Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Jednoduché :roční zárobok+ sachzbezug= hrubý zázobok.
Hrubý zárobok - 12% -SVA = xxxxx -13% = čistý zárobok

Presne tak a doplatky sú veru vysoké

Milá Helena, pracujem v rakúsku už tretí rok, ale až teraz som sa dostala na túto stránku. Veľmi som si urobila jasno v niektorých veciach po prečítaní tvojich príspevkov, chcela by som sa ťa opýtať, kde by som si vedela stiahnúť tlačivo “Honorarnote”. Ďakujem - evita47@azet.sk.

Ahoj kolegyne. Prišla mi ponuka na zdravotné poistenie. Je to niečo nové v SVA na rok 2013. Viete niečo o tom ? Ďakujem.

To príde všetkým. Do 1 / 1 / 2014 je platenie zvýšeného poistného dobrovoľné- ak to, čo ti prišlo podpíšeš, ale budeš aj viac platiť. PO 1 / 1 / 14 bude povinné. Výhodu to má pre tých, čo “plánujú” byť PN.

Chyba:
hrubý príjem je : zárobok+ Sachs… +SVA.
Ved SVA si dostala, musíš to priznať a vo výdavkoch to už odčituješ, že? Ked SVA do príjimov nedaš, je to dosť velký rozdiel celkovo ako ked tam SVA je započítana- dľa pravdy

Ahojte koleginky vie mi niekto poradit kolko je tohto roku 2013 sachbezugalebo je to každy rok rovnako 2. 54eur na den dakujem Jana

6, 54 eur je sachbezug

Máš aj nemáš pravdu. Niektoré ženy to majú tak, že napr. denný honorár má 70 E, ale nedostáva extra peniaze na SVA, takže v tom prípade má pravdu Eva. Ale ak dostávajú peniaze na odvody extra, tak si ich musia pripočítať - vtedy máš pravdu Ty.

Ahojte! Tento rok chcem podat prvykrat danove priznanie. Chcem sa opytat… Hruby prijem je: rocny zarobok+cestovne+poistenie do SVA+ Sachbezug. Chcem sa opytat prave na ten Sachbezug. Citala som, ze Sachbezug je sucast prijmu opatrovatelky. Denne zarabam 50e. (bez SVA) K tejto sume je potrebne pripocitat este na den 6. 54e? Alebo odpocitat zo sumy 50e ten Sachbezug. (50-6, 54) ? Vobec tomu nerozumiem, pretoze na Rechnungu, ktory dostavam od rodiny, mam uvedene iba Taggeld= 50e. Nemam ziadny Rechnung na Sachbezug? Ako to mam vydokladovat, ked ziadne potvrdenie na tento prijem nemam? Pomozte mi prosim? :slight_smile: dakujem za info!

Rodina Ti dajme tomu pripláca na odvody SVA, ale nie plnú výšku (ako to je vo väčšine prípadov). To znamená, to čo rodina pripláca, treba pripočítať k dennému zárobku + Sachbezug + cestovné (ak rodina prepláca) = PRÍJEM
Pri výpočte HRUBÉHO ZISKU odčítaš 12%, potom SKUTOČNÉ odvody do SVA (ktoré platíš) = XXX
ČISTÝ ZISK… XXX - 13% z hrubého zisku.

Za rok 2009 13% nezdanený príjem z čistého zisku ešte nebol.

13% Grundfreibetrag - nezdaniteľná 13% čiastka z hrubého zisku… platí pre všetkých podnikateľov v AT.
Nie je to žiadna výnimka pre opatrovateľky, alebo dokonca opatrovateľky s deťmi, či podobne.

Ahojte dievčata. Dajte radu ktorá viete. Do DP si vyučtujem cestu lebu chodím vlastným autom. Kilometre krát O, 42 eur. V takom prípade si môžemu uplatnit l2% paušal alebo nie? Ďakujem pekný večer.

To sú skutočné náklady… nemôžeš zároveň použiť 12% paušál, v ktorom je už zahrnuté cestovné… jedno, alebo druhé.
A samozrejme záleží, ak si už v minulých rokoch podávala daňové priznanie s odpisom skutočných nákladov, musíš to takto podávať 5 rokov.

Eliška… pripočítať Sachbezug-6, 54€ x počet dní odpracovaných v danom roku. Oni na Finanzamte k tomuto nepotrebujú žiadny príjmový doklad. / Škoda :- ( /
Bolo by pekné, keby sme ho mali zabudovaný v dennom plate, ale bohužiaľ.

Dakujem ale mám v tom hokej, 3 roky som si robila DP sama a minuli rok som si dala urobit do agentury. Dali mi tam aj výdavky na cestu aj 12% odpočet. Prešlo to. Teraz si chcem robit sama a neviem ako postupovat. Spytala som sa že čo sa stane v prípade kontroly, povedala že tu su výdavky ktore sa nemusia dokladovať. Neviem kde sa stala chyba.

Chyba sa stala asi tam, že Ti v agentúre robila daňové priznanie osoba, ktorá o tom nemala šajn. Že to minulý rok prešlo, ešte neznamená, že to bolo dobre, iba si Ťa PC nevybral ku kontrole.
Ak si si robila predtým daňové sama, urob si aj teraz sama, tak ako si robila predtým. Ale buď skutočné náklady, alebo 12% paušál.

Ďakujem za info. Ja si viem urobiť daňove. Ale ako som začala chodiť vlastným autom som sa spýtala v agenture nakolko som vymenila tri rodiny a tam sa ponukli, že mi to urobia. Že mi to urobila tak, som si všimla až teraz ako si dávam dokopy podklady. Ešte raz ďakujem za info.

Dobry vece. Chcem sa opytat, ci aj tento rok si mozem odratat 13% z prijmu ako to bolo minuly rok a ci sachbezug je aj pre tento rok 6, 54eur. A este ak som samozivitelka, ake tlacivo musim dolozit k danovemu k vyplateniu tzv. negativnej dane vyplacanej raz rocne cca. na 2deti 669eur? Dakujem za radu a prajem pekny vecer