Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Poradte mi niekto ake cislo sa pise do kolonky na danovom podani v Rakusku 3 / 61 alebo v novom 3 / 68 754, alebo 869 a podla coho sa to udava dakujem Nika

Tiež cestujem autom, poprosila by som zaslať postup na DP na adresu lenach@centrum.sk, ďakujem Lena

Pekný večer, prečítala som si veľa prispevkov ohľadom daňového priznania a keďže začínam 4-tý rok, tak rozmýšľam na podaní daňového priznania. Volala som aj na FA a oni mi povedali, že pokým ma nevyzvali a nemám zárobok nad 11 000 Eur, nech im nič neposielam, lebo sú to pre nich zbytočné papierovačky… ale kamoška si aj napriek tomu podala min. rok a mala daň 0, -Eur a dostala na účet tú negativnu daň 669, - Eur, takže oplatí s apodať to daňové kôoli tejto dani alebo nie, pretože na základe priznaného skutočného príjmu budem mať navýšené odvody? prosim poraď, Ďakujem! Aďa

Dobrý den. Četla jsem váš příspěvek ohledně daňového přiznání. Nacházím se v podobné situaci jako Vy a chtěla jsem Vás moc poprosit, víte-li už něco určitého, o informaci, zda je nutno DP podat, jestliže příjem je pod 11 000 Eur. V letošním roce už nepracuji.
Mockrát Vám děkuji Jitka

Přeji hezký den Tatko… Tvoje odpovědi se mi zdají být opravdu věcné. Chtěla bych se zeptat pokud zamyšlím zůstat déle v Rakousku a mám 2 děti. Na jaké bonusy mám nárok a co si mohu upltnit v danovém přiznání? Předem děkuji za odpověd.

Prepáčte dievčatá, že tak neskoro, ale z technických príčin sa nedalo. Do 11 000 čistého zdaniteľného základu sa podľa rakúskych zákonov DP podávať nemusí. Podanie je dobrovoľné. Podanie znamená: Vyššie odvody, lebo vymeriavací základ bude vyšší. Vyšší dôchodok v ďalekej či blízkej budúcnosti. Daňové bonusy - ak je na ne nárok. Nepodanie znamená: Nižšie odvody - cca. 600 eur kvartálne. Nižší základ na dôchodok. Riziko, že daňový bude požadovať podanie DP až 7 rokov dozadu. Ja osobne podávam DP, ale nedobrovoľne, nikdy by som nepodávala. Ale ja nemám nárok na žiaden bonus a do dôchodku mám už pomerne blízko. Ak dačo, mail. T.

Dobry den. Potrebujem pomoct s vyplnenim danoveho priznania v Rakusku. Este by som rada vediet, kolko stoji vasa praca? Dakujem velmi pekne, mne prisli papiere na vyplnenie, ale aj na Slovensku si platim za vyplnenie. Prosim odpiste mi co najskor, kym som na Slovensku, dakujem navojova.

Ja mám živnosť 4. rok a DP som podala už tretí krát. Daňový bonus dostávam pravidelne po podaní DP v mesiaci jún. Odvody mi síce zvýšili na 790 €, ale mne je to prakticky jedno, lebo rodina mi to prepláca v plnej výške. Takže milé opatrovateľky, som každý rok v pluse cca 660 €. A myslím si, že to nieje málo. Môj názor je, DP podávať, aby ste nemali v budúcnosti nedoplatky, ktoré vznikajú vlastne tým, že prvé tri roky platíte len minimum na odvodoch. Už veľa žien na to doplatilo a prišli im po 3. roku nie len zvýšené odvody, ale hlavne vysoký nedoplatok. A boli to závratné sumy (900, 1100 a aj 1900 €) , ktoré im SVA poslalo spolu so šekmi rozdelené na 4 kvartály. Čiže musia zaplatiť odvody v predpísanej výške a plus nedoplatok kvartálne rozdelený. No a to myslím žiadna z Vás by nechcela. Prajem Vám veľa trpezlivosti.

Prosím ťa, ktorého vyplácajú daňový bonus na účet píšeš, že v júni, ale prosím ťa napíš ktorého ti prišli na účet. Ja som dostala rozhodnutie listom, ale peniaze zatiaľ Finanzamt neposlal rozhodnutie mi prišlo 28.05.2013. Ďakujem.

V 4 roku sa odvody automaticky zvysia z 157, 34 na 196, 34 mesacne. To je rozdiel 117 euro kvartalne. Nie tisice. SVA vam nemoze vypocitat nejake ine odvody ako je tych 196, 34, ked ste predtym nepodali danove priznanie. To zas niekto siri dezinformacie, a preco, pytam sa?

Mila Janka, su zeny, ktore dostavaju od rodiny 150 euro mesacne na odvody a ktore nemaju narok na danovy bonus, takze su rocne cca 600 euro v minuse.

Dobrý den, vás príspevok sa mi zda najreálnejší z diskusií ktoré sa tu vedú. Tiež mám dilemu, môj manzel začal tento rok od februára pracovat ako osetrovatel, od rodiny dostáva presne 1000€ z čoho si sám platí cestu, aj odvody. Máme jedno dieťa rodinné prídavky si vraj máme ziadat az na konci roka, nakolko mu este stále neprisiel sek na zaplatenie odvodov spätne, danový bonus je este niečo o čo si môze dodatočne uplatnit a nebudeme si ho uplatnovat na slovensku ?, som učtovníčka a preto mám z toho dilemu ako je to na konci roka z danovym priznanim v rakusku, kazdy mi hovori inak a neviem sa dopátrat pravde ci podat alebo nepodat danove priznanie nakolko by sme boli neradi doplacat spatne nejake peniazky. Takisto ani neviem ziadny doklad kolko platí za cestu nedostáva, má si to uz odteraz ziadat, platíme aj proviziu Slovenskej agenture na základe faktúry, je to tiez pre neho potrebne odkladat si faktúry aj uhrady, bude mu to treba k danovemu priznaniu? Prosím vás ak ma viete odporučit na stránku presne ako to funguje alebo vy sama mi viete poradit, tak vám bude velmi povdacna dakujem velmi pekne uz dopredu

Pozri si stránku p. Demčáka, o n robí dane, alebo napíš tatkab@azet, ona sa vyzná poradí ti.

Prosím Vas, viete mi poradiť, potrebovala by som formulár urobiť dohodu s rodinou o opatrovaní. Ďakujem krásne.

Nepotrebuješ radiť, všetko vieš ako píšeš sama, len si vyrátaj - pred prípadným podaním, či dorubované odvody do SVA nebudú vyššie ako prípadná negatívna daň. JA by so to nerobila - more práce okolo toho, malý alebo žiadny zisk, tak načo!

To nie sú dezinformácie. Ano iné odvody SVA vypočítať nemôže, ale keď ťa vyzve FA po tých 4-5 rokoch na podanie DP, tak potom sa Ti moja bude hlava točiť z tých TISICOV, lebo Ti dajú doplatiť odvody zo skutočného príjmu všetky tie roky dozadu. A môžu tak urobiť 7 rokov spätne, a na 100% ťa vyzvú okamžite, ako by si ukončila živnosť a tá oznámenie o tej “krásnej” sume Ti príde domov na SK, a musíš ju zacvakať. Tak by bolo dobré, keby si tu neukludňovala falošnými nádejami ostatné, že im žiadne tisíce neprídu doplácať.

Jednoznačne podať budúci rok do konca apríla DP v AT, hoci odvody zo skutočného prijmu mu prídu až v roku 2015, kde bude mať zarataný aj doplatok za tento rok, kedže platí len zo základu, čo činí mesačný zárobok cca470 eur, a on zarobí 1000, čiže z tých 530 rozdielu, musí doplatiť odvody. V roku 2014 mu nemôžu byť navýšené odvody preto, lebo DP môže podať až od januára 2014, a SVA posiela výmery začiatkom februára, takže preto až v roku 2015. Ak sa príjem zníži, idú dolu aj odvody, ak je všetko doplatené. Odvody sa vyratávajú z hrubej mzdy. Co sa týka dokladov od AG, a cestovných dokladov. Pokial DP nepodá, platí odvody zo zakladu, ktorý sa po troch rokoch zvyšuje. Ale stále si so sebou ťaháte ten rozdielový dlh na poistnom, lebo nie sú platené odvody zo skutočného príjmu. Skuste si vyrátať len za také 3-4 roky rozdielu, aký vám vyjde doplatok. Ten nikdy nikoho neminie, lebo ak aj ukončite živnosť, okamžite ste vyzvaní na podanie DP. A to prekvapenie bude v TISICOCH, a zaplatiť ho musíte. Ak si chce uplatniť paušálne náklady, tak nepotrebuje si odkladať nič. Ak chce skutočné náklady, tak samozrejme, všetko musí mať odložené. Treba si prerátať, čo vám vyjde viac, ale aj si uvedomiť, že tie náklady, čo si uplatníte, musíte uplaňovať dalších 5 rokov. Na RP prídavky si podate zas až v januári 2014.

Uvedomte si, že kto nepodáva DP má cca o 100 euro mesačne nižšie odvody. Teda zarába o tú sumu mesačne viac, ako tá, ktorá podáva DP. Keď príde výzva z financamtu a vyrátajú mu skutočné odvody, tak skrátka bude musieť vrátiť ten rozdiel, o ktorý menej platila. Ešte raz - tá čo nepodáva dp má mesačne vyšší plat, tak nech si odloží stovku mesačne a nemusí sa ničoho báť. Ak príde výzva, doplatí, ak nepríde, peniaze jej zostanú. Nešír tu plánovite dezinformácie o tisícových nedoplatkoch.

1. Skutočné odvody sa rátajú z príjmov za 3 roky dozadu - teda z príjmov za rok 2013 sa budú platiť v roku 2016! a nie 2015!, to je zásadný rozdiel. 2. Keď chcete odpovedať, najprv si naštudujte fakty a potom píšte. AKo ste prišli k sume 470 a 530? V prvých troch rokoch sa nepočíta žiaden príjem, ale je pevne stanovený vymeriavací základ 537, 78 euro, bez ohľadu na to, koľko zarobíte. 3. Tisícové nedoplatky, to je blud, nestrašte.

Keď podá DP hned po prvom roku živnosti, tak zo skutočných mu ich vyrátajú na ďalší rok. Vymeriavacie základy sú stanovené vždy, až kým sa nepodá DP, a nevychádza sa zo skutočných príjmov. Ok ten základ je to tolko, ako píšete. K tej dalšj sume som prišla tak, že tu jedna pani spomínala, že jej muž zarába 1000eur mesačne. Takže ak platí zo základu 537, 80eur, tak z toho rozdielu 462, 20 musí raz odviesť odvody. Pokial nepodá DP sám, ale bude čakať na výzvu, ktorá môže byť po troch rokoch až do 7, alebo okamžite po ukončení živnosti, tak mi povedzte za tolké roky, aký nedoplatok mu príde? To budú podľa Vás fazulky? Len za 1 rok bude výška rozdielu k tomu jeho platu 5 546 uer z ktorého nebudú odvedené odvody x počet rokov, kým bude platiť zo základu. To si myslíte, že zaplatia rakúsky daňovníci, či ako. Nestraším nikoho, píšem tak, ako to je. A nie jedna tu už plakala, kolko jej prislo doplácať napr. ked ukončila živnosť, vyzvali ju na podanie DP, a potom jej prišiel pozdrav domov. A neboli to teda žiadne drobné, ale suma vyjadrená v tisíckach…