Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Mozem ich odpocitat aj ked si uplatnim 12% pausal? Dik

Potrebuješ originál pokladničný blok od lekára a ten odnesieš na SVA. Mne robili korunku a odniesla som to do SVA, tam som vyplnila formulár a teraz čakám. Je to 1X ale kamoška už bola viac krát a stále jej to preplatili. Treba vyskúšať.

Dobry den! Chcela by som sa opytat, ako je to s vratenim dani v Rakusku. Kedy mame na vratenie narok? Co musime urobit? Pracujem tu na zivnost ako opatrovatelka tri roky.

Prepáč Majka, nebola som tu nejaký čas a možno už máš aj potrebnú odpoveď. Ak nie. Za rok 2009 zaškrtávaš v E1 pod bodom 4. políčko pri 4. 2 - počet detí, na ktoré poberáš RP. Musíš vyplniť aj Tlačivo L1k. Toto si môžeš ešte vyplniť rovno v PC na stránke www.bmf.gv.at (nájdeš ho tam) a potom vytlačiť. Vypĺňa sa prvá strana - meno dieťaťa, rok narodenia (al. číslo rak. poistenia dieťaťa) , či boli poberané RP a sumu 220, -€-platilo už aj v roku 2009. Ale, pre rok 2010 už nie je Formulár L1k na stiahnutie a pre každé dieťa sa musí vyplniť samostatné tlačivo - iba z Finanzamtu!

Daňový bonus na deti je odpočítavaný Finanzamtom z čistého zisku a oň sa zníži základ pre výpočet odvodov SVA. Žiadna hotovosť na rúčku.

Mám info, že si ju možno dať do mimoriadnych nákladov do E1 a vraj je to uznateľné pri znížení zisku. Odčítava Finanzamt.

Kolónka 9221 nie je v E1, kde sa uvádza čistý zisk, ale v Beilage-E1a. Hranica max. príjmu pre zostanie pri predch. odvodoch je 6500,-€. Pokiaľ sa jedná o život. poistku uzavretú na Slovensku, tú v AT neuznajú.

Marika, ak si už podala DP za rok 2010, a máš vedomosť - Uvádzala si sumu 13% nezdaniteľnej položky v kolónke 9221 v E1a? Ak áno, v bode 51-Zdaniteľný príjem - si potom uviedla akú sumu? Už odrátaných 13%? A za ďalšie, v E1 - v bode 7 - uvádzame čistý zisk- ktorý tam potom napísať? BEZ odpočtu 13%, alebo PO odpočte 13%? Je mi to dosť záhadou. Vďaka.

Poradiť môžem v tom čo viem. Nie som žiadna účtovníčka. Prehrýzame sa všetci novými predpismi za jazdy a to, čo tu poradím, je vlastná skúsenosť. Ak tu nenájdete v tomto množstve rád od kolegov to, čo potrebujete, skúsim poradiť. Všetko dobré.

Vyplýva z toho možný odpočet Finanzamtom z čistého zisku - teda zníženie sumy pre výpočet odvodov do SVA. Len treba mať účet o zalatení!

Ahoj formular E9 sluzi ak rocny prijem manzelov nepresiahne 55 tisic, vypisu ti to na DU na SK, ale musi mat manzel uz podane danove.

Ahoj, nemas pravdu, su rozne druhy danoveho bonusu, ja som som dostala na ucet danovy bonus 1243 eur.

To nie je pravda - opatrovateliek sa to netýka - môžeš si to uplatniť jedine na SVA a preplatia ti 80%.

Dobry vecer, poradte mi kde stiahnem E1 ked na www.bmf.gv.at je E1 2009, nemam skusenosti, dakujem a prajem pekny vecer.

Dakujem za radu, vyskusam, da sa to poslat aj postou, lebo nepracujem vo Viedni a co si mam ziadat, ake tlacivo?

Na tejto stranke si klikni na FINANZ-ONLINE (na pravo hore pod TOOLS), potom Űber FIN. -ONL. (na lavo hore) - Formulare (na pravo hore) - zur Formulardatenbank - do okienka vypis: E1 fűr 2010 - pod Details (napravo) mas 4 ikonky : 1. Form. na tlacenie; 2) Form. na vyplnenie, zapamatanie a vytlacenie (tento pouzivam ja) ;3. bezbarierovy Form. , 4. Form. pre zasielanie online.

Dobrý deň prajem. Poprosila by som vás o pomoc. Som opatrovateľka už jeden rok, 55 ročná a teraz musím podať daň. priznanie v Rakúsku, lebo mám živnosť aj na Slovensku, a tu musím dokladovať kópiu rakúskeho daň. priznania. Vie mi prosím niekto poradiť aké položky si môžem odpočítať a v ktorej kolonke sa to má nachádzať (cestovné, stravné… ) , príjem mám 50 na deň a nemala som žiadne zdravotné zákroky, už mi radili, ale každý povie niečo iné, tak ak mi niekto v tom vie poradiť, napíšte mi prosím. Veľmi pekne vám ďakujem. Klárika

Ahojte. Poradí mi niekto, či nájdem vzor vyplnenia daňového priznania pre opatrovateľky na SK. Ďakujem

Ja mm živnosť v Rakúsku od roku 2008. Mala som minulý rok daňovú kontrolu v Rakúsku, ja Vám skoro všetkým nerozumiem, prečo podávate DP a rôzne bonusy, napr. na dieťa - deti dostanete automaticky pri požiadaní rod. prídavkov, ak zarobíte napr. v hrubom 15.000 eur, odrátate si odvody, dopravu a iné výdavky t.j. nákupy týkajúce sa vášho podnikania, oblečenie domáce, obuv, krémy atdď …, čo mali námietky bol telefón paušalny na 2 roky - z toho mám nárok max. 10% do nákladov a platím mesačne do 30 eur. Ostatné veci som mala všetky o.k. Musí si každý robiť knihu príjmov a výdavkov, mesačne to bolo doležité. Ale inak nič mimoriadne, je to skoro rovnaké ako u nás. Ja som robila účtovníctvo 20 rokov, viem o čom hovorím, je iné, ak niekto má vysoký príjem, tak treba postupovať podľa zákonov a využiť všetky bonusy a úľavy.

Mariana, ja este stale vaham, ci mam podat DP alebo nie, stale nie som rozhodnuta, mam tiez zivnost od roku 2008, co rozumieme pod pojmom vysoky prijem? Teraz opatrujem dve osoby za 70 eur cisteho, cely rok som neodrobila, co poradite?