Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Vidím, že máte z toho poriadny hokej. Prečo si neprečítate napríklad na stránke p. Demčáka niečo, kým sa pokúsite radiť? Akurát čo znervózňujete a dezinformujete. Keď podáš daňové za prvý rok živnosti, napríklad 2010, tak ho podávaš v roku 2011 do konca apríla. Takže skutočný príjem za rok 2010 vie daňový úrad až v polovici roku 2011, takže ti nemôže vypočítať za rok dozadu odvody, ale počíta za tri roky dozadu. 537, 80 euro je základ na výpočet odvodov v prvých troch rokoch živnosti, ktorý stanovila SVA - rakúska poisťovna, z toho nám rátajú odvody prvé tri roky živnosti, kým nemá SVA náš skutočný príjem - z daňového priznania. Ako ste došli k sume vyše 5500 euro, je mi záhadou. Prosím, nepíšte už viac nič. Robíte si hanbu.

Nemám pocit, že si robím hanbu, píšem z vlastnej skúsenosti. Je mi to celkom jasné, že za rok napr. 2012, nemôžu vyrátať odvody zo skutočného príjmu a poslať predpis v roku 2013, ked sa DP podáva do apríla, a výmer chodí už v januári. A aj som to v niektorom príspevku napísala. Ale z DP za rok 2011 mi prišiel predpis odvodov zo skutočného príjmu v januári 2013. To čo vy tu točíte stále dookola je prípad, ak sa DP podá po 3 rokoch, a dakujem pekne potom za tú sumu, ktorá príde mesačne platiť na odvodoch. Ja píšem o tom, prečo je dobré podať hned po prvom roku živnosti DP. Tak keby ste láskavo čítali, čo píšem, a neopisovali stále zo stránky p. Demčáka, kde vysvetluje len základné veci, ako to funguje. Ja píšem, ako predísť potom vysokým predpisom na odvodoch. Tú záhadu s 5500eurami som jasne vysvetlila, ale že ste ju nepochopili je len dôkazom, že nemáte ani potuchy, ako vznikajú nedoplatky. Tak ešte raz. Ak niekto zarobí 1000eur / mesačne, a platí odvody zo základu 537, 80eur, tak mi vysvelite, kto zaplatí odvody z toho zvyšku zárobku, čo činí v tomto prípade 462, 20 eur (zárobok 1000eur, odvody zaplatené z 537, 80základ) a čo odvody z toho zvyšku zárobku? Ciže ten zvyšok je 462, 20x12=5 546eur (zvyšok za rok spolu) z ktorého nie sú zaplatené odvody. Je toto tak zložité pochopiť? Myslím si že nie, ale len pre toho, čo sa tomu trochu rozumie a vie čítať, čo píšem, a že chcem vysvetliť, že tie vysoké nedoplatky budú, ak bude každý pasívne čakať niekolko rokov výzvu FA na podanie DP. Ja si robím DP sama, vybavujem si sama RP, všetko si chodím osobne podávať, riešim si sama veci či už na FA, alebo SVA. S nemčinou nemám problém, takže všetky informácie mám z prvej ruky a píšem vlastné skúsenosti, a nie JPP, alebo prepis zo stránky p. Demčáka, hoci jeho informácie nespochybňujem. Ja sa tu totiž snažím vysvetliť niečo iné, čo ste Vy zjavne nepochopili ani po niekoľkých príspevkoch, lebo furt píšete to isté o predpise na 3 roky živnosti. Len tu stála otázka na vysoké nedoplatky, a ja sa snažím vysvetliť, ako vznikajú, a ako im zabrániť…

Vysoké nedoplatky sú mýtus. Toto je môj vlastný prípad: Ja podávam daňové prizanie, moja striedačka nepodáva. Ja mám živnosť od 7. 2008, ona od 9. 2008. Ja platím odvody 881, 52 euro, ona platí 621 euro. Za tú istú prácu má ona ročne o cca 1000 euro vyšší príjem. Ak ju vyzve daňový úrad podať daňové, tak bude musieť doplatiť ten rozdiel, o ktorý mala doteraz vyšší plat. Zatiaľ jej žiadna výzva na podanie neprišla. Nepoznám osobne ani jednu opatrovateľku, ktorá dostala takúto výzvu. Je to len kampaň ľudí, ktorí robia rakúske DP a hľadajú si novú klientelu. Moje informácie sú zo stránky SVA a WKO, nemčinu ovládam aktívne. Pozrite si tam, z ktorého príjmu sa vypočítavajú odvody. Možno vám počítajú dva roky dozadu, ale nám ostatným nie.

To že jej neprišla, znamená len toľko, že nech si ročne tých 1000 eur odloží. Ako by prišli tie, ktoré platia odvody zo skutočných príjmov k tomu, aby niektoré s tým istým platom, platili menej? Logika nepustí, a v tomto prípade je to to, čo jej príde neskôr doplatiť, a už vôbec žiadnej neodporúčam sa spoliehať na to, že nie. Ešte raz opakujem, rakúsky systém je vymakaný, ako máloktorý. A ved aj ja píšem už v niekolkom príspevku, že bude musieť doplatiť rozdiel, len ste to stále asi nejak nevedeli pochopiť, a to bol aj ten príklad s tými sumami, čo ste nechápali, o čo ide. Už si len treba za všetky tie roky, “kým nepríde tá výzva” zrátať a vyrátať ten nedoplatok. To bude krásne číslo. Problém kolegyňa nebude mať iba vtedy, ak si tých 1000 eur odkladá, čo si akosi neviem predstaviť, ktorá to robí. A ak by náhodou ukončila živnosť, tak tú výzvu bude mať doma skôr, ako príde ona domov, to môžem garantovať. V konečnom dôsledku ste pripustilo to, čo tu celý čas píšem, a to doplatiť rozdiel odvodov zo skutočného príjmu. Ona vlastne ostáva každý kvartál dlžna 260 eur, co je 1040 eur / ročne. No dajme si to len tie prvé 3 roky, (čo môže byť aj viac, ked bude čakať na výzvu) a už má dlh 3 120 eur za 3 roky, ktorý jej bude potom rozrataný v dalšom roku, ako podá priznanie na výzvu. A šupnú jej to do jedného roka. Bude rada, ak jej z troch mesiacov práce ostanú peniaze za 1 1 / 2 mesiaca, lebo zvyšok bude cvakať odvody. Fakt krásna predstava, a to stále tvrdíte že je to mýtus? Tak zavádzate vy. Pre vás to mýtus bude to je pravda, ale len preto, že DP podávate a odvody si vlastne platíte zo skutočného zárobku, na rozdiel od kolegyne. A v podstate si odporujete v jednotlivých príspevkoch, lebo sama podávate DP, platíte odvody zvýšené, čím predchádzate do budúcnosti, vysokým odvodom, ktoré vzniknú navýšením toho rozdielu… ale zároveň tvrdíte, že je to mýtus, a ja si robím hanbu, a zavádzam…

Ešte raz a pomaly: Prvé tri roky vám žiadne nedoplatky nevzniknú. Prvé tri roky živnosti platíme všetky do jednej odvody z priebežného vymeriavacieho základu, čo je 537, 80. Až v štvrtom roku živnosti tie, čo podajú DP, dostanú výmer podľa skutočného príjmu. Takže až keď budete robiť 10 rokov a viac a vyzve vás FA k podaniu daňového priznania, budete doplácať odvody za 7 rokov. To nás väčšinu čaká až v roku 2018. Okrem toho, musím pripomenúť, že rakúske zákony nevyžadujú! podávanie DP, ak váš čistý príjem nedosiahol 11 000 euro. Takže tie, čo nepodávajú daňové priznanie nerobia nič protizákonné. Verte mi, že keby som mohla, v živote nikdy by som nepodala daňové priznanie. Aj keby som si nakrásne mala tých 260 euro odkladala do prasiatka, ani tak nie. Lebo je veľmi veľká pravdepodobnosť, že by som nič nedoplácala.

O hranici 11000 viem, a ani som nikde netvrdila, že kto DP nedá, porušuje zákon. Podľa mňa, zákon je zákon a platí pre všetkých rovnako, čo znamená, že keby nebolo treba doplatiť za tie prvé tri roky rozdiel na odvodoch, tak ich nezvýšia ani jednej z tých, čo si podali DP po prvom roku živnosti, ako som to urobila ja, moja kolegyňa a niekolko desiatok dalších, ktoré poznám. Jednoducho by na to nemali podľa zákona právo. A naše DP by brali v úvahu až v piatom roku živnosti, lebo v štvrtom by som ho za tie tri roky podala, a v piatom by prišiel výmer. Ale my sme ho dali hned v druhom, a v treťom prišli odvody podľa skutočného príjmu. A kolegyni dlh vzniká, nech je to ako chce. Pretože ona nemá vyšší plat, prakticky tie peniaze nie sú jej, ale peniaze poisťovne, ktorej bude musieť rozdiel doplatiť. Možno keby ste prebehli tu, pár príspevkov, tak by ste o tej pravdepodobnosti nepísali. Sú tu ženy čo dostali tieto pozdravy z SVA, a boli doslova zúfalé, lebo niektoré z nich už vlastne zrušili živnosť, a to čo mali doplácať, nemali z čoho. Moja známa podala DP po 3 rokoch a jej to vymerali na 1200 eur.

"Aby som vyjadrila svoj názor k dileme mnohých, podať, či nepodať DP, dovolím si tu uviesť skrátený obsah vyjadrenia Dr. Lingenhela z VGWA Feldkirch, je síce už relatívne staré, z 15. 1. 2009, ale myslím si, že to mnohým pomôže zorientovať sa. Okrem iného uvádza :. Ak čistý príjem opatrovateľky nepresiahne za rok zákonom stanovenú hranicu, nie je podľa zákona o dani z príjmu menovite § 42 Abs. 1 Zi. 3 EStG 1988 povinná podať daňové priznanie. K jeho podaniu ju však môže FA podľa § 42 Abs. 1 Zi. 1 EStG 1988 vyzvať. Keďže opatrovateľka DP nepodala, neexistuje v registri žiadne právoplatné rozhodnutie o vymeranej dani a teda ani základ pre vymeranie poistenia. Predbežne platené poistné sa považuje za konečné. Akonáhle existuje takéto rozhodnutie, dochádza k domeraniu poistného za obdobie, ktorého sa rozhodnutie týka. V súčasnosti sú to aktuálne prvé tri roky podnikania v penzijnom a tretí rok v zdravotnom. Dr. Lingenhel radil, ukladať si bokom obnos vo výške, odpovedajúcej cca rozdielu medzi plateným predbežným a skutočným poistným. Táto suma by mala byť k dispozícii 7 rokov potom, ako nedôjde z FA výzva k podaniu DP. Po tomto období ostáva k dispozícii opatrovateľke. Z toho vyplýva, že nie každá automaticky musí doplácať a každá za rovnaké obdobie. Tu je koniec skráteného obsahu a pokračujem. Výber robí počítač a je to tak, ako všade inde, čím viac subjektov, tým menšia pravdepodobnosť, že na vás “padne”. Teraz doplácajú predovšetkým tie, ktoré podali DP napr. z dôvodu uplatnenia si rôznych bonusov a keďže obdobia, odkedy sme začali byť živnostníčkami sa skoro kryjú, sú aj posudzované roky cca rovnaké. A nie je pravda, že FA berie daňovníkov “zaradom” a musí na každého prísť. Na niekoho nemusí prísť vôbec a najmä posudzované roky sa budú v budúcnosti viac líšiť. Ale keďže už mnohé viete, “ako” na vymeriavací základ, nemusia byť sumy poistného až takým prekvapením.

Vidím, že opäť po krátkej dobe sa rozprúdila mohutná debata na tému podať či nepodať, doplatky či nedoplatky. Dala som si tú prácu a zašla somj si na nový daňový úrad vo Viedni, lebo info podávajú len osobne. Právny rámec tohoto problému: Podľa zákona o dani z príjmu § 42 Abs. 1 Zi. 3 EStG 1988 ak čistý príjem živnostníka / opatrovateľky / nepresiahne 11 000 euro za kalendárny rok, nie je povinný podať daňové priznanie. Neexistuje teda žiadne právoplatné rozhodnutie, na základe ktorého by mohla SVA vypočítať výšku skutočných odvodov a navýšiť ich sumu. To v slovenčine znamená: Ak nepodávate daňové, budete platiť odvody stále v rovnakej výške, a nikto nemá právo vám odvody zvýšiť. Príslušný daňový úrad / Finanzamt / podľa § 42 Abs. 1 Zi. 1 EStG 1988 môže živnostníka k dodatočnému podaniu DP vyzvať, a to za obdobie až 7 rokov spätne. V tom prípade vydá príslušný úrad rozhodnutie o výške vašich skutočných príjmov, ktorý oznámi príslušnej poisťovni / SVA /. Tá na základe tohoto rozhodnutia vypočíta výšku skutočných odvodov, a dôjde k domeraniu poistného za obdobie, ktorého sa rozhodnutie týka. Opäť po slovensky: Daň. úrad vás môže kedykoľvek požiadať o dodatočné podanie daň. priznania. Vypočíta skutočné príjmy a oznámi to na SVA. Poisťovňa potom podľa toho vypočíta skutočné odvody. Rozdiel medzi tým, čo ste zaplatili pred podaním daň. p. a medzi tým, čo ste v skutočnosti mali zaplatiť, budete musieť doplatiť. Je na slobodnej vôli a zvážení každej z nás, či podáme daňové priznanie a budeme platiť vysoké odvody, alebo či ho nepodáme, a budeme čakať, kedy na nás dopadne sekera z daňového úradu. Žiadna z nás, nech robí ako chce, nekoná protiprávne, neporušuje žiadne zákony a nepácha žiaden podvod. Sme dospelé, tak nechajme ostatné dospelé opatrovateľky, nech sa rozhodnú podľa vlastnej úvahy.

Zdravím, ako si prosím vypisujete príjm. lístky? Všetko na jednom? Ďakujem.

Ahojte, v marci 2014 bude 6 rokov čo pracujem v AT. Moje príjmy nepresahujú 11 000€, daňové som doteraz nepodala, ale v roku 2014 chcem podať. Prosím poradte mi, treba priložiť k DP aj nejaké doklady? Daňové číslo nemám, aspoň o tom neviem, to mi príde až po podaní DP? Je možné nedoplatky aj splácať, alebo si to predstavujem ako Hurvínek válku? Prosím poraďte.

Ahojte. Prosím o radu, alebo skúsenosť. V roku 2014 môj ročný príjem pravdepodobne prekročí 11 000 Eur. Chcela by som vedieť, čo ma čaká. Podám daňové priznanie, budem musieť zaplatiť daň zo mzdy a zvýšia mi odvody. Zaujímalo by ma, či máte s týmto “problémom” skúsenosti. V akých sumách sa pohybujú mesačné odvody pri takomto príjme.

Ahoj Majka, môžem Ťa poprosiť o info ohľadom DP v AT. Zaujíma ma to. Ďakujem. Pa :slight_smile:

Je tam označený platca, tiež príjemca, dátum vystavenia, suma na deň, turnus od-do, sumár honoráru, príspevok na SVA od rodiny, príspevok na cestovné od rodiny, celkový príjem

Ahoj
Pracuješ ako moja manželka, ona má na živnosť 6 rokov v apríli 2014. Keďže máme i rodinné prídavky z AT, podali sme v 2012 DP za všetky štyri roky 2008, 2009, 2010 a 2011. V roku 2013 jej SVA poistné navýšilo, kde upozornenie prišlo ešte v priebehu roka 2012 a to za tie štyri roky o sumu nejakých 1880, -Eur navyše, čo sa rozložilo v roku 2013 na všetky štyri kvartále. Teraz platí necelých 1100, -Eur za kvartál aj s pripoistením. Negat. daň jej však prišla za tie štyri roky 2500, -Eur, pričom jej na to SVA predsa prispieva i rodina, takže nie je to až taký mizerný rozdiel k dobru, ako to niektoré tvrdia. Podali sme DP v AT, bude SVA vyrovnané a v poriadku. Toho roku v 2013, z DP za rok 2012 jej vrátili Negat. daň cca 500, -Eur a už prišiel aj papier, že za rok 2012 bude musieť doplatiť ešte 1083, -Eur rozdelených do štyroch kvartálov v roku 2014. Manželke papiere robím ja, tak preto do toho čosi vidím. Tak teda keď to zrátame, nech negat. daň dostala spolu za 5 rokov 3000, - aj to navýšenie za 5 rokov spolu je nejakých 3000, -, čo teda nevznikol prevratný rozdiel. Príspevok dostane i od rodiny a nemusíme byť v strese, či niekedy bude alebo nebude vyzvaná z Finanzamtu o podanie dodatočných DP. Možno by na ňu neprišlo, ale čo ak áno? Potom by mohol byť finančný problém. Keďže od SVA jej zvýšili, rodina jej príspevok tiež zvýšila a teda nič tzv. neprerobíme, ba nakoniec získame.
K tým Tlačivám doložíš ešte sprievodný list s celkovým vyrátaním: Honorár + príspevok od rodiny na SVA a aj na cestovné, + prirátaš tzv. stravu s ubytovaním, to máš hrubý príjem, od čoho odrátaš 12% paušálne výdavky, ďalej odrátaš platbu do SVA (štyri kvartále) a ešte sme to ponížili o tých 13% čo napomohlo uzákoniť WKO a vyjde ti čistý zisk. Poslali sme aj potvrdenia o ročných odvodoch životného poistenia (vAT to ešte platí) , kde ti môžu znížiť základ dane o výšku 25% z ročného poistného, ak by ti vychádzal základ dane nad tých 11000, -Eur. Je pravdou, že keď ti základ dane nepresiahne uvedenú sumu, nemusíš podať v AT DP. Daňové číslo ti dajú dodatočne po podaní DP, ak sa ho rozhodneš podať. V SK tiež podávame a vzhľadom na to, že sme poberateľmi RP, získame i v SK Daňový bonus na dieťa.
Pekný večer.

Super príspevok p. Dušan, dozvedela som sa veľa, hoci som sa to ja nepýtala, vidno že sa vyznáte. Super, vďaka

Odvody Ti budú vyrátané z hrubého príjmu, ale dane platíš, až keď máš čistý príjem viac, ako 11000eur.
Takže záleží, či tých viac, ako11000eur čo si napísala, myslíš v hrubom, alebo čistom. Z hrubého idú dolu ešte náklady 12%, 13% a odvody, ak máš stále vyše 11000eur, tak z toho NAD, platíš daň.

Daň sa platí z čiastky, ktorá je nad 11 000 euro, je to 36, 5%. Hrubý príjem:
Honorár, Sachbezug, príspevok na dopravu, na odvody, PNka… súčet všetkých príjmov.
Čistý príjem:
Hrubý príjem mínus SVA zaplatené odvody, mínus 12% paušálne náklady, alebo skutočné náklady.
Zdaniteľná čiastka:
Čistý príjem mínus 13% nezdaniteľná čiastka.
Ak aj teraz máš nad 11 000 musíš podať DP. Odvody sa platia z príjmov 3 roky dozadu, takže zvyýšenie bude až v roku 2016.

Daň sa platí z čiastky, ktorá je nad 11 000 nezdaniteľného príjmu. NEzdaniteľného. Nie Hrubého. Zabudla som napísať.

Ahojte, prosím o radu tohto roku mi zvyšili odvody o 212 euro za rok 2011, vlani som mala po podaní dano priznania prijem kolo 220 euro vyšší ako v roku 2011v hrubom je to kvoli tomu a čo ma čaka tohto roku ked budem mat prijem asi ešte vyšší, budu tohto nejake zmeny alebo tak mam podat ako doteraz danové priznanie dakujem za radu

Dusanko, dobry vecer, co to znamena v praxi strava s ubytovanim? ja som tu odrobila prvy rok a tiez chcem podat DP. Znamena to, ze existuje nejaka ciastka, ktrou si mam priratat k hrubej mzde za kazdy odrobeny den?