Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Formulár E9 nemá nič spoločné s detskými prídavkami, vyplňuje sa a dáva potvrdzovať u nás na Daňovom úrade, pri podávaní Einkommensteuerklärung v AT. V ňom potvrdzuje Slovenská strana, že si vyslancom SR v AT, že na Slovensku neodvádzaš dane… Zadaj si do Googlu: “Formular E9”, tam si to prečítaj, myslím aj v slovenčine.

Ozvite sa na E Mail, ak máte záujem o vyhotovenie daňového priznania. Pekný deň

Dobrý deň, mám na Vás prosbu, či mi neporadíte ako ďalej ohľadom bonusu pre samo živiteľky z Rakúska. Dostala som Einkommensteuerbescheid 2010 a neviem ako ďalej, či treba ešte nejakú žiadosť. Ak s tým máte nejaké skúsenosti budem Vám veľmi vďačná za radu alebo odpoveď.

Ahoj Júlia, môžeš mi poslať tvoj e-mail? Zároveň sa chcem opýtať, či vyplňuješ aj žiadosť na rodinné prídavky. Ďakujem, andysabka@centrum.sk.

Nevie mi niekto poradiť, keď mám invalidný dôchodok, nemôhla by som niečo odrátať z daňového priznania, alebo by som nemala platiť nižšie odvody?

Nie, musela by si mať priznaný invalidný dôchodok v Rakúsku.

Formulárom E9 dokladuješ svoj príjem, resp. príjem partnera na Slovensku, či nie je nad hranicou nároku na vyplatenie daňového bonusu aku o tento žiadaš. Potvrdzuje DÚ na Slovensku na základe daňového priznania za príslušný rok, ktorý sa vzťahuje k prídavkom. Niekde žiadajú, niekde nie.

Ahoj Andy, prosím Ťa, mohla by si mi poradiť, kedy mám požiadať o vyplatenie rodinných prídavkov za tento rok? Čo asi k tomu znovu všetko potrebujem, ďakujem veľmi krásne a prajem pekný deň.

Ahoj Miriam. Neviem ti poradit, lebo sama neviem. V stredu sa chystam na Finanzamt, potom budem mudrejsia, urcite sa ti ozvem, co som vybavila a co vsetko nam bude treba dokladovat. Dufam, ze toho nebude moc, kedze vsetko uz na finanzamte maju. Pravdepodobne len potvrdenie o navsteve skoly za rok 2011 / 2012. Ozvem sa. Pekny den.

Dobrý deň prajem! Choďte s tým na Finanzamt, kde vám dajú k vyplneniu tlačivo a kde musíte uviesť, ako chcete mať ten bonus vyplatený. Sú dve možnosti, buď šekom alebo ak máte účet na Slovensku, kde vám chodia rodinné prídavky, tak treba uviesť číslo toho účtu, samozrejme s IBANOM a SWIFTOM, ale to asi viete. Želám pekný deň.

Chcela by som prisim poradit, podavam kazdy rok danove priznanie v Rakusku, kazdy rok sa pytam na danovom, ci si mam pripocitat sachbezug, oni kazdy rok povedia, ze nie, tak neviem, ja som si nepripocitala.

Rakúske ministerstvo financií vydalo usmernenie k zdaňovaniu 24 h starostlivosti BMF-010222 / 0221-VI / 7 / 2007, tam sa hovorí, že áno.

Katuška, nie som si istá, ale myslím si, že tento formulár sa týka príjmu na Slovensku. A treba najprv podať daňove priznanie na Slovensku a tam vám dajú potvrdenie, že nemáte iný príjem a to je myslím si ten formulár E9. Niečo podobné chceli odomňa minulého roku. Teraz budem tiež podávať doma priznanie už v januári.

Dobrý deň. Volám sa Božena Čambálová, pracujem od r. 2008 na živnosť, za tri roky mám urobené daňové priznanie, zárobok som nemala nad 11 000 eur, tak som to neposlala na financamt. Rada by som si dala k Vám urobiť za rok 2011, daňové a tiež zaslať to po 4-tom roku na financamt, a poradiť sa niektorými záležitosťami. Rada by som vedela odkiaľ ste, a s akou sumou mám počítať, za Vašu prácu. Ďakujem. Čambálová

Ahoj Petra. Máš už nejaké nové informácie ohľadom DP v tomto roku? Som na tom podobne, ako Ty. Reagujem na príspevok z 22.09.2011. Ďakujem.

Ahojte, vie mi niekto poradiť, aká suma sa pripočítava k príjmu denne za dobu, keď pracujem u pacienta (strava a ubytovanie) a aké sú náhrady na km za r. 2011? Ak zarobím 770 Eur mesačne + 152 Eur odvody + 140 Eur cestovné = 1062 Eur X 13 turnusov, tj zarobím 13806 Eur ročne + funkčné pôžitky. Rátam správne? Z toho mi vychádza, že takmer každá z nás musí podať daňové priznanie, lebo prekročí sumu 11000 Eur ročne. Ďakujem pekne za odpoveď. Živnosť mám prvý rok a chcela by som skúsiť spraviť daňové priznanie sama.

Sachbezug je suma 6,54 € x počet dní, ale konečná suma je hrubý príjem, z tohto príjmu si odrátaš 12% paušál, alebo priame náklady, odrátaš zaplatené SVA a ešte k tomu mínus 13%, takže to bude čistý príjem a ten bude pod 11 000 €.

Podľa WKO za 14 dní odpracované sa prirátá 98,10 EUR na mesiac. Pracujete-li 16 dní 98,10 + / 2*6,54 / = 111,18

Ďakujem všetkým za rady. Niekde som ale čítala, že aj cestovné náklady sú zahrňované do príjmu, a to je u mňa dosť pekný príjem ( síce hneď aj výdaj) , tak som si nie istá ako to vlastne je. 2x som išla vlastným autom, spolu 520 km, dostala som vtedy iba náklady na PHL 64Eur spolu, ale môžem si to uplatniť do výdavkov ako cestovné náhrady za km 0, 42 Eur / km, t. j. 218, 40 Eur? Viac sa mi podľa mňa oplatí uplatniť skutočné výdavky, nie paušál 12%. Aj keď mi to tak teraz nepríde, vlastne som dostala 14864 Eur aj s cestovným a Sachbezugom, odvody si platím na Sl na základe prisúdenia k naším právnym predpisom a 12% z tejto sumy je 1783, 6Eur, na zdanenie mi vychádza aj tak suma 13081 Eur. Počítam správne, alebo mám investovať do účtovníka?

Vyúčtovanie do daní cestu vlastným autom je veľmi komplikované, účtenky za benzín, vedenie knihy jázd, a formulár na jazdy vlastným autom. Bola som sa na to pýtať na Fin. Uznajú len jazdu a km po RA. Je lepšie mať účtenku od autodopravy, ale len ak daňe odpisujete šekom. Paušálom sa to nedá.