Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Do SVA si platim pripoistenie. Je to “Sonderausgaben” E1 str. 6 riad. 455, alebo si automaticky mozem pripocitat k “Pflichtversicherungsbeitrage” E 1a riad. 9225. Nie je mi to celkom jasne, pretoze to nie je povinna platba, ale zaroven to chapem ako naklad. Verim, ze mi z Vas niekto poradi, pretoze pripoistenie ma vela opatrovateliek. Dakujem.

Po 3 rokoch živnosti mi namiesto kvartálnej platby do SVA - 434,37,-€, prišiel šek na 956,17,-€. Ešte v októbri mi prišiel oznam, že od nového roka sa moje výdavky zvýšia o 50,-€ mesačne. Vie mi niekto vysvetliť a následne poradiť, prečo mi tak vyskočilo SVA? Spravil som minulý rok v DP nejakú chybu? Ďakujem.

Keďže si podal DP, prišiel Ti v tej sume už zarátaný aj nedoplatok na dôchodkové poistenie. Teda jeho štvrtina.

Prosím Vás odpovedal by mi niekto na moju otázku ak vie? Pracujem v Rakúsku od decembra 2008. Rozhodla som sa, že podám teraz DP v Rakúsku, ale nemám daňové číslo môžem tam uviesť č. z E karty? Ďakujem za odpoveď.

Dobry vecer, prosim vas aka je dan v AT 12 alebo 13 %? Dakujem.

Neuvediete tam nic, poistne cislo a danove cislo su dve rozdielne veci.

To som z toho jelen. Co som spravil zle? Zadal som si v DP vysoky prijem? Spolu s odvodmi, za rok 2009 - 12.613,96,-€.

Nie, to su 2 rozne veci, ak ho nemas, mali by Ti ho udelit, alebo spytat na FA, ci ho daju automaticky pri podani DP, alebo treba poziadat pisomne o udelenie. B.

Nemusí si uplatňovať skutočné náklady, ale môže ísť na paušál. Len v prípade, že by si znovu chcela uplatniť skutočné náklady môže sa k paušálu vrátiť až za 5 rokov.

Finanzamt udelí svoje číslo k podanému daňovému priznaniu. Pravdepodobne bude už udané na rozhodnutí + mal by prísť z Finanzamtu ešte samostatný dokument s prideleným daňovým číslom.

Cauko, ak si tu sumu vydelis 12timi, tak ti vyjde zaklad na vypocet odvodov. To znamena, ze si mesacne zarobil 1051,16. Odvody si si platil zo sumy 537,77 eur a rozdiel teraz doplacas na poistnom. To je doplatok za rok 2009. Pekny den.

Viem, ze je toto tema pre opatrovatelky ale potrebujem poradit. Chystam sa od maja ist robit do Rakuska. Tu na Slovensku budem mat odhadovany cisty prijem 1600 euro. No ak sa od maja do konca roka zamestnam v Rakusku, tak do konca roka budem mat 8 mesiacov plus jeden plat navyse plus ak vycerpam polovicu z 25 dnioch dovolenky, tak to bude akoby som robil tento rok 9.5 mesiaca. Planujem robit vo Viedni formou dochadzania z Ba. Poradte mi, dostanem vratenu nejaku dan, ked len 1000 alebo 1100 eur mesacne zarobim netto alebo nedostanem ziadne zvyhodnenie? Deti nemam, zijem sam u rodicov v Ba. No chcel som si najdt este robotu, aby sa moj mesacny prijem zvysil na 1500 v cistom. Odporucate mi z danoveho hladiska este jednu robotu alebo ostat pri prijme 1100 eur v cistom v nadeji, ze mi vratia dan? Faktom je, ze pri nakladoch 200 eur za cestu prijem 1100 v cistom nie je velke Terno.

Dobrý večer! V AT do príjmu 11 000 EUR v čistom je nulová daň. Nad 11 000 EUR je viac ako 38% a so stúpajúcim čistým príjmom je aj vyššia daň. 12% sú paušálne náhrady a 13% odpočet z čistého príjmu.

Tento rok sú dva paušale 12% z hrubého zárobku, a potom 13% z čistého zárobku

Ďakujem, už mi je to jasné. A ešte chcem uviesť príklad môjho kamaráta, ktorý zarábal a aj zarába tak isto, ako ja, ale nepodával DP, a teraz platí odvody len okolo 600,-€. Nie je ten systém divný?

Kompletný šek od SVA to znamená aj pripojistenie zapíšeme do E1a 9225. Do E1 455 zapíšeme životné poistenie na Slovensku, automaticky nám odrátajú 25%, robím to 3 roky.

Ahoj. Prosím Ťa môžeš mi to vysvetliť, ako je to s tým zapísaním životnej poistky? Ďakujem.

Je na kazdom z nas, ci to danove poda. On ho nepodaval, tak aj odvody neplati take vysoke. Pekny vecer.

Ja som nepodávala DP, živnosť mám od roku 2008 a prišlo mi kvartálne 750 eur.

Vedel by mi niekto napísať, aká je hranica ročného zárobku, pre podanie DP, a či je to v hrubom, alebo v čistom?