Ahojte idem si davat DP na slovensku, este som DP nedavala a neviem co je ta nezdanitelna ciastka ? kto vsetko si moze uplatnit tu nezdan. ciastku, ja som slobodna, bezdetna… a vlstne podavam DP B, pracovala som aj v rakusku a neviem ci neni zbytocne v SK DP odpocitavat nieco s rakuskych prijmoch ved aj tak sa to vyjme no nie? Teraz robim op. v nemecku, no tento rakusky prijem mi robi problem v DP, (aj ked jeden turnus som tam bola) musim to v slovenskom DP priznat?
Negativnú daň si môžete uplatniť len v tom prípade ked po odrátání 11 000 máte zárobok nižší ako 6500EU. Vyplnije sa to na tlačive E1 alebo E1a teraz ho tu nemám niesom si istá
Nieje to nové pokud si platíš pripojistenie na namocenskú. tento rok máš možnosť pokračovať v tom lacnejšom tarifu ale na druhý rok 2014 nám to automaticky zvýšia všetkým na 27, 96EU mesačne. Pokud máš zaujem môžeš si to zvýšiť už letos.
Platí táto suma 6, 54 € aj za rok 2012? Ja som našla na nete sumu 7, 30 €, prosím poradte ktorá je správna. Neviem kde si to mám overiť. Velmi pekne dakujem
Chcem sa opytat pracujem od januara toho roku 2013 v rakusku. je premna lepsie ked podam danove prizanie na buduci rok alebo nie. jedny pisete ze treba iny ze netreba ked neprekrocim 11000. ked neprekrocim a nepodam ono mi aj tak pride casom po rokoch nedoplatok ci ? kto vie v tom chodit potrebujem sa o tom porozpravat osobne.
Ahojte, chcem sa spýtať ohľadne zrušenia živnosti ku dňu 31. 1, aký dátum mám do tlačiva napísať, keď je tam formulácia:, die Zurucklegung mit Wirkung vom… , ?
Neviem, či 31. 1 alebo až 1. 2? Nechcem za február už platiť odvody. Ďakujem Jana
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať ako je to ak som opatrovateľkou v Rakúsku, mám živnosť ale momentálne nemám pacienta a uvažujem o prerušení živnosti. Vie mi niekto poradiť ako je to s odvodmi resp. koľko sa platí ak preruším živnosť.
Ďakujem
Od prerusenia zivnosti sa neplatia ziadne odvody. Ani za prerusernie zivnosti nie je ziadny poplatok.
13%, to je Grundfreibetrag gem. §10 Abs. 2 EStG 1988. Je to oslobodenie od dane, alebo nezdaniteľná čiastka, niečo ako 13 plat pre živnostníkov. Od roku 2010 platí aj pre opatrovateľky. Ráta sa takto:
Hrubý príjem
- SVA odvody
- 12% paušál / skutočné náklady /
= Čistý zisk.
Čistý zisk mínus 13% = príjem, podliehajúci zdaneniu, alebo základ dane.
Evka. Podľa rakúskeho zákona sa z čistého príjmu pod 11 000 ročne nemusí podávať DP. Ale môže.
Daňový úrad ťa môže kedykoľvek vyzvať, aby si ho podala, až 7 rokov dozadu. preto si treba odkladať všetky papiere.
Ak ti DÚ pridelí daňové číslo, alebo ťa vyzve, alebo ak ty raz podáš priznanie, budeš ho musieť podávať už vždy, až do zrušenia živnosti.
Ak nepodáš, budeš platiť menšie odvody- 1. až 3. rok cca 150, od 4. roku cca 190 mesačne.
Ak podáš DP, budeš platiť od 4. roku odvody z čistého príjmu, čo je takmer vždy vyššie.
Daňový úrad ťa kedykoľvek môže vyzvať, aby si podala DP, -až 7 rokov dozadu- a potom ti vymeria doplatky - rozdiel medzi zaplateným a skutočným. Môže to byť aj vyše 1000 eur ročne! Ale môže sa stať, že ťa nevyzve. Potom budeš mať ten rozdiel k dobru.
Ak podáš DP, máš vyššie odvody a tým pádom vyšší základ pre výpočet dôchodku. Čím dlhšie odrobíš, tým bude aj dôchodok vyšší.
Prosiiiiim ta kedy mozes tychto 13% odpocitat? ja som pred rokom robila DP so zenami na finanzamte, ale samozrejme v tom mali nejasnosti aj oni sami a tam sme žiadnych 13% neodpocitavali… a ešte otázka… ja mam vzorec podľa čoho to počítam a do výdajov sú fahrkosten aj 12% paušál alebo ako ? lebo mne vtedy povedali, ze mam odpočítať 12% paušál aj fahrkosten a poniektore ženy tu tvrdia niečo iné! Ďakujem
Výdavky:
Paušál 12% - nič sa nerozpisuje, nedokladuje, len odrátaš 12% od hrubého príjmu.
Skutočné výdavky - cestovné, poplatky agentúre, WKO - ak sú vyššie ako paušál, môže sa to oplatiť. Ale musíš viesť Buchhaltung, všetky bloky a potvrdenia musí akceptovať rakúsky Finanzamt. Keď si vykazuješ skutočné náklady, musíš 5 rokov takto viesť, až potom môžeš znova prejsť na paušál.
Ak platíš veľa za cestu, tak si prepočítaj, či sa ti oplatí paušálne náklady, alebo skutočné. Ale čo bude za 3 - 5 rokov, možno budeš mať malé výdavky, budeš stratová. Aj na to treba myslieť.
Cestovné:
Cestovné, čo ti prepláca rodina - ak je extra uvedené, si priratúvaš k príjmom.
Ak ho chceš uviesť do sklutočných nákladov, musíš mať všetky lístky, potvrdenky k tomu. Ale potom to nesmie byť extra v Hohorarnote, ani v zmluve. Musí ti to klient zahrnúť do mzdy, nesmie Fahrkostenersatz nikde figurovať zvlášť. Lebo ty máš cestu plne preplatenú od klienta, teda nemáš žiadne náklady na cestu. Nemôžeš odpisovať náklady, ktoré nemáš.
13% je novinka, mne robí dane dobrý daňovák, čo sa vyzná. Ja som si to overila, našla som aj výklad k tomu paragrafu. Odpočítavaš to na konci z čistej mzdy. Nám to nepomôže, my neplatíme dane a ani zákilad pre odvody nám to nezníži.
Ak to neodpočítaš, automatick ti to odráta Finazamt.
Ak ešte dačochceš vedieť, napíš tatkab@azet.sk
Nevypočítavajú sa odvody náhodou z hrubého príjmu?
Odvody sa počítajú takto:
Čistý príjem
+ suma zaplatených odvodov. Súčet - delené 12, / alebo počtom skutočne odrobených mesiacov /. Vyjde ti skutočný vymeriavací základ. Z tejto sumy sa vypočíta približne 17, 5% - to je suma odvodov na mesiac.
Ale ten výpočet je v skutočnosti zložitejší. Každé poistenie sa vypočítava iným koeficientom, ale priemer vyjde tak zhruba na tých 17, 5.
Ahojte dievcata,
Chcem sa opytat ako je to s SVA, ktore mi plati rodina. Je mi jasne, ze ich nemozem priratat do hrubeho prijmu. Moja otazka znie. Mozem ich zaratat do
Vydavkov, ak pocitam vydavky pausalom?
Dakujem za reakciu.
Pekny den
Takze z hrubej mzdy sa najprv odrata swa a dochodkove a potom 12 % a potom z toho este 13%, a z cisteho si mam vyratat kolko percent dan a ist ju zaplatit, alebo to mi poslu z finanzamtu
?
Ak ti plati rodina SVA, tak celu ciastku za rok, ktoru ti zaplatili musis zapocitat do svojho hrubeho prijmu ( hruby prijem = denna taxa+ cesta + Sachbezug + SVA + pripadne preplatenie PN, ak mas Zusatsversicherung). Z hrubeho prijmu odpocitas 12% pausalne vydavky, potom odratas SVA a zo sumy, ktora ti vyjde po odpocitani SVA este odratas 13% Grunfreibetrag a tak ti vyjde danovy zaklad - cisty prijem. Ak chces poznat vymeriavaci zaklad pre vypocet odvodov do SVA, tak k cistemu prijmu pripocitas odvody, zaplatene v danom roku a tak ti vyjde vymeriavaci zaklad pre odvody.
Pre Katku,
Dakujem za reakciu. Vsetkemu co si napisala rozumiem. Ja mam dilemu v tom, ze som sa stretla s nazormi, ze ak si rodina uplatnuje moje sva ako vydavok, potom nemozem ja. JE to spravne? Dalesia dilema je, ak cestovne ktore nemam zahrnute v zmluve, ale ho dostavam, mozem ho uctovat? Ak uctujem pausalnym sposobom.
Este raz. Moj pripad je. Mam 60 eur v zmluve-taggeld. rodina nam preplaca odvody, ktore si ona dava do dan. priznania. dalej nam rodina preplaca aj cestovne. Mozem si do danoveho priznania uznat cestovne a sva, ktore nie je zahrnute v zmluve s rodinou?
Dakujem za reakciu.
Co sa tyka SVA: ty si musis pripocitat do hrubeho prijmu vsetko, co ti rodina zaplatila do SVA a nasledne to v danovom priznani odcitas, rodina si to uplatnuje ako danovy vydavok, kedze ti to v skutocnosti zaplatila.
co sa tyka cestovneho - ak si s rodinou dohodnuta, ze oni si to nebudu uplatnovat vo svojom danovom priznani, tak to potom nemusis davat do svojho hrubeho prijmu. Ak im to ale podpisujes, a rodina si to uplatnuje, ako danovy vydavok, tak ty to potom musis zahrnut do svojho hrubeho prijmu. Radsej sa ich na to opytaj. Ak ti povedia ze si uplatnuju len 60 Eur x pocet odpracovanych dni a zaplatene SVA, tak potom do svojho hrubeho prijmu daj len 60 x pocet dni, Sachbezug 6, 54 z pocet dni a SVA.
Prajem prijemny vecer.
Neveim, kde sa mi stratí príspevok, už som to písala poobede.
SWA a dôchodkové, to myslíš odvody do SVA - čo je sociálna, zdravotná a dôchodková poisťovňa pre živnostníkov, teda aj pre nás.
Hrubý príjem:
Honorár
Odvody SVA - ak rodina platí extra
Cestovné - ak rodina platí extra
Sachbezug - 6, 54 x počet odrobených dní
Iné príjmy - napríklad PN-ka
odrátame od hrubého:
Hrubý príjem
- 12% paušál / Vyrátaš z Hrubej mzdy /
- SVA zaplatené
- 13% z čistej mzdy