Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Dajte to vypracovať odborníkom ale nenaleťte hocikomu, nie je to len o tých 12%, vôbec to nie je pravda.

Dakujem za vysvetlenie. Rozumiem tomu, co si napisala, ale to neznamena, ze sa mi to paci, fuj! Nepaci sa mi to. Zdvihne mi to prijem a mozno budem musiet koli tomu este aj dan platit. darilka

Nie, samozrejme, máme nárok aj na bonusy a tých 13 % z čistého príjmu aj tak odratúva FA automaticky. A daňovými poradcami sa to tu naozaj len tak hemží. Ako spoznám odborníka ? Ani jedného, kto sa mi doteraz ponúkal, som nenašla zapísaného medzi daňovými poradcami, väčšinou majú živnosť na vedenie účtovníctva alebo organizačné poradenstvo. Takže nie sú ani poistení na škodu, ktorú mi zle vypracovaným DP spôsobia. Takže zaplať, ale záruka je kde? Žiadna.

Vedel by mi niekto povedať, čo všetko je zahrnuté v tých paušálnych 12%-ách, ktoré si odpočítam z mojho hrubého príjmu? Respektíve, čo si ešte možem odčítať, aby som dostala konečný čistý príjem? Ďakujem. darilka

Neviem, ako je to možné, ale ja som aj v roku 2009 podávala začiatkom decembra a aj v roku 2010 a peniaze som mala normálne na účte už v polovici decembra.

No tak aj tak nemáte takú rýchlosť ako u nás v Gänserndorfe. Odniesla som papiere2. decembra a peniaze som mala na účte už 11. decembra :slight_smile:

Chcem sa opýtať, či je možné podať opravné daňové priznanie v Rakúsku za rok 2009, ak som zistila, že som zle vyplnila DP, alebo niečo nezrátala, či sú potom problémy na Finanzamte? Za odpoveď ďakujem.

V slovenskom DP sa pričitáva do príjmu cestovné a stravné? Díky.

Ahoj Monika, alebo niekto kto by bol ochotný mi pomôcť, chcela by som sa Ťa spýtať, či mi nemôžeš tiež poradiť ohľadom DP. Pracujem na živnosť od júna 2010 a chcem podať daňové priznanie, ako mám začať, alebo je lepšie si to dať urobiť nejakému odborníkovi alebo to zvládnem aj sama, ale vôbec neviem ako na to. Ďakujem.

Dobry vecer, vie mi niekto poradit? Pracujem na rak. zivnost 3 roky, 2x som podavala DP. Za rok 2010 podavam tiez, ale v tomto roku som 5 mesiacov pre chorobu nepracovala. Bola som pripoistena a poberala som davky PN. Teraz si robim DP a pocula som, ze tieto davky za PN musim tiez priznat v DP. Prosim poradte mi ci je to pravda a ak ano, do ktoreho riadku v DP mam tuto sumu napisat, alebo je na to nejaka priloha? Dakujem.

Treba sa o to pokúsiť a priložiť sprievodný list s vysvetlením (objasnením) dôvodu opravy.

Okrem 12% paušálu si môžeš odpočítať: Povinné odvody do SVA (nie Zusatzversicherung) a Základný poplatok do WKO.

Pre rok 2011 bola výška odvodov vypočítaná na základe výšky čistého zisku prvého roku živnosti-teda u prevažnej väčšiny opatrovateliek, ktoré začínajú teraz 4. rok - roku 2008. Pre zníženie budúcoročných odvodov si môžeš pomôcť odpočtom skutočných nákladov.

Pri každej zmene rodiny v Rakúsku sa treba prihlásiť na prislúchajúci Finanzamt, odkiaľ dostaneš zakaždým nové daňové číslo. Aj keby si v roku menila 3x rodiny - daňové číslo sa zmení rovnako 3x.

Pekný podvečer prajem. Som opatrovateľka so živnosťou v AT. Po prvom roku podnikania som bola vyzvaná d. úradom v AT o podanie DP - 2008. Rodina v ktorej stále pracujem mi dala vypracovať DP a boli mi odpočítané skutočné náklady. To isté sa zopakovalo aj v roku 2009. DP mi znovu vypracovali v rodine, ale už neuplatnili skutočné náklady, ale paušál. Hovorila som, že paušál si môžem uplatniť až o päť rokov, ked som si uplatnila za rok 2008 náklady, ale oni tvrdia, že je to jedno. Tak som povedala, že DP za rok 2010 si urobím sama. Teraz však neviem ako pokračovať paušál, alebo skutočné náklady. Vie mi niekto poradiť čo robiť? Za každú radu ďakujem.

Ved si zavolaj na prislusny FA - popripade, chod tam osobne, su tam infocentra, tam Ti daju najistejsiu odpoved - a aspon ziskas prve skusenosti s uradmi. darilka

To bolo prvé čo som urobila, ked som zistila ako mi urobili DP. Išla som osobne na daňový úrad vo Viedni. Pracovníčka však veľmi dlho rozmýšľala a napokom mi povedala paušál. Nebolo to však presvedčivé preto som tu napísala a požiadala o radu.

A nedá sa to pripoistenie uplatniť vôbec? Veď dôchodcovia napr. majú všelijaké poistenia v Sonderausgaben, takže by to mohlo tam hádam ísť. Nezdá sa mi, že by to nešlo.

Dobrý večer, prosím vie mi niekto poradiť? Pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku. 1) Je možné si dať do mimoriadnych nákladov v E1 na strane 7 a do položky 730 (je to tam priamo uvedené) zubnú náhradu, ak táto bola prevedená a vyúčtovaná na Slovensku, slovenským zubárom? Alebo - 2) je možné v tomto roku si ešte uplatniť na SVA podaním vyplneného tlačiva refundovanie aspoň nejakého podielu na cene tejto zub. náhrady? Možno niekto bude vedieť poradiť. Ďakujem

Samozrejme, že je možné uplatniť si pripoistenie v Sonderausgaben, ale pri použití skutočných nákladov. Pokiaľ mám info, pri 12% paušálnom odpise nie.