Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Milá Eva, daňové sa podáva aj na Slovensku aj v Rakúsku. Povinné nie je. Pravda že sa nemusí, ak nepodajú, tak budú musieť dodatočne a zaplatiť naraz.

Daňové sa musí podať.

Áno, daňové treba podať, ale až po 3 rokoch od začiatku podnikania, keď nepresiahne sumu 11000 eur za rok.

Dobrý deň. Čakám že dáte na seba kontakt, ale ho ešte nikde nevidím. Potrebovala by som daňové priznanie rakúské aj slovenské. Môj e-mail je p.silvia75@yahoo.de Ďakujem. Silvia

Trošku zavádzate, na Slovensku je povinné a v Rakúsku len vtedy, ak sa prekročí príjem 11000 eur v čistom.

Musí sa podať, ale len na Slovensku, v A. určite nie.

Mam zivnost od 7.7.2010 v At pracujem ako opatrovatelka, som samozivitelka, neviem ci mam narok na danovy bonus a kedze som bola evidovana pol roka na urade prace, za vysvetlenie dakujem.

Je to tlačivo E1, E1a, a U1.

Dobrý deň, prečítala som si, že robíte daňové priznanie pre opatrovateľky v Rakúsku a aj veci okolo toho. Ja by som potrebovala poradiť s DP v Rakúsku. Môžete ma prosím kontaktovať na e-mail: janka771@centrum.sk? Ďakujem

Toto forum je ohromné. Veľa nových veci som sa dozvedela. Terezka si dobrá.

Dobrý deň, chcela som sa opýtať či mám nárok na daňový bonus. Som vydatá, deti mám už veľké. Daňové priznanie som podávala minulý rok a idem aj tento rok. Ďakujem.

Ahojte, toto fórum je super, dozvedela som sa, že prvé 3 roky nemusím podávať v AT daňové priznanie, robím len od mája 2010 v AT. Ale na Slovensku ho podať musím? Som samoživiteľka s dvomi deťmi, mam nárok aj na daňový bonus z Rakúska, či Slovenska, ktorý tu už bol spomenutý? Prosím vás o odpovede, pomôžete tým aj ďalším ženám, ktoré ešte daňové nepodávali. Ďakujem pekne.

Tu minusovu dan Ti da FA, ale ty si musus nahlasit c. uctu, aby Ti to mohli poslat. Daniela

Rada by som Vám tiež poradila. Som opatrovateľka v Rak. tretí rok so živnosťou. Daňové priznanie sme povinné podávať na SK, keďže podľa našich zákonov máme tu trvalý pobyt a sme rezidenti SR, a sme tu cca 180 dní v roku. Ak je príjem za rok viac ako 2012. 85 eura musí sa podať DP u nás na SK. / V Rak. bola táto hranica v r. 2010 do 11.000 EUR - hrubého príjmu, kedy sa daňové priznanie nepodáva! Ja som ho tiež vlani podala a na finanč. mi potvrdili, že to nie je potrebné. Tento rok je to hodne zvýšené do 30.000 EUR, čo som dostala aj oznámením zo SP v Rak. a zvýšené odvody sa platia po treťom roku podnikania, či podáte alebo nepodáte v Rak. DP, nakoľko naše platy nedosahujú ani ich minimálnu mzdu, a toto je práve to, že doplácame odvody do výšky min. mzdy, na stránke www.vavslovakia.sk/danové-priznanie-v-rakusku je to podrobne vysvetľené a netreba o tom už viac pochybovať! Jednoznacne danove podat na SK každý rok, pokiaľ len 1 mesiac pracujete v Rak. Príjemný deň prajem, Anna

Chcem opraviť ten príjem v Rakúsku: do výšky 11.000 € čistého príjmu, teda po odpočítaní odvodov, cestovného a paušálov: stravné a cestovné. Ospravedlňujem sa, Anna.

Ak dovolíte, odpoviem Vám aj ja, Ano hranica bola za rok 2009 11 tis. €, mnohé sme dostali od SWA v januári oznámenie o zvýšení odvodov o cca. 50€ mesačne, po treťom roku podnikania v Rak. a tiež, že sa hranica čistého príjmu posúva do 30 tis. €, kedy daňové nepodávame, DP za rok 2010 samozrejme.

Dodry den, vie mi niekto poradit, ak mi minuleho roku bolo vo Wiedni pridelene danove cislo to cislo mi plati aj teraz v inom kraji alebo mi po podani dp pridelia nove? Dakujem, prijemny den.

Cauko Evi, pokial viem, tak cislo je pridelene iba raz a plati ti stale, pokial mas zivnost. Pekny den.

Raz tu čítam, že sa DP v Rakúsku podáva len ak prekročím zárobok 11 000 ročne, inokedy, že treba podať po 3 rokoch, aj keď túto hranicu neprekročím, tak ako teda? Je tu niekto, kto má informáciu priamo z finančného úradu, prosím odpíšte. Veľmi pekne ďakujem. Jana

Neviem, ci je to celkom tak, ja som menila miesto teda aj mesto vykonavania zivnosti a pridelili mi nove cislo danovnika.