Emi, to číslo - 869 mi tiež na Finanzamte zadali namiesto 754 z predchádzajúceho roku. Je to nové a ozaj asi aj úradníci na daňovom majú z toho chaos, ako aj z z nezdaniteľnej položky.
K formularu L1k - mne povedali na finanzamte, ze sa vypisuje ak cisty prijem presiahol hranicu 11 000 eur, vtedy ti je odratany bonus 220 eur, pod tuto hranicu ti tento bonus neodrataju, tak ja uz neviem co je co? Urady zavadzaju?
Je to presne tak, že každý FA si urobí po svojom. Ja som minulého roku nevypísala formulár L1k, tak som ho musela vypísať dodatočne priamo na finančnom úrade, aj tak mi bonus 220 eur nebol odrátaný, ani mojej striedačke (čistý príjem sme mali pod 11 000). Ale čo je zaujímavé, našej kolegyni, ktorá patrí tiež pod ten istý FA, ten bonus odrátali (tiež mala príjem pod 11 000). Takže neviem, či to záleží od FA, alebo od konkrétnej úradníčky. Taktiež sa tu veľa písalo o odpočte 13% z čistého príjmu, názory sa rôznia, takže neviem na 100%, čo je správne a čo nie.
Die Branchenkennzahlen (BKZ) podľa ÖNACE 2003 platil pre DP do roku 2009 včítane. Pre rok 2010 platí ÖNACE 2008 napr. pre Mobile Krankenpflege, Altenfachbetreuer a pre Gesundheitswesen a. n. g. - BKZ 869
áno
Ja som si dala urobiť DP daňovým poradcom, ten mi napísal BKZ 889, ale tu čítam, že väčšina z vás má 869. Mne sa zdá, že aj 889 je správne - iné sociálne služby.
Ahojte, tak už som podala daňové, dnes som sa vrátila a zadala som 881 na DU to zobrali a povedali mi na vysvetlenie, že aj 869 aj 881 ja správne, takže nič nepokazíte, to 881 je pre sociálnu starostlivosť a opatrovateľov s kurzom len na opatrovateľstvo, to 869 je zdravotný personál a opatrovateľky starajúce sa o starých a chorých ľudí, tak mi to vysvetlili na Finanzamte.
Emi, budeš tak dobrá, môžeš napísať, keďže si už DP podala, niečo o tých 13% - Grundfreibetrag? Chcela by som vedieť, či si si tých 13% odpočítala sama do DP, alebo to odpočíta automaticky FA. Vďaka.
Veľmi pekne Ti ďakujem za to info ohľadom 13%.
Chcem Vám napísať ohľadom DP. Včera mi totiž už prišlo rozhodnutie o DP. Mne DP robil domáci a podal mi ho už 10. januára. Robil ho úplne jednoducho - z množstva formulárov použil len E1 a tam vyplnil len jednu kolonku 6. na strane 2. I to zle, má byť kolonka 7. Dokonca ostatné strany z formuláru vyhodil - použil iba 1. 2. a 8. stranu. Neodratal mi ani 13% - FA to robí automaticky. K E1 priložil ešte výpočet mojho príjmu na A4. Jediné, čo ma znepokojovalo, že mi nevyplnil E1k, mám tri deti - jednalo sa mi o ten daňový bonus, ktorý mi FA ma odpočítal, čiže 3 x 220 eur. Včera som šla na FA sa opýtat, čo s tým a povedali mi, že to nemá u mňa zmysel, keď daň mám nula. Myslela som si, že tých 3 x 220 eur sa mi odráta od čisteho ročneho príjmu a tým pádom sa mi zníži vymeriavací základ do SVA. Je to tak?
Už si urobila a odovzdala DP v Rakúsku? Tak pre ktorý spôsob si sa rozhodla? Odčítavaš si 13% sama a do položky 51 v E1a a E1-pol. 7 dávaš už len čistý zdaniteľný zisk po odpočítaní 13%?
Dobry den. Prosim o radu. Danove priznanie za rok 2009 za mna vyplnila rodina, som zivnostnicka uz 3 rok. Na danovom priznani som si vsimla, ze mi vyplnili na zaciatku: selbstandiger Arbeit a nie Gewerbebetrieb. Je to problem a ak ano, da sa to neako riesit. Za odpoved vopred dakujem. Anna.
Absolutne to nie je problém, veď som písala / nižšie / ako jednoducho mi domáci urobil DP a vsetko bez problémov prešlo. Aj mne vyplnil selbstandiger Arbeit aj za rok 2009 aj za rok 2010. Túto skúsennosť som pisala preto, lebo vidim ako sa dievčata stresuju, majú v tom chaos a ja som mala vyplnenú jednu jedinu kolonku a FA sa v tom vyznalo.
Velmi pekne ti dakujem o tych 13%. Prišlo mi už rozhodnutie o DP a fakt FA si to automaticky odrátalo.
Ja som si chcela dat opravne DP, lebo ako som uz pisala domaci mi urobil uplne jednoducho - vyplnil len jednu jedinu kolonku v E1-6. Ale nakolko mi uz prislo rozhodnutie a FA si tych 13% automaticky odratalo - neidem uz podavat opravne DP. Opravne som si urobila presne tak ako pises-sumu uz po odcitani 13%. Preto sa ani Vy ostatne dievcata netrapte s tymi 13%-urobi vam to automaticky FA. Chcem sa ta este opytat, ohladom bonusov / odpocet 220 eur na dieta / jedna sa to len v pripade, ked vznikne dan? Myslela som si, ze aj pri nulovej dani sa z cisteho rocneho prijmu odpocita danovy bonus, a tym sa znizi vymeriavaci zaklad pre SVA.
13% sa odpočíta automaticky.
Ahoj. Ja som podavala min. roku DP na SK a priamo som sa spytala pracovnicky, ktoru polozku mam dat do hrubeho prijmu. Ukazala som jej aj rozpis celych prijmov a nakladov. Povedala mi, ze pri podavani DP na SK, ich nezaujima ziadne ubytovanie a strava, ziadne cestovne, ziadne odvody ani pausal dany pre A. Len denny prijem za rok. To znamena, ze ked ja dostavam 70 eur na den, uviedla som tam tu sumu krat kolko dni som odrobila za rok. To je vsetko. A je im uplne jedno co to mas brutto alebo netto. Tak som to podala tak, aj tohto roku. Teraz tam bola ina pracovnicka a povedala mi to iste! Ked ma oni uviedli do omylu tak uvadzam aj vas. Pa dievcata.
Zdravim, chcela by som poprosit o radu. Pracujem od minuleho roku ako opatrovatelka a potrebujem tlacivo k danovemu na Slovensku, ake by to malo byt tlacivo? Nazov? Prosim surne o poomoc, dakujem tomu, kto sa ozve.
Tlačivo typu B.
A potrebujem aj z AT potvrdenie kolko som tu zabolila zo socialneho? Dakujem.