rok, v Rakúsku len ak Tvoj príjem je vyšší ako 11.000 eur. Ak je Tvoj čistý príjem nižší ako 11.000, daňové priznanie v Rakúsku môžeš, ale nemusíš podať.
Ďakujem za odpoveď, čiže to znamená, že na Slovensku podám aj tentoraz daňové priznanie z celosvetových príjmov, pretože v Rakúsku som hranicu neprekročila.
Ahoj, odkial to beries? Dostane rodinne pridavky do 24 rokov dietata. Dostane do 26 rokov a pokial je to chalan a bol na civilnej nahradnej sluzbe, tak ma narok do do 27 rokov veku. Ale samozrejme musi riadne studovat.