Nie, nepotrebuješ žiadne potvrdenie.
Dakujem velmi pekne este raz
Dobrý deň, prosím ako je to so zmenou uplatňovania z celkových výdavkov na paušálne výdavky? Moja známa začala podnikať na živnosť v Rakúsku v priebehu roka 2009, kde jej príjmy boli vyššie ako 10 000 eur a k nim sme uplatnili skutočne vynaložené náklady. Teraz ma požiadala, aby som jej pre rok 2010 uplatnila paušálne výdavky 12% + odvody (bez WKO). Môžem jej uplatniť paušál bez problémov, jej príjem za rok 2010 je 14 522 eur aj so stravným a ubytovaním? Katarína
Dobry den. Prosim o radu. Pracujem ako opatrovatelka v Rakusku, moj prijem neprekrocil hranicu 11000 eur, danove priznanie tym padom nemusim v At podat. Na Slovensku vsak ano. Chcem sa poradit, ak si budem uplatnovat vydavky 40% pausalom, mozem si este k vydavkom priratat aj zaplatene poistne v At, alebo ten pausal to uz zahrna. Dakujem.
Dobry den, prosim o radu. Pracujem ako opatrovatelka od aprila 2010. Poberam, teda poslali, mi aj pridavky na dieta z danoveho za 6 mes., aj danovy bonus, teraz cakam opet pridavky, zase som posielala papiere za dalsie obdobie. Mam povinnost podavat danove priznanie? Nemam prijem nad 10000. Niekto vravi ano, niekto nie, na Slovensku som podala. Budu mi chodit pridavky aj danovy bonus ked nepodam? Velmi pekne dakujem.
A co je prosim ta negativna dan, to je tiez nejaky bonus? Ja som samozivitelka, beriem pridavky aj dan bonus 58 eur mesacne, neviem ci mam povinnost podat danove priznanie, ked robim len od apr. 2010 a nemam prijem vyssi ako 10000 eur. Dakujem.
Chcela by som sa Vas spytat, ze preco si vediete skutocne vydavky a nie 12% pausal vydavkov, ked je to jednoduchsie? Ked si uplatnujem 12% pausal, tak potom nemusim viest predsa ziadnu knihu vydavkov. Ked si vediem skutocne vydavky, musim mat k tomu vsetky papiere, bloky a ostatne veci, co si myslim je dost zlozite a zbytocne. Myslim si, ze 12% pausal je omnoho vyhodnejsi ako pracne vedenie si vsetkych blokov atd. Alebo sa mylim?
Dievcence, ak by ste niektora bola ochotna odpovedat na par konkretnych otazok ohladom danoveho priznania, a hlavne Vas to neotravovalo, prosim o kontakt. Chcem si prvy krat podat danove priznania, bolo mi vsetko jasne, avsak po precitani viacerych prispevkov mam nejake nezrovnalosti, ktore ma zneistili. Dakujem za pochopenie, Jana
Pokiaľ si minulý rok uplatnila skutočné výdaje, musíš ich uplatňovať 5 po sebe nasledujúcich rokov, teda nie paušál 12%.
Naopak - ak ste uplatnili skutočné náklady, musíte ich uplatniť 5 po sebe nasledujúcich rokov.
Dievcence, mam jednu otazku k danovemu hlaseniu. VO formulari E1, str. 2, bod 330: vpisem, cisty prijem. To znamena aj uz po odpocitani 13% nezdanitelnej casti? Alebo len hruba mzda - naklady? Dakujem.
Ahojte, neviem ci to niekomu pomoze, ale tak mozno predsa. Ak si v rakusku podavate danove priznanie a nemate pobyt v rakusku, tak vam automaticky k prijmu pripocitaju 8000 EUR, a tym sa danova povinnost zvysi, co znamena, ze vratia menej dane. Z dovodu, ze nebyvate v rakusku mate takzvanu “beschrankte Steuerpflicht”. Ale: ak ste na slovensku zarobili bud menej ako 10% z vasho prijmu v rakusku alebo menej ako 10000 EUR, tak mate moznost poziadat o takzvanu “unbeschrankte Steuerpflich”, co znamena, ze sa vam tych 8000 k prijmu nepripocitaju, co znamena, ze mozu vratit ovela viac dane. Na to, aby ste poziadali o “unbeschrankte Steuerpflich” staci ist na Finanzamt Radetzkystraße 2 vo Viedni a tam vam daju formular E9, alebo si ho rovno stiahnut http://formulare.bmf.gv.at/service/formulare/inter-Steuern/pdfd/9999/E9.pdf, ktory si treba dat potvrdit na slovenskom danovom urade a potom doniest na rakusky Finanzamt a tam spravit rovno vyplni aj danove priznanie - fromular L1. Vsetko co som tu popisoval je v nemcine popisane aj tu: http://www.bmf.gv.at/Steuern/FAQHufiggestellteFragen/FragenzumThemaLohnsteuer/BeschrnkteSteuerpfl_6151.htm Tak vela zdaru :). Fero.
Cauko Jani, ja som tak vypisala danove ako v roku 2009 a automaticky mi na danovom odpocitali tych 13%, takze sa mi znizil zaklad na vypocet odvodov. Ja som sama neodpocitavala. Pekny den.
Mily kolega, ak mozes strucne napis, ktore kolonky je nutne v F9 vyplnit. Vdaka.
Mila kolegyna, jedna sa o E9 nie F9, len pre uplnost :). Treba vyplnit cele “Angaben zur Person” a taktiez “Einkünfte, die im Ansassigkeitsstaat der Besteuerung unterliegen” kde sa pisu prijmy na slovensku no a potom samozrejme “Unterschrift”. Vsetko ostatne vyplni slovensky danovy urad. Tie sumy v “Einkünfte, die im Ansassigkeitsstaat der Besteuerung unterliegen” musia sediet s danovym priznanim podanym na Slovensku. Prave ich sulad s danovym priznanim podanym na Slovensku, slovensky danovy urad potvrdi peciatkou. Navrhoval by som ist s E9 spolu so slovenskym danovym priznanim rovno na slovensky danovy urad a tam by s vyplnenim E9 mali pomoct. Fero
Este by som dodal, ze ja som normalny zamestnanec a nie zivnostnik, mozno by bolo dobre si overit, ci tie informacie co som napisal platia aj pre zivnostnikov. Fero
Velmi pekne ďakujem za dodatok a konkrétnu odpoveď, určite nám to pomôže pri následnom vybavovaní. Prajem pekný deň.
Poradite mi? Pracujem cez agen., ktora si za odpracovanie turnusu strhne z mojho honoraru urcitu ciastku. Podla mojho nazoru, beriem to ako sucast pausalnych vydavkov. Alebo sa mylim? A este nemam jasne, ci do SVA mozem zaratat aj pripoistenie, ktore ako vieme je dobrovolne. Citala som rozne informacie, vacsinou, ze zalezi ako to posudi pracovnik dan. uradu. Alebo, tiez to brat ako cast paus. vydavkov? Vdaka.
A o aký pobyt v Rakúsku sa jedná? O trvalý, či prechodný? Alebo je to jedno?
Ahojte. V prispevkoch sa pise o dańovych bonusoch na deti, taktiez samozivitelia. Je mozne uplatnenie niakeho bonusu, kedze nespadam do ziadnej kategorie? Proste som vydata, deti dospele, a ci negativna dan sa vztahuje len na urcitu kategoriu. Dakujem za informacie, prajem pekny jarny den.