odpovedala som v téme Opatrovateľky v Rakúsku.
Chcela by som sa opýtať, mama chodí do Rakúska od augusta 2009 a v agentúre jej tvrdili, že vraj tri roky je oslobodená od dane a teda nemusí ani vypisovať a podávať priznanie /formulár E1 a E1a/.
JE TO PRAVDA???
ďakujem za info
Este jednu otázočku. Pokiaľ je mama i dôchodkyňou v SR, k hrubemu prijmu v AUT sa priratava i slovensky dochodok a až potom sa odpočítava paušal a odvody v AUT? Alebo sa slovenský dochodok uvádza len na daóvom priznaní v SR a s AUT príjmom nema nič spoločné? Bola mi povedaná druhá alternatíva, len sa chcm uistiť. Ďakujem pekne a pekný deň!
Presne teraz som isla pisat podobnu otazku.
Pretoze na stranke Wko som sa docitala,ze v rakusku sme neobmedzene zdanovane a na Slovensku pokial viem tiez.To sa moze?Takze napr.ak som mala prijem na Slovensku v roku 2009 zo zavislej cinnosti a v Rakusku prijem za opatrovanie ako zivnostnik,tak mam v Rakuskom danovom priznani uviest aj moj zarobok zo Slovenska?Vsak to udavam uz v slovenskom danovom priznani?Mozno sa pytam blbosti,ale budem rada za kazdu odpoved.
Dakujem
Nepýtaš sa vôbec “blbosti”, skôr to máloktorú napadne, až takto sa nad tým zamyslieť.Daňová rezidencia sa počas roka môže meniť, nemôže byť však súčasne naraz v dvoch alebo viacerých štátoch počas toho istého obdobia. Je však možné požiadať o neobmedzené zdanenie aj v inom štáte na základe vnútroštátnych predpisov daného štátu.V súvislosti s Rakúskom sa o neobmedzené zdanenie musí pri podaní rak. DP požiadať - prikladá sa slovenským DÚ potvrdený formulár E9 - píšem o ňom aj na tejto téme,aj o tom, kedy žiadateľ spĺňa podmienky, byť v AT neobmedzene zdanený.
ahoj Tereza,chcem sa Ti podakovat v mene vsetkych,ze nam tak dobre vzdy poradis.Este raz dakujem:)
Mam este 2 otazky,ktore mi v hlave vrtaju.
Ked som bola v roku 2008 bola zamestnana na Sk 9 mesiacov a v Rakusku som bola ako zivnostnicka 3 mesiace.Tak som neobmedzene zdanovana na Sk,pochopila som spravne???
Cize uvadzam celosvetove prijmy v slovenskom danovom priznani.Som rezident Slovenska?
V roku 2009 som cely rok pracovala v AT ako zivnostnicka.Chodim na tyzdnovky.A teraz sa chcem spytat,ze co mam robit???Lebo mam v tom chaos.
Takze treba podat danove na Sk aj s prijmom z AT,pretoze tu sme neobmedzene zdanovane.
No a na WKO pisu,ze ak sme v AT neobmedzene zdanovane platime az od vysky 11.000EUR.Obmedzene zdanovane uz od vysky 2000EUr myslim.
Neviem,ci som sa spravne vyjadrila.Dakuem Ti a dobru noc
Teraz som citala,este starsie prispevky.
A pochopila som to tak,ze ked chcem aby sa ma tykala ta hranica 11.000 v AT,tak poziadam na danovom v AT o neobmedzene zdanovanie tym potvrdenym dokladom E9 z nasho danoveho uradu.Takze v Rakusku budem neobmedzene ako rezident.A potom by som mala byt na Sk uz zdanovana obmedzene ako nerezident.
Lenze tu na danovom na Sk sa pise,ze sme na Sk zdanovane neobmedzene.
Tak ako to je?Pomooooc!!
ahojte.ja som cez agenturu v At ale musim si podat danove priznanie na sk,len neviem ako?staci aj nulové?a co ktomu potrebujem vypitat od agenturi?a mam narok aj na pausalne vydavky 40%???surne!!!dakujem pekne. e mail:evita.delgado@centrum.sk
Prosim, kto by vedel, ci si mozem uplatnit v DP ako opatr. v Rak. nejaku sumu na znizenie danoveho zakladu ak:
- som rozvedena,zijem sama, ale syn je uz samostatny
- splacam pözicku na kupu ojazdeneho auta
- renovovala som byt
Dakujem za odpovede. Pekny den vsetkym
Prosim, kto by vedel, ci si mozem uplatnit v DP ako opatr. v Rak. nejaku sumu na znizenie danoveho zakladu ak:
- som rozvedena,zijem sama, ale syn je uz samostatny
- splacam pözicku na kupu ojazdeneho auta
- renovovala som byt
Dakujem za odpovede. Pekny den vsetkym
Prvé podáš DP na Slovensku - ako slovenský rezident - dostaneš potvrdenú E9 tú priložíš k rakúskemu a ak splníš podmienku, prečítaj si môj príspevok z 19.2. o 8.41 - budeš posudzovaná ako rakúsky rezident.
ešte som si nevšimla - hranica pre nerezidenta je nezdaniteľná časť pre príslušný rok - 8000, aj to som niekde už skôr podrobnejšie uviedla, vyplynulo to z dan.ref. v AT pred pár rokmi…
Dakujem Ti velmi pekne,idem si to znova prestudovat.
nezobrali mi na danovom urade v presove danove,ze vraj mam si dat odklad podat danove v rakusku a tak mam podat az dan.na slovensku.Co robit? Dakujem za nejaku odpoved lebo uz mi to pripada vsetko akesi pomotane.
ahoj terezka,
tak zase som to ja.
Takze do konca marca podam danove priznanie ako rezident na Slovensku.Necham si potrvrdit formular E9.Tento formular musim aj s rakuskym danovym priznanim stihnut odovzdat v AT do aprila,aby uznali,ze mozem byt v Rakusku zdanena uz neobmedzene za rok 2009,to znamena ze az ked mi to uznaju,tak sa ma bude tykat,ta nezdanitelna ciastka 11.000EUR a budem neobmedzene zdanena za rok 2009.
A to nevadi ked si podam teraz na Sk ako neobmedzene zdanena a v At ma uznaju tiez ako neobmedzene zdanena za rok 2009?
Velmi,velmi pekne dakuje a nehnevaj sa,ze ta otravujem urcite mas toho tiez dost.
Este som sa chcela spytat,ze ked si vydaje uplatnujem pausalne,viem,ze si mozem este odpocitat Sozialversicherung.Mozem si odpocitat aj poplatky za WKO???
Chcem sa opytat,este na Sozialversicherung.
Patri do toho aj Selbstandigenvorsorgebeitrag a Kostenanteile(to som bola u doktora,takze asie nie).
Prosim pani Terezu alebo niekoho , kto mi poradi?
Chcela by som poprosiť,kto už ma vypisané slovenske danove priznanie či to tu može napisať na stranku aj s nejakym približnim vzorom???Nakolko tu len čitam čitam…a k žiadnemu zaveru som nedospela čo a ako kde vlastne doplniť…Ak je možnéé…aj s poličkami ktore treba alebo netreba zaškrtnuť lebo nie každy to vie,pekne bod po bode,neviem bude tu niekto taky ochotny???..Nakolko je tu určite xyz…opatrovateliek ktore tiež v tom nemaju jasno a možno prave to by im pomohlo ako spravne vypisať to danové priznanie:-)))Dakujem velmi pekne a dufam že sa tu Dočkam Vobec nejakej odpovede…!!!
to kto by ti tu mal bod po bode pisat?
Myslim len to čo ma byť vypisané…No usudzujem že asi nechapeš ako som to myslela,ak nevieš poradiť tak sa nemiešaj…Tato stranka je moc rozhadzana a človek sa v nej nevyznááá:-((((Ako pozeram ani na jednu otazku tu neni odpoved…tu sa človek fakt vela dozvie:-(((