Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Milá Anka ste respondentom slovenskej republiky a nie rakúskej. Ak by ste bývala v rakúsku / trvalý pobyt v tom prípade nemusíte podávať na SK.
Ostávajú peniaze v AT.

Milá Magdaléna čo ste počula… jedná baba povedala.
Keď tieto info. čítam tak ma to mrazí. Dajte si urobiť daňové. Info máte aj na stránke www.slovaci.at

Milá Janka kde a komu ste dali urobiť, že Vám takto nezmyselne urobil.
V rakúsku sú na to preškolený pracovníci aby Vam vedeli odpovedať a sprevádzať Vás počas práce v zahraničí. Mnohé si myslia že aké sú múdre ale absolútne nevedia nič.
Keď čítam že daňové priznanie si jeden rok podajú druhý nie je to na mastnú pokutu verte mi. Oni Vás nevyzvú počas aktívnej práce / živnosti v rakúsku ale keď ukončíte živnosť čakajte rovno penále za nesplnenie si povinností za daný rok.
Každej sa to týka keď ukončí živnosť musí doplatiť dlžnú sumu do SVA. Nie je to malá suma.
Tak si plňte povinností od začiatku a vyhnete sa nepríjemnosťami v zahraničí.

Milá IVA zrejme robíte rakúske DP, toľko rozhorčenia. Podľa rakúskeho zákona nie ste povinná podávať DP, ak váš čistý príjem v danom roku nepresiahol 11 000 euro. Viď § 42 EStG - Steuererklärungspflicht. 95% opatrovateliek nezarába viac, ako 11 000 netto, takže žiadne bombastické penále ich nečakajú.
Čo sa SVA týka, tie, čo nepodajú daňové, budú platiť 600 euro kvartálne až do skončenia živnosti. Tie, čo podajú, budú platiť viac. Takže ak budú musieť dodatočne! podať DP, budú musieť doplatiť len tento rozdiel medzi minimálnymi odvodmi a skutočnými.
To, že si niektoré opatrovateľky podajú jeden rok DP a druhý nie, to je už len ich chyba, keď nevedia už ani po slovensky čítať.

Spôsob zisťovania príjmu (Einnahmen-Ausgaben-Rechnung)

Každý podnikateľ si musí samozrejme viesť evidenciu svojich príjmov. Najbežnejším spôsobom zisťovania príjmu
pre malých ale aj stredných podnikateľov je Einnahmen-Ausgaben-Rechnung.
Einnahmen-Ausgaben-Rechnung je súhrn príjmov a výdavkov podnikateľa za uplynulý účtovný rok – v našom prípade kalendárny rok. Tento súhrn príjmov a výdavkov je potrebné v prípade kontroly z finančného úradu predložiť kontrolnému orgánu.
Ku príjmom je možné zarátať: honorár za poskytované služby - Taggeld, náhrada cestovného – Fahrtgeld, vecné príjmy (za bezplatnú stravu a ubytovanie) - Sachbezug, príp. náhrada za úhradu sociálneho poistenia - Sozialversicherung.
K výdavkom je možné zarátať: skutočne vynaložené výdavky, ktoré úzko súvisia z vykonávanou činnosťou opatrovateľa príp. výdavky paušálom (12% - Basispauschalierung) , odvody na sociálne poistenie príp. iné pripoistenia.

13% je nezdaniteľná čiastka, ktorá sa odratáva od čistého príjmu v daňovom priznaní. S odvodmi do SVA nemá nič, ale vôbec nič spoločného.

Ahoj, prosim ta, mozes mi napisat do ktorej kolonky v DP E1a mam odpocitat tych 13%, ktorá sa odratáva od čistého príjmu. Tych 12% pausalu sa dava do kolonky 9230. Dat to spolu? Fakt neviem kde tych -13% poznacit a tak napisat, uplne cisty prijem. DAKUJEM

Ano, to je čistý príjem… vrátane mínus tých 13%…

Dobrý deň, prosím Vás, vedel by mi niekto poradiť v otázke príjmov? Mám považovať za príjem hodnotu faktúr za rok 2013 od rodiny, kde opatrujem alebo sumu, ktorú mi uhradia každý mesiac na účet v banke, poníženú o províziu agentúry? Srdečná vďaka.

Daňové priznanie / SK / XIV. oddiel - miesto na osobitné záznamy daňovníka
Vedel by mi niekto poradiť, čo písať do tohto odseku. Ďakujem

Anka DP v rakusku nepodávam lebo mám čistý príjem do 11000 sva mám qaurtál 602, 10eur na slovensku dp podávam.

Na slovensku máš len oznamovaciu povinnosť / dp / je dôležité aby príjem bol rovnaký uvedený v slovenskom i rakuskom dp. Keď je tam niečo nesprávne tak poraď lebo to vyzerá potom že berieš peniaze za dp a vadí ti keď si to dievčatá vedia spraviť samé.

Strana 11, XIV. oddiel
dáš krížik na Uvádzam osobitné záznamy
Kód štátu: 040
Druh príjmu: § 6 ods. 1
Príjmy: vypíšeš hrubý príjem (z oddielu VI. )
Výdavky: vypíšeš výdavky (z oddielu VI. )
Z toho výdavky: odvody do SVA (takisto z odielu VI. )

Musíš si urobiť jasno v tom, čo je príjem a čo výdaj. Príjem je laicky povedané, to, čo dostaneš (prijmeš) a výdaj to, čo vydáš. Takže to, čo dostaneš od rodiny - honorár, cestovné, peniaze na SVA je príjem a čo platíš - odvody, provízia agentúre, cestovné,… je výdaj - to sú skutočné výdavky. Keď si všetko zrátaš čo si dostala, to je hrubý príjem. Od hrubého príjmu odrátaš buď skutočné výdavky alebo paušál a dostaneš čistý príjem. Prečítaj si príspevok nižšie, tam máš všetko napísané.

Milli, ďakujem za reakciu. Chcem si to ujasniť. Napríklad za 1 mesiac mám faktúru od rodiny na 1100 Eur, agentúra si províziu za to isté obdobie vyfakturuje na 280 Eur a automaticky si tých 280 Eur odpočíta zo sumy 1100 a na účet mi príde 820 Eur. Teda môj príjem bude 1 100 Eur a provízia agentúry bude zahrnutá v tom paušále 12%. (Samozrejme do príjmu zarátam aj Sachbezug, hotovosť za cestovné a poistenie od rodiny). Pochopila som to správne?

Pochopila si správne :slight_smile:

Milli, ešte raz srdečná vďaka, veľmi si mi pomohla.

Dávam daňové priznanie v AT- PN sa priráta k príjmu? Ja mám informáciu, že áno. Ešte dotaz k doplatku SVA za rok 2012, ktorý som vyplatila celý v januári 2014 prirátam do výdaja DP 2013? Ďakujem, ak to niekto ovláda. Maja

Jeden z mála príspevkov, ktorý má hlavu a pätu. Ďakujem. Chcela by som poprosiť o informáciu, v ktorej kolónke sa uvádza ešte poníženie 13%. Robím si DP už roky sama, aj poradím kolegyniam, nerada by som niekoho ukracovala o financie, keďže sa to v konečnom dôsledku prejaví na Negativsteuer a predpise SVA. Tiež by ma zaujímalo, či je povinné prikladať “súhrnný výkaz príjmov” k tlačivu DP a ešte otázka, k vyplateniu NS - klasicky žiadosť listom? Alebo sa zaškrtáva niekde v DP. Srdečná vďaka.

Nie, nedáva sa do daňového, mám to písomne od BMF