Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Načo som to tam 7. 3 napísala?

Užitočný príspevok. Zaujímal by ma ešte dopad na penzijné poistenie. Takže tie, čo si nedoplatia poistné do výšky skutočných príjmov, by si mali tie peniaze uložiť na dôchodok… ? Alebo nemáme myslieť až tak ďaleko? Vari sa vyššie odvody neprejavia v dôchodku?

Nezmysel, moja bývala kolegyňa má ukončenú živnosť už 3 roky, DP nepodávala a doteraz ani nebola vyzvaná DÚ na dodatočné DP;súhlasím s jedným príspevkom, že sa tu zámerne šíria dezinformácie a poplašné reči, aby sa z Vás vytiahli peniaze za poradenstvo, vypracovanie DP a pod. Myslím si, že všetky vieme čítať, máme mozog a zdravý sedliacky rozum, ktorý by sme mali používať. A inak, milé kolegyne, vypĺňanie DP SK a AT je veľmi jednoduché, ak to robíte on - line na NETE tak Vás to prakticky hádže do koloniek, ktoré treba vyplniťpo zadaní vstupných údajov, len sa netreba báť. Ja to robím bez nároku na províziu svojím kamrátkam už roky, nie som odborník a všetko majú stále OK aj čo sa týka SK aj čo sa týka AT. Potrebné INFO k tomu nájdete stále na NETE.
Nedajte sa využívať a znervózňovať, prajem všetko dobré

Nezmysel, moja bývala kolegyňa má ukončenú živnosť už 3 roky, DP nepodávala a doteraz ani nebola vyzvaná DÚ na dodatočné DP;súhlasím s jedným príspevkom, že sa tu zámerne šíria dezinformácie a poplašné reči, aby sa z Vás vytiahli peniaze za poradenstvo, vypracovanie DP a pod. Myslím si, že všetky vieme čítať, máme mozog a zdravý sedliacky rozum, ktorý by sme mali používať. A inak, milé kolegyne, vypĺňanie DP SK a AT je veľmi jednoduché, ak to robíte on - line na NETE tak Vás to prakticky hádže do koloniek, ktoré treba vyplniťpo zadaní vstupných údajov, len sa netreba báť. Ja to robím bez nároku na províziu svojím kamrátkam už roky, nie som odborník a všetko majú stále OK aj čo sa týka SK aj čo sa týka AT. Potrebné INFO k tomu nájdete stále na NETE.
Nedajte sa využívať a znervózňovať, prajem všetko dobré

Dobrý večer… môžte mi niektorá poradiť?.. treba, alebo netreba si uplatniť v rakúskom DP tých 13%… alebo, kedy si ich môžme uplatniť a čo to je… neberiem rodinné prídavky ani nič iné…

Tych 13% je z WKO, je to taka ulava, ktoru si mozme my zivnostnici este navyse uplatnit. Ak si to neodratate, FA to zvykne automaticky este odratat. Odpoved ANO uplatnit si to.

Ahojte kolegynky,
mám taký dotaz:
ked som si robila DP na Slovensku, tak mi vychádzalo akože platiť daň, ked som nevyňala rak. príjem a robím rak. DP, tam to nevychádza… je to možné?

Vyzvať na podanie DP môžu sedem rokov dozadu, takže čo nie je, ešte môže byť. Náhodný výber vraj robí počítač, takže ak bude mať smolu, tak ju ešte môžu vyzvať.

Jasné, to vieme, ale po 3 rokoch sa honorár nezmenil, a odvody stúpli z minima na 602 a nejaké drobné, takže si myslím, že nejaký horibilný “Nachbemessung” nehrozí

A ešte som zabudla pripomenúť pre všetky, ktoré tu veselo udávajú, že im rodina prepláca príspevky SVA a WKO, že uhrádzanú sumu treba dať do príjmov, ale to asi viete :slight_smile:

Ešte trochu objasním môj príspevok:
ako opatrovateľky podávame DP aj na Sk… známa mi ho robila a nevynala mi príjmy z AT a tým vyšlo platiť daň, opravili sme to, ale tým mi vznikla otázka, resp. ona ma na to upozornila, že tú daň musím niekde zaplatiť.
Ked som si robila DP v AT, daň nevychádza.
Môže to tak byť? dík za odp. Joja

6, 54 x 30 = 196, 20 je za mesiac
196, 20 / 2 = 98, 10 je za polmesiac teda 14 dni / turnus
ak sa dni v turnusoch roznia, pouzila by som 6, 54 x pocet odrobenych dni

:slight_smile:

Odvody 600 sú nízke, ja napr. mám už vyčistené od nedoplatkov a platím 300 E mesačne (bez nedoplatkov) a to na budúci rok budem platiť ešte o 30 E viac, lebo tento rok platím z roku, keď som mala o jednu výplatu menej. A to nemám nejaký extra plat, 55 na den

Ahojte viete mi niekto poradiť? Z Finanzamtu mi poslali Abgabenkontonummer a moja agentúra mi oznámila že mi bude podávať resp. že na základe tohoto Abgabenkontonummer musí podať daňové priznanie v AT je to teda povinnosť podať DP v AT a čo vlastne pre mňa znamená to že som obdržal resp. mi bolo pridelené Abgabenkontonummer. Ďakujem za odpoveď:) Juraj

Dane platíš tam, kde zarobíš peniaze - v Rakúsku. Ale keďže si zarobila menej, ako 11 000 netto, tak v Rakúsku dane platiť nebudeš.
Na SLovensku podávaš len informačné DP, do ktorého napíšeš, že príjmy pochádzajú z činnosti v Rakúsku.
Do riadku - Daň / Daňová povinnosť preto napíš 0, 00, aj keby ti vyšla iná suma. Ak tam totiž napíšeš, čo ti vyšlo skutočne, príde ti šek na zaplatenie.
Daň nebudeš platiť nikde. S Rakúskom máme zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, preto DP podávaš tam, skade máš príjmy.

To nie je žiadna smola. To je len jednoduchá matematika, ktorú výrobcovia DP nechápu.
vysvetlím na príklade - dve opatrovateľky v jednej rodine, honorár 50 e / deň, SVA 200 euro turnus, cestovné 70 euro turnus:
Anka, živnosť od 2008, nepodáva DP, platí odvody 196, 34 mesačne.
Majka, živnosť od 2008, podáva od prvého roku DP, platí odvody 296, 80 euro mesačne.
Anke zostane mesačne 100 euro a 46 centov, lebo platí menšie odvody. Ročne teda zarobí o 1200 euro Viac ako Majka. - za 7 rokov 8 400 euro.
Po 7 rokoch dostane Anka výzvu aby podala DP. Podľa skutočných príjmov jej vypočítajú odvody. Aké budú odvody podľa skutočných príjmov? Veľmi podobné, aké má jej striedačka, rozdiel bude pár drobných. Odpočítajú od toho odvody už zaplatené - tie minimálne, a rozdiel jej dajú doplatiť. Ten rozdiel bude cca 8 400 euro - skutočné odvody mínus zaplatené minimálne. Takže žiadna smola. Smolu mala Majka, lebo od začiatku platila ako trotl vysoké odvody. A tú druhú možno nevyzvú nikdy. Nepodávajte DP pokiaľ nemusíte!

Chcem sa opytat, co vlastne musi obsahovat honoranote, v byvalej rodine som mala napisane len taggeld, teda hrubu mzdu a tato rodina vyzaduje, aby
som mala v honorarnote uvedene aj peniaze na cestovne, cize Reisegeld. musim potom tieto penaze priznat aj v rakuskom danovom priznani a odkladat si vsetky doklady o cestovnom?

Dobry den, rodina mi platila cestovne a na honorarnote mam uvedenu len mzdu, z ktorej som si sama potom platila odvody. Co mam uviest do hrubeho prijmu a co do sk danoveho priznania? co viem tak do rakuskeho len mzdu ked si odpocitam pausalne vydavky 12%. Dakujem za vsetky rady

Niekto v rodine podáva asi DP, tak si tvoje príjmy dáva do nákladov, preto chce, aby v honorarnote bolo všetko. Ak rodina chce, môžeš kľudne rozpísať - honorár, SVA, cestovné, ale môže byť aj celková suma, je to v podstate len dohoda medzi tebou a rodinou.
Ak odpočítavaš 12% paušálne náklady, v tom sú zahrnuté všetky tvoje výdavky, teda aj cestovné, WKO, poplatky agentúre, … k tomu nepotrebuješ cestovné lístky.
Ak si chceš uplatniť v DP skutočné náklady, vtedy potrebuješ cestovné lístky a aj ostatné doklady o tvojich výdavkov. Ale to je komplikované. Oplatí sa len vtedy, ak máš skutočné náklady oveľa vyššie, ako je paušálnych 12%.

13% ak nenapíšete, odráta vám automaticky FA. Je to daňová úľava pre živnostníkov, niečo ako slovenská nezdaniteľná čiastka. Zamestnanci v Rakúsku majú 13 a 14 plat, tak od roku 2009 majú aj živnostníci 13% mínus z netto príjmu, aby mali nižší základ pre daň. Kto viac zarába, tomu sa to aj oplatí.