Ďakujem ti pekne Alia, ale priznám sa ti, že aj tak veľmi tomu nechápem. To znamená, že to DP v AT podávať nemusím? A tým pádom budem platiť paušálne 50, - eur štvrťročne? A prosím ťa, tých 50, - mi príde extra šekom, alebo to bude zarátané v sociálnych odvodoch? Ďakujem ešte raz za vysvetlenie.
Nemusis podavat v AT, ale po troch rokoch ta to neminie. Nakolko si za rok 2009 / ak si uz samozrejme pracovala vtedy na zivnost / nepodala v AT DP, oni nevedia, aky si mala prijem, tak pausalne kazdemu, kto nepodal DP v AT za rok 2009, zdvihnu SVA o 50 eur, ktore uhradis v 2010. Nepride to zvlast na seku. K zakladnemu SVA ti to pripocitaju. Ja som si podala za rok 2009 DP, tak mne vedeli presne z mojho prijmu vypocitat SVA. Takze ja nebudem platit 50 eur ale 64.95 eur stvrtrocne. Moja striedacka si tiez urobila za rok 2009 DP a jej tiez tym padom vedeli vypocitat presne odvody cize tych 909.84 eur. Ona robila rok 2009 cely, ja len 4 mesiace, preto ma taky velky rozdiel. Odrobila 195 dni, ja len 61 dni. Takto, ide tu o to, co sa tyka teba a ostatnych co nepodaju DP v At kazdy rok je vyhodne kazdy rok platit ten rozdiel napr 500 eur ako potom naraz 3 x 500 eur. Samozrejme to je priklad, ale vysvetlila som ti princip. Inac ak si sa rozhodla podat teraz DP v AT, za rok 2010, mozes si urobit este aj za rok 2009. To DP si urob sama, je to velmi jednoduche.
Opravujem tych 4 x 50 eur uhradis v 2011, nie ako som napisala v 2010.
Ja pracujem na živnosť len teraz od 8 / 2010. A to tej tvojej striedačke vyšlo tých 909, 84 zrejme ročne. Či tiež kvartálne? Takže kvartálne, čo platíš do SVA tých cca. 450, -eur-tak musíš zaplatiť ešte aj kvartálne 64, 95? To sú akože dane? Ja som myslela, že do zárobku 11000, - sme od daní oslobodení?
A smiem sa ťa ešte opýtať, či do DP v AT môžem dať do nákladov aj PD-úhradu agentúre za rok? A čo sa týka platenia cesty-tak tiež? Ale ja som od šoféroch nebrala žiadne doklady. Ako to teraz zdokladujem? Ďakujem.
Chcela by som Vás poprosiť o cenu za vypracovanie daňového priznania. Ďakujem
Ahojte, čítam tieto rady o daňovom priznaní, chcela by som sa spýtať, či sa niečo odratáva aj na dieťa. Nikde to tu nevidím. Ďakujem
Ahojte, mohol by mi niekto vysvetlit, co znamena tych 12%, co mam odpocitat na DP.
Dobrý večer opatrovateľky. Od januára 2010 som pracovala v Rakúsku ako opatrovateľka (živnostníčka), v roku 2011 musím podať daňové priznanie? Chcela by som len vedieť, čo musím robiť, potrebujem nejaké formuláre? V roku 2010 som nezarobila viac ako 10 000 eur. Ďakujem všetkým za odpovede. Ale od toho roku zarobím viac ako 10000 eur (predpoklad), tak potom v roku 2012 musím už podať vyše 30% daňovému úradu?
Prajem krásny den, a zároveň prosím o radu. Mám syna prvý rok na vysokej škole a na finanzamte ma žiadajú o tieto doklady: Inscripcions a Schulnoten bestätigung, a ja neviem presne, čo to je. V rodine mi vraveli, že tam musí mať zapísané známky zo skúšok, ale aký formát to má mať, neviem. Syn musí presne vedieť, čo potrebuje žiadať na štud. oddelení. Ak máte skúsenosti, prosím napíšte, ďakujem.
Silwa, okrem roznych dokumentov, ktore som im poslala ziadali este dodatocne prefotene indexy / mam troch vysokoskolakov / + original potvrdenie o navsteve skoly, to nech si ziada na studijnom.
Prosím Vás, poradte mi, mám živnosť od mája minulého roka, t.j. od roku 2010 a mám problém, že na mojom živnostenskom liste sa pomýlili v dátume narodenia, tak teraz to opravujú, ale kedy mi ho pošlú je otázne, lebo to vraj trvá dlho. Vôbec neviem, ako mám podať daňové priznanie, keď nemám v rukách živnostenský list so správnymi údajmi a kde mám podať daňové priznanie, či ho musím podať aj v Rakúsku alebo stačí len na Slovensku. Pomôže mi každá rada. Ďakujem
Inskription je potvrdenie o zápise. Na Schulnotenbestätigung treba buď prefotený index alebo výpis známok, to mu vytlačia na študijnom.
To znamená, že na Slovensku nemusí podať daňové priznanie ?
Chcela by som tiež poprosiť o radu. Kamarátka pracuje v Rakúsku, má živ. list a rodina za ňu platí odvody. Od 14.4.2010 je tam ako zamestnanec. Jej celkový príjem je za rok 2010 8.400 EUR + cestovné 1.320 EUR. Kde má podať daňové priznanie? Na Slovensku alebo v Rakúsku, alebo tam aj tam? Ďakujem.
Nerozumiem, ako sa da požiadať o rod. prídavky začiatkom decembra, ked je potrebne doložiť Rechnung aj za mesiac December?
Ďakujem za odpovede, prajem pekný večer
Dobrý deň. Ak môžte, poraďte mi. Počas roka som opatrovala vo viacerých rodinách. Podávam len jedno DP za celý rok a to na DÚ tam, kde momentálne som, alebo za každú rodinu zvlášť? Na DP je napísané: “Prosím, vyplňte za každú prevádzku a hospodársky rok.” Zdá sa mi to hlúposť, ale opýtam sa. Ďakujem.
A ešte by som sa chcela opýtať, koľko je vlastne to zvýhodnenie. Lebo niekde píšu 98,10 za 14 dní, čo je 7,007 na deň a inde zase 6,54 za deň. Čo je správne?
12% je paušálna daň, zrátaš si príjem, to je výplata + cestovné / ak ti rodina prepláca / + za každý odrobený deň 6,54, z celkového príjmu si odpočítaš 12%, zo zostatku si odpočítaš výdavky do SVA a WKO a máš čistý príjem, ak je to do 11tis, neplatíš daň.