Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Prosim mate link na vytlacenie DP za r. 2012? Pomozte

Ďakujem ti Katka veľmi pekne. Vieš ja som rozmýšľala a neoplati sa byť v tom poctivá lebo ja som bola a robila som si to poctivo a všetko priznala. Neviem ako to robila striedačka a ako jej to vyšlo ale určite tam zavolám je mi to jedno lebo je to nespravodlivé a nefer. Prečo ja by som mala platiť o toľko viac ak sme zarobili a zarábame rovnako. Je v tom riadny neporiadok. A taktiež nespravodlivosť. Poctivosť sa nevypláca, ale dopláca. Tak to je. Ešte raz vďaka.

http://www.arbeiterkammer.at/online/page.php?P=28&IP=5947 Nižšie si nájdeš červeným E1 a E1a za 2012.

Ešte nerozmýšľaj zle o kolegyni. Podľa výšky jej odvodov by som to tipovala na to, že jej nespracovali DP. Stalo sa to aj mojej bývalej kolegyni. Spýtaj sa jej, či jej prišlo vlani z FA rozhodnutie, ak nie, tak jej ho nespracovali.

Len poznámka pre Beu - ak si uplatňuješ 12%-ný paušál, tak poplatok do WKO je už zarátaný do tohto paušálu a už si ho nemôžeš odrátať, jedine ak si uplatňuješ skutočné výdavky.

Pošlete ho aj mne prosim? dakujem,

Nesedí to preto, lebo:
1. Odvody sa vypočítavajú z príjmov 4 roky dozadu, teda za rok 2013 je to z roku 2010! vlani za 2012 - 2009. Takže ona má odvody vyrátané ešte za obdobie, kedy ste spolu nerobili. Ktovie, koľko zarábala, a hlavne, koľko priznala vtedy. Skús sa na to opýtať. Odvody za tie dva roky, čo robíte spolu, budú až za 2011 - 2014, a za 2012-2015.
2. Ak niektorá z vás vlani dosiahla 4. rok živnosti, tak sú odvody vždy vyššie - zvyšuje sa aj paušál pre tie, čo nepodávajú DP, aj skutočné odvody pre tie, čo podávajú DP.
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne.

Keď máš pozastavenú živnosť, neplatíš žiadne odvody. Zrejme sa tvoje pozastavenie živnosti dostalo na SVA neskôr, ako už bol vydaný predpis na odvody. Zavolaj na SVA, zisti, či dostali pozastavnie, ak nie, pošli ihneď kópiu.
TU máš všetky ostatné informácie: Opatrovanie v Rakúsku, daňové priznania v Rakúsku, práca v Rakúsku, vrátenie daní

Http://www.bmf.gv.at/Service/Anwend/FormDB/_start.asp
Do Auswahl treba dať E 1, vyplniť, vytlačiť, a potom E 1a! nezabudnúť.

Ja by som sa ako prvé, na nutnosť podať DP opýtala rovno na FInanzamte. Vyrátaj si koľko by si mala čístý príjem, aby si mala pre Finanzamt argument.
Podľa rakúskych zákonov do 11 000 čistého príjmu sa DP podávať nemusí. Je jedno, koľko rokov už máš živnosť, pokiaľ máš pod 11 000 čistý príjem, nemusíš podávať DP.

Tak to musíš podať. Ale pre istotu ešte raz prerátaj, aj dvakrát.

Dievčatá ak chcete vzor na Honorarnote, alebo ročné zúčtovanie, napíšte mi na mail. Mne sa nedá aj keď máte uverejnený mail, naň odpísať. Taťka.

Napíšte mi na mail, mne sa nedajú z tejto stránky otvoriť vaše adresy. Pošlem.

Už musím nato reagovať ako ste došli na to že k čistému príjmu ked si podávám odpisy na doklady určite mám viac odpisou ako na %. Myslím že SVA naše čisté prijmy nezaujíma skresluje to. Koeficient som si vyrátala " hrubý príjem - Sva zaplatené v tom roku : počtem mesiacou a vyšiel mi koeficient na rok 2013. Nie presne pretože výpočty sú len orientačné.

Ako to že neuznali, poslala ste to doporučene? V tom prípade to evidovať musia. Ešte je tu jedna možnosť pokud nechcete mať dlhy v SVA zajdete tam alebo napište, že máte vyšší príjem ako 7 500E hrubého a chcete upraviť predpis. Viete aky dôchodok budete mať zo základných odvodou?

Viete mi niekto poradiť či si mám podať daňové priznanie, keď pracujem presne 2 roky v Rakúsku, môj príjem je 770 plus 152 odvody a 108 cestocné. Vôbec sa do toho nerozumiem, len sa bojím, aby mi po niekoľkých rokoch potom neprišiel nedoplatok. Kadžý mi vraví inak. Ďakujem za odpoveď.

Ak máš príjem pod 11 000 čistého ročne, nemusíš podľa zákona podávať DP.
Teraz nepodávaš DP, takže platíš odvody paušálne, cca 150 mesačne. Tie ti v štvrtom roku živnosti automaticky zvýšia o cca 50 euro mesačne. Ak robíš 2 roky - od r. 2011, tak to bude v r. 2014.
Ak podáš DP, budeš ho musieť potom podávať stále. Odvody ti vypočítajú z priznaných príjmov. Budú takmer určite vyššie, ako paušálne, počítaj takých 100 euro mesačne.
Ak nepodáš DP, budeš stále platiť paušálne odvody. Ale daňový úrad ťa môže vyzvať, aby si podala DP až 7 rokov dozadu. Potom ti SVA vypočíta odvody podľa skutočných príjmov, a ten rozdiel medzi paušálnymi a skutočnými odvodmi budeš musieť doplatiť. To sú tie takzvané nedoplatky.
Ak nechceš podať DP, odporúčam odložiť z každej výplaty 100 euro do prasiatka, ak by po tebe daňové chceli, aby si ho mala z čoho zaplatiť. Ak na teba neprídu, tak hurá.
Ak si mladá a chceš si vyrobiť trochu lepší dôchodok, alebo nejaké bonusy na deti, tak sa potom DP oplatí. Ale ak nechceš dlhšie robiť, tak sa ti neoplatí.

Vie mi niekto poradit. K rod. pridavkam mam dolozit Studienerfolgsnachweis-potvrdenie o skuskach z1. roc. Je potrebna znamka z kazdeho predmetu alebo o vyske kreditov moze mi poradit niekto kto to uz posielal? Vdaka

Ahoj, mozes mi prosim poradit do ktorej kolonky treba vpisat tu odratanu sumu ten 13%pausal?

Ak máš príjem pod 11 000 čistého ročne, nemusíš podľa zákona podávať DP.
Teraz nepodávaš DP, takže platíš odvody paušálne, cca 150 mesačne. Tie ti v štvrtom roku živnosti automaticky zvýšia o cca 50 euro mesačne. Ak robíš 2 roky - od r. 2011, tak to bude v r. 2014.
Ak podáš DP, budeš ho musieť potom podávať stále. Odvody ti vypočítajú z priznaných príjmov. Budú takmer určite vyššie, ako paušálne, počítaj takých 100 euro mesačne.
Ak nepodáš DP, budeš stále platiť paušálne odvody. Ale daňový úrad ťa môže vyzvať, aby si podala DP až 7 rokov dozadu. Potom ti SVA vypočíta odvody podľa skutočných príjmov, a ten rozdiel medzi paušálnymi a skutočnými odvodmi budeš musieť doplatiť. To sú tie takzvané nedoplatky.
Ak nechceš podať DP, odporúčam odložiť z každej výplaty 100 euro do prasiatka, ak by po tebe daňové chceli, aby si ho mala z čoho zaplatiť. Ak na teba neprídu, tak hurá.
Ak si mladá a chceš si vyrobiť trochu lepší dôchodok, alebo nejaké bonusy na deti, tak sa potom DP oplatí. Ale ak nechceš dlhšie robiť, tak sa ti neoplatí.

9221 na strane 3 formulár E 1a. Ináč tú sumu odráta rakúsky Finanzamt automaticky.