Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

A ešte by som poprosila o radu. Do výdavkov uvádzam 12% a SVA. A môžem aj WKO? Alebo to je zarátané v tej paušálnej 12%-tnej?

Cakam na vase rady a odpovede. Este keby mi vedel niekto pomoct najst pracu aj za proviziu, lebo som vo velmi zlej financnej situacii. Napisem aj nazov tohto listu Auswahl einer Betrieblichen Vorsorgekasse.

Prosím na Vás kontakt! Ďakujem!

Ahojte, potrebovala by som poradit, chcela chcela by som priplacat na SVA, keby som nahodou bola chora, neviem sa zorientovat na tej stranke SVA, ako mam postupovat, treba vyplnit formular a poslat ho spat vyplneneny na SVA? Viete mi poradit? Dakujem.

Sme predsa šikovné, vyplniť a vypočítať dane v RA môžete sami. Otvorte stránku na 4 riadku. Otvorte uvodnu stránku, dole kliknite na Download, zajdate tam vyplnený formulár E1, E1a, U1. Len ukážkovo s výpočtami. Pri vyplnování pozor, je tam malá chybička. E1 str. 2 vyplnit stĺpec 2 číslo 6 selbstandiger Arbeit.

WKO je v paušálu. Paušálom je to najľahšie, ale pozor pri väčšiom zárobku je 12% ný odpočet málo, ja si celý rok odkladám účty, je to pracnejšie ale oplatí sa. Paušál musíte mať 5 rokov.

Evka nerozumiem - ktoru stranku mas na mysli? DP som si urobila sama, ale len na E1. Toto tlacivo mi doniesol domaci. Vcera bol zaniest DP a nic nevravel, ze je to zle. Musim este vyplnit aj E1a, U1? Dakujem.

Chcem sa opytat a nasledne poradit. Momentalne som teraz v Rakusku a minuly tyzden mi volal moj byvaly zamestnavatel zo Slovenska, ci by som nerobila uneho pocas dvojtyzdnoveho volna, ked som na Slovensku. Mam rakusku zivnost. Ako to bude s odvodmi, danami a hlavne ci nepridem o rodinne pridavky. Ako postupovat, aby to bolo pravne v poriadku pre oboch. Dakujem.

Neviem akú stránku máš na mysli, kalkulačka na výpočet dane na rakúskom BMF bude pre rok 2010 fungovať až od februára, tak tam píšu, napíš prosím ťa, o akú stránku sa jedná, ďakujem.

Prosim Vas, moze mi niekto vysvetlit, ze ak mi vysla dan minusova / napr. -696 eur /, ze co to pre mna znamena, dakujem?

Tak to neviem, či ti niekto poradí, sú to bonusy a čiastky, ktoré robia daňováci sami, možno aj podľa toho v ktorej časti RA si bonusy uplatňuješ. Ja som loni dostala na účet 157 EU bonus.

Čo všetko by som si mohla dať do nákladov? Mam WKO, poplatok, ktorý som uhrádzala agentúre, cestovné. Samostatne SVA. Myslíte, že by mohlo byť aj kredit za telefón? Som ten prípad, že mi vychádza väčší zárobok. Vďaka Evka

Tlačivá E 1 a E 1a nájdeš na stránke BMF, postup je: do google zadáš Formulare Steuern, roztvorí sa priamo Formular-Datenbank a tam v 1. riadku nájdeš E1 a pod tým E 1a. Tlačivo U 1 netreba k daňovému priznaniu, len ak si potrebuješ nechať vyplácať podporu v nezamestnanosti. U1 je náhrada doterajšieho formuláru E 301. Myslím, že to platí do mája 2010.

Do google si zadaj Zusatzversicherung in der Krankenversicherung, tam nájdeš ten formulár, je veľmi jednoduchý, vyplníš ho a pošleš do SVA, kde pôsobíš. To je všetko. Oni ti pošlú odpoveď a v zásielke by mali byť aj potrebné Krankenmeldungen, pokiaľ si ich neobdržala v úvodnom balíčku SVA. Treba sa dôsledne držať ich pokynov, teda ak budeš práceneschopná, musíš tie hlásenia posielať v 2-týždňových intervaloch.

Ak máš na mysli negetive Steuer v Rakúsku, tak to dostávajú tí, ktorí zarábajú málo, teda sú napr. pod hranicou odvádzania dane, ale platia si odvody do SVA. Tvoja suma sa podobá na Alleinverdinerabsetzberag pri dvoch deťoch. Túto sumu dostaneš vyplatenú.

Nechapem, to ako moze vzniknut taka dan v minuse? Ak mozes napisat, tak aky ti vysiel cisty prijem za rok?

Dobrý deň! Robím v AT a na živnosť od 01/2010, takže riešim, či podavať alebo nie DP. Rakúsko považuje opatrovateľky / ktoré majú Wohnsitz v AT / za daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou, to znamená, že na SK sú daňovníkmi s obmedzenou daň. povinnosťou a preukazujú iba príjmy zo zdrojov na úzení SK. Riešili ste to už niektorá? Myslím, ako to preukazujete slov. DÚ, že máte daňovú rezidenciu v AT? Ďakujem.

Som velmi prekvapena nad rychlostou, akou mi za rok 2010 vyplatili rodinne pridavky. Papiere som odovzdala 7. dec. 2010, teraz v pondelok 10.1. z FA mi volali, aby som doniesla Rechnungen a dnes mi prislo postou odsuhlasene RP. Inac rozvedena kolegyna od augusta 2010 nedostala RP. Sme obe z Linz.

Ahojte.
Chcela by som od vás radu ohľadom DP, či to musím podávať aj tu v AT. Mne hovorili, že to stačí len doma na SK a v AT-len v prípade, že si to vyžiadajú samé úrady-ináč nemusím. Ako to vlastne je? Pretože tu čítam, že vy podávate aj v AT. Prečo? Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Mne to bolo tak vysvetlene, ze podla mojho prijmu mi, urobia presne odvody do SVA na buduci rok. Za rok 2009 som dala DP a v maji 2010 mi prisiel INFORMATION UBER NACHBEMESSUNG s presnou sumou, konkretne 259.80 eur. Tolko zaplatim navysse do SVA za cey rok v roku 2011. Tie co nedali DP, tak pausalne tento rok platia o 50 eur stvrtrocne viac do SVA. Mojej striedacke vyslo SVA o 909.84 eur viac, ze bude platit v roku 2011. Ale ona to na konci roka 2010 zaplatila, a teraz pri DP si tuto sumu aj odratala od hrubeho zarobku a tym padom jej vysiel cisty prijem tesne pod hranicou 11000 eur, takze bude mat nulovu dan v Rakusku. Tych 909.84 eur ju nejak nevykolajilo, s tymi peniazmi ani neprisla do styku, lebo nam domaci stahuje za den 15 eur na ucet, a z toho nam plati SVA a zaroven spori peniaze. Mne preto vyslo tak malo, lebo v roku 2009 som zacala robit od septembra. No a tie co nedali prve tri roky svojej zivnosti DP, musia tak urobit po troch rokoch a potom im bude douctovany rozdiel na zaklade skutocnych prijmov a musia doplatit.