Odpočítava. Pokiaľ poberáš RP. S E1, E1a si podáš aj prílohu L1k, kde ešte na strane 2 môžeš uplatniť mimoriadne náklady (Außergevöhnliche Belastungen) na dieťa do veku 10 rokov, alebo postihnutého do 16. roku. Ale všetky odpisy odpočítava až Finanzamt. Oplatí sa s tým pohrať.
Do odpisov môžme dávať náklady, ktoré úzko súvisia s našou prácou - súvisia tieto dve položky s Tvojou prácou? zrejme áno. Ale musíš mať na všetko, čo dáš do odpisov právoplatné doklady.
Tlačivá E1, E1a a pre dieťa L1k! A samozrejme ako samoživiteľka - je potrebné zaškrtnúť políčko v oddieli 4.1. U1 je pre daň z obratu, a tú my neplatíme! Prosím.
Konzultovala som niektoré prípady s týmito “poradcami” a obvykle som sa stretla s odpoveďou - doteraz sme sa s takým prípadom ešte nestretli ". Úsudok si spravte sami.
Dobry den, aj ja vas chcem poprosit o zaslanie dotaznika na DP v AT na adr.ludka.d@seznam.cz, dakujem
Z osobnej skusenosti neviem poradit. Ale prave vcera som citala na ktorejsi rak. stranke / asi wko, alebo nieco podobne / , ze ak uz raz das pausalom, tak musis nim pokracovat dalsich 5 rokov.
Dobry den, prosim o radu. Kedy mam vlastne narok na danovy bonus? V r. 2009 som pracovala v AT cely rok v, deti zacali studovat na VS od septembra 2009. Podala som danove priznanie za tento rok, ale z Finanamt mi prisiel papier, ze nemam narok na bonus, ze deti musia studovat viac ako pol roka. V roku 2010 studovali cely rok, ale ja som od novembra ukoncila zivnost. Danove priznanie opat budem podavat, ale neviem co s danovym bonusom. Dakujem
Dobrý deň! Zaujala má vaša informácia. Už minulý rok som si podávala daň. priznanie v Rakúsku, teraz mi môj finanzamt poslal okrem tlačív E1 a E1a aj tlačivo L1k. Zaujíma má či ho mám vyplniť keď som vydatá. Mám 3 deti na ktoré poberám v Rakúsku Diferenzahlung. Na internete som vyčítala, že každý poberateľ rod. prídavkov si môže zo svojho daň. základu odrátať 220 eur. Týka sa to len samoživiteliek alebo aj mňa. Srdečná vďaka za radu. Ak budete máť čas, prosím nechajte mi odpoveď na tejto stránke, S pozdrevom Mária.
V daňovom priznaní za rok 2010 si uplatníte daňový bonus za študujúce deti, a aj spätne za rok 2009. Aj keď ste ukončila živnosť v novembri 2010, mám za to, že bonus Vám uznajú. Darilka, daňový bonus sa uplatňuje zaškrtnutím políčka č. 4. 3 pod bodom 4 vo formulári E1. Samozrejme, iba ak poberáš DP. Uplatňuje sa pri oboch spôsoboch odpisov.
Môžeš si dať aj telefón. Pýtala som sa na Finanzamte, či si môžem odpísať aj PC. Povedali mi, ak ste Opatrovateľka, nepotrebujete ho, ak ste podnikateľka, môžte odpísať. Ak je dieťa, je bonus.
Dobrý deň! Poprosím o radu: Tento rok sa chystám podať dobrovoľne DP v AT za rok 2010 (je to prvý rok, čo mám živnosť) a chcem sa opýtať, či budem musieť podať DP aj v ďalších 2 rokoch aj keď neprekročím stanovený limit pre čistý príjem a za predpokladu, že ma nevyzve FA. Za odpoveď ďakujem, prajem pekný podvečer! Emília
A priznáva sa ten daňový bonus, aj ked som poberala prídavky len 9 mesiacov v roku? Ako sa vypočítava ten bonus? O kolko sa zníži hrubý príjem pri dvoch deťoch? Kde by som našla tieto údaje? Vďaka. darilka
Chcela by som poradit pri poddani dan. priznania sa odpocitava krankenzusatzversicherung? Aj nachbemessung si mozme odratat od prijmu? Dakujem
Deti, odpočítateľná čiastka samoživiteľa, poberanie rodinných prídavkov, príspevok na viac detí. Prosím, na uplatnenie príspevkov na deti, odpočítateľnej čiastky výživného alebo mimoriadnych zaťažení pre deti príp. na dodatočné zdanenie príspevku zamestnávateľa na detskú opateru, použite prílohu L 1k. Nárokujem si odpočítateľnú čiastku samoživiteľa. Poberanie rodinných prídavkov: Počet detí, na ktoré sa v roku 2009 minimálne sedem mesiacov uplatnili rodinné prídavky [žiadatelia alebo manželia/partneri]. Prídavok na viac detí: Vyplniť len v prípade, ak (rodinný) príjem v roku 2009 neprekročil sumu 55.000 EUR. Ale ved tento bod znamená prídavok na viac detí a nie na študujúce dieťa.
Podmienka je poberať DP 7 mesiacov. Vo formulári L1k treba uviesť dve deti, zaškrtnúť políčko pre 220 € pre obe (už to platí od minulého roku). Ten bonus uznáva Finanzamt a bude uvedený a odčítaný v Einkommensteuerbescheid. Zníženie čistého zisku by malo byť citeľné.
Majka, samozrejme sa to týka aj Vás, keď poberáte v Rakúsku DP na tri deti. Uplatnite si túto sumu na každé dieťa. Netýka sa to len samoživiteliek, tie majú + ešte iné výhody.
Ďakujem Ti. darilka
Tak ma napadlo, ze sa Ta opytam na este jednu vec. Ma zmysel, aby som podala spatne aj DP za roky 2009 a 2008, hlavne s ohladom na znizenie cisteho prijmu cez spominane bonusy? Robi SVA Nachbemesung aj spatne roky dozadu? Tu by sa jednalo len o Pensionsversicherung - myslim, ze to robi oba roky po 16% z Bemmesungsgrundlage. darilka
Hrubý príjem by si predsa mala mať rovnaký v rakúskom aj slovenskom DP. Len výdavky sú rozdielne - v rakúskom 12% a v slovenskom 40%. Jana
Iren mne poradily na DU ako si mam slovenske DP vypisat, tak sa chod spytat priamo tam a mas to zadarmo. Jana